Ζέλικο Ρέμπρατσα: Ο δεύτερος αγαπημένος… Ζέλικο των οπαδών του Παναθηναϊκού!

Ο δυναμικός «γίγαντας» που άφησε το στίγμα του στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, Ζέλικο Ρέμπρατσα κλείνει το Σάββατο (9/4) τα 50 του χρόνια και το sportday.gr πατάει rewind σε πράσινο φόντο.

Ο Ρέμπρατσα ήταν η πρώτη «πράσινη» μεταγραφή επί εποχής Ομπράντοβιτς, το «ψηστήρι» από τον Μποντιρόγκα και ο έρωτας των Ράπτορς

Τον Ιούνη του μακρινού 1999 άλλαξε το ρου της μπασκετικής ιστορίας του ευρωπαϊκού μπάσκετ και ειδικά του Παναθηναϊκού. Οι αείμνηστοι αδελφοί Γιαννακόπουλοι έκλεισαν τον τεράστιο Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ηταν η πρώτη κίνηση ούτως ώστε να γίνει ο «αγαπημένος» Ζέλικο στις καρδιές όλων των Παναθηναϊκών. Λίγες μέρες μετά, έγινε η πρώτη κίνηση – ματ. Κατόπιν εισήγησης του Ζοτς, οι «πράσινοι» έκλεισαν σε χρόνο dt την πρώτη τους μεταγραφή επί εποχής Ομπράντοβιτς. Έναν άλλον Ζέλικο, τον Ρέμπρατσα. Η υπόθεση δεν ήταν εύκολη. Ο 27χρονος τότε Σέρβος σέντερ είχε μπει στο μάτι των Ράπτορς και μάλιστα ήταν έτοιμοι να του προσφέρουν συμβόλαιο. Μια μεταγραφή ενός μη Αμερικανού που αποτελούσε (ακόμα) γεγονός εκείνη την εποχή. Ταυτόχρονα η εθνική Γιουγκοσλαβίας (τότε) είχε παιχνίδια προετοιμασίας στην Θεσσαλονίκη και έπειτα στην Αθήνα. Κάτι η σπουδαία προοπτική των «πρασίνων» με τον «Μίδα» του ευρωπαϊκού μπάσκετ στο «τιμόνι», κάτι το «ψηστήρι» που δέχθηκε από τον κολλητό του Ντέγιαν Μποντιρόγκα (είχε ανανεώσει με τους «πράσινους»), το ντιλ έγινε. Ο Ζέλικο Ρέμπρατσα φόρεσε τα πράσινα για μία διετία (1999-2001).

Η τάπα από τον Βράνκοβιτς που άνοιξε τον δρόμο για το πρώτο αστέρι στο Παρίσι και το αγαπημένο του ΟΑΚΑ

Το όνομα του Ρέμπρατσα ξυπνούσε ευχάριστες αναμνήσεις στους φιλάθλους του Παναθηναϊκού, όχι όμως για τον λόγο που μπορεί να σκεφτείτε εύλογα. Προτού φορέσει τα πράσινα και συγκεκριμένα το 1996 είχε δεχθεί την επική τάπα από τον Στόγιαν Βράνκοβιτς με την οποία οι «πράσινοι» είχαν νικήσει 65-64 την Μπενετόν. Ετσι αυτή η τάπα έδωσε την πρόκριση στο φάιναλ φορ του Παρισίου στο οποίο ράφτηκε το πρώτο αστέρι των «πρασίνων». Ηταν η πρώτη γερή συνάντηση του Σέρβου με την μετέπειτα ομάδα του έστω και ως αντίπαλος. Η σχέση του με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς ήταν σχέση πατέρα προς γιο, αλλά δεν έλειπαν και οι εντάσεις. Αλλωστε είχαν συνεργαστεί σε Παρτιζάν, Μπενετόν και έπειτα για δύο χρόνια στο ΟΑΚΑ. Ένα μέρος που αποτελεί το πιο αγαπημένο γήπεδο του διότι κατέκτησε δύο χρυσά με τους «πλάβι» στο Ευρωμπάσκετ του ’95 και στο Μουντομπάσκετ του ’98, αλλά και διακρίσεις με τον Παναθηναϊκό.

Η σκληρή δουλειά με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς τον «γαλούχησε», όπως και το περιστατικό που τον έστειλε στα αποδυτήρια

Ο 50χρονος παλαίμαχος σέντερ χρωστάει πολλά στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Το έχει τονίσει πολλές φορές, πως αν δεν ήταν ο Ζοτς, δεν θα είχε αυτή την πορεία. Θεωρεί τον εαυτό του τυχερό και «ευλογημένο» που τον έζησε τόσα χρόνια. Όχι μόνο επειδή τον βοήθησε να βελτιωθεί αγωνιστικά, αλλά και ως άνθρωπο. Τη διετία 1999-2001, ένιωσε για τα καλά πως έπρεπε να έχει αντοχές ώστε να αποκομίσει τα θετικά από τις προκλήσεις που έβαζε ο Ζέλικο. Όπως για παράδειγμα, το γεγονός πως μετά από μια ήττα εκτός έδρας, η αποστολή έφτασε τα ξημερώματα και άπαντες πήγαν αμέσως στο ΟΑΚΑ για προπόνηση. Κάτι που δεν άρεσε στον ίδιο και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πάει άμεσα στα αποδυτήρια μετά από απόφαση του Ζοτς. Όμως μέσα από τέτοιες στιγμές έγινε ο Ρέμπρατσα που ήθελε. Το έχει τονίσει πολλές φορές στο παρελθόν. «Δεν είναι εύκολο να παίξεις για τον Ομπράντοβιτς», αλλά εκείνος το επεξεργάστηκε σωστά και ωφελήθηκε.

Στην τελευταία του εμφάνιση έδωσε το πρωτάθλημα στον Παναθηναϊκό και την φανέλα του στον τρελαμένο κόσμο στο ΟΑΚΑ

Φυσικά ποιος μπορεί να ξεχάσει τα όσα προσέφερε ο Σέρβος ψηλός; Το 2000 ήταν χρονιά – ορόσημο δεδομένου ότι το φάιναλ φορ διεξαγόταν στην Πυλαία και άπαντες περίμεναν από τους «πράσινους» να ράψει το 2ο του αστέρι. Δύο μήνες πριν το μεγάλο ραντεβού, ο Ζέλικο Ρέμπρατσα είχε πόνους στη μέση. Όμως το κίνητρο της παρουσίας τον έκαναν να… γκαζώσει, να δουλέψει εντατικά μέρα και νύχτα ώστε να είναι έτοιμος. Ετσι ξεπέρασε το πρόβλημα της μέσης και στο φινάλε έβαλε την υπογραφή του ως MVP του φάιναλ φορ στην Πυλαία. Η λατρεία του κόσμου προς το πρόσωπό του, ανταγωνιζόταν πολλές φορές την λατρεία που είχαν για τον κολλητό του, Ντέγιαν. Κατέκτησε back2back τα πρωταθλήματα 2000, 2001 και φυσικά ουδείς πρόκειται να ξεχάσει μια στιγμή. Στον τελευταίο τελικό του 2001 σημείωσε 18 πόντους κόντρα στον Ολυμπιακό (79-63), αναδείχθηκε MVP, ο κόσμος τον αποθέωσε και ο Ζέλικο Ρέμπρατσα πέταξε την φανέλα του προς την κερκίδα πανηγυρίζοντας έξαλλα το πρωτάθλημα. Ηταν η τελευταία του εμφάνιση με την φανέλα του Παναθηναϊκού. Γεννήθηκε σαν σήμερα στις 9 Απριλίου του 1972, στη πόλη Πριγκρέβιτσα έχει την τιμητική του και όσα χρόνια και αν περάσουν θα παραμείνει ο δεύτερος αγαπημένος Ζέλικο των «πράσινων» οπαδών.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News