Basket League Playoffs: Στην υπόλοιπη Ευρώπη ματσάρες, στην Ελλάδα... αφόρητα χασμουρητά!

Basket League Playoffs: Στην υπόλοιπη Ευρώπη ματσάρες, στην Ελλάδα… αφόρητα χασμουρητά! | Μπάσκετ

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έκαναν άνετοι και ωραίοι το 1-0 στην ημιτελική σειρά τους, την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη γίνεται… το έλα να δεις!

Αν καθίσει κανείς αυτές τις ημέρες να παρακολουθήσει το μπάσκετ που παίζεται ανά την Ευρώπη, σίγουρα θα μείνει με ανοιχτό το στόμα, τόσο από την ποιότητα, όσο και από τον ανταγωνισμό. Τα playoffs αποτελούν κάθε χρόνο την κορύφωση στο καλεντάρι, με τις ομάδες να φορτσάρουν για τον τίτλο.

Πριν από δύο ημέρες η Μπαρτσελόνα επέστρεψε από το -10 για να επικρατήσει τελικά της Γκραν Κανάρια χάρη σε ένα τρελό σουτ του Κόρι Χίγκινς στο φινάλε.

 

Ο Μάικ Τζέιμς έκανε πράγματα και θαύματα το βράδυ της Δευτέρας, για να αποφύγει η Μονακό -ομάδα που έφτασε  μία ανάσα από το Final Four της Euroleague- τον πρόωρο αποκλεισμό από τους προημιτελικούς της LNB απέναντι στο Στρασβούργο. Η Βόννη έφτασε στα όρια την Μπάγερν του Αντρέα Τρινκιέρι πριν αφήσει την τελευταία της ελπίδα στο παρκέ, με το τελικό 81-82 να την καταδικάζει σε αποκλεισμό.

Για την πρωταθλήτρια Ευρώπης Εφές που δέχτηκε… σφαλιάρα 105 πόντων από τη Γαλατά του Ανδρέα Πιστιόλη δε χρειάζεται και κάποια περαιτέρω υπογράμμιση. Η ομάδα του Αταμάν έφερε τη σειρά στα ίσια αλλά θα… φτύσει αίμα για να προκριθεί!

Υπάρχει βέβαια και ένα πρωτάθλημα που η λέξη «ανταγωνισμός» είναι… άγνωστη. Στην Basket League οι οριακές σειρές και τα «do or die» παιχνίδια έλειψαν από τη φάση των προημιτελικών, καθώς όλοι κρίθηκαν με 2-0. Η μοναδική αίσθηση πως κάτι καλό μπορεί να συμβεί δόθηκε από την Λάρισα, η οποία παρότι με μειονέκτημα έδρας απέκλεισε τον Κολοσσό. Break έκανε και ο Προμηθέας βέβαια, απέναντι στην ΑΕΚ, αλλά ο ίδιος, με τα αγωνιστικά του πεπραγμένα στη σεζόν, έθεσε εαυτόν σε χαμηλότερη του αναμενομένου θέση εκκίνησης.

Για τα ημιτελικά ούτε λόγος βέβαια, αφού αθροιστικά ολοκληρώθηκαν με διαφορά 53 πόντων. Άσχημο όμως να το χρεωθεί η ομάδα του Φώτη Τακιανού, που με τον εξωπραγματικό Στέφαν Μούντι έκανε ό,τι μπορούσε, όμως τελικά παραδόθηκε με 87-77 στους ανώτερους «πράσινους», την ώρα που ο Προμηθέας φάνηκε πως τα παράτησε.

Αντί να ψάχνουν τον νέο Βεζένκοφ… κάνουν ανακύκλωση

Για να συμβεί κάτι το συνταρακτικό περιμένουμε τη σειρά των τελικών. Το ειδικό βάρος των Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. αλλά και η ποιότητα αυτών των δύο ομάδων της Euroleague, χωρίς να παίζει ρόλο ο διαφορετικός δρόμος που ακολούθησαν εκεί, είναι τα μοναδικά στοιχεία που μπορούν να αυξήσουν το ενδιαφέρον. Μόνο η μεταξύ τους «μονομαχία» είναι αυτή που μπορεί να βάλει… φωτιά στις συζητήσεις και να δούμε και εμείς κάτι συναρπαστικό, ώστε να μπει η Basket League στις συζητήσεις για τα παιχνίδια που πραγματοποιούνται ανά την Ευρώπη.

ΑΕΚ και Προμηθέας προσπαθούν στο μέτρο του δυνατού αλλά το ταβάνι τους είναι περιορισμένο όταν πρέπει να δουν στα «μάτια» τους αιωνίους, ενώ ομάδες με ιστορία στο πρωτάθλημα σαν τον Άρη, τον ΠΑΟΚ ή το Περιστέρι παραμένουν σε δεύτερους και τρίτους ρόλους και το πρωτάθλημα χάνει το στοιχείο της αίγλης που είχε παλαιότερα.

Οι έξι ξένοι είναι ένα χαρτί που άπαντες χρειάζονται αλλά χάνουν την ισορροπία μεταξύ αυτών και της συμμετοχής των Ελλήνων, φτάνοντας σε μία μορφή ανακύκλωσης παικτών που δεν μπορούν να δώσουν το κάτι παραπάνω ή όταν το κάνουν μοιάζει και είναι εφήμερο. Ο Άρης επί παραδείγματι δεν έχει καταφέρει να εισπράξει τα κέρδη της ανάδειξης του Σάσα Βεζένκοφ και αναλώνεται σε διαρκείς αλλαγές φτηνών Αμερικανών που δεν μπορούν να τον φέρουν παρά μονάχα ως την οκτάδα, η οποία πανηγυρίστηκε. Η αναφορά στον πάλαι ποτέ «αυτοκράτορα» γίνεται για να αναδειχθεί το πρόβλημα και όχι σε μορφή στοχοποίησης. Όσο οι ομάδες από το χαμηλότερο ράφι δεν αναζητούν το δικό τους μέλλον στις υποδομές τους, το σκηνικό δεν πρόκειται να αλλάξει και αυτοί που ψάχνουν να δουν κάτι στις οθόνες τους -πέραν του NBA- θα γυρίσουν τους δέκτες και την προσοχή τους στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News