Παναθηναϊκός: Ποιος ήταν ο Κρις Κέφαλος που πέθανε σήμερα (4/7)

Πέθανε σε ηλικία 72 ετών τη Δευτέρα 4 Ιουλίου ο Κρις Κέφαλος, πρώην παίκτης και προπονητής του Παναθηναϊκού.

Ο Κρις (Χρήστος) Κέφαλος (στη φωτογραφία με το Νο 10) ήταν γεννημένος στις 12 Αυγούστου 1945 στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Ο πατέρας του καταγόταν από την Ικαρία και η μητέρα του ήταν από την Ιταλία.

Στα νεανικά του χρόνια αγωνιζόταν ως πάουερ φόργουορντ λόγω του ύψους του. Παράλληλα υπήρξε παίκτης του μπέιζμπολ αγωνιζόμενος στη θέση του πίτσερ. Τον κέρδισε όμως το μπάσκετ.

Ο σοβαρός τραυματισμός και ο πόλεμος στο Βιετνάμ

Φοίτησε στο Πανέπιστημιο του Τεμπλ όπου ο προπονητής Χάρι Λίτβακ τον χρησιμοποίησε στη θέση του πλέι μέικερ. Ένας σοβαρός τραυματισμός στην σπονδυλική στήλη τον ανάγκασε να αγωνίζεται με ορθοπεδική ζώνη για το υπόλοιπο της καριέρας του.

Οι Σιάτλ Σούπερσονικς του πρόσφεραν συμβόλαιο. Όμως ο Χρήστος Κέφαλος προτίμησε να εργαστεί ως δάσκαλος κι επικαλούμενος τον τραυματισμό του να αποφύγει την υποχρέωση να πολεμήσει στο Βιετνάμ.

Όταν ο πόλεμος τελείωσε επέστρεψε στο μπάσκετ και αγωνίστηκε στους Ουίμλιγκτον Μπλού Μπάμπερς στην ανταγωνιστική λίγκα του ΝΒΑ.

Πώς τον ανακάλυψε ο Παναθηναϊκός

Ήταν σε ένα τουρνουά στη Βοστώνη που παράγοντες του Παναθηναϊκού τον είδαν και τον έπεισαν να αγωνιστεί στην Ελλάδα.

Για να γίνει όμως αυτό ο Κώστας Μουρούζης προπονητής του Παναθηναϊκού, έπεισε τον Φαίδωνα Ματθαίου να τον καλέσει στην εθνική.

Στον Παναθηναϊκό κατέκτησε 6 πρωταθλήματα (1971, 1972, 1973, 1974, 1975, 1977) εκ των οποίων τα 5 ήταν συνεχόμενα, ενώ σημαντική ήταν η συμβολή του στην πρόκριση του Παναθηναϊκού  στους «4» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1972.

Από τη θέση του προπονητή με τον Παναθηναϊκό κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδος το 1983, ενώ ως προπονητής του Ηλυσιακού εξασφάλισε τον προβιβασμό της ομάδας στη Β εθνική κατηγορία.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News