Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: Tι έχει αλλάξει ανάμεσα στα δυο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό

Οι «πράσινοι» έζησαν ένα «εφιαλτικό» βράδυ κόντρα στον Ολυμπιακό (101-73). Εκτοτε και ενόψει του ντέρμπι στο ΟΑΚΑ έχουν πάρει τα πάνω τους σε μερικούς τομείς και το sportday.gr αναλύει.

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ δέχεται 73,8 πόντους κατά μέσο όρο στα οχτώ τελευταία ματς και δεν θέλει να ξεπερνάει το νούμερο «80»

Καμιά φορά και η ήττα, κάνει καλό. Αν επενδύσεις σωστά πάνω της, μπορείς να δημιουργήσεις ένα ισχυρό κίνητρο. Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ υπέστη έναν διασυρμό στις 17 Μαρτίου από τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ. Ηταν το σημείο αναφοράς για αρκετές μέρες από όλους. Από εκείνο το βράδυ και έπειτα, οι «πράσινοι» μετρούν 6 νίκες και 2 ήττες σε Ευρωλίγκα και Basket League έχοντας στο μυαλό τους το ντέρμπι της Δευτέρας (11/4) στο ΟΑΚΑ που θα κρίνει το αβαντάζ της έδρας. Το πιο βασικό όλων ήταν το αμυντικό κομμάτι. Η ενέργεια που όφειλαν να βγάλουν άπαντες σε αυτό τον τομέα. Οι «πράσινοι» δέχονταν άνετα πάνω από 80 πόντους κατά μέσο όρο στη φετινή τους πορεία και δη στην Ευρωλίγκα. Στα οχτώ τελευταία ματς και δη μετά τη συντριβή στο ΣΕΦ (από τις 20/3 στο ματς με τον Κολοσσό μέχρι και τις 8/4 στο ματς με την Φενέρ) οι «πράσινοι» δέχονται 73,8 πόντους κατά μέσο όρο. Το νούμερο «κλειδί» ή αλλιώς το όριο για αυτούς είναι το «80». «Διπλή» «παραφωνία» ήταν οι 95 πόντοι που δέχθηκαν κόντρα στην Μακάμπι και οι 87 κόντρα στην Αλμπα ενώ κόντρα στην Ρεάλ τα «κενά» διαστήματα δεν του κόστισαν (86 πόντους).

Το 57% της δημιουργίας στους «πράσινους» στηρίζεται στους Ρος, Νέντοβιτς, Μέικον και το υπόλοιπο 43% σε 9 παίκτες

Εχει γίνει – εύλογα – αρκετός λόγος για το θέμα της δημιουργίας. Μια και υπάρχει η απουσία του Γιόβιτς ή αλλιώς ενός καθαρού οργανωτή για να βοηθήσει σε αυτό τον τομέα. Ετσι ο Δημήτρης Πρίφτης δούλεψε αρκετά όλο αυτό το διάστημα το κομμάτι της έξτρα πάσας. Δηλαδή άπαντες. Είτε γκαρντ είτε φόργουορντ είτε ψηλοί συμμετέχουν στη κυκλοφορία της μπάλας και με σωστό spacing, αναζητούν τις μις-ματς καταστάσεις. Εν ολίγοις όλοι είναι υποχρεωμένοι να διαβάσουν σωστά τις αντίπαλες αμυντικές αδυναμίες. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Στα οχτώ τελευταία ματς (88-64 τον Κολοσσό, 80-67 την Μπάγερν, 77-67 τον ΠΑΟΚ, ήττα με 83-95 από την Μακάμπι, 87-86 την Ρεάλ, 83-69 την ΑΕΚ, ήττα με 87-78 από την Αλμπα και νίκη με 72-69 επί της Φενέρ) οι «πράσινοι» έχουν μοιράσει 142 ασίστ ή αλλιώς 17,7 ανά αγώνα. Πάμε να το κάνουμε πιο λιανά. Το 57% της δημιουργίας έχει στηριχθεί από τρεις παίκτες. Τους Ρος (28 ασίστ), Μέικον (28 ασίστ), Νέντοβιτς (25 ασίστ), Το υπόλοιπο 40% στο δημιουργικό κομμάτι ανήκει στους Παπαπέτρου (19), Παπαγιάννη (13), Κασελάκη (11), Γουάιτ (7), Μαντζούκα (5), Εβανς (3), Χουγκάζ (1), Καββαδά (1) και Μποχωρίδη (1).

Επιτέλους η αναλογία ανάμεσα στις ασίστ και στα λάθη είναι θετική με +6,7 βαθμούς

Εν αρχή ην το… μυαλό! Φυσικά το ανέφερε και ο κόουτς Δημήτρης Πρίφτης μετά το ματς με την ΑΕΚ. Οι «πράσινοι» βγάζουν μεν ένταση (με μερικές αυξομειώσεις) στα οχτώ τελευταία τους παιχνίδια, αλλά προσπαθούν να το κάνουν με ένα πιο κοντρολαρισμένο μπάσκετ. Πιο σεταρισμένο ούτως ώστε να μην δίνουν πολλές ευκαιρίες στους αντιπάλους τους για εύκολα καλάθια. «Καθρέφτης» του συγκεκριμένου τομέα είναι τα ελάχιστα λάθη που κάνουν πλέον οι «πράσινοι». Σε αυτή την οχτάδα έχουν υποπέσει σε 88 λάθη ή αλλιώς σε 11 κατά μέσο όρο. Κάτι σημαντικό. Στόχος τους είναι αν μπορέσουν να κατεβάσουν το νούμερο στο «10». Ταυτόχρονα, σε συνδυασμό με την δημιουργία, η αναλογία είναι επιτέλους θετική. Οι «πράσινοι» έχουν 17,7 ασίστ ανά αγώνα και 11 λάθη. Κατά συνέπεια υπάρχει μια σημαντική διαφορά της τάξεως των 6,7 βαθμών. Φυσικά χρειάζεται ακόμα μπόλικη δουλειά για να μπορέσει αυτή η διαφορά να διατηρηθεί διότι θα υπάρξουν και στιγμές που το μυαλό δεν θα είναι στα καλύτερά του.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News