Ρόι Τάρπλεϊ: Ένα... καράβι μπίρες και η επίθεση στον ξανθό, κάποτε στο Τελ Αβίβ

Ρόι Τάρπλεϊ: Ένα… καράβι μπίρες και η επίθεση στον ξανθό, Γιάννη Ιωαννίδη κάποτε στο Τελ Αβίβ στο final four του Κυπέλλου Πρωταθλητριών μπάσκετ το 1994.

Η πρώτη απόπειρα των δύο αιωνίων να κατακτήσουν το Κύπελλο Πρωταθλητριών ή EuroLeague σε ένα Final Four, συνέπεσε χρονικά, με τόπο συνάντησης το Τελ-Αβίβ, στις 19 Απριλίου του 1994. 

Από εκείνη την περίφημη απόβαση των Ελλήνων στο Ισραήλ, το ξύλο, τις συλλήψεις, το σκληρό ματς των ημιτελικών, αυτό που ξεχώρισε περισσότερο, ήταν η δεσποτική παρουσία του Ρόι Τάρπλεϊ εντός κι εκτός γηπέδων.

Στον μεγάλο ημιτελικό σκόραρε 23 πόντους και οδήγησε τον Ολυμπιακό σε νίκη-πρόκριση επί του Παναθηναϊκού. Εκτός γηπέδων όμως ήταν ακόμα πιο δυναμικός.

Η επίσημη εκδοχή λέει ότι ο ο Γιάννης Ιωαννίδης ο «Ολλανδός», ο βοηθός του «ξανθού», επειδή ο Αμερικανός ήταν γνωστός λάτρης του αλκοόλ, τον συνόδευσε για να πιουν από μια μπύρα ο καθένας για να ξεσκάσουν και να είναι και ο Τάρπλεϊ υπό έλεγχο.

Ο αστικός μύθος λέει, όμως, ότι ο Τάρπλεϊ ήπιε, για τα επινίκια όλη τη… Μεσόγειο στο δωμάτιό του στο ξενοδοχείο και δεν υπήρχει τετραγωνικό ελεύθερο για να πατήσεις, από τα πεταμένα κουτάκια μπίρας.

Λέγεται, αλλά δεν επιβεβαιώθηκε επίσημα ποτέ, ότι όταν ο Ιωαννίδης έκανε έφοδο στο δωμάτιό του για να δει σε τι κατάσταση βρίσκεται ο παίκτης του και αντίκρισε το θέαμα, τον επέπληξε σε έντονο ύφος. Το ίδιο και περισσότερο έντονο ήταν και το χτύπημα που κατάφερε στον προπονητή του ο πιωμένος τότε σταρ του Ολυμπιακού! 

Ο κόουτς δεν έδωσε συνέχεια και το επεισόδιο υποβαθμίστηκε για να μη χαλάσει το κλίμα εν όψει τελικού.

Στον τελικό ο Ολυμπιακός έχασε, όπως έχασε, από την Μπανταλόνα με τον Αμερικανό να σκοράρει μόλις 12 πόντους έχοντας 5/19 σουτ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News