Basket League: Η «βασίλισσα» του κάμπου είναι εδώ!

Η αρμάδα του Φώτη Τακιανού έγραψε τη μεγαλύτερη ιστορία του Θεσσαλικού μπάσκετ και το sportday.gr αναλύει πως από την παραμονή έφτασε να παίζει ημιτελικά πλέι οφ.

Η κίνηση-ματ έγινε στις 18/11 με την πρόσληψη του Φώτη Τακιανού στην τεχνική ηγεσία της Λάρισας

Γίνεται μια ομάδα να ξεκινάει… στραβά έχοντας 1 νίκη και 7 ήττες να είναι εκ των φαβορί για να υποβιβαστεί και στο τέλος της διαδρομής να παίρνει την πρόκριση στις 4 καλύτερες ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος; Αν γίνεται λέει; Για ρωτήστε την Λάρισα ή μάλλον όσους ασχολήθηκαν με αυτό το «φαινόμενο» που έκανε ένα μεγάλο «θαύμα». Η Θεσσαλική ομάδα πήγαινε από το κακό στο χειρότερο, αλλά ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ, Θοδωρής Ριζούλης δεν το έβαλε κάτω. Ο Νίκος Παπανικολόπουλος αποχώρησε και τη θέση του πήρε ο Φώτης Τακιανός. Συγκεκριμένα στις 18 Νοεμβρίου του περασμένου έτους. Ηταν η κίνηση-ματ ώστε να μπορέσει να αλλάξει ρότα η ομάδα. Μάλιστα ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ είχε τονίσει στον Ελληνα κόουτς. «Κάνε όσες αλλαγές θέλεις». Κάτι εξίσου σημαντικό. Ο Φώτης Τακιανός με το τεχνικό του επιτελείο «τσέκαρε» το ρόστερ και αποφάσισε πως η Λάρισα χρειάζεται δύο προσθήκες. Με στόχο να βάλει τη φιλοσοφία του.

Η μεταγραφή του Στεφάν Μούντι άργησε μερικούς μήνες με τον Αμερικανό γκαρντ να λαμβάνει 9000 δολάρια τον μήνα

Στις 6 Δεκεμβρίου, η Λάρισα απέκτησε τον Αμερικανό γκαρντ Στεφάν Μούντι. Ο οποίος πήρε τη θέση του συμπατριώτη του, Τι Τζέι Θριτ. Λίγους μήνες πριν (το καλοκαίρι του 2021) και ενόσω στον πάγκο της ομάδας ήταν ο Νίκος Παπανικολόπουλος, υπήρχε «φλερτ» μεταξύ των δύο πλευρών. Όμως η Λάρισα δεν προχώρησε σε αυτή την επιλογή. Παρά το γεγονός πως ο Θόδωρος Ριζούλης είχαν μάθει τα… καλύτερα από τον Κωστή Ζομπανάκη (άλλοτε μεγαλομέτοχο του Ρεθύμνου που είχε φέρει στην κρητική πόλη τον Μούντι τη σεζόν 2017-2018). Για καλή της τύχη και φυσικά του Φώτη Τακιανού, ο Αμερικανός γκαρντ ήταν ελεύθερος από την Ουγγρική DEAC. Μόλις προτάθηκε, έκλεισε στο άψε-σβήσε. Μάλιστα με μηναίο συμβόλαιο ύψους 9.000 δολαρίων. Ένα νούμερο που ήταν ανεπαίσθητο στις 400.000 ευρώ μπάτζετ που έχει φέτος η νοικοκυρεμένη ομάδα της Θεσσαλίας. Η έτερη κίνηση δεν περιλάμβανε αντικαταστάτη στη θέση του Γουάσινγκτον, αλλά ψηλό. Διότι εκεί «πονούσε» η ομάδα. Ετσι πήρε τον Κροάτη σέντερ Μαρίν Μάριτς και «έδεσε» το γλυκό.

Η φιλοσοφία του Φώτη Τακιανού που στηρίζεται στην ανάδειξη του ταλέντου του εκάστοτε παίκτη και το 55% των πόντων των ψηλών (Μάριτς, Κρουμπάλι, Τσαϊρέλης) έπαιξαν ρόλο 

Ο Φώτης Τακιανός πέρασε σταδιακά τη φιλοσοφία του. Δηλαδή είχε ένα πολύπλευρο πλάνο. Εξέταζε τι ταιριάζει στους παίκτες του ώστε να το εφαρμόσει. Φυσικά ήθελε αρκετή κίνηση χωρίς τη μπάλα ενώ συχνά-πυκνά χρησιμοποιούσε την άμυνα με αλλαγές. Του αρέσει να αναδεικνύει το ταλέντο των παικτών του και ταυτόχρονα να τους βοηθάει. Για παράδειγμα, όταν είναι στο παρκέ ο Μούντι, παίζει πικ εν ρολ ή ένας εναντίον ενός του Αμερικανού γκαρντ. Το ίδιο ισχύει όταν στο παρκέ είναι και ο Χάντσον. Δεν θέλει στατικότητα. Ζητάει κίνηση για να χαλάει τις ισορροπίες των αντιπάλων. Ταυτόχρονα, ο Ελληνας κόουτς έκανε και μια εσωτερική αλλαγή που συνέβαλε αρκετά στο θέμα της βελτίωσης της εικόνας. Ο Τσαϊρέλης μετατέθηκε στο «5» και ο Κρουμπάλι κατέβηκε στο «4». Σημαντικό ήταν και το γεγονός πως παρά το πρέσινγκ της Ανδόρα, ο Κρουμπάλι δεν θέλησε να αφήσει την ομάδα. Διότι περνούσε καλά στη Λάρισα. Ετσι η δύναμη… πυρός ή αλλιώς οι ψηλοί της Λάρισας (Μάριτς, Κρουμπάλι, Τσαϊρέλης) έφτασαν να έχουν το 55% των πόντων της ομάδας.

