Ολυμπιακός - Εφές Αναντολού 87-85: Τι έβαλες αγόρι μου

Ολυμπιακός – Εφές Αναντολού 87-85: Ο Ολυμπιακός επιβίωσε στο θρίλερ με buzzer beater του Σλούκα και υπέταξε την Εφές στην παράταση (87-85) για την 26η αγωνιστική της EuroLeague!

Ο Ολυμπιακός επιβίωσε στο θρίλερ με buzzer beater του Σλούκα και υπέταξε την Εφές στην παράταση (87-85) για την 26η αγωνιστική της EuroLeague!

Τι και αν την τελευταία στιγμή ο Γουόκαπ έμεινε εκτός, τι και αν χρειάστηκε η παράταση, η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα βρήκε ξανά τον τρόπο να υποτάξει μία ανταγωνίστρια της οκτάδας με τον Σλούκα να βάζει άλλο ένα buzzer beater απέναντι σε Τούρκους (το έκανε και με τη Φενέρ) και η Εφές υποκλίθηκε στην παράταση με 87-85.

Η Εφές που είχε σε κακό βράδυ τον Λάρκιν, προηγήθηκε με τρεις λίγο πριν το τέλος, αλλά ο Σλούκας -που είχε παραδώσει για λίγο την επιθετική μπαγκέτα στον Ντόρσεϊ- είχε τον τελευταίο άσο κρυμμένο στο μανίκι του, παρόλο που στην παράταση έπαιζε φανερά εξουθενωμένος. Με 8/26 τρίποντα ολοκλήρωσε η Εφές, με 11/32 αντίστοιχα ο Ολυμπιακός, που είχε σε μυθικό βράδυ τον Σλούκα με 23 και βοηθούς του τους Ντόρσεϊ (μεγάλα καλάθια στο φινάλε της κανονικής διάρκειας) με 19 αλλά και τον Βεζένκοφ με 16. Στους 12 σταμάτησε ο Μίσιτς, που είχε και 13! ασίστ, ενώ 13 προσέθεσε ο Μπομπουά, ο οποίος πήγε να το κερδίσει μόνος του στο φινάλε…

Με ενέργεια από το ξεκίνημα ο Ολυμπιακός

Η απουσία του Γουόκαπ, όπως ήταν λογικό, έφερε τον Σλούκα στην αρχική πεντάδα με την αποστολή μάλιστα να κυνηγάει τον Μπομπουά σε όλα τα σκριν. Ο Αταμάν παρέταξε και τους τρεις πυραυλοκίνητους γκαρντ του στο παρκέ, όμως αυτό δημιούργησε πρόβλημα στο αμυντικό ριμπάουντ και ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 8-4 στο ξεκίνημα. Το κοντό σχήμα εγκαταλείφθηκε για τους Τούρκους, ο Σίμον μπήκε ζεστός, όμως ο Ολυμπιακός διατήρησε το προβάδισμά του με ένα φανταστικό κάρφωμα του Φαλ που διαμόρφωσε το 19-12 (στο 8′). Ένα τρίποντο του Σλούκα πίσω από τα σκριν έφερε τη μεγαλύτερη διαφορά στο δεκάλεπτο (26-17).

Η Εφές παρέμεινε άστοχη από την περίμετρο, με τους σταρ της να μπαίνουν νωθρά στην αναμέτρηση, αλλά με τον Ντάνστον να της δίνει οντότητα στη θέση «5» μείωσε σε 32-28 (στο 15′). Η second unit με τους Λαρεντζάκη, ΜακΚίσικ, Λούντζη κράτησε ψηλά τα επίπεδα της ενέργειας, με τις εμπνεύσεις του Μίσιτς πλέον να δίνουν την κατέυθυνση, τόσο εκτελεστικά όσο και οργανωτικά. Ο Σέρβος σκόραρε ένα τρίποντο, δημιούργησε άλλους πέντε πόντους και η Εφές πέρασε μπροστά με 37-38, ένα λεπτό πριν το φινάλε του ημιχρόνου μετά από κάρφωμα του Πλάις!

Τον κράτησε ο Ντόρσεϊ

Δύο τελειώματα του Πλάις από κοντά έφεραν τους Τούρκους στο 42-45, αλλά οι «ερυθρόλευκοι» απάντησαν με ένα άμεσο 8-0, όταν οι Βεζένκοφ και Παπανικολάου βρήκαν το χέρι τους από την περίμετρο. Με τον Λάρκιν ουσιαστικά εκτός αγώνα, ο Αταμάν βάσισε τα πάντα στους Μίσιτς (κυριότερα) και Μπομπουά, με τον Σέρβο να νικάει όλες τις αλλαγές στα μαρκαρίσματα και τον Μοερμάν (3/3 τρίποντα) να ισοφαρίζει στους 52 (στο 26′). Ήταν σειρά του Σλούκα να φανερώσει την κλάση του με πέντε συνεχόμενους πόντους και ένα ακόμα μεγάλο μακρινό σουτ για το 57-52, με τον Μπομπουά να ισοφαρίζει σε 61-61 πριν το φινάλε της 3ης περιόδου!

Ο Μπομπουά ήταν ο δεύτερος πόλος που χρειαζόταν η Εφές δίπλα στον Μίσιτς. Ο Γάλλος σκόραρε τέσσερις πόντους στο transition, αλλά ο Σλούκας (3/3 τρίποντα) προσπαθούσε να κρατήσει τον Ολυμπιακό, μειώνοντας σε 66-67 και τον ΜακΚίσικ να του δίνει το προβάδισμα με 68-67, επτά λεπτά πριν το τέλος. Το σφιχταγκάλιασμα των δύο συνεχίστηκε, με την Εφές να παίζει με τα λευκά πιόνια, έχοντας το 70-71 υπέρ της στο τελευταίο τρίλεπτο. Ο Φαλ έδωσε ομηρικές μάχες στο ριμπάουντ, ο Ολυμπιακός ανανέωνε κατοχές αλλά ο Βεζένκοφ έριξε… άσφαιρα. Τη λύση έδωσε ο Ντόρσεϊ με ένα έμμεσο τρίποντο (73-73 με 1:42) και ένα pull up (75-73 στα 55”). Ο Μίσιτς ισοφάρισε με 14.6” στο ρολόι και ο Ντόρσεϊ αστόχησε στο πρώτο match point, παρότι είδε καθαρά το καλάθι.

Τους… σήκωσε στο πόδι ο Σλούκας

Η παράταση είδε τον Λάρκιν να σκοράρει για τρεις και τον Ντόρσεϊ να συνεχίζει να οδηγεί εκτελεστικά, με τέσσερις