Ολυμπιακός: Και θέλει και... πρέπει να φύγει νικητής από το ΟΑΚΑ

Ολυμπιακός: Και θέλει και… πρέπει να φύγει νικητής από το ΟΑΚΑ – Τι ψάχνουν οι «ερυθρόλευκοι» απέναντι στον Παναθηναϊκό στο ντέρμπι πρωτιάς της Basket League

Παναθηναϊκός εναντίον Ολυμπιακού πράξη 5η στη σεζόν και 2η στο ΟΑΚΑ, με τους «πράσινους» να είναι αυτοί που παίζουν με το… μαχαίρι στα δόντια, για να διατηρηθούν σε τροχιά πλεονεκτήματος έδρας, ενόψει και του τελευταίου τους στόχου στη σεζόν, αυτόν του πρωταθλήματος.

Δεν είναι πάρα πολλές οι φορές που ο Ολυμπιακός αριβάρει στο ΟΑΚΑ για να αντιμετωπίσει τον αιώνιο αντίπαλο και να έχει στα χέρια του όλους τους άσους της τράπουλας. Ούτε οι τρεις διαδοχικές νίκες σε ΟΑΚΑ (Euroleague), Ηράκλειο (τελικός Κυπέλλου), ΣΕΦ (Euroleague) αποτελούν συνήθεια για τους «ερυθρολεύκους», που έχουν επιστρέψει για τα καλά τη φετινή σεζόν και θεωρούν τους εγχώριους τίτλους στόχο εκ των ων ουκ άνευ.

Οι Κυπελλούχοι Ελλάδας έχουν ως νούμερο ένα προτεραιότητα σε αυτό το σημείο της σεζόν τα παιχνίδια με τη Μονακό, που δεν απέχουν παρά μόνο δύο εβδομάδες, ωστόσο αυτή τη στιγμή το ντέρμπι στο ΟΑΚΑ μπορεί να επιτρέψει στον Ολυμπιακό να συνεχίσει με ασφάλεια από την θέση του απόλυτου πλεονεκτήματος έδρας, με φόοντο τους τελικούς της Basket League.

Η ανετοιμότητα του Σλούκα και το step-up των υπολοίπων γκαρντ

Ο Ολυμπιακός καλείται να αντιμετωπίσει τον αιώνιο αντίπαλό του με τον Κώστα Σλούκα να μην έχει πατήσει παρκέ για δύο εβδομάδες. Ο ηγέτης της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα θα βρεθεί στη 12άδα μετά την ίωση που τον ταλαιπώρησε, αλλά η έλλειψη αγωνιστικού ρυθμού ενδεχομένως να τον έχει επηρεάσει και να τον αφήσει λίγο πίσω στις αντιδράσεις του.

Δεν ανακαλύπτει κανείς την Αμερική όταν λέει πως στα ντέρμπι η πίεση, πολλώ δε μάλλον στην αντίπαλη έδρα, χρειάζεται ψυχραιμία και πνευματική διαύγεια πρώτα από όλα. Αν ο Σλούκας εμφανιστεί ανέτοιμος να δώσει τα παραπάνω στον βαθμό που το έκανε για παράδειγμα στο ίδιο γήπεδο για το αντίστοιχο ντέρμπι της Euroleague, οι υπόλοιποι γκαρντ των Πειραιωτών καλούνται να βγουν μπροστά και να τον καλύψουν.

Τόσο ο Ντόρσεϊ με την ικανότητά του να δημιουργεί καταστάσεις για το δικό του σουτ, όσο και ο ΜακΚίσικ με τα σόλο του και το εκρηκτικό πρώτο βήμα, μπορούν να δώσουν επιθετικές βοήθειες και να… τραβήξουν αρκετό από το κουπί επιθετικά. Ωστόσο η παρουσία του Γουόκαπ αναμένεται κομβική, αφού ο Αμερικανός πέραν από τα όσα δεδομένα δίνει στην άμυνα, θα κληθεί να πάρει αρκετές αποφάσεις δημιουργικά, με την μπάλα στα χέρια και η αναλογία των ασίστ σε σχέση με τα λάθη είναι ένα από τα νούμερα που παίζουν κομβικό ρόλο στην έκβαση της αναμέτρησης.

Τα σουτ του Ολυμπιακού τον απελευθερώνουν

Στις 22 Νοεμβρίου τα μάτια έπεσαν εν πολλοίς σε ένα νούμερο, 4/27! Αυτή ήταν η ευστοχία του Ολυμπιακού από το τρίποντο και απέναντι στα 10/28 του Παναθηναϊκού, του αφιονισμένου Νέντοβιτς, απάντηση δεν υπήρχε. Αυτό το νούμερο μετατράπηκε σε 13/37 στο παιχνίδι του ΟΑΚΑ για την Euroleague, έπεσε στο 7/22 στον τελικό του Κυπέλλου και εκτοξεύτηκε στο εκπληκτικό 13/29 στο πρόσφατο ευρωπαϊκό τους συναπάντημα στο ΣΕΦ.

Για να φύγει νικητής ο Ολυμπιακός το βράδυ της Δευτέρας πρέπει να σουτάρει και να το κάνει καλά από την περίμετρο. Ο Φαλ μπορεί να πάρει μπάλες στο ποστ και να τις τελειώσει για να ανοίξει τους διαδρόμους και να βρεθεί ο χώρος για ελεύθερα σουτ. Από την πλευρά του ο Πρίφτης -με την προϋπόθεση να παίξει ο Σαντ-Ρος- θα έχει μετά το πρώτο ντέρμπι τόσο τον Κουβανό όσο και τον Παπαπέτρου, δύο παίκτες κομβικούς για να στήσει τη ζώνη που δυσκόλεψε τους Πειραιώτες στο ΣΕΦ.

Σε αυτήν τη συνθήκη, πέραν από τις σταθερές (λέγε με Βεζένκοφ) οι πλάγιοι των Πειραιωτών πρέπει να βάλουν τα σουτ που θα τους δώσει η άμυνα. Τα ποσοστά των Παπανικολάου, Λαρεντζάκη, Λιβιό είναι ένας τρόπος να απλοποιηθεί το παιχνίδι του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ, κάτι που φάνηκε και από την ομοβροντία της 1ης περιόδου στο 101-73 του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας!

Δεν είναι μόνο το πλεονέκτημα αλλά και τα… απόνερα ενός ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό

Αν ο Ολυμπιακός βγει νικητής από την «μονομαχία» της Δευτέρας, πέραν από το πλεονέκτημα έδρας που θεωρητικά θα έχει εξασφαλίσει, θα πετύχει και ένα σημαντικό πλήγμα στον αιώνιο αντίπαλό του, κερδίζοντάς τον για τέταρτη συνεχόμενη φορά, δύο εκ των οποίων στο ΟΑΚΑ και άλλη μία σε παιχνίδι τίτλου στην Κρήτη.

Δεν είναι μόνο το αγωνιστικό σκέλος και το χειροπιαστό κέρδος αλλά το ψυχολογικό κομμάτι και τα απόνερα που πάντοτε ένα ντέρμπι μεταξύ των αφήνει! Αν και δε θα έπρεπε να συμβαίνει, είναι τέτοια η αθλητική κουλτούρα στην Ελλάδα, που μία πιθανή ήττα μπορεί να φέρει κατήφεια και εσωστρέφεια, ενώ στην ουσία δε θα συμβεί κάτι το τρομερό, αφού ο Ολυμπιακός είτε με πλεονέκτημα, είτε όχι, έχει την ποιότητα να κερδίσει στο ΟΑΚΑ στα playoffs.

Ένα αποτέλεσμα πισωγύρισμα είναι το τελευταίο που του χρειάζεται ενόψει και της Μονακό, ενώ στην αντίθετη περίπτωση θα μεταθέσει ακόμα μεγαλύτερο βάρος στον Παναθηναϊκό που δε διανύει και την καλύτερη σεζόν του. Το «διπλό» δε φέρνει μόνο τη σειρά των τελικών στο Φάληρο αλλά απομακρύνει τους κραδασμούς σε μία περίοδο που ο Ολυμπιακός πρέπει να μείνει απόλυτα συγκεντρωμένος στον μεγαλύτερο στόχο, αυτόν του Final-4 του Βελιγραδίου…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News