Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς: Ο Στεφ Κάρι διαβάζει το twitter στο ημίχρονο

Ο Στεφ Κάρι ψάχνει παντού αμφισβητίες και κάπως έτσι οι Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς νίκησαν 4-1 τους Ντάλας Μάβερικς και έφτασαν στους έκτους τελικούς σε οκτώ χρόνια στο NBA, με τον κορυφαίο σουτέρ της Ιστορίας να παίρνει το πρώτο βραβείο «Μάτζικ Τζόνσον» για τον MVP της δυτικής περιφέρειας τη σεζόν 2021-22.

Ένα χρόνο μετά τους σπουδαίους –πολύ υποτιμημένους τόσο από την πλευρά του θεάματος όσο και από εκείνη του δράματος- τελικούς του NBA με τους Τορόντο Ράπτορς, οι Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς έκαναν… 15 νίκες. Ήταν η ομάδα με το χειρότερο ρεκόρ στη λίγκα και, ως είθισται, οι περισσότεροι δημοσιογράφοι και σχολιαστές δεν της έδιναν οποιαδήποτε τύχη να επιστρέψει στους τελικούς. Τα ξημερώματα της Παρασκευής, 27 Μαΐου, αυτό συνέβη: το τελικό 120-110 με τους Ντάλας Μάβερικς στο νεότευκτο «Chase Center» τους έδωσε την πρόκριση στους τελικούς. Τις τελευταίες οκτώ σεζόν μόνο δύο φορές, το 2020 και το 2021, δεν βρέθηκαν εκεί.

Επιπλέον, το νέο βραβείο «Μάτζικ Τζόνσον», για τον MVP της δυτικής περιφέρειας την περίοδο 2021-22, πήγε στον Στέφεν Κάρι. Ο Μάτζικ χαιρέτισε τον σπουδαιότερο σουτέρ στην Ιστορία του μπάσκετ και το νούμερο 30 των Γουόριορς, ένας παίκτης που ουδείς περίμενε να γίνει αυτός που έγινε, έδωσε στον εαυτό του το δικαίωμα της χαλάρωσης. Στο Σαν Φρανσίσκο μπορούν να απολαύσουν για κάποιες ώρες την επιστροφή στους τελικούς, πριν ταξιδέψουν στην Ανατολή.

Ο Κάρι ήταν ο κορυφαίος παίκτης των Γουόριορς φέτος, αλλά το βραβείο ήρθε κυρίως από την περυσινή σεζόν. Ο ίδιος κατέβασε το πόδι από το γκάζι όταν επέστρεψε ο Κλέι Τόμπσον. Υπάρχει ένα εκπληκτικό βίντεο, που ο τελευταίος, ο οποίος έβαλε 32 πόντους στον πέμπτο τελικό της Δύσης, καλεί τον Κάρι με βιντεοκλήση στο τηλέφωνο, στο facetime, ενώ βρίσκεται με τον Σερζ Ιμπάκα, όταν ο τελευταίος αμφισβητεί τη σχέση τους και υπονοεί ότι η αλυσίδα που τους δένει έχει να κάνει κυρίως με τη δημοσιότητα, να δείχνουν ενωμένοι χωρίς να είναι.

Ο Κάρι σηκώνει το τηλέφωνο και απαντάει στον Κλέι όπως ακριβώς θα φανταζόταν κάποιος. Η εξοικείωση με την τεχνολογία δεν του είναι άγνωστη, βεβαίως, άλλωστε το παλικάρι είναι μόλις 34 ετών, που σημαίνει ότι ήταν 16 όταν παρουσιάστηκε το facebook. Ο Κάρι χρησιμοποιεί τα social media, αν και δεν είναι λαλίστατος, όπως ο πρώην συμπαίκτης του, Κέβιν Ντουράντ. Παρ’ όλα αυτά, για τον ίδιο έχουν εξαιρετική χρησιμότητα.

