Ζαλγκίρις Κάουνας - Ολυμπιακός 73-84: Χαρακτήρας από «ατσάλι», νίκη... χρυσάφι

Ζαλγκίρις Κάουνας – Ολυμπιακός: Χαρακτήρας από «ατσάλι», νίκη… χρυσάφι για τον Ολυμπιακό στο Κάουνας απέναντι στη Ζαλγκίρις για την εξ αναβολής 19η αγωνιστική της Euroleague.

Χαρακτήρας από «ατσάλι», νίκη… χρυσάφι για τον Ολυμπιακό στο Κάουνας απέναντι στη Ζαλγκίρις για την εξ αναβολής 19η αγωνιστική της Euroleague.

Ο Ολυμπιακός για τρεις περιόδους πάλεψε επί ίσοις όροις με την Ζαλγκίρις, αλλά τα 3/17 τρίποντα του 3ου δεκαλέπτου, μετατράπηκαν σε 8/26 και το 59-58 έγινε… χρυσαφένιο 73-84.

Μία νίκη που βάζει τον Ολυμπιακό με παραπάνω από 1,5 πόδι στο πλεονέκτημα έδρας και πλέον κοιτάζει μόνο ψηλότερα, έχοντας όμως να διαχειριστεί τον σκόπελο ενός ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό σε δύο βράδια από σήμερα.

Κορυφαίος για τους Πειραιώτες ήταν ο Κώστας Παπανικολάου που έκανε ρεκόρ σεζόν με 18 πόντους, ενώ ο Χασάν Μάρτιν ήταν καθοριστικός με 13 πόντους και 7 ριμπάουντ (5 επιθετικά). Καθοριστικά σουτ από Βεζένκοφ και Σλούκα στο φινάλε, έγειραν για τα καλά την πλάστιγγα υπέρ του, παρά την εκπληκτική εμφάνιση του Νίμπο που σκόραρε 17 και του Λεκάβιτσιους με 14.

Με Παπανικολάου αλλά πρόβλημα στις αλλαγές

Το αρχικό ξεκίνημα με τον «ζεστό» Κώστα Παπανικολάου δεν κράτησε πολύ για τον Ολυμπιακό. Τα δύο τρίποντα του Έλληνα φόργουορντ έδωσαν προβάδισμα τεσσάρων, αλλά ένα 7-0 των γηπεδούχων με άξονες τους Ουλάνοβας και Νίμπο έφερε τους Λιθουανούς στο 11-8. Ο Ολυμπιακός δεν είχε τρόπο να σταματήσει ούτε το ζευγάρι των Λεκάβιτσιους και Λοβέρν που πάτησε στο παρκέ και συνεργάστηκε άμεσα, ενώ επιθετικά είχε κολλήσει και οι Λιθουανοί προηγήθηκαν με 20-15 με το φινάλε της περιόδου.

Η ενεργοποίηση του Σλούκα έφερε και διαφορετικά δεδομένα στο παιχνίδι. Ο έμπειρος διεθνής γκαρντ πρώτα σκόραρε για το 25-23 από την περίμετρο και μετέπειτα συνεργάστηκε εξαιρετικά, βάζοντας στο κλίμα τον Χασάν Μάρτιν. Παρόλα αυτά οι διεισδύσεις του Λεκάβιτσιους και το σημάδι στις αλλαγές του Ζντοβτς κρατούσε με μικρές διαφορές μπροστά τη Ζαλγκίρις. Οι γηπεδούχοι ήταν έτοιμοι για τις αλλαγές του Ολυμπιακού στα σκριν και με ένα απλό τριγωνάκι έστελναν την μπάλα με πλεονέκτημα στο χαμηλό ποστ, αλλά το 31-28 μετατράπηκε σε 31-34 όταν οι Πειραιώτες έσφιξαν την άμυνά τους και το ημίχρονο βρήκε τους «μονομάχους» ισόπαλους στους 39, μετά από ένα ακόμα Χασάν Μάρτιν, ο οποίος έγινε διψήφιος με 10 πόντους. Ο Ολυμπιακός έφτασε στις 8 ασίστ, με τις 7 εξ αυτών να έρχονται στο 2ο δεκάλεπτο, δείγμα και της αλλαγής στην προσέγγιση που φέρνει ο Σλούκας.

Ο Ολυμπιακός «καθάρισε» με 5/9 τρίποντα στο φινάλε

Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου η ομάδα του Μπαρτζώκα πήρε το πρώτο της καλάθι από το ποστάρισμα του Φαλ. Το… ντέρμπι συνεχίστηκε με τις ομάδες να πορεύονται μαζί ως το 24ο λεπτό (48-48). Μπορεί ο Ντόρσεϊ να είχε αφυπνιστεί και να σκόραρε από μέση απόσταση, στην άλλη πλευρά όμως ο Νίμπο έμοιαζε ανίκητος, φτάνοντας τους 17 πόντους, αφού κατάφερε να χτυπήσει σε αλλαγές και επιθετικά ριμπάουντ με κάθε τρόπο. Ο Γιανκούνας βρήκε ένα τρίποντο για το 53-53 και γενικότερα η Ζαλγκίρις έβρισκε πάντοτε τον τρόπο να απομονώνει τον ψηλό της και να αντιδρά στα «ερυθρόλευκα» προβαδίσματα, παίρνοντας κεφάλι στο σκορ με το καλάθι του Ουλάνοβας (59-58) ύστερα από 30 λεπτά σκληρής μάχης, με τους Πειραιώτες να σουτάρουν το πενιχρό 3/17 από την περίμετρο.

Δύο τέτοια σουτ όμως από Παπανικολάου και Ντόρσεϊ άνοιξαν τον δρόμο μετά από 33 λεπτά, δίνοντας στον Ολυμπιακό τη μεγαλύτερή του διαφορά στο παιχνίδι (59-66). Μάλιστα ο Σλούκας πέτυχε ένα ακόμα τρίποντο, αλλά ο Κάβανο απάντησε με το ίδιο νόμισμα και η Ζάλγκιρις δεν έλεγε να παραδοθεί (67-62 στο 35′). Το αντιαθλητικό του Νίμπο έμοιαζε με χαριστική βολή για τη Ζάλγκιρις, αφού ο Μάρτιν γράπωνε τα ριμπάουντ, ο Σλούκας μοίραζε και ο Βεζένκοφ «εκτέλεσε» για το 69-79, τρία λεπτά πριν το φινάλε. Η Ζάλγκιρις δεν πρόλαβαινε να επιστρέψει από εκεί και έπειτα, με τον Σλούκα να της αποτελειώνει τα όνειρα στο φινάλε από την περίμετρο και το 73-84 να έρχεται χάρη στα 5 τρίποντα σε 9 προσπάθειες, σε αυτήν την καθοριστική τελευταία περίοδο…

Στατιστικά του αγώνα εδώ

Τα δεκάλεπτα: 20-18, 39-39, 59-58, 73-84

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News