Ο αναγεννημένος Νώντας Παπαντωνίου αποτελεί την ψυχή του συνόλου και τον συνδετικό κρίκο Ελλήνων και ξένων ενώ η Λάρισα είχε φέτος 6 “διπλά” στην Basket League τη στιγμή που την τελευταία διετία είχε συνολικά 4 αποδράσεις

Αν υπάρχει ένας παίκτης μέσα στην ομάδα που δίνει και την ψυχή του ενώ είναι η ψυχή των συμπαικτών του, αυτός είναι ο Νώντας Παπαντωνίου. Ο Ελληνας γκαρντ είναι αναγεννημένος και μάλιστα η σούπερ άμυνα που έκανε πάνω στον Φλόιντ αποτέλεσαν ένα από τα «κλειδιά» της επιτυχίας. Η Λάρισα πήρε τα πάνω τους και ήδη μετράει 6 «διπλά» (Ιωνικός, Απόλλωνας, Λαύριο, Περιστέρι, Ηρακλής και Κολοσσός), τη στιγμή που τις δύο τελευταίες χρονιές είχε πραγματοποιήσει συνολικά 4(!) «διπλά». Ο Νώντας Παπαντωνίου ηγείται της προσπάθειας, είναι ο άνθρωπος που δίνει και την απαραίτητη ώθηση στους συμπαίκτες του ενώ αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους Ελληνες και τους ξένους. Η ενέργεια που δίνει αποτελεί λίρα εκατό για το σύνολο του Φώτη Τακιανού. Ετσι η Λάρισα όχι μόνο κατόρθωσε να παραμείνει κατηγορία, αλλά μετά το ρεκόρ 1-5, πραγματοποίησε πορεία πρωταθλητισμού (14 νίκες 12 ήττες, μαζί με το 2/2 κόντρα στον Κολοσσό).

Το ταξίδι από την Λάρισα στην Ρόδο και από την Ρόδο στην Λάρισα ήταν μια… Οδύσσεια για τους Θεσσαλούς, αλλά δεν πτοήθηκαν και πήραν την πρόκριση στα ημιτελικά της Basket League

Πάμε στο… ψητό. Το 2/2 με τον Κολοσσό, δεν έγινε εύκολα υπό την έννοια ότι το ταξίδι της αποστολής ήταν μια Οδύσσεια. Την περασμένη Παρασκευή (20/5), η Λάρισα αναχώρησε – οδικώς – στη 1 το μεσημέρι με προορισμό την Αθήνα και έφτασε στις 6 το απόγευμα. Απαντες πήγαν να ξεκουραστούν και την επόμενη μέρα το πρωί πέταξαν για Ρόδο. Στο κλειστό της Καλλιθέας, πραγματοποιήθηκε προπόνηση και βίντεο, στη συνέχεια για να χαλαρώσουν, οι παίκτες και το τεχνικό επιτελείο είδαν και τον τελικό της Ευρωλίγκας ανάμεσα στην Ρεάλ και την Εφές. Την Κυριακή (22/5) κοντραρίστηκαν με τον Κολοσσό. Ανήμερα του αγώνα, στις 9 το βράδυ έφυγαν από το γήπεδο και στις 11.30 πέταξαν για Αθήνα. Στις 01.30 τα ξημερώματα της Δευτέρας έφτασαν στο αεροδρόμιο και στα… καπάκια αναχώρησαν με προορισμό την Λάρισα. Μετά από 5 ώρες έφτασαν στην βάση τους. Με ελάχιστο ύπνο, στις 5 το απόγευμα της Δευτέρας (23/5) είχαν προπόνηση και βίντεο και την επόμενη μέρα αγωνίστηκαν 2 ώρες και 37 λεπτά σε μια «μάχη» από την οποία βγήκαν νικητές.

Ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ Θεόδωρος Ριζούλης ασχολείται με την εμπορία γεωργικών εφοδίων και με την αποθήκευση και εμπορία φρούτων και τη νέα χρονιά θέλει να δει την Λάρισα στο Τσάμπιονς Λιγκ

Καλός ο Φώτης Τακιανός, καλοί οι παίκτες, αλλά αν δεν ήταν ο επίσης μαχητικός Θεόδωρος Ριζούλης ίσως η Λάρισα να μην είχε φτάσει ως εδώ. Ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ δεν είναι… χθεσινός. Ασχολήθηκε το 2009 με τον Ερμή Αγιάς όταν η ομάδα αγωνιζόταν στην Α2 ΕΣΚΑΘ (τοπικό). Εβαλε το χεράκι του και ο Ερμής άρχιζε να παίρνει τα πάνω του με στόχο την παρουσία στην Basket League. Το καλοκαίρι του 2019 (όταν και η ομάδα κατέκτησε τον στόχο της πολυπόθητης ανόδου) η ομάδα μετονομάστηκε σε ΚΑΕ Λάρισα. Ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ ο οποίος ασχολείται με την οικογενειακή επιχείρηση που έχει σχέση με την εμπορία γεωργικών εφοδίων, δημιούργησε και την εταιρεία Rizoulis group, η οποία ασχολείται με την αποθήκευση και εμπορία φρούτων. Ως τοπικιστής, γνώστης και λάτρης του μπάσκετ υπέγραψε την επιτυχία της «υγιέστατης» (διοικητικά) Λάρισας και την επόμενη σεζόν θέλει να αγωνιστεί στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ηδη έκανε τις πρώτες του επαφές με την ΦΙΜΠΑ ούτως ώστε το γήπεδο της Νεάπολης να πραγματοποιήσει τα απαραίτητα έργα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News