Ολυμπιακός: Οι 6+2 νίκες που άνοιξαν τον δρόμο για το Βελιγράδι

Οι σημαντικότερες νίκες του Ολυμπιακού, που άνοιξαν τον δρόμο για την πρόκριση στο Final-4 του Βελιγραδίου.

Για να ξεκινήσεις να διαβάσεις ένα βιβλίο, αρκεί να ανοίξεις την πρώτη σελίδα, να δεις την πρώτη του παράγραφο και να κάνεις την αρχή. Έτσι είναι και τα ταξίδια. Στην Euroleague με το format των 18 ομάδων (είχαμε την αποπομπή των Ρώσων), δε φτάνει ένα σπριντ, καθώς πρόκειται για μαραθώνιο.

Ένα ταξίδι χιλιομέτρων ξεκινάει πάντοτε με ένα μικρό βήμα. Ο Ολυμπιακός έκανε 22 τέτοια, όσες οι νίκες του (αυτές που μέτρησαν με τη φυγή των Ρώσων) δηλαδή. Οι πρώτες 19 τον έφεραν στη 2η θέση της κατάταξης και το πλεονέκτημα έδρας και οι επόμενες 3 έριξαν τη Μονακό στο καναβάτσο, δίνοντας δικαίωμα στους Πειραιώτες να βρεθούν στο Final-4.

Όλες το ίδιο σημαντικές στον απολογισμό, όμως κάποιες πιο κρίσιμες από άλλες στην τελική σούμα. Βραδιές με ειδικό βάρος, που έδιωξαν από τους ώμους την πίεση και έκαναν τους φιλάθλους αλλά και τους ίδιους τους παίκτες και το σταφ να πιστέψουν, πως αυτή η ομάδα μπορεί να βρεθεί στον μεγάλο στόχο του Final-4 μετά το 2017.

Ολυμπιακός – Φενέρμπαχτσε 67-65: Όταν ο Σλούκας έδειξε πως φέτος θα το πάρει πάνω του

Ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Φενέρμπαχτσε. Το ΣΕΦ σιγά σιγά έχτιζε τον δικό του φετινό… μύθο με το αήττητο, αλλά η Φενέρ είχε όρεξη και διάθεση να το σπάσει. Το παιχνίδι φτάνει στα όρια και ο Ολυμπιακός χρειάζεται κάτι σπουδαίο στο φινάλε. Η μπάλα στα χέρια του Σλούκα -ποιου άλλου- παρότι είχε χάσει δύο ευκαιρίες για buzzer beater στη Βαρκελώνη.

«Χορεύει» τον Βέσελι και εκτελεί από πάνω του, πηγαίνοντας στο αγαπημένο του σουτ μέσης απόστασης από αριστερή ντρίπλα και… 67-65!

 

Αρμάνι Μιλάνο – Ολυμπιακός 72-93: Όταν τα τρίποντα του Λαρεντζάκη έφεραν το πρώτο «διπλό»

Στο ΣΕΦ ο Ολυμπιακός τα κατάφερνε μία χαρά, δεν είχε κανένα πρόβλημα ανεξαρτήτως αντιπάλου, όμως μετράει τέσσερις ήττες μακριά από αυτό, σε Βαρκελώνη, Μόσχα (ΤΣΣΚΑ), Αγία Πετρούπολη (Ζενίτ) και Κωνσταντινούπολη (Εφές).

Χρειάζεται ένα παιχνίδι οδηγό, που θα κάνει την ομάδα να πιστέψει στις δυνατότητές της. Αυτό έρχεται στις 26 Νοεμβρίου, στο Μιλάνο. Ο Ολυμπιακός κάνει ρεκόρ με 18/33 τρίποντα, ο Λαρεντζάκης βάζει 5/9 και το πρώτο «διπλό» στην Euroleague έρχεται με εμφατικό τρόπο, 72-93…

 

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 65-84: Όταν ο ΜακΚίσικ το έκανε ξανά απέναντι στους «πράσινους»

Δε χρειάζεται ειδική επεξήγηση για το πόσο διαφορετικά ζυγίζουν τα παιχνίδια των αιωνίων. Ο νικητής έχει την τύχη να αποφύγει τους τριγμούς που αποφέρει μία ήττα. Ο Ολυμπιακός κουβαλούσε ήδη μία στο ΣΕΦ με τον Παναθηναϊκό, από το πρωτάθλημα και δεύτερο στραβοπάτημα… δε χωρούσε στο πρόγραμμα.

Οι «ερυθρόλευκοι» επιβεβαιώνουν την ανωτερότητά τους στο κλειστό του ΟΑΚΑ, με τον ΜακΚίσικ να έχει 18 πόντους και να προσθέτει άλλο ένα εκπληκτικό παιχνίδι στη συλλογή του με τους «πράσινους», για το τελικό 65-84, δύο μέρες πριν τα Χριστούγεννα.

