Ολυμπιακός: Θέλει να γράψει ιστορία ανήμερα μιας θρυλικής βραδιάς... που έμεινε στην ιστορία!

Ολυμπιακός: Θέλει να γράψει ιστορία ανήμερα μιας βραδιάς… που έμεινε στην ιστορία! Ο Ολυμπιακός αναζητεί την πρόκριση στον τελικό της Euroleague ανήμερα της επετείου του θρυλικού 73-38 επί του Παναθηναϊκού του 1996

Η 19η Μαϊου αποτελεί ιδιαίτερα ξεχωριστή ημερομηνία στην ιστορία του Ολυμπιακού από ένα… θρυλικό βράδυ του τελευταίου μήνα της Άνοιξης, πίσω στο μακρινό 1996. Ήταν η νύχτα του θρυλικού 73-38 επί του Παναθηναϊκού στο «κύκνειο άσμα» του Γιάννη Ιωαννίδη στον «ερυθρόλευκο» πάγκο.

Τα ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό αποτελούν πάντοτε μία ξεχωριστή ιστορία. Το κάθε ένα από αυτά αποτελεί ένα αυτόνομο και εντελώς διαφορετικό κεφάλαιο που συνθέτει αυτήν την αιώνια αντιπαλότητα μεταξύ των.

Κόκκινοι και πράσινοι διασταύρωσαν τα ξίφη τους ξανά, ανήμερα της 19ης Μαΐου του 1996. Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας οι Πειραιώτες έπρεπε για να κερδίσουν τον τίτλο του πρωταθλητή, να επιβληθούν των πρωταθλητών Ευρώπης.

Ο Παναθηναϊκός του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, χωρίς τον Ντομινίκ Γουίλκινς που αποχώρησε ξαφνικά, ερχόταν μετά τον θρίαμβο επί της Μπαρτσελόνα στο Παρίσι. Το 67-66 που σημαδεύτηκε από μία σωρεία αμφιλεγόμενων διαιτητικών αποφάσεων και ολοκληρώθηκε με το μπλοκ του Στόγιαν Βράνκοβιτς στον Μοντέρο δεν είχε σβήσει ακόμα από τις μνήμες και οι πανηγυρισμοί δεν είχαν κοπάσει.

Ο Ολυμπιακός αποχαιρετά τον Ιωαννίδη με πάρτι επί του Παναθηναϊκού

Με την έναρξη του πέμπτου αυτού τελικού, ο Ολυμπιακός δείχνει ότι είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του παρκέ και πως το 4ο σερί πρωτάθλημα δύσκολα θα του ξεφύγει, όμως κανείς δεν περιμένει αυτό που θα συμβεί μπροστά στα μάτια τους.

Πέντε παίκτες του Ολυμπιακού ολοκληρώνουν με διψήφια νούμερα, ο Ρίβερς βάζει 16 και το σκορ φτάνει ως το 42-17. Ο Παναθηναϊκός όχι μόνο δε βρίσκει τρόπο να επανέλθει στο παιχνίδι, αλλά υποχρεώνεται και στο ιστορικό χαμηλό των 38 πόντων. Το τελικό +35 (73-38), η γνωστή «35άρα» είναι από τότε μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των δύο σε παιχνίδι τους και θα μνημονεύεται μέχρι να… σπάσει, κάτι που φαντάζει και είναι πάρα πολύ δύσκολο.

 

Για την ιστορία αυτό είναι και το… πάρτι αποχαιρετισμού του Γιάννη Ιωαννίδη από τον «ερυθρόλευκο» πάγκο, αφού λίγες μέρες αργότερα θα ανακοινώσει την αποχώρησή του. Η ομάδα του μπορεί να μην τα κατάφερε να βρεθεί στο Final Four, αλλά έφυγε από αυτήν ως πρωταθλητής. Τον επόμενο χρόνο ο Ντούσαν Ίβκοβιτς θα οδηγήσει τον Ολυμπιακό στον πρώτου του ευρωπαϊκό τίτλο…

Ολυμπιακός: Μπακατσιάς 3, Σιγάλας 10, Μπέρι 10, Νάκιτς 12, Φασούλας 8, Τόμιτς, Τάρλατς 14, Ρίβερς 16

Παναθηναϊκός: Αλβέρτης 10, Σοκ 3, Κούουσμα 2, Οικονόμου 6, Γιαννάκης 6, Βράνκοβιτς 5, Σταυρακόπουλος 4, Πετσάρσκι 2

  • Game 1: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 67-63
  • Game 2: Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 65-63
  • Game 3: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 72-65
  • Game 4: Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 79-74
  • Game 5: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 73-38

Απομένει να μάθουμε αν και η 19η Μαϊου 2022 θα πάρει μια ξεχωριστή θέση στην «ερυθρόλευκη» βίβλο των ιστορικών θριάμβων, δίπλα σε εκείνη της 19ης Μαϊου 1996… 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News