ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Η εξάρτηση στο τρίποντο από τους Βεζένκοφ και Ντόρσεϊ

Ο Ολυμπιακός έζησε μία μεγάλη -εκτελεστικά- βραδιά στο Μιλάνο και το sportday.gr ρίχνει μία ματιά στη στατιστική του από την περίμετρο, αλλά και την εξάρτηση του ποσοστού του από τα σουτ των Βεζένκοφ και Ντόρσεϊ!

Δύο εμφανίσεις εκ διαμέτρου αντίθετες. Από τη μία το 4/27 που χτυπάει το μάτι απέναντι στον Παναθηναϊκό για την Stoiximan Basket League και μόλις 4 ημέρες αργότερα το ρεκόρ των 18/33 στο Μιλάνο, που ήταν 12/16 μόλις μετά το πέρας των 20 λεπτών. Ο Ολυμπιακός περνάει βράδια στα οποία εκτελεί με υψηλά ποσοστά από την περίμετρο και άλλα που κολλάει και δεν μπορεί να ανοίξει τις αντίπαλες άμυνες.

Κάτι που είναι ανεξάρτητο, πολλές φορές, από την έκβαση του αποτελέσματος. Για παράδειγμα τα πολύ άσχημα ποσοστά την 3η αγωνιστική με την Μπαρτσελόνα (6/26) ή με την Εφές (6/23) που η επίθεσή του σκόραρε μόλις 3 πόντους στο τελευταίο δεκάλεπτο, ήταν ένας παράγοντας ήττας. Όμως, υπάρχουν και μέρες που η αποτελεσματικότητά του στο τρίποντο δεν πιάνει το πικ της, αλλά η άμυνα και η ικανότητά του να τρέξει στο transition κάνει τη διαφορά, δίνοντας μάλιστα μεγάλες σε έκταση νίκες. Την 1η αγωνιστική διέλυσε την Μπασκόνια, σκοράροντας μόλις 8/27 τρίποντα, ενώ η Μονακό του Μάικ Τζέιμς υπέφερε στο 2ο ημίχρονο, μολαταύτα οι «ερυθρόλευκοι» σούταραν με το… φτωχό 7/25!

Να βρει σταθερότητα

Είναι προφανές πως τέτοια σκαμπανεβάσματα από την περίμετρο μπορεί να οδηγήσουν από μεγάλες νίκες σε… ηχηρές σφαλιάρες όπως στο ντέρμπι. Ο Ολυμπιακός πέραν από την πολύ καλή του άμυνα, έχει τη στάμπα της «ομάδας Μπαρτζώκα». Ο προπονητής του θέλει την μπάλα να κυκλοφορεί με ταχύτητα για να βρεθεί εκτέλεση ή close out, ενώ ποντάρει πολλά στο pull-up σουτ των γκαρντ του.

Για αυτό στο ΣΕΦ είναι «τρομακτικός» όταν βάζει και τα σουτ, όπως στο παιχνίδι με την Ζαλγκίρις (14/28) ή σε μικρότερο βαθμό με την Μακάμπι που είχε 11/32 αλλά είχε ξεκινήσει «καυτός».

Ποσοστό που φυσικά έχει άμεση εξάρτηση από τους δύο ικανότερους σουτέρ του από τα 6,75. Ο λόγος φυσικά για τους Σάσα Βεζένκοφ και Τάιλερ Ντόρσεϊ!

Με περισσότερη σύνεση ο Βεζένκοφ

Η περίπτωση του Βεζένκοφ είναι ιδιάζουσα. Έχει αποδείξει πως πρόκειται για σουτέρ της τάξης του 40%, όμως το ξεκίνημά του δεν ήταν ανάλογο και ο ίδιος πίστευε πως του… έχουν γίνει μάγια!

Αν παρατηρήσουμε τον πίνακα με τις εκτελέσεις του θα δούμε πως έχει γίνει μία «έκπτωση» στις εκτελέσεις του. Από τον Σάσα ο Ολυμπιακός είχε την απαίτηση για συνεχές και συνεπές σκοράρισμα, όμως το να παίρνει σουτ που είναι υπό πίεση ή προς το τέλος του χρόνου επειδή όλοι  τον έψαχναν δε βοηθούσε τη στατιστική του, κάτι που όπως φάνηκε στις δηλώσεις του, επηρέασε και το μυαλό του!

Μετά και το ματς με την Φενέρμπαχτσε ο Βεζένκοφ δεν έχει ξεφύγει ποτέ όσον αφορά τον αριθμό των σουτ που παίρνει. Μέχρι τότε είχε τρία παιχνίδια με 7 τρίποντα (Ρεάλ, Άλμπα, Φενέρ) και ποσοστά πολύ μέτρια (8/33). Έκτοτε προσέχει περισσότερο τις εκτελέσεις του και παίρνει σουτ κάτω από ευνοϊκότερες συνθήκες, βοηθώντας στο να ανεβούν και τα ποσοστά του, αφού από τη Μονακό και έπειτα μετρά 9/16!

Ο Ντόρσεϊ θέλει να βάλει τα πρώτα σουτ

Για την ποιότητα του Ντόρσεϊ και την ικανότητά του στο σκοράρισμά δε χρειάζεται να μιλήσει κάποιος, αφού είναι φανερό με τα πεπραγμένα του τόσο στη Μακάμπι, όσο και με τη φανέλα του Ολυμπιακού στο ξεκίνημα. Ο ομογενής γκαρντ είναι ένας σκόρερ που μπορεί να κυριαρχήσει στο παιχνίδι, ειδικότερα αν είναι στη μέρα του. Χαρακτηριστικό το παιχνίδι με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας που με 7/10 τρίποντα κρατούσε μόνος του τους Πειραιώτες στη διεκδίκηση της νίκης.

Παρόλα αυτά είναι ένας παίκτης με μεταπτώσεις στο παιχνίδι του, αφού οι εκτελέσεις που θα πάρει είναι πάντοτε αρκετές και δεν είναι δυνατό να σκοράρει με τον ίδιο ρυθμό. Ο Ντόρσεϊ μοιάζει με άλλον παίκτη αν του μπουν τα πρώτα 2-3 σουτ που θα επιχειρήσει. Είναι ένας σκόρερ που πραγματικά αν βρει ρυθμό δύσκολά θα σταματηθεί και έχει κάνει μεγάλα παιχνίδια, σαν αυτό στη Μόσχα ή με την Μακάμπι στο ΣΕΦ.

Αν όμως η αντίπαλη άμυνα τον πιέσει στον χειρισμό της μπάλας και του βάλει δύσκολα, πολλές φορές υπερβάλλει πηγαίνοντας σε προσωπικές εκτελέσεις μετά από ντρίπλα. Ο Μπομπουά στο παιχνίδι με την Εφές τον έβγαλε εκτός ρυθμού από το ξεκίνημα, στο μοναδικό παιχνίδι που δεν ευστόχησε από την περίμετρο, έχοντας 0/2! Το ίδιο συνέβη και στο δεύτερο ημίχρονο με την Αρμάνι, παρότι είχε ξεκινήσει με 4/4 από το πρώτο δεκάλεπτο. Η πίεση πάνω του τον οδήγησε σε λάθη και ο Μπαρτζώκας τον… πάρκαρε στον πάγκο.

Για να βρεθεί ο Ολυμπιακός σε βράδυ που εκτελεί με καλά ποσοστά από την περιφέρεια, χρειάζεται σταθερότητα και από τους δύο. Στις υψηλότερες επιδόσεις (Ζαλγκίρις, Μιλάνο) οι Βεζένκοφ, Ντόρσεϊ σούταραν 4/8 και 6/11 αντίστοιχα. Είναι φανερό πως τα δικά τους σουτ καθορίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα της επίθεσης του Ολυμπιακού και το… επιθετικό ταβάνι αυτής της ομάδας.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News