Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς: Και άσε τον Ντόντσιτς να σκοράρει (40άρες)…

Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς: Και άσε τον Ντόντσιτς να σκοράρει (40άρες) | NBA | Ντάλας Μάβερικς

Εκανε, όπως πάντα, ό,τι μπορούσε. Είχε 11/23 σουτ με 4/9 τρίποντα, έβαλε 14 από τις 17 βολές του (δεν ήταν δηλαδή καν άστοχος σε κάποια κατηγορία), κατέβασε 11 ριμπάουντ (αυτός, ένας γκαρντ), έριξε δύο τάπες (…), μείωσε σχεδόν μόνος του από το 100-86 στο 104-99.

Με οκτώ πόντους του Λούκα Ντόντσιτς και ένα τρίποντο από δική του ασίστ, οι Μάβερικς φάνηκε να προλαβαίνουν στην ανατροπή. Εχασαν όμως 109-100 από τους Γουόριορς μέσα στο Ντάλας, βρίσκονται πίσω 3-0 στους δυτικούς τελικούς και από τέτοιο σκορ πίσω δεν έχει επιστρέψει ποτέ καμία ομάδα του ΝΒΑ σε οποιαδήποτε φάση – και σε 146 συνολικά περιπτώσεις…

Το θέμα, ή μάλλον… το πρόβλημα για τους Τεξανούς, είναι ότι ο Ντόντσιτς έφτασε και τους 40 πόντους. Θεωρητικά, είναι καλό να έχεις έναν παίκτη με τέτοια επίδοση. Στην πράξη, όταν ρίχνει σαραντάρα ο ηγέτης τους, οι Μαβς χάνουν. Το έπαθαν για τέταρτη συνεχόμενη φορά και για έκτη στις οκτώ φορές που ο Σλοβένος έχει σημειώσει 40+ πόντους σε αγώνα πλέι οφ!

Τι να το κάνει που ξεπέρασε με οκτώ τέτοιες τον Ντιρκ Νοβίτσκι και τις επτά δικές του 40άρες, σπάζοντας το ρεκόρ συλλόγου; Mόνο στην τέταρτη περίοδο, ο Ντόντσιτς έβαλε 21 πόντους. Είχαν φροντίσει για πολλοστή φορά όμως οι «πολεμιστές» να φέρουν ένα παιχνίδι στα μέτρα τους στην τρίτη (30-21 υπέρ τους), διάστημα κατά το οποίο πάντα κονιορτοποιούν τους αντιπάλους τους.

 

O τρομερός Γουίγκινς κι η φιλοσοφία «από έναν δεν χάνουμε»

Όπως λοιπόν στη 45άρα του στο Φοίνιξ στο ξεκίνημα του προηγούμενου γύρου, αλλά και στη 42άρα του στο Σαν Φρανσίσκο μόλις δύο μέρες νωρίτερα, το Ντάλας έχασε. Ο Ντόντσιτς έγινε ο έκτος ΝΒΑer με ήττες σε δύο διαδοχικές εμφανίσεις 40+ πόντων σε πλέι οφ, μετά τους Τζέρι Γουέστ, Μάτζικ Τζόνσον, Μάικλ Τζόρνταν, ΛεΜπρον Τζέιμς και Ντέβιν Μπούκερ. Σε μία και μόνη ποστ σίζον, τρεις ήττες σε τέτοιες εμφανίσεις, όπως αυτός, έχουν υποστεί μονάχα οι Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ, Γουέστ και Τζέιμς.

Η ειρωνεία είναι πως ο μοναδικός άλλος παίκτης στην ιστορία με τέσσερις συνεχείς ήττες σε 40άρες του (πάντα σε πλέι οφ) είναι ο Ρικ Μπάρι, από το 1967 έως το 1977. Η θρυλική φυσιογνωμία δηλαδή των… Γουόριορς. Θρύλος έχει καταστεί ήδη με τη φανέλα τους ο Στεφ Κάρι, που τράβηξε 31 (πόντους) και μοίρασε 11 ασίστ. Εβδομη τριαντάρα του στην τρέχουσα ποστ σίζον, μονάχα οι καλύτεροι μπασκετμπολίστες ίσως όλων των εποχών έχουν κάνει κάτι τέτοιο έχοντας συμπληρώσει τα 34 χρόνια τους. Ο Τζόρνταν και ο Τζέιμς, δηλαδή.

Για μία ακόμα φορά όμως, η ειδοποιός διαφορά στο παιχνίδι του Γκόλντεν Στέιτ άκουγε στο όνομα «Αντριου Γουίγκινς». Πέρα από το κάρφωμα της… χρονιάς, μπροστά (ή μάλλον πάνω) από τον Ντόντσιτς, ο Καναδός φόργουορντ περιόρισε κάποιες στιγμές τον Σλοβένο, φτάνοντας ταυτόχρονα σε εντυπωσιακό νταμπλ-νταμπλ με 27 πόντους και 11 ριμπάουντ. Τα 6 ήταν μάλιστα επιθετικά, έχοντας επίσης τρεις ασίστ για κανένα λάθος και το καλύτερο ομαδικό +/- με +22. Διατηρεί και το καλύτερο από κάθε άλλον συμμετέχοντα στη σειρά με +66, ενώ το χειρότερο το έχει ο Ντόντσιτς του -61 (της ομάδας του) όσο βρίσκεται πάνω στο παρκέ!

Είναι πια φανερό πως οι Γουόριορς δεν τραβάνε κανένα ιδιαίτερο ζόρι με το σκοράρισμα του 24χρονου ηγέτη των Τεξανών. Ισα-ίσα, που επιδιώκουν να τον αφήνουν να κάνει το παιχνίδι του και, κυρίως, να μη… βάζει σε αυτό τους συμπαίκτες του. Xθες έμεινε στις 3 ασίστ, συνολικά στους τελικούς της Δύσης έχει 15. Μιλάμε για τον παίκτη των 6,5 στην ποστ και των 8,7 στη ρέγκιουλαρ σίζον.

Αντίστοιχα η ομάδα του Στιβ Κερ είχε «αφήσει» στον πρώτο γύρο τον MVP Νίκολα Γιόκιτς να βάζει 31 πόντους, αλλά να μη δίνει ποτέ διψήφιο αριθμό τελικών πασών και να ξεπερνά μία φορά τις 6. Απέκλεισαν με 4-1 τους Νάγκετς, προτού φτάσουν και στο 4-2 επί των Γκρίζλις παρά τους 38,3 πόντους του Τζα Μοράντ (στις τρεις εμφανίσεις του προτού χτυπήσει). «Από έναν παίκτη, όποιος κι αν είναι αυτός, δεν χάνω», δείχνει να λέει ο 56χρονος τεχνικός.

Ο Ντόντσιτς ρίχνει 40άρες, εντούτοις οι νίκες πάνε στο Γκόλντεν Στέιτ. Με τη συγκεκριμένη, έφτασε τις 26 συναπτές σειρές πλέι οφ με μία τουλάχιστον (νίκη) εκτός έδρας. Ρεκόρ της λίγκας. Και στην επιστροφή του στα πλέι οφ μετά τη γεμάτη τραυματισμούς προηγούμενη διετία, φαίνεται πως επιστρέφει και στους ΝΒΑ finals. Ισως και με ένα ακόμα «σκούπισμα» στους West finals, μετά από εκείνο των Τρέιλ Μπλέιζερς το 2019.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NBA PLAYOFFS: Ραψωδία Κάρι και Γουίγκινς και προέλαση των Γουόριορς στο Ντάλας

NBA: Γουόριορς δεν είναι μόνο οι «Splash brothers»

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News