Η κληρονομιά του Τζόρνταν

Η αγάπη για αυτό με το οποίο καταπιάνεσαι ουδόλως σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περίοδοι που αναθεματίζεις την ώρα και τη στιγμή που το κάνεις. Ποιος νομίζει, φερ’ ειπείν ότι ο εξάκις «χρυσός» ολυμπιονίκης στο ποδήλατο, Κρις Χόι, σηκωνόταν κάθε πρωί στις 6 για προπόνηση μέσα στην καλή χαρά; Το ίδιο ισχύει για όλους τους αθλητές, με όσα χρήματα και να αμείβονται. Ακριβώς αυτός, άλλωστε, δηλαδή το λαμβάνειν, είναι ο παράγοντας Χ, για τον οποίον ενεργούν όταν τα πολεμοφόδια, ψυχικά και πνευματικά, στερεύουν. Η ενέργεια κάθε ανθρώπου είναι ορισμένη και μέχρι να γεμίσει το ρεζερβουάρ του, χρειάζεται να μείνει «ζεστός» παντί τρόπω.

Αυτό που έφερε ο Μάικλ Τζόρνταν στο μπάσκετ, αφορούσε ειδικά σε εκείνο το κομμάτι. Ακόμα και στις ΗΠΑ δεν γνώριζαν το μέγεθός του έως ότου παιχτεί, πριν από περίπου 25 μήνες, το «Last Dance». Ο Τζόρνταν λάμβανε κίνητρα από αντιπάλους, οι οποίοι πάνω στην άψη της στιγμής «τολμούσαν» να τον αμφισβητήσουν. Λέγεται ότι… φανταζόταν ιστορίες και προκλητικά βλέμμματα: αυτό μάλλον συνέβαινε επειδή από ένα σημείο και μετά, κατά το οποίο λεηλατούσε κατά το δοκούν, κατά συρροήν και συναπτώς τις αντίπαλες άμυνες, ουδείς έμπαινε στη διαδικασία να τον «ξυπνήσει», τουναντίον έμοιαζε με ναρκομανή σε έκσταση ψαξίματος. Θα έκανε οτιδήποτε για να βρει τη δόση του, που στην περίπτωσή του ήταν να βλέπει στους αντιπάλους του τον εχθρό του -και αυτό το συναίσθημα θα γινόταν να του δημιουργηθεί ακόμα και από μια κουβέντα από τις κερκίδες.

Ο τρόπος αυτός είναι πολύ ταιριαστός στην προσωπικότητα του Τζόρνταν, αλλά όλοι οι σημαντικοί παίκτες, λίγο πολύ, πιάνονται από εδώ και από εκεί προκειμένου να διατηρούν το φως της διαύγειάς τους ανοιχτό. Ο Κάρι, παραδείγματος χάρη, στο ημίχρονο παίρνει το κινητό του και μπαίνει στο twitter, προκειμένου να ξεψαχνίζει τα επιθετικά μηνύματα εις βάρος του, κυρίως σε παιχνίδια που έχει ξεκινήσει άστοχος. Αυτό του δίνει την επιπρόσθετη ενέργεια, ώστε να απαντά στους αμφισβητίες. Θέλει, δηλαδή, να νιώθει προσβεβλημένος και να λαμβάνει οτιδήποτε, ακόμα και αυτό που λέει κάθε άσχετος -και στα social media συμβαίνει κατά κόρον- ως πρόκληση.

Τις τελευταίες μέρες ακούγεται, με συχνότητα η οποία δίνει υπόσταση στο επίρρημα που γέννησε το ουσιαστικό, ότι είναι ο μεγαλύτερος πόιντ γκαρντ στην Ιστορία του μπάσκετ. Αυτό είναι κάπως υπερβολικό, ούτως ή άλλως οι γνώμες στα δίκτυα των ΗΠΑ αλλάζουν δίκην καφενείου, εξαρτάται ποιος είναι ο πρωταγωνιστής την εκάστοτε… μέρα, πάντως το βέβαιο είναι ότι έχει αλλάξει τον τρόπο που παίζεται το μπάσκετ. Για να το κάνει αυτό, όμως, έπρεπε και πρέπει να ακολουθήσει και να ακολουθεί τις μεθόδους του πραγματικά σπουδαιότερου αθλητή που έχει πιάσει ποτέ πορτοκαλί μπάλα, έστω κι αν δεν είναι το ίδιο ψυχωτικός. Το σίγουρο είναι ότι κάνει δουλίτσα.  

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News