ΝΒΑ: Όταν ο Κλέι Τόμπσον σάλπαρε με σκάφος και σκέφτηκε να παρατήσει το μπάσκετ!

«Είναι σουρεαλιστικό το συναίσθημα. Δεν μπορώ να βάλω σε λέξεις αυτά που αισθάνομαι», έλεγε μετά το τέλος του πέμπτου δυτικού τελικού και την πρόκριση. Με τα μάτια βουρκωμένα, κοιτώντας σταθερά προς την οροφή του «Τσέις Σέντερ» και τα μπάνερ με τους τίτλους της ομάδας του.

Αντιθέτως, ο Κλέι Τόμπσον μπορούσε εύκολα, στιγμές πριν, να βάζει το ένα τρίποντο μετά το άλλο. Και με οκτώ τέτοια και 32 πόντους, να οδηγεί τους Γουόριορς στους έκτους τους ΝΒΑ finals σε βάθος οκταετίας. Το 120-110 επί των Μάβερικς για το 4-1 είχε την υπογραφή του ανθρώπου που υπέστη ρήξη χιαστών στους τελικούς με τους Ράπτορς το 2019. Του ίδιου που έκοψε και τον αχίλλειο προτού ξεκινήσει η σεζόν 2020-21. Ένα χειρουργείο στο αριστερό πόδι, ένα στο δεξί. Στο σύνολο, απουσία επί δυόμισι συναπτές περιόδους.

Τα ερωτηματικά για το σε τι κατάσταση θα επανεμφανιστεί πλήθαιναν, ο ίδιος… μεγάλωνε επικίνδυνα (32 στα 33 πλέον, γαρ), το Γκόλντεν Στέιτ «μίκραινε» εν τη απουσία του. Δύο χρονιές έξω ο βασικός του σούτινγκ γκαρντ, δύο χρονιές έξω και η ομάδα του Στιβ Κερ από τα πλέι οφ. Στην πρώτη εξ αυτών, εν τη απουσία και του Στεφ Κάρι.

Υπομονή 941 ημερών, ζήτημα μιας εβδομάδας

Ο ίδιος ο Τόμπσον δούλευε και δούλευε και δούλευε. Σωματικά, αλλά και ψυχολογικά. Πρωτίστως ψυχολογικά. Μετά τη δεύτερη επέμβαση, και για αρκετές εβδομάδες, τον είχε πάρει από κάτω. Αμφισβητούσε κι ο ίδιος τον εαυτό του, αν είχε το κουράγιο να γυρίσει μετά το νέο κακό που τον είχε βρει. Αγόρασε ένα σκάφος μήκους έντεκα μέτρων, ξανοίχτηκε στον κόλπο της Καλιφόρνιας, εξερεύνησε παρθένες ακτές, φιλοξένησε πάνω κει και τον Τζέιμς Γουάιζμαν. Τον έτερο μεγάλο άτυχο των «πολεμιστών», μια και ο βασικός σέντερ στη… μισή (περσινή) ρούκι χρονιά του έχει να εμφανιστεί από την άνοιξη του 2021.

Εκεί που μουρμούριζε για τον εαυτό του ότι δεν ήταν δυνατόν να γυρίσει στα επίπεδα που τον είχε συνηθίσει, ο Τόμπσον έδινε κουράγιο και το καλό παράδειγμα, της επιμονής και της θετικής ψυχολογίας, στον νεαρό συμπαίκτη του. Βρήκε ξανά όρεξη για δουλειά και μετά από 941 ημέρες, επανεμφανίστηκε επιτέλους στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου. Του πήρε μόλις 40 δευτερόλεπτα να σημειώσει το πρώτο του καλάθι, ξαναπατώντας παρκέ, του πήρε εννιά μέρες (και πέντε αγώνες) να ρίξει την πρώτη του 20άρα, με θύματα τους Πίστονς – και παρ’ ότι εκείνη την περίοδο δεν του επιτρεπόταν να μένει για περισσότερα από 20-22 λεπτά μέσα στις τέσσερις γραμμές.

Η αξία της παρέας (με Κάρι και Γκριν)

«Είναι εκπληκτικό το τι μπορεί να πετύχει μία ομάδα, όταν κανένας παίκτης δεν νοιάζεται να πιστωθεί ό,τι συμβεί», είναι η ατάκα του θρυλικού (προπονητή του UCLA και με τους περισσότερους τίτλους στο NCAA) Τζον Γούντεν, που χρησιμοποίησε ο Τόμπσον. Συνέχισε δίνοντας τα εύσημα για τη φετινή πορεία και στους Αντριου Γουίγκινς και Τζόρνταν Πουλ. Τον… αντι-Τόμπσον δηλαδή στην άμυνα και τον αντι-Τόμπσον στην επίθεση!

«Ο Αντριου μου επιτρέπει να μην είμαι εγώ κάθε βράδυ που θα κυνηγάω παντού τον καλύτερο αντίπαλο περιφερειακό, ο Τζόρνταν έχει αξιοθαύμαστη συνέπεια στο σκοράρισμα», το διπλό credit για το Νο 1 του ντραφτ που από ηγέτης στη Μινεσότα έχει γίνει «εργάτης» στο Σαν Φρανσίσκο και για τον 22χρονο που εκτοξεύτηκε στους 18,5 πόντους φέτος και συνεχίζει να ρίχνει 20άρες και παρόντος του παίκτη που κάλυψε με αξιοσημείωτη επιτυχία, όσο εκείνος έλειπε.

Όλα αυτά, με τον Κάρι να λαμβάνει το βραβείο του MVP των τελικών της δυτικής περιφέρειας και αντί να μιλάει για τον εαυτό του, να δηλώνει πόσο χαρούμενος είναι για τον «διόσκουρό» του στην περιφέρεια εδώ και έντεκα χρόνια. Με τον Ντρέιμοντ Γκριν, συνοδοιπόρο τους επί δεκαετία, να μην τον αφήνει από την αγκαλιά του. O τελευταίος άλλωστε, από τη χαρά του στις 9 Ιανουαρίου που ο Τόμπσον επέστρεφε, ξεκίνησε το ματς παρ’ ότι σοβαρά τραυματίας. Πήρε θέση στο τζάμπολ με ένα πόδι, αποσύρθηκε στα επτά… δευτερόλεπτα και γύρισε δύο μήνες αργότερα. Ηθελε απλώς να είναι παρών στον συγκεκριμένο αγώνα, στη συγκεκριμένη στιγμή.

Οι τρεις τους έκαναν σχεδόν τρία χρόνια να παίξουν μαζί, είναι όμως επιτέλους όλοι ταυτόχρονα καλά και στοχεύουν στην τέταρτη στέψη από το 2015, μαζί με τον κόουτς Κερ (που τότε ήταν ρούκι με αυτή την ιδιότητα) και τον Αντρε Ιγκουοντάλα (που έπαιξε στο Μαϊάμι την προηγούμενη διετία και γύρισε για να κλείσει την καριέρα του). NBAer με το κορυφαίο ποσοστό νικών σε πλέι οφ με 70,5% (και μίνιμουμ 100 αγώνες), ο Τόμπσον είπε και κάτι άλλο ωραίο – δικής του έμπνευσης αυτό. «Οι άσχημες στιγμές κάνουν τις όμορφες, όταν έρθουν, τόσο γλυκές».

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΒΑ: Κλέι Τόμπσον σημαίνει… Γουόριορς στον τελικό!

ΚΛΕΪ ΤΟΜΠΣΟΝ: Θαλασσοθεραπεία με ένεση σνομπαρίσματος

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News