 

Μπασκόνια – Ολυμπιακός 62-72: Όταν σταμάτησε το αρνητικό σερί στη Βιτόρια

Μετά τη νίκη επί του Παναθηναϊκού ήρθε ο κορωνοϊός. Ο Ολυμπιακός βλέπει τις τάξεις του να γεμίζουν κρούσματα και οι προπονήσεις δε βγαίνουν. Απότοκο αυτού τεσσερις συνεχόμενες ήττες. Στη Βιτόρια, το ημερολόγιο δείχνει 4 Φεβρουαρίου και πρέπει να μπει το φρένο. Ο Παπανικολάου σουτάρει με ακρίβεια 4/4 τρίποντα και ο Ολυμπιακός 11/21, για το τελικό 62-72 που επαναφέρει το τρένο στις ράγες.

 

Ολυμπιακός – Εφές 87-85: Όταν ο Σλούκας «σκότωσε» ξανά τους Τούρκους

Ο κορωνοϊός δε χτυπάει μόνο την ομάδα αλλά και τον κόσμο. Τα μέτρα της κυβέρνησης αφήνουν το ΣΕΦ με όριο 1.000 άτομα και το γήπεδο δε θυμίζει σε τίποτα τη σχέση που έχει χτιστεί όλο αυτό το διάστημα. Έχει έρθει και η ήττα από τον Ερυθρό Αστέρα, με την πρωταθλήτρια Ευρώπης Εφές στις 10 Φεβρουαρίου να αγγίζει το «διπλό», αφού η ομάδα του Μπαρτζώκα έχει στερηθεί τις υπηρεσίες του Γουόκαπ.

Και τότε ξαναήρθε ο Σλούκας, να υποδεχτεί την πάσα από τον ΜακΚίσικ και να στείλει το τρίποντο της νίκης στο καλάθι για το 87-85.

 

Ολυμπιακός – Μπαρτσελόνα 73-66: Όταν κέρδισε τους Καταλανούς χωρίς Σλούκα και Φαλ

Τελευταία αγωνιστική για τον Ολυμπιακό, με τα σενάρια αντιπάλων να δίνουν και να παίρνουν. Οι Πειραιώτες θα αναγκαστούν να υποδεχτούν την πρωτοπόρο Μπαρτσελόνα χωρίς τους Σλούκα και Φαλ. Το «καμίνι» του ΣΕΦ λυγίζει και τους Καταλανούς ανήμερα πρωταπριλιάς, σαν ψέματα για το 73-66.

 

Οι bonus νίκες με την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό στο Κύπελλο

Βεβαίως μία ομάδα σαν τον Ολυμπιακό αντιμετωπίζει όλες τις διοργανώσεις με τον ίδιο σεβασμό. Όση στεναχώρια μπορεί να έφερε η ήττα από τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ, άλλον τόσο ρόλο έπαιξαν δύο νίκες για τα εγχώρια τρόπαια.

Η αρχή γίνεται στα Λιόσια στις 29 Ιανουαρίου, όπου η ΑΕΚ έχει τους «ερυθρολεύκους» στα σχοινιά για 35 λεπτά, σε ένα διάστημα που λόγω των κρουσμάτων κορωνοϊού ο Ολυμπιακός δεν έχει ρυθμό. Ο Σλούκας έρχεται να κάνει… οργιαστικά πράγματα στο τελευταίο δεκάλεπτο και η «απόδραση» υπογράφεται με το τελικό 74-80.

Σχεδόν είκοσι μέρες αργότερα, ο τελικός του Κυπέλλου είναι το ματς ορόσημο. Ο Ολυμπιακός χρειάζεται ξανά μία ανατροπή στο τελευταίο δεκάλεπτο για να φύγει το βάρος της κατάκτησης ενός τροπαίου απέναντι στον αιώνιο αντίπαλο ακόμα και από τις πλάτες του Μπαρτζώκα. Ο Σλούκας βλέπει από τον πάγκο τους ΜακΚίσικ, Ντόρσεϊ, Γουόκαπ και Χασάν Μάρτιν να είναι οι μπροστάρηδες και το τελικό 73-81 δίνει στους Πειραιώτες τον πρώτο τίτλο της σεζόν, ο οποίος ήταν φορτωμένος με «πρέπει», μαζί με την ηρεμία και την πίστη για την απαιτητική συνέχεια, που τελικά τον φέρνει να επικρατεί της Μονακό και να ετοιμάζει βαλίτσες για Βελιγράδι.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News