Ολυμπιακός: Από τον Λοτζέσκι στον ΜακΚίσικ, αυτά είναι τα θαύματα του Γιώργου Μπαρτζώκα

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι σίγουρα ένας εκ των κορυφαίων, αν όχι ο κορυφαίος, recruiter της Euroleague.

Τη διαδρομή της δικαίωσης του Γιώργου Μπαρτζώκα την είδαμε να αποτυπώνεται μπροστά στα μάτια μας, το βράδυ της 4ης Μαΐου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ο προπονητής του Ολυμπιακού επέστρεψε στην ομάδα της καρδιάς του και ήταν αυτός που την οδήγησε σε μία σπουδαία επιτυχία, την επιστροφή στο Final Four μετά από το 2017, χωρίς κανείς να γνωρίζει πού τοποθετείται το φετινό ταβάνι.

Για να χτιστεί αυτή η ομάδα του Ολυμπιακού χρειάστηκε αρκετός χρόνος και υπομονή, με τον Μπαρτζώκα να βάζει κομμάτι κομμάτι το παζλ, που θα έκανε τους «ερυθρολεύκους» τόσο σκληρούς ώστε να ανταπεξέλθουν τις δυσκολίες της σειράς με τη Μονακό, να παίξουν το απελευθερωμένο μπάσκετ του προπονητή τους και να φτάσουν στο Βελιγράδι.

Ο ΜακΚίσικ έγινε ένας εκ των καλύτερων φόργουορντ στην Ευρώπη

Από τον ερχομό του τον Ιανουάριο του 2020 ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξεκίνησε να χτίζει, σε συνδυασμό με τη διοίκηση του Ολυμπιακού σε βάθος διετίας. Τότε ήταν που μπήκε στην εξίσωση ο Σακίλ ΜακΚίσικ ως ένεση αθλητικότητας. Άλλωστε ο προπονητής του Ολυμπιακού είναι ένας από τους κορυφαίους recruiter της Ευρώπης, γνωρίζοντας πολύ καλά πως να… κολλάει τα στοιχεία των παικτών του. Αναγνωρίζοντας πρώτα τις ανάγκες της εκάστοτε ομάδας του, ψάχνει αυτό ακριβώς που λείπει σε χαρακτηριστικά και τις περισσότερες φορές συστήνει στο ευρύ κοινό αθλητές που δε γνώριζαν ακόμα και οι ίδιοι ότι ανήκουν στο υψηλότατο επίπεδο.

Ο ΜακΚίσικ για την ακρίβεια είχε δείξει κάποια από τα προσόντα του στο Champions League με την Μπεσίκτας, όπου είχε 16.6 πόντους, όμως κανείς δεν πίστευε ότι μπορεί να ανταπεξέλθει σε τέτοιο βαθμό, μιας και το παιχνίδι του έμοιαζε εντελώς άναρχο και βασισμένο στο ένας εναντίον ενός και το «εκρηκτικό» πρώτο του βήμα.

Ο Αμερικανός όχι μόνο προσαρμόστηκε, αλλά βελτιώθηκε σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού, αρχής γενομένης από την άμυνα που βασιζόταν περισσότερο στο ένστικτο παρά στην κατανόηση του ίδιου του παιχνιδιού και όντας πλέον πιο σταθερός από μακρινή απόσταση, αποτελεί έναν «unguardable» φόργουορντ στο πρώτο του βήμα. Ικανός να έρθει από τον πάγκο, να αλλάξει τον ρυθμό και να αποτελέσει παράγοντα σε μεγάλα παιχνίδια, όπως για παράδειγμα τα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, τη στιγμή που η λειτουργία της επίθεσης μπορεί να κολλήσει.

Η αντικατάσταση του Κώστα Παπανικολάου από τον Ματ Λοτζέσκι έμοιαζε με… τρέλα

Μετά την κατάκτηση της Euroleague το 2013 και το ανεπανάληπτο repeat, ο Ολυμπιακός προχώρησε σε απαραίτητες αλλαγές. Ο Κώστας Παπανικολάου αποτέλεσε παρελθόν, πηγαίνοντας στην Μπαρτσελόνα και όλοι απορούσαν με την επιλογή του Ματ Λοτζέσκι. Ενός άσημου Αμερικανοβέλγου από την Οστάνδη, που δεν είχε την απαιτούμενη αθλητικότητα για να καλύψει το κενό του Έλληνα φόργουορντ και να γίνει παρτενέρ του Στράτου Περπέρογλου.

Ο Λοτζέσκι έρχεται να διαψεύσει άπαντες, αφού όπως φάνηκε ο Μπαρτζώκας δεν έψαχνε κάποιον στα μέτρα του Παπανικολάου. Ο Ματ ήταν ένας τίμιος αμυντικός στις αλλαγές αλλά ένας εκ των πιο προικισμένων σουτέρ που πέρασαν από τα παρκέ της Euroleague και το μόνο του πρόβλημα αποδείχθηκαν τα γυάλινα πόδια του.

Ο Ντάνστον, ο Σίνγκλετον και οι υπόλοιπες… ανακαλύψεις του Μπαρτζώκα

Παρόμοια ήταν και η περίπτωση του Μπράιαντ Ντάνστον. Το πέρασμά του από τον Άρη δε συνηγορούσε με τίποτα πως θα κυριαρχήσει σε όλη την Ευρώπη όλα αυτά τα χρόνια. Ο Ολυμπιακός ψάχνει τη συνέχεια των ημίψηλων σέντερ μετά τη φυγή του Χάινς και ο άσημος Ντάνστον από τη Βαρέζε είναι η επιλογή, μπίνγκο! Ο Ντάνστον γίνεται ένας από τους κορυφαίους αμυντικούς όλα αυτά τα χρόνια, ενώ επιθετικά αποτελεί έναν ψηλό με τρομερή ικανότητα στο ποστ, την πάσα από το short roll και ο τίτλος που κατέκτησε εν τέλει με την Εφές ήρθε ως κορωνίδα την περσινή σεζόν.

Αποκορύφωμα όλων των επιτυχιών του δε θα μπορούσε να μην αποτελεί η Λοκομοτίβ Κουμπάν, με τη βερσιόν της οποίας έφτασε ως το Final-4 το 2016. Το μείγμα ήταν σχεδόν έτοιμο, αφού θα είχε για πρώτη φορά στην καριέρα του έναν διακαή του πόθο, τον Μάλκολμ Ντιλέινι. Εκεί θα έβρισκε και τον Άντονι Ράντολφ, αλλά προσέθεσε τα δικά του κομμάτια όπως πάντα. Ο Κρις Σίνγκλετον προήλθε από την G-League για να αποτελέσει ένα από τα πιο τρομακτικά δίδυμα στην άμυνα με τον έτερο Αμερικανό, ενώ το υπερπλήρες παιχνίδι του με πρόσωπο και πλάτη στο καλάθι ήταν άξιο αναφοράς. Η συνέχεια για τον Σίνγκλετον γνωστή, αφού τα συμβόλαιά του σε Παναθηναϊκό και Εφές τον έκαναν έναν από τους πιο ακριβοπληρωμένους ψηλούς. Σε αυτό το μείγμα προστέθηκε και ο Ράιαν Μπρόκχοφ, ένας σουτέρ που δεν είχε δείξει τα διαπιστευτήριά του στην Μπεσίκτας, αλλά προσέθεσε ένα σταθερό 40% από την περίμετρο στην pace and space επίθεση του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Τα ονόματα φυσικά και δεν τελειώνουν. Δε χρειάζεται να κοιτάξει κανείς μόνο στο επίπεδο της Euroleague, καθώς από τις προηγούμενες δουλειές του στην Ελλάδα ο Γιώργος Μπαρτζώκας αποτελούσε τον άνθρωπο που… ψάρευε λαβράκια. Ο Γουόλς στη Λάρισα, ο Ντίμπλερ που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί Λοτζέσκι των φτωχών στον Πανιώνιο, ακόμα και ο Τζαμόν Γκόρντον στο Μαρούσι με τον οποίον έφτασαν μία ανάσα από τους «8» της Euroleague.

Δε σας φτάνουν αυτοί; Ο Οθέλο Χάντερ δε θα έκανε ποτέ την καριέρα που έχει σήμερα μετά το πέρασμά του από τη Σιένα, με τον Μπαρτζώκα να του δίνει την ευκαιρία. Ο Γκιλ και ο αδικοχαμένος Χάνεϊκατ είδαν τις μετοχές τους να ανεβαίνουν στη Χίμκι, για να έρθουν οι τελευταίες του πινελιές στον φετινό Ολυμπιακό.

Γουόκαπ και Φαλ «εκτόξευσαν» τον Ολυμπιακό

Τόμας Γουόκαπ και Μουστάφα Φαλ είχαν τα στοιχεία που θα οδηγούσαν τον Ολυμπιακό στο βήμα παραπάνω, αφού «στοιχήματα» τύπου Χάρισον, Τζένκινς και Έλις απέτυχαν. Ο Μπαρτζώκας αποφέυγει τους 7-footers αλλά πήρε τη γενναία απόφαση να πορευτεί με τον Γάλλο σέντερ, που αποδείχθηκε όμως ικανότατος και στην άμυνα με αλλαγές. Για τον Γουόκαπ δε χρειάζεται να πει κανείς πολλά, αρκεί να δει τη σειρά με τη Μονακό και τον τρόπο που απενεργοποίησε τον Τζέιμς, όντας παράλληλα ένας σημαντικός παράγοντας στην οργάνωση του παιχνιδιού και το σκοράρισμα.

Οι δύο defensive stoppers του Ολυμπιακού ήταν δυο εκ των κορυφαίων παικτών τη σειράς, αφού με αυτούς στο παρκέ οι Πειραιώτες έλεγχαν τον ρυθμό μέσω της άμυνάς τους. Και οι δύο φυσικά θα δουν τις μετοχές τους να ανεβαίνουν, με τον Φαλ ήδη να υπογράφει την ανανέωσή του στο λιμάνι, ειδικότερα αν στο Βελιγράδι συνδυάσουν την απόδοσή τους με το βαρύτιμο τρόπαιο. Στην ούγια της υπογραφής των συμβολαίων τους, όπως και τόσων άλλων, από εδώ και πέρα θα αχνοφαίνεται το όνομα του Γιώργου Μπαρτζώκα, του ανθρώπου που έχει διδάξει πως δε χρειάζεται να σκορπάς κάθε χρόνο τα εκατομμύρια αλόγιστα για να φτάνεις τους στόχους σου. Τον άνθρωπο που είναι η επιτομή του «moneyball»…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News