Ολυμπιακός: Στο ΣΕΦ μπορεί να τους κερδίσει όλους και με κάθε τρόπο

Ο Ολυμπιακός των απουσιών του Σλούκα και του Φαλ υπέταξε (73-66) την Μπαρτσελόνα και πλέον περιμένει να μάθει αντίπαλο στα playoffs.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τόνισε στις δηλώσεις του μία μέρα πριν το παιχνίδι πως η ομάδα του θα μπει στο παρκέ για να ευχαριστήσει τον κόσμο της, αφού μαζί κέρδισαν το πλεονέκτημα έδρας, το πιο ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για τα playoffs. Αφού ο κόουτς έδωσε το σύνθημα, οι πιστοί του «στρατιώτες» δε θα μπορούσαν να μην ακολουθήσουν, ακόμα και αν δεν είχαν παρέα τους τον ιθύνων νου, Κώστα Σλούκα και τον «πύργο» Μουστάφα Φαλ, ακόμα και αν απέναντί τους είχαν την… σούπερ αθλητική και γεμάτη μέγεθος Μπαρτσελόνα.

Ο Ολυμπιακός του Μπαρτζώκα είναι μία ομάδα που πρώτα από όλα κέρδισε τον κόσμο της με το μπάσκετ και μετέπειτα με τα αποτελέσματα. Αυτή η παρέα με τα «ερυθρόλευκα» που μοιάζει σαν κάθε εβδομάδα να δίνει μια θεατρική παράσταση στο ΣΕΦ, έχοντας μόλις ένα κακοπαιγμένο έργο στο Φάληρο κόντρα στον Αστέρα.

Ακόμα και κάτω από αυτές τις συνθήκες, δε θα λύγιζε από μία ομάδα που δεν είχε και αυτήν το βασικό της σέντερ (Ντέιβις) και παρότι ανώτερη ποιοτικά, στο τέλος δε βρήκε τρόπο να τον ρίξει νοκ άουτ.

Ο ΜακΚίσικ έπαιξε για τον Σλούκα και έστειλε το ΣΕΦ… στον αέρα

Γεμίζοντας το πάλκο με ενέργεια και ένταση στις δύο πλευρές, στοιχείο που «κλείδωσε» τη θέση του στη… μαγική τετράδα, ο Ολυμπιακός ήταν αδύνατο να μην κάνει το ίδιο κόντρα στους Καταλανούς. Ο Έξουμ όμως βρήκε χώρο δράσης, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες του Λούντζη να τον περιορίσει. Ο ΜακΚίσικ έδωσε μάχες στο χαμηλό ποστ στις αλλαγές, αλλά το μέγεθος της Μπάρτσα ήταν φυσικό απότοκο να φανεί, έστω και αν χρειάστηκε ένα… παλαβό σουτ του Καλάθη για να πιστοποιήσει το +8 (33-40) του ημιχρόνου.

Όταν με το ξεκίνημα του δευτέρου χάθηκαν και 9 βολές (4 του Ντόρσεϊ), η αυλαία φάνηκε πως είχε πέσει, αφού οι Πειραιώτες βρισκόταν πάντα στην αντίδραση και ποτέ στη δράση, αλλά και πάλι ζωντάνεψαν από τις στάχτες τους, μπαίνοντας μάλιστα με προβάδισμα στο τελευταίο δεκάλεπτο (51-48). Τι και αν συνάντησαν το υβριδικό σχήμα του Σάρας με τον Σμιτς στο «5» και τον Χέις στο «4», στο τελυταίο δεκάλεπτο έφτασαν να διεκδικούν επί ίσοις όροις ένα παιχνίδι βγαλμένο από τη δική τους λογική. Ο ΜακΚίσικ πέρασε από… πάνω τους, παίζοντας και για τον Σλούκα στη δημιουργία, για να στείλει το ΣΕΦ στον αέρα ο Παπανικολάου, 64” πριν το φινάλε. Οι Καταλανοί στο καναβάτσο…

Όπως σε κάθε θέατρο όμως, ο κόσμος δε θα ξανάρθει εάν η πρώτες παραστάσεις είναι αποτυχημένες. Ο Ολυμπιακός εξασφάλισε πρώτα από όλα να κερδίσει το κοινό του και μετά να πάρει το πλεονέκτημα. Το ΣΕΦ, μετά και την άρση των περιορισμών, είναι γεμάτο με πίστη και ιαχές, αφού ούτε χωρίς τον βασικό του γκαρντ και σέντερ, οι Πειραιώτες είναι χαμένοι από χέρι. Θα ήταν γεμάτο ακόμα και αν όλοι γνώριζαν πως η Μπαρτσελόνα θα φύγει νικήτρια, αφού το δέσιμο της ομάδας με τον κόσμο ξαναέφτασε φέτος σε αυτό το επίπεδο.

Τώρα το Βελιγράδι δε μοιάζει τόσο μακρινό για τον Ολυμπιακό

Δεν ήταν μόνο ο Μπαρτζώκας, αλλά και οι ίδιοι οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού που θέλησαν να πουν το δικό τους ευχαριστώ για την πορεία, σε μία χρονιά διόλου εύκολη με τον κορωνοϊό και τις αναβολές. Το απέδειξαν χαρίζοντας ένα απλόχερο χειροκρότημα όταν η Μπαρτσελόνα ξέφυγε με 23-28 μετά από 15 λεπτά. Μαζί με το… ευχαριστώ βέβαια, το Βελιγράδι δε σιγοψιθυρίζεται όπως τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, αλλά βροντοφωνάζεται ρυθμικά από χείλη που νιώθουν ότι αυτή η ομάδα στον Πειραιά όλα μπορεί να τα καταφέρει. Και δεν έχουν άδικο, αφού ο Ολυμπιακός θα τελειώσει την κανονική περίοδο της Euroleague ως η καλύτερη αμυντικά ομάδα στην έδρα της, δεχόμενη κάτω από 100 πόντους στο Defensive Rating (ανά 100 κατοχές).

Ο Γιασικεβίτσιους δεν ήταν διατεθειμένος να συμμετάσχει σε αυτό το… πάρτι ευχαριστιών και αφού αξιοποίησε σε βάθος το ρόστερ του, είδε μόνο τον Λαπροβίτολα να μη γίνεται σκόρερ στο πρώτο ημίχρονο (σκόραρε με βολή στο 23′), απλώς επειδή ο μουστακοφόρος γκαρντ του δεν πάτησε παρκέ ως τότε. Το δικό του ρόστερ μπορεί και υπερνικά χωρίς υπερβάλλον ζήλο τις απουσίες, αλλά αυτό στο ΣΕΦ δεν είναι αρκετό, ούτε ανεκτό για να οδηγήσει την περσινή φιναλίστ στο ροζ φύλλο.

Ο Ολυμπιακός θα ανανεώσει το ραντεβού του με τους φίλους του και θα… ρίξει από οικείο έδαφος τις πρώτες ζαριές για το ταξίδι στη Σερβία, χωρίς να τον ενδιαφέρει αν ο αντίπαλος είναι η πρωταθλήτρια Ευρώπης Εφές, η Μονακό ή η Μακάμπι, παρά μόνο να είναι αυτός καλά και πλήρης…

Στατιστικά του αγώνα εδώ

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News