Ιωσήφ Νικολαϊδης στο sportday.gr: «Ο Σαμοντούροβ μου είχε θυμίσει τον Φούτσκα»

Ο Αλέξανδρος Σαμοντούροβ είναι και επίσημα παίκτης του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ και ο προπονητής του στη ακαδημία «ΔΕΚΑ», Ιωσήφ Νικολαϊδης μίλησε στο sportday.gr.

Το μεγαλύτερο ταλέντο του ελληνικού μπάσκετ, ο Αλέξανδρος Σαμοντούροβ είναι πλέον «πράσινος» και ο μέντορας του στη «ΔΕΚΑ», Ιωσήφ Νικολαϊδης ανέλυσε τα πάντα για τον 17χρονο πάουερ φόργουορντ.

«Όταν ήταν μικρός αναπτυσσόταν γρήγορα, όντας αδύναμος έχανε τη μπάλα και στενοχωριόταν»

Ο Αλέξανδρος Σαμοντούροβ υπέγραψε και επίσημα με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ. Από το ερχόμενο καλοκαίρι μέχρι το 2028 θα φοράει τη φανέλα των «πρασίνων». Ένα από τα μεγαλύτερα πρότζεκτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ ανήκει στην οικογένεια του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ. Ο Ιωσήφ Νικολαϊδης ζει καθημερινά την εξέλιξη του 17χρονου ψηλού μια και είναι ο προπονητής του την τελευταία διετία στη ακαδημία «ΔΕΚΑ» του Νίκου Χατζηβρέττα. «Ο Αλέξανδρος έκανε το βήμα παραπάνω. Του ευχόμαστε το καλύτερο για εκείνον. Αυτό που θέλουμε από τη πλευρά μας είναι να συνεχίσει να δουλεύει με τον ίδιο ζήλο, την ίδια αφοσίωση που έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια. Πάντα με ταπεινότητα και σεβασμό στον εαυτό του και στη νέα του ομάδα, όπως είναι μέχρι τώρα». Ο έμπειρος κόουτς μας ανέφερε και ένα περιστατικό. «Όταν ήταν πιο μικρός και τον είχε υπό τις οδηγίες του ο Νίκος (σ.σ Χατζηβρέττας), τον πρώτο καιρό αναπτυσσόταν πολύ γρήγορα και όντας αδύναμος ακόμα, του έφευγε η μπάλα μέσα από τα χέρια. Ετσι στενοχωριόταν για αυτό. Όμως με τον καιρό, άρχιζε να δυναμώνει και να βελτιώνεται περισσότερο».

«Το προσόν του είναι η τάχιστη αφομοίωση των λεπτομερειών του μπάσκετ»

Τα δύο τελευταία χρόνια ο Αλέξανδρος Σαμοντούροβ, δούλεψε ακόμα περισσότερο για να φτάσει να ξεχωρίζει. Κάτι το οποίο φάνηκε και στο U18 των Rising Stars που διεξήχθη στην Πάτρα κατακτώντας τον τίτλο του MVP. «Εμείς δουλέψαμε σε όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού. Ο Αλέξανδρος είναι ικανός να έχει παιχνίδι με πρόσωπο στον αντίπαλο, αλλά και με πλάτη στο ένας εναντίον ενός. Παίρνει τις κατάλληλες αποφάσεις όταν χρειάζεται και ανάλογα με τι του δίνει η άμυνα. Το μεγαλύτερο προσόν του είναι η τάχιστη αφομοίωση των λεπτομερειών του μπάσκετ. Όταν του πεις κάτι, το αντιλαμβάνεται αμέσως και το εκτελεί στο γήπεδο». Ερωτηθείς για το πιο είναι το δυνατό του σημείο, ο Ελληνας κόουτς τόνισε: «Είναι πάνω από όλα παίκτης της ομάδας. Αν πρέπει να ορίσουμε μια θέση που έχει είναι στο «4». Αν δυναμώσει περισσότερο μπορεί να αγωνιστεί και στο «5», αλλά χρειάζεται δουλειά για να μπορεί να μαρκάρει τους αντιπάλους με άνεση. Πάντως όταν τον είχα πρωτοδεί μου είχε θυμίσει σωματικά τον Γκρεγκόρ Φούτσκα (σ.σ σπουδαίος Ιταλός ψηλός)».

«Τον παραδίδουμε σε αξιόπιστα και σε έμπειρα χέρια»

Ο 17χρονος πάουερ φόργουορντ έγινε μήλον της έριδος για τους «αιώνιους», για την Μπαρτσελόνα, για την Μπανταλόνα, για το Περιστέρι και για τον Προμηθέα. Αλήθεια αυτό τον επηρέασε στις αγωνιστικές του υποχρεώσεις με την «ΔΕΚΑ» η οποία είναι το φαβορί για την άνοδο στην Β’ Εθνική; «Σε καμία περίπτωση. Ο Αλέξανδρος ήταν και παραμένει συγκεντρωμένος στα καθήκοντά του. Είναι ένα προσγειωμένο και ταπεινό παιδί. Ένας παίκτης που βοηθάει την ομάδα και τους συμπαίκτες του». Αραγε μιλήσατε μαζί του τώρα που φόρεσε τα πράσινα; Του δώσατε κάποια συμβουλή; «Ακριβώς αυτή τη συζήτηση είχαμε μία εβδομάδα πριν με τον Αλέξανδρο. Όταν τελειώσουμε με τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας, θα μιλήσουμε για το νέο του βήμα. Να ακούσει τις συμβουλές μας και να προσέξει όλες τις λεπτομέρειες. Το βέβαιο είναι ότι το παραδίδουμε σε αξιόπιστα και σε έμπειρα χέρια. Θα δουλέψει σκληρά με τον Παναθηναϊκό γιατί είναι ένα παιδί με μεγάλες προοπτικές».

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News