Παναθηναϊκός: Τι άλλαξε μετά την τελευταία ήττα από τον Ολυμπιακό πριν από δύο μήνες;

Το τελευταίο τους αντάμωμα ήταν πριν από δύο μήνες. Εκτοτε έχουν αλλάξει διάφορα πράγματα στον Παναθηναϊκό. Ποια είναι αυτά; Το sportday.gr έχει τις απαντήσεις.

Ο Παναθηναϊκός του Πρίφτη ήταν πιο… μαγκωμένος και κουρασμένος πνευματικά, επί Βόβορα είναι πιο απελευθερωμένος

Ουδέν κακό, αμιγές καλού. Το βράδυ της 11ης Απριλίου ο Ολυμπιακός κέρδισε στο ΟΑΚΑ τους «πράσινους» με 68-62, κατέκτησε το αβαντάζ της έδρας και έφερε σωρεία… εξελίξεων με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο να αναλαμβάνει δράση για να βγάλει το καράβι από τα «βράχια». Μετά από (ακριβώς) δύο μήνες οι «αιώνιοι» θα αναμετρηθούν ξανά με στόχο το πρωτάθλημα ή αν προτιμάτε το πρώτο βήμα στο ΣΕΦ. Ποιες είναι οι διαφορές που έχουν οι «πράσινοι» σε σχέση με το τελευταίο τους ραντεβού; Πρώτα από όλα, υπάρχει νέο πρόσωπο στην τεχνική ηγεσία. Ο Γιώργος Βόβορας ο οποίος πήρε τη θέση του Δημήτρη Πρίφτη. Ο Ελληνας κόουτς ξέρει καλά την ψυχοσύνθεση της ομάδας έχοντας δίπλα του έμπειρους συνεργάτες που έχουν «ψηθεί» στην Α1, όπως ο Θανάσης Γιαπλές και ο Χρήστος Σερέλης. Εξ’ αρχής αυτό που επιχείρησε να αλλάξει είναι να «κερδίσει» παίκτες και να τους κάνει να καταλάβουν ότι αδικούν τους εαυτούς τους. Με τα πάνω τους και τα κάτω τους. Το βέβαιο είναι πως ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είναι πιο απελευθερωμένος στο πνευματικό κομμάτι.

Γουάιτ και Εβανς ήταν «εγκλωβισμένοι» και οι «πράσινοι» δεν επένδυαν στην αθλητικότητά τους, τώρα το έχουν βελτιώσει

Το επόμενο βήμα που έκανε ο Ελληνας κόουτς ήταν να εκμεταλλευτεί την αθλητικότητα μερικών μονάδων. Όπως του Μέικον, του Γουάιτ και του Εβανς. Στο μέτρο του δυνατού. Προφανώς και δεν έχει φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο. Προ… Βόβορα, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ «εγκλώβιζε» με τη στατικότητά του, το αθλητικό στοιχείο της ομάδας και αυτό φαινόταν πολλές φορές όταν η μπάλα έμενε στα χέρια του εκάστοτε χειριστή ή οι επιθέσεις δεν είχαν καθαρό μυαλό. Κατά συνέπεια μονάδες όπως ο Γουάιτ και ο Εβανς ήταν απενεργοποιημένοι. Πλέον – με τα πάνω τους και τα κάτω τους πάντα – είναι πιο δραστήριοι, κόβουν στην φροντ λάιν, δίνουν λύσεις στο τρίποντο και συνεργάζονται με τον σέντερ (Γιώργο Παπαγιάννη). Κυρίως ο Γουάιτ μια και ο Εβανς πολλές φορές αγωνίζεται στο «5». Επί εποχής Δημήτρη Πρίφτη, ειδικά ο Γουάιτ ήταν εκτός τόπου και χρόνου και μαζί με τον Εβανς «έχτιζαν» πολυκατοικία στο τρίποντο.

 

Αυτή η παθητική άμυνα ζώνης έχει «εξαφανιστεί», πλέον υπάρχει πίεση πάνω στη μπάλα με άμυνα με αλλαγές και αλληλοκάλυψη της φροντ λάιν

Προ Γιώργου Βόβορα και στα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, ο Παναθηναϊκός χρησιμοποιούσε αρκετά την άμυνα ζώνης με διάφορες παραλλαγές. Είτε άμυνα ζώνης «2-3» (με αιχμή του δόρατος τον Παπαγιάννη) είτε με μορφή ματς-απ. Μια τακτική που βοήθησε στο ματς του πρωταθλήματος στο ΣΕΦ, αλλά όπως και να το κάνουμε από ένα σημείο και μετά ήταν προβλέψιμη και η ποιότητα των γκαρντ-φόργουορντ του Ολυμπιακού είχε βρει λύσεις για να την «σπάσει». Πλέον ο Παναθηναϊκός δεν χρησιμοποιεί αυτή την τακτική που θυμίζει αρκετά ένα σύνολο με παθητική διάθεση. Πιέζει πολύ πάνω στη μπάλα, χρησιμοποιεί άμυνα με αλλαγές, υπάρχει βοήθεια των ψηλών, ενδεχομένως να δούμε είτε τον Γουάιτ είτε τον Εβανς να πιέζει ψηλά τον εκάστοτε γκαρντ (πχ Γουόκαπ ή Σλούκα). Εννοείται πως πάντα υπάρχει ο κίνδυνος μέσα από την άμυνα με αλλαγές να δώσεις δεύτερες επιθέσεις στους αντιπάλους σου. Η πιεστική άμυνα και η αλληλοκάλυψη της φροντ λάιν με τους δύο ψηλούς (4άρι και 5άρι) να κλείνουν μέσα είναι ένα από τα στοιχεία του Γιώργου Βόβορα.

Στο ρόστερ υπάρχει ο Πέιτον Σίβα ο οποίος στο αμυντικό κομμάτι κάνει καλή δουλειά, ειδικό στη πίεση πάνω στη μπάλα

Σε επίπεδο προσώπων υπάρχει μια διαφορά. Ο Πέιτον Σίβα. Ο Αμερικανός πόιντ γκαρντ δεν ήταν στο προηγούμενο ντέρμπι μεταξύ των δύο ομάδων. Ναι μεν δεν είναι επιδραστικός στο επιθετικό κομμάτι και πολλές φορές αγχώνεται ή διστάζει να πάρει πρωτοβουλίες (το τεχνικό τιμ του ζητάει στις προπονήσεις να μην διστάζει), αλλά στο αμυντικό δίνει λύσεις. Βάζει σωστά το σώμα του. Η αλήθεια είναι ότι ήταν ο μοναδικός από τους λοιπούς γκαρντ που δυσκόλεψε περισσότερο τη ζωή του Στεφάν Μούντι στα παιχνίδια με την Λάρισα. Προφανώς και έκανε τα λάθη του, αλλά βάζει σωστά το κορμί του και πιέζει τον αντίπαλο. Του κλείνει την ντρίμπλα. Η παρουσία του Σίβα στο ντέρμπι θα είναι σημαντική ώστε να μπορέσει να ματσάρει τους αντίπαλους γκαρντ. Μπορεί για παράδειγμα πάνω στον Ντόρσεϊ. Στο τελευταίο παιχνίδι των δύο ομάδων, υπήρχε είτε ο Ρος για αυτές τις αποστολές είτε ο Μποχωρίδης, αλλά το αποτέλεσμα ήταν μείον.

Ο Παναθηναϊκός τα περίμενε όλα από τον Νέντοβιτς και τον Παπαπέτρου, τώρα έχει πλουραλισμό στην επίθεση και αναζητά την έξτρα πάσα

Κάτι σημαντικό! Η απουσία του Νεμάνια Νέντοβιτς για 1,5 μήνα είχε και τα καλά του. Δηλαδή ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έμαθε να παίζει και χωρίς αυτόν. Χωρίς να τα περιμένει όλα από τον Σέρβο γκαρντ. Ναι είναι ο ηγέτης της ομάδας μαζί με τον Ιωάννη Παπαπέτρου, αλλά προ… Βόβορα, η ομάδα τα περίμενε όλα από εκείνον. Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ του Δημήτρη Πρίφτη ήταν προβλέψιμος και κατά συνέπεια αυτό αποτελούσε βούτυρο στο ψωμί της σκληρής άμυνας του Ολυμπιακού. Ειδικά στον τελικό του κυπέλλου το ματς στο πρώτο ημίχρονο ήταν Νέντοβιτς-Ολυμπιακός. Μονοτονία. Πλέον υπάρχει πλουραλισμός στην επίθεση ενώ και ο Παπαπέτρου έχει έναν διαφορετικό ρόλο. Δηλαδή θα πάρει πρωτοβουλίες στο χαμηλό ποστ όταν ζητηθεί από τον Ελληνα κόουτς, αλλά θα κοιτάξει και την πάσα. Διότι ο Γιώργος Βόβορας τους έχει τονίσει κάτι σημαντικό. Την θετική αναλογία ανάμεσα στις ασίστ και στα λάθη. Η έξτρα πάσα και το τρανζίσιον παιχνίδι δεν υπήρχαν στο ρεπερτόριο προ δύο μηνών σε μεγάλο βαθμό.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News