Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς: Στους Γουίγκινς ξέρουν καλά από πέμπτους τελικούς

Ηταν η μέρα των επετείων. Ευχάριστων και δυσάρεστων (αναμνήσεων). Τα… τρίχρονα από τη ρήξη αχιλλείου του Κλέι Τόμπσον, απαρχής του Γολγοθά του με τραυματισμούς, τα 25χρονα του νικητήριου καλαθιού του Στιβ Κερ στο Game 6 με τη Γιούτα, που «σφράγισε» τον μεσαίο τίτλο του Σικάγο στο δεύτερο three-peat.

Game 5 είχαμε στους τρέχοντες τελικούς και ο Αντριου Γουίγκινς είχε στο νου του μάλλον κάτι άλλο – και πολύ παλιότερο. Σε πέμπτο τελικό είχε πραγματοποιήσει και ο πατέρας του τη σημαντικότερη (δεδομένης της κρισιμότητας του αγώνα) εμφάνιση της καριέρας του. Φέρνοντας 16 πόντους από τον πάγκο με 8/16 δίποντα κι έχοντας επίσης 7 ριμπάουντ, δύο κλεψίματα και από μία ασίστ και τάπα, ο Μίτσελ Γουίγκινς είχε «υπογράψει» με τον συνήθη ύποπτο Χακίμ Ολάζουον (32 π.) το 111-96 επί των… Σέλτικς και τη μείωση σε 3-2 το 1986. Η Βοστώνη έφτασε τελικά στο 4-2, ο κατοπινός πρώτος σκόρερ της Α1 (Μίλων, Σπόρτιγκ, Πανιώνιος) βρέθηκε το ίδιο καλοκαίρι θετικός στην κοκαΐνη, η γενικότερη έκβαση εκείνης της βραδιάς μόνο ευτυχής δεν στάθηκε.

Αντίπαλοι του υιού στους φετινούς ΝΒΑ finals είναι επίσης οι Σέλτικς. Αν βέβαια στο συγκεκριμένο ζευγάρι κάποιοι ξέρουν από τίτλους, είναι οι δικοί του Γουόριορς των τριών πρόσφατων. Όπως τρεις, αντιστρόφως, είχαν κατακτήσει τότε σε βάθος επταετίας οι «Κέλτες». Ο ίδιος ο Αντριου είναι από τους λίγους παίκτες του Κερ με ρόλο στο ροτέισιον που δεν έχει φορέσει δαχτυλίδι. Και κάνει ό,τι μπορεί για να… στολίσει τα δάχτυλά του.

Στο 104-94 της παρέας του για το δικό της 3-2, ο 27χρονος γκαρντ-φόργουορντ, που μάλλον… φόργουορντ-σέντερ πρέπει να τον αποκαλούμε ως «πολεμιστή», είχε 26 πόντους και 13 ριμπάουντ. Πρώτη φορά φέτος από την έναρξη της περιόδου που ήταν κορυφαίος και στις δύο κατηγορίες, πρώτη φορά στην καριέρα του που του συμβαίνει σε ποστ σίζον. Στο πρώτο ημίχρονο είχε περισσότερους πόντους απ’ ό,τι Στεφ Κάρι (που για πρώτη φορά στις 133 εμφανίσεις του σε πλέι οφ δεν σταύρωσε τρίποντο) και Τόμπσον μαζί, μόνο στην τέταρτη περίοδο έβαλε 10 με 5/6 δίποντα κι εμφάνισε στο συγκεκρικένο χρονικό σημείο +15 στο ομαδικό +/-.

Κάνει τον Τέιτουμ να βλέπει εφιάλτες

Η μεγαλύτερη συμβολή του Καναδού (σ.σ: έχει εκπροσωπήσει εθνικά τη χώρα της μητέρας του) έχει να κάνει βέβαια με την άμυνα. Εχοντας χρεωθεί στους προηγούμενους γύρους το μαρκάρισμα των Τζα Μοράντ και Λούκα Ντόντσιτς, το σημαντικότερο (πάνω κι από τον Ντρέιμοντ Γκριν πλέον!) σχετικά «εργαλείο» του Γκόλντεν Στέιτ έχει πέσει πάνω στον Τζέισον Τέιτουμ και του προκαλεί εφιάλτες.

Ο πρώτος σκόρερ της τρέχουσας ποστ σίζον (σε απόλυτους αριθμούς) ρίχτηκε στον πέμπτο τελικό με μόλις 29% στα δίποντα στη σειρά και 2/19 προσπάθειες από μέση απόσταση. Είχε ένα ξέσπασμα στο τρίτο 12λεπτο που γύρισε πρόσκαιρα το ματς, στο τέλος όμως έπεσε πάλι στις δαγκάνες του Γουίγκινς. Πλέον έχει -πάντα στους τελικούς- 5/21 σουτ στις τέταρτες περιόδους και δεν έχει σουτάρει σε κανένα παιχνίδι με πάνω από 50%. Δεν έχει ρίξει ούτε μία 30άρα, ενώ προηγουμένως είχε βάλει 46 πόντους μέσα στο Μιλγουόκι και 39 μέσα στο Μπρούκλιν…

Κατέγραψε και από δύο ασίστ και κλεψίματα, έκανε ένα κόψιμο και το κάρφωμα του αγώνα ο Γουίγκινς, δίχως να υποπέσει στο παραμικρό λάθος στα 43 λεπτά κατά τα οποία άφησε τα κόκαλά του στο «Τσέις Σέντερ». Ο κάποτε μονοδιάστατος σκόρερ της Μινεσότα έχει ωριμάσει, έχει πρώτα απ’ όλα δεχτεί να γίνει συμπληρωματικός και να κάνει άλλα πράγματα πλην του σκοραρίσματος σε μια ομάδα με καλύτερους παίκτες από δαύτον.

Προερχόταν από εμφάνιση με 16 ριμπάουντ κι έτσι έκανε back-to-back ρεκόρ καριέρας σε αυτά, συμπεριλαμβανομένων φυσικά των συμμετοχών του και στις ρέγκιουλαρ σίζον! Οι ίδιοι αγώνες σήμαναν και τις πρώτες διαδοχικές ήττες της Βοστώνης μετά από δυόμιση ολόκληρους μήνες. Τυχαίο; Προφανώς και όχι. Οσο βαρύ ή υπερβολικό κι αν ακούγεται, παίκτη -και δη φόργουορντ- με τέτοια ευχέρεια στο σκοράρισμα μετά από ντρίμπλα είχαν να δουν από τον Κέβιν Ντουράντ στην Καλιφόρνια. Από τον ΜVP τους δηλαδή στους τελικούς του 2017 και του 2018, στους προηγούμενους τίτλους του συλλόγου. Κι έτσι όπως το πάει ο Γουίγκινς, δεν αποκλείεται να σταθεί η αιτία που θα χάσει ξανά το συγκεκριμένο βραβείο, που τόσο του λείπει, ο Κάρι.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NBA FINALS: Πρόβα φιέστας για τους Γουόριορς, 3-2 τους Σέλτικς και μία νίκη μακριά από το 7ο δαχτυλίδι!

ΑΝΤΡΙΟΥ ΓΟΥΙΓΚΙΝΣ: Τι γυρεύει ο Καναδός… βασικός στο παζάρι του All Star Game;

NBA: Γουόριορς δεν είναι μόνο οι «Splash brothers»

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News