Μακάμπι – Ρεάλ 75-74: Επική ανατροπή της Μακάμπι και νίκη-κλειδί για την οκτάδα!

Με σερί 10-0 στο τελευταίο τετράλεπτο της αναμέτρησης, η Μάκαμπι «έλιωσε» τη Ρεάλ Μαδρίτης (75-74) στην κατάμεστη Menora Mivtachim Arena και έβαλε πλώρη για την πρόκρισή της στα playoffs της EuroLeague!

Η Μακάμπι έκανε το 2/2 εντός έδρας στην τελευταία «διαβολοβδομάδα» της EuroLeague και με ρεκόρ 13-11 ανέβηκε στην 6η θέση της κατάταξης, κρατώντας την τύχη στα χέρια της αναφορικά με την πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Η Ρεάλ Μαδρίτης ηττήθηκε back-to-back μακριά από το «σπίτι» της και με ρεκόρ 18-8 έχασε τη δυνατότητα να καταλάβει την πρώτη θέση της κατάταξης, ενώ, ακόμη, δεν έχει εξασφαλίσει μαθηματικά ούτε καν τη δεύτερη.

Κορυφαίοι των νικητών ήταν οι Κίναν Έβανς (19 πόντοι), Σκότι Γουίλμπεκιν (14 πόντοι), Τζέιμς Νάναλι (14 πόντοι και 8 ριμπάουντ) και Τζέιλεν Ρέινολντς (12 πόντοι και 7 ριμπάουντ).

Από πλευράς ηττημένων ξεχώρισαν οι τρεις Γάλλοι, Γκέρσον Γιαμπουσέλε (14 πόντοι και 7 ριμπάουντ), Βενσάν Πουαριέ (13 πόντοι και 4 ριμπάουντ) και Τομά Ερτέλ (11 πόντοι και 5 ασίστ).

 

Ο αγώνας

Η αναμέτρηση ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς αναφορικά με το επίπεδο θεάματός της. Η Ρεάλ ευστόχησε στις τρεις πρώτες της προσπάθειες πίσω από τη γραμμή του τριπόντου και με 8 γρήγορους πόντους του Γιαμπουσέλε προηγήθηκε με 9-13 στο 4’. Η Μακάμπι αντέδρασε ακαριαία και προσπέρασε (16-13) με 7-0 σερί, αλλά ο ενθουσιασμός των γηπεδούχων δεν «τρόμαξε» τη «βασίλισσα» και, κυρίως, τον εκπληκτικό Γιαμπουσέλε, ο οποίος με δύο τρίποντα στη σειρά έφτασε τους 14 προσωπικούς πόντους και έδωσε εκ νέου τη ηνία στους Μαδριλένους (18-21 στο 8’).

Το αμφίρροπο «μπρα ντε φερ» συνεχίστηκε στη δεύτερη περίοδο, με τους δύο αντιπάλους να σκοράρουν κατά βούληση. Η «ομάδα του λαού», με οδηγό τον Έβανς, μπήκε μπροστά στο σκορ με +3 (34-31 στο 16’) προτού ο Ταβάρες δώσει εκ νέου το προβάδισμα στην ομάδα του Λάσο με τέσσερις πόντους στη σειρά (34-35 στο 17’). Η πρωτοκαθεδρία στο σκορ άλλαξε άλλες τέσσερις φορές κάτοχο μέχρι τη λήξη της δεύτερης περιόδου, η οποία βρήκε τη Ρεάλ με προβάδισμα βραχείας κεφαλής (41-44).

Ο ρυθμός που απέκτησε το ματς ήταν φρενήρης και έβαλε και τον κόσμο στην εξίσωση στη διάρκεια της τρίτης περιόδου. Η ομάδα του Εβέν αύξησε την πίεση στην άμυνα και προσπάθησε σε κάθε ευκαιρία να τρέξει στο ανοιχτό γήπεδο, «χτίζοντας» ένα σερί 6-0 για το 49-46 του 24′. Ο Ερτέλ έγινε αποκούμπι των «μερένχες» εκτελώντας και δημιουργώντας υποδειγματικά. Με τον Γάλλο γκαρντ να ηγείται, η ομάδα του Λάσο «οικοδόμησε» 0-8 σερί και μετέτρεψε το 51-49 σε 51-57. Ένα μικρό ξέσπασμα των γηπεδούχων για το 57-59 του 29′ δεν άλλαξε το μομέντουμ, καθώς η Ρεάλ διαμόρφωσε νέο 0-7 στο ακροτελεύτιο λεπτό της τρίτης περιόδου και έκλεισε το δεκάλεπτο με προβάδισμα επτά πόντων (59-66).

Με τον Πουαριέ στο… σημάδι, η Ρεάλ δημιουργήσε νέα ρήγματα στην αντίπαλη ρακέτα και παγίωσε το προβάδισμά της στις παρυφές των 10 πόντων διαφοράς (65-74 στο 35′). Η Ρεάλ κόλλησε στην επίθεσή της, με αποτέλεσμα ο Έβανς να βρει με έξι προσωπικούς πόντους την ευκαιρία να ρίξει την τιμή της διαφοράς στους τρεις πόντους (71-74 στο 38′) και να ανεβάσει την πίεση στους Ισπανούς. Έπειτα από δική του υποδειγματική άμυνα στον Ερτέλ, ο Γουίλιαμς σημείωσε καλάθι στο ανοιχτό γήπεδο και μείωσε τη διαφορά στην ελάχιστη δυνατή τιμή της (73-74 στο 1’13” πριν από το τέλος) προκαλώντας πανδαιμόνιο στις εξέδρες. Στο ακροτελεύτιο λεπτό της σπουδαίας αναμέτρησης, ο Γουίλμπεκιν κέρδισε φάουλ στα 37.6″ και με δύο εύστοχες βολές υπέγραψε το 10-0 σερί και το προβάδισμα των Ισραηλινών με +1 (75-74). Ακολούθως, η Ρεάλ σπατάλησε άλλες δύο ευκαιρίες για να ξαναπάρει το προβάδισμα και, τελικά, στην τελευταία κατοχή, ο Γιαμπουσέλε βρήκε σίδερο στο σουτ που θα έδινε τη νίκη στους φιλοξενούμενους, με τη Μακάμπι να ρίχνει τη «βασίλισσα» στο καναβάτσο!

Τα δεκάλεπτα: 20-21, 41-44, 59-66, 75-74

Δείτε ΕΔΩ τη στατιστική του αγώνα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News