Ολυμπιακός: Ελα... και σούταρε Αλέκο!

Ολυμπιακός: Ελα (και σούταρε) Αλέκο, λένε οι «ερυθρόλευκοι» στον Πίτερς, που πλησιάζει στο λιμάνι φέρνοντας συνεπές σκοράρισμα από το «4».

Σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία έχουν μαζευτεί σύννεφα πάνω από το ΣΕΦ (υποθέσεις Ντόρσεϊ, Βεζένκοφ), ένας παλιός παίκτης των Φοίνιξ Σανς έρχεται ώστε να… ξαναβγεί ο ήλιος. Αλεκ Πίτερς, ένας ψηλός που σουτάρει σαν κοντός.

Δύο χρονιές στο κολέγιο Βαλπαρέιζο με 46,6% και 44%, τρεις στην Ευρωλίγκα (κατά σειρά) με 43,3%, 40,5% και 44,7%. Τα καταπληκτικά ποσοστά του στα τρίποντα. Στην τέταρτη και τελευταία έως τώρα στο τοπ ευρωπαϊκό επίπεδο, τη δεύτερη με τη φανέλα της Μπασκόνια, ο 27χρονος Αμερικανός έπεσε στο 39%. Αφενός όμως κι αυτό μια χαρά είναι για ψηλό, αφετέρου η συγκεκριμένη σεζόν κύλησε δύσκολα, επιστρέφοντας από πολύμηνη απουσία λόγω τραυματισμού στο γόνατο και καταγράφοντας μονάχα 12 συμμετοχές – στις οποίες έβαζε 9,8 πόντους σε 24’. Εύλογα βρήκε ρυθμό όταν ήταν πια αργά, με τέσσερις διψήφιες εμφανίσεις (οι τρεις από 15 με 17 π.) στις πέντε τελευταίες αγωνιστικές.

Ο ορισμός του «stretch 4», λοιπόν. Παίκτης 206 εκατοστών με μεγάλη ευχέρεια στο μακρινό σουτ και δη στo «corner 3», από τις γωνίες δηλαδή, με υψηλό μπασκετικό ΙQ και φυσικά πολύχρονη εμπειρία από Ευρωλίγκα, έχοντας περάσει και από ΤΣΣΚΑ και Εφές (με λιγότερο σημαντικό ρόλο στο δικό τους ροτέισιον κι εύλογα μικρότερα νούμερα).

Από την άλλη, μέτριος αμυντικός. Όχι αθλητικός, άρα με θέματα κι όταν καλείται στις αλλαγές να βγει σε κοντό, με ιστορικό τραυματισμών. Πάντως η φημολογία περί κοψίματός του από τη Φενερμπαχτσέ λόγω αυτών ακριβώς, δεν επιβεβαιώνεται. Η νέα ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη έφερε πίσω από το ΝΒΑ τον πρωταθλητή με τους Γουόριορς, Νεμάνια Μπιέλιτσα, και η τρύπα της στο «4» καλύφθηκε στον μεγαλύτερο βαθμό.

 

Η σημασία του ρόλου του και το «ερυθρόλευκο» ντραφτ

Επιλεγείς στο Νο 54 του ντραφτ του 2017, ο Πίτερς άφησε στην αμέσως επόμενη θέση, δευτερόλεπτα μετά τη δική του αναγγελία, τον «ερυθρόλευκο» προ μερικών ετών Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος. Στο δε Νο 57 οι Νετς πήραν τον… Σάσα Βεζένκοφ – κι ενώ λίγα λεπτά νωρίτερα, στα Νο 40 και 41, είχαν επιλεγεί ο Ντουέιν Μπέικον (της εξαιρετικής σεζόν στη Μονακό και που φέρεται επίσης να απασχολεί) και ο Τάιλερ Ντόρσεϊ!

Στο μεταξύ τα δικαιώματα του Βεζένκοφ έχουν πάει στο Σακραμέντο και οι Κινγκς παρακολουθούν διακριτικά την περίπτωσή του, με το «οικονομικό» buy out των 750.000 δολαρίων. Στο εξωτερικό γράφουν για διετές συμβόλαιο στον Πίτερς, έναντι (συνολικά φυσικά) 1,8 εκατομμυρίου. Ποσό μάλλον υψηλό για αναπληρωματικό, δεδομένου ότι ο λευκός πάουερ φόργουορντ -που δεν παίζει στο «3», όπως νομίζουν αρκετοί, αντιθέτως θα μπορούσε εκτάκτως να υποστηρίξει χαμηλό σχήμα ως «πεντάρι»- προορίζεται για μπακ απ του Σάσα.

Μήπως όμως έχει φτάσει κοντά στην υπογραφή και για το απευκταίο ενδεχόμενο της απώλειας του διεθνούς με τη Βουλγαρία παίκτη; Τίποτα δεν αποκλείεται, το σίγουρο είναι πως αν όλα κυλήσουν ομαλά, ο Πίτερς συνιστά μεγάλη αναβάθμιση στο «4» σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, κατά την οποία ο Γιώργος Πρίντεζης είχε περιορισμένο χρόνο και ο Λιβιό Ζαν-Σαρλ φάνηκε ελάχιστα, έχοντας χρησιμοποιηθεί άλλωστε και στο «5» πολλές φορές.

Για τον Ολυμπιακό, ο παλιός παίκτης των «ήλιων» μπορεί να απευθυνθεί και στον φίλο του τον Κάιλ Χάινς, με την ομάδα του οποίου, την Team Hines, είχε πάρει μέρος πρόπερσι στο TBL (The Basketball Tournament). Παρ’ ότι δεν διακρίνεται για την αθλητικότητά του, ξέρει να «τρέχει» καλά το γήπεδο και να παίρνει γρήγορα καλές θέσεις σε καταστάσεις δευτερεύοντος αιφνιδιασμού.

Κατά σύμπτωση (;), η καλύτερή του φετινή εμφάνιση στην Ευρωλίγκα, με 18 πόντους, 7 ριμπάουντ και 23 στην αξιολόγηση (όλα season highs) είχε έρθει κόντρα στον Ολυμπιακό. Στο 72-62 των Πειραιωτών μέσα στη Βιτόρια τον Φεβρουάριο. Η καλύτερή του γενικά είχε σημειωθεί στο τελευταίο ματς (σ.σ: περισσότερο επίδειξης, είχαν αδειάσει οι πάγκοι) της ρέγκιουλαρ σίζον του ΝΒΑ το 2018, όταν στο 124-97 των ουραγών Σανς στο Ντάλας είχε ρίξει 35άρα σε 28 λεπτά από τον πάγκο με 8/13 τρίποντα.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ: Κερδίζει πόντους ο Πίτερς

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News