Φώτης Λαμπρόπουλος: Ο... Γκιούλιβερ του ελληνικού μπάσκετ που έχει αγωνιστεί παντού στον κόσμο!

Φώτης Λαμπρόπουλος: Ο… Γκιούλιβερ του ελληνικού μπάσκετ που έχει αγωνιστεί παντού στον κόσμο! – Ο 38χρονος πάουερ φόργουορντ μίλησε στο sportday.gr και αναφέρθηκε εκεί που έχει… ταξιδέψει αυτός.

Ο έμπειρος Ελληνας ψηλός έχει αγωνιστεί στα πιο πιθανά και πιο απίθανα μέρη του πλανήτη και μίλησε στο sportday.gr για τα όσα έχει ζήσει σε Ισπανία, Λατινική Αμερική, Ισλανδία και όχι μόνο.

Τα παιδικά χρόνια του Φώτη Λαμπρόπουλου στην Πάτρα ήταν γεμάτα… μπάσκετ και αυτό έπαιξε τον ρόλο του

Τα μπασκετικά χιλιόμετρα που έχει καταγράψει στο παρκέ είναι αμέτρητα. Τα γεωγραφικά χιλιόμετρα που έχει περπατήσει είναι… άπειρα. Ούτε ο ίδιος δεν τα έχει σημειώσει γιατί θα χαθεί η… μπάλα. Το βέβαιο είναι πως όπου και αν αγωνιστεί, αφήνει το στίγμα του και προμοτάρει με τον καλύτερο τρόπο το ελληνικό μπάσκετ σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Ο Ελληνας… Γκιούλιβερ κατά κόσμον Φώτης Λαμπρόπουλος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως και… ταξιδιάρα ψυχή (σ.σ ένα από τα πιο διάσημα ροκ τραγούδια που έχουν τραγουδήσει οι «Τρύπες»). Ένα πιτσιρίκι από την Πάτρα έκανε όνειρα για το μέλλον του σε πορτοκαλή φόντο. «Σε ηλικία 12-13 ετών άρχιζα να σκέφτομαι περισσότερο το μπάσκετ. Μου άρεσε πολύ. Η αλήθεια είναι ότι οι γονείς μου δεν ήταν τόσο θετικοί ώστε να ασχοληθώ εξ’ ολοκλήρου με το άθλημα. Καταλαβαίνεις, δεν ήθελαν να παραμελώ τα μαθήματά μου. Το διάβασμα. Εκείνη την εποχή ήταν ακόμα κλειστή κοινωνία. Προσωπικά δεν μου άρεσε τόσο το διάβασμα και προτιμούσα να παίζω μπάσκετ».

Η πορεία που είχε ο Απόλλωνας του έδωσε το έξτρα κίνητρο για να μπορέσει να μυηθεί στο άθλημα

Ο Φώτης Λαμπρόπουλος αναφέρθηκε και στο έξτρα κίνητρο. «Σίγουρα έπαιξε ρόλο το γεγονός πως και ο Απόλλωνας, η ομάδα της πόλης είχε μεγάλα ονόματα τότε, όπως ο Βούκτσεβιτς, ο Βετούλας και είχε μεγάλους αγώνες στην Πάτρα και φυσικά πήγαινα και έβλεπα παιχνίδια. Εννοείται πως παρακολουθούσα και αγώνες από την τηλεόραση είτε του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού ή του Αρη». Αλήθεια είχε κάποιο παίκτη που τον θεωρούσε πρότυπο και έλεγε στον εαυτό του πως θα ήθελε να του μοιάσει; Φυσικά! «Λόγω και του ύψους μου άρεσε πολύ ο τρόπος που έπαιζε ο Στόγιαν Βράνκοβιτς». Καλά όλα αυτά, αλλά πως ξεκίνησε; «Ημουν στην Απολλωνιάδα Πάτρας και είχα προπονητές που με βοήθησαν πολύ. Μου έμαθαν τα βασικά. Όπως ο κόουτς Κολυρόπουλος και ο κόουτς Πολυδωρόπουλος. Μου προσέφεραν τα βασικά του μπάσκετ». Μάλιστα ο Φώτης Λαμπρόπουλος άρχιζε να ξεχωρίζει, όχι μόνο για το ύψος του, αλλά και για τις μπασκετικές του ικανότητες και το 2003 κατέκτησε τον τίτλο του MVP του ελληνικού πρωταθλήματος εφήβων».

Σε ηλικία 21 ετών, ο Φώτης Λαμπρόπουλος ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι του στα πιο πιθανά και απίθανα μέρη της γης

Τον Γενάρη του 2004 και σε ηλικία 21 ετών, πήρε μεταγραφή για την ισπανική Ρομαούτο Ματαρό. «Ηταν το πρώτο μου ταξίδι στην Ισπανία. Ημουν νεαρός και φυσικά δεν ήξερα πως θα είναι τα πράγματα. Όμως πήγα και ήμουν συγκεντρωμένος για να παίξω μπάσκετ και προσαρμόστηκα». Η πόλη Ματαρό είναι ένα προάστειο έξω από την Βαρκελώνη, αλλά πως αποφασίστηκε κάτι τέτοιο; Ο Φώτης Λαμπρόπουλος ήταν ξεκάθαρος. «Εψαχνα τρόπο να φύγω. Ξέρεις στην Ελλάδα τότε δεν ήταν εύκολο να φύγεις από την ομάδα σου, να δώσουν το δελτίο. Η Απολλωνιάδα δεν με έδινε. Εκανα προπονήσεις με τον Ηλυσιακό και τον Πανιώνιο, αλλά ήταν πολλά τα λεφτά. Ετσι το πήρα απόφαση για να φύγω από την Ελλάδα. Πήγα στην ομάδα για 5 μήνες. Επαιζε σε χαμηλή κατηγορία. Ηταν μια όμορφη πόλη. Δίπλα στη θάλασσα. Δεν είχα δει και πολλά πράγματα διότι ήμουν συνέχεια στο γήπεδο και η Ματαρό ασχολούταν αρκετά με τις ακαδημίες της, με τις μικρές ηλικίες».

Η Ισπανία αποτέλεσε ένα σημαντικό σημείο αναφοράς της πλούσιας σταδιοδρομίας του Ελληνα ψηλού

Ο 38χρονος πλέον πάουερ φόργουορντ αποχώρησε από την πόλη κοντά στην Βαρκελώνη μετά το τέλος του συμβολαίου του και πήγε στην Γκραν Κανάρια (2004-2005). «Το καλοκαίρι διεξαγόταν ένα σάμερ λιγκ. Πήγα τότε, μου άρεσε. Υπέγραψα συμβόλαιο για 1+1 χρόνια και τότε ξεκίνησε και η επαγγελματική μου πορεία. Η ομάδα αγωνιζόταν τότε στο Uleb Cup και στην ACB. Ηταν μια νέα εμπειρία. Κάναμε αρκετές προπονήσεις, είχαμε συνέχεια ταξίδια από και προς το νησί. Ηταν full time». Αρα ελεύθερος χρόνος δεν υπήρχε, σωστά; «Εντάξει, όσο μπορούσα και υπήρχαν κενά, έκανα πράγματα. Είναι ένα τεράστιο νησί με ωραίες παραλίες, οπότε τις επισκεπτόμουν. Είχε ζέστη, αλλά όχι τόσο πολύ». Φυσικά ο «Ισπανός» συνέχισε το ταξίδι του και επέστρεψε στην Βαρκελώνη και στην Ταραγόνα τον Απρίλη του 2005. «Η Ταραγόνα είναι δύο ώρες έξω από την Βαρκελώνη είναι ένα υπέροχο παραθαλάσσιο μέρος και είχα μεταβεί για δύο μήνες για να αγωνιστώ». Ναι διότι στη συνέχεια άλλαξε σύλλογο. Ο Φώτης Λαμπρόπουλος εντάχθηκε για δύο χρόνια στο δυναμικό της Λ’ Οσπιταλέτ. «Η ομάδα συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Α2 και η πόλη είναι στην Καταλωνία. Μια πόλη που έχει και τον περίφημο ποταμό Λιοβρεγάτ».

Η Τενερίφη ήταν και παραμένει το δεύτερο σπίτι του Φώτη Λαμπρόπουλου καθότι αγωνίστηκε και στα πρώτα της βήματα στην ACB

Τα περισσότερο μπασκετικά του χιλιόμετρα τα έχει καταγράψει στην Ισπανία, αλλά η μεγάλη του αγάπη ήταν και παραμένει η Τενερίφη. Πως όχι από τη στιγμή που αγωνίστηκε 4 χρόνια (2011-2015). Ο Φώτης Λαμπρόπουλος έφερε στο μυαλό του τις όμορφες στιγμές. «Εχω ευχάριστες αναμνήσεις. Ηταν όλα εξαιρετικά. Πολύ οργανωμένα και χαίρομαι που η ομάδα έχει εξελιχθεί τόσο πολύ. Σίγουρα δεν θα ξεχάσω την άνοδο στην ACB. Ηταν υπέροχα μπασκετικά χρόνια. Είμασταν σε ένα νησί, αρκετά δεμένοι και έκανα και φίλους. Η Τενερίφη έχει ηφαιστιογενές έδαφος» ενώ έχει και αξιοθέατα. «Ένα από αυτά είναι ο ζωολογικός κήπος που έχει και φάλαινες, αλλά και πτηνά, όπως φλαμίνγκο, παπαγάλους και άλλα. Βασικά είναι πελώριο νησί και μπορείς να πας σε διάφορα μέρη με το αμάξι. Βέβαια εμείς λόγω των υποχρεώσεων δεν προλαβαίναμε να κάνουμε πολλά πράγματα». Οσον αφορά τον κόσμο… «είχε 5500 διαρκείας και γέμιζε συνέχεια» ενώ για τον κόουτς είχε να πει. «Είχα συνεργαστεί με τον Αλεχάνδρο Μαρτίνεζ. Με βοήθησε πάρα πολύ για να βελτιωθώ. Ταυρόχρονα ανέβαινε και η Τενερίφη αγωνιστικά και όλα πήγαιναν περίφημα».

Οι μεγάλες επιτυχίες της Τενερίφης κόντρα στην Ρεάλ, η αγωνία για την εγγυητική και η… Κρεμόνα

Αυτό που του έχει μείνει επίσης ως εικόνα είναι το εξής. «Είχαμε πραγματοποιήσει μεγάλες νίκες κόντρα στην Ρεάλ και εντός και στην Μαδρίτη ενώ είχαμε νικήσει και την Μπιλμπάο στην οποία προπονητής ήταν ο Κατσικάρης και έπαιζαν τότε ο Ζήσης και ο Βασιλειάδης. Ο κόσμος ήταν κοντά μας. Ηταν πολύ θερμός, παρά το γεγονός πως η ποδοσφαιρική ομάδα της Τενερίφης πήγαινε καλά». Τη σεζόν 2011-2012 η Τενερίφη κατέκτησε την ιστορική άνοδο για την ACB (σεζόν 2011-2012), αλλά είχε να θυμάται και το… σασπένς. «Υπήρχε μεγάλη χαρά από τον κόσμο, αλλά υπήρχε και αγωνία. Διότι υπήρξε καθυστέρηση για την κάλυψη της εγγυητικής και όλα ήταν μετέωρα τότε. Διαφορετικά δεν θα μπορούσε να αγωνιστούμε στην πρώτη ισπανική λίγκα. Τελευταία στιγμή, μαζεύτηκε το ποσό και καλύφθηκε η εγγυητική. Οπότε αγωνιστήκαμε στην ACB». Τον Αύγουστο του 2015 (είχε αποχωρήσει από την Τενερίφη), αποχώρησε από την Ισπανία και μετέβη στην Ιταλία. «Βασικά κοιτούσα μήπως βρω πρόταση από την Ελλάδα, αλλά αυτό δεν συνέβη. Ετσι πήγα στην Κρεμόνα. Μια ωραία γραφική πόλη, μία ώρα έξω από το Μιλάνο με θάλασσα. Μάλιστα εκεί ήταν ο ΜακΓκι που πήγε στην Μπούργος και ο Τέρνερ που αγωνίστηκε σε ΠΑΟΚ και Ηρακλή».

Ο Φώτης Λαμπρόπουλος πέρασε από την Λατινική Αμερική και από την Μπόκα με τα γήπεδα να θυμίζουν… σάουνα

Για λίγους μήνες το 2016 πήγε στην Αργεντινή και συγκεκριμένα στην ομάδα Φέρρο Καρρίλ Οέστε (σε ελεύθερη μετάφραση η «Λέσχη του Δυτικού Σιδηροδρόμου»). «Μου έγινε η πρόταση και είπα ας δοκιμάσω. Αλλωστε πάνω – κάτω μιλάνε την ίδια γλώσσα, μια και γνώριζα καλά Ισπανικά. Ετσι πήγε. Ηταν στο Μπουένος Αϊρες και ευτυχώς δεν χρειαζόταν να κάνουμε μεγάλες αποστάσεις. Εντάξει, το ποδόσφαιρο είναι το νούμερο ένα άθλημα εκεί. Είναι όλοι με μια μπάλα, αλλά αγαπούν και το μπάσκετ. Φυσικά λατρεύουν πολύ τις εθνικές τους ομάδες και γεμίζουν τα γήπεδα». Η παρουσία του στο προάστιο του Μπουένος Αϊρες ήταν ο προάγγελος για τη μεγάλη εμπειρία της ζωής του. Διότι η πρόταση-πρόκληση από την Μπόκα Τζούνιορς ήταν τεράστια και μάλιστα διετούς διάρκειας (2016-2018) και ο έμπειρος φόργουορντ είπε αμέσως «ναι». «Όταν πήγα γινόντουσαν αλλαγές στη διοίκηση και η ομάδα προσπαθούσε να ανέβει. Δεν ήταν τόσο καλή μπασκετικά. Πάντως το γήπεδο και τα γήπεδα γέμιζαν και επειδή οι συνθήκες ήταν καλοκαιριού, νόμιζες ότι έπαιζες μπάσκετ μέσα σε… σάουνα. Δεν υπήρχαν και ερ κοντίσιον.

Η εμπειρία του στο «Λα Μπομπονέρα», το ντέρμπι με την Ρίβερ Πλέιτ στη μπάλα και το… Παρίσι της Λατινικής Αμερικής

Φυσικά τα ντέρμπι με την Φέρρο και την Σαν Λορέντζο ήταν το κάτι άλλο. Γινόταν χαμός από την θερμή παρουσία του κόσμου». Όπως είναι λογικό, ο Φώτης Λαμπρόπουλος έζησε και την εμπειρία ενός αγώνα στο «Λα Μπομπονέρα» και κόντρα στην Ρίβερ Πλέιτ. Του ελ κλάσικο της Λατινής Αμερικής. «Από τις 12 το μεσημέρι είχε μαζευτεί κόσμος τριγύρω από το γήπεδο. Με τραγούδια και φυσικά τον κόσμο να ψήνει. Πραγματική γιορτή. Τώρα για την ατμόσφαιρα στο γήπεδο τι να πεις. Πραγματικά ο κόσμος ήταν τόσο θερμός και ειλικρινά κουνιόταν όλο το γήπεδο. Νόμιζες ότι γίνεται σεισμός». Μάλιστα ο Πατρινός ψηλός είχε γνωρίσει και αστέρες της Μπόκα και του παγκοσμίου μπάσκετ όπως τους… «Τέβεζ, Παλέρμο, Γκάγκο και Μπεντανκούρ». Πέραν των αθλητικών δρώμενων, ο «Λαμπρό» εκθείασε και την πρωτεύουσα της Αργεντινής. «Είναι πολύ όμορφη, αρχιτεκτονικά. Δικαίως ονομάζεται το Παρίσι της Λατινικής Αμερικής».

Η Βενεζουέλα με την πείνα και την φτώχια και η Ουρουγουάη με την πλούσια βλάστηση

Ο επόμενος σταθμός του ήταν η Βενεζουέλα και η ομάδα Γκουαϊκερίες ντε Μαργκαρίτα. «Ηταν μια πρόταση για 40-50 και σκέφτηκα ας πάω, αφού τον Ιούλη (του 2018) θα είμαι πίσω στην Ελλάδα. Η ομάδα έδρευε σε ένα νησί. Οι άνθρωποι μας φρόντιζαν, αλλά ήθελε πολύ προσοχή. Υπήρχε πολύ πείνα και φτώχια και δεν μπορούσες να κάνεις πράγματα μόνος σου. Το καλό είναι ότι επειδή ήταν νησί και όχι στο κέντρο, δεν υπήρχε τόση εγκληματικότητα, αλλά μας πήγαιναν και μας έφερναν από το γήπεδο στο ξενοδοχείο». Η επόμενη χρονιά (2018-2019) τον βρήκε στην Ουρουγουάη και στην Κλουμπ Μαλβίν. «Είναι μια μικρή πρωτεύουσα. Οι άνθρωποι είναι λίγο πιο κλειστοί, πιο μαζεμένοι. Είμασταν σε ένα προάστιο και δίπλα στην θάλασσα ενώ είχε αρκετή βλάστηση και ελάχιστα μαγαζιά. Πάντως είχε αρκετή ζέστη, αλλά όχι τόσο όσο στην Αργεντινή».

Ο Φώτης Λαμπρόπουλος πήγε στο «καυτό» Κατάρ και στη συνέχεια στην «παγωμένη» Ισλανδία

Το κεφάλαιο Λατινική Αμερική τελείωσε για τον Φώτη Λαμπρόπουλο. Δέχθηκε την πρόσκληση του κόουτς Βασίλη Μπρατσιάκου και τη σεζόν 2020-2021 πήγε στο Κατάρ και στην Αλ Σαντ. «Ηταν εκεί πρώτα ο Βασιλειάδης, μετά πήγα κα εγώ. Εντάξει είναι μια διαφορετική εμπειρία. Είχε αρκετή ζέστη, αλλά είχα πάει σε περίεργη φάση διότι υπήρχε ήδη ο covid – 19. «Η Αλ Σαντ είναι οργανωμένη και πραγματικά χάρηκα που κατέκτησε και το πρωτάθλημα. Ναι, αγαπούν το ποδόσφαιρο, αλλά και στο μπάσκετ θέλουν να βλέπουν θέαμα. Με καρφώματα και άλλα. Βέβαια υπάρχει μια τάση να προσαρμοστούν στο ευρωπαϊκό επίπεδο». Και επειδή οι προκλήσεις είναι στο… αίμα του Φώτη Λαμπρόπουλου, πήρε μεταγραφή για την Ισλανδία και την Νιάρντβικ. «Ο συμπαίκτης μου στην Τενερίφη, Νικόλα Ριτσότι με ενημέρωσε ότι η ομάδα θέλει να καλύψει το κενό που υπάρχει στους ψηλούς. Ετσι πήγα. Βέβαια το φοβερό είναι ότι άφησα την Ελλάδα της ζέστης και πήγα τον Αύγουστο στην Ισλανδία που ήθελε χοντρό μπουφάν».

Οι θερμαινόμενες πηγές, το ηφαίστειο, το ψάρι, ο σολομός και το… αρνάκι στην πόλη Νιάρντβικ και ο επόμενος…. πόθος

Στην αρχή ήταν δύσκολα, αλλά μετά συνηθίζεις το κρύο. Πάντως όλα τα γήπεδα είναι θερμαινόμενα, αλλά για περπάτημα δύσκολα θα πας έξω. Είμαστε 30 με 35 λεπτά έξω από την πρωτεύουσα. Είναι ένα μικρό μέρος κοντά στη θάλασσα και έχει όλες τις ανέσεις και διάφορα εστιατόρια. Βασικά στη Ισλανδία τρώνε πολύ ψάρι, σολομό, αλλά και αρνάκι. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από τη ζωή. Είσαι στη φύση. Κυριολεκτικά. Εχει θερμαινόμενες πηγές ενώ υπάρχει και το ηφαίστειο. Η λίγκα είναι οργανωμένη. Βέβαια αν ήμουν 25 ετών ίσως να μην ερχόμουν, αλλά νιώθω υπέροχα». Η ερώτηση ήταν εύλογη. Υπάρχει κάποιο άλλο μέρος που θα ήθελε να αγωνιστεί ο Φώτης Λαμπρόπουλος; «Θα ήθελα να αγωνιστώ στην Αυστραλία και στην Κίνα. Να δοκιμάσω την τύχη μου» ενώ ερωτηθείς για το αν θα είχε στο μυαλό του να γίνει… συγγραφέας, είπε: «Θα ήθελα να γράψω ένα βιβλίο για τις εμπειρίες μου, για να το διαβάσουν τα μικρά παιδιά ενώ θα ήθελα θα ήθελα επίσης να ασχοληθώ με τις ακαδημίες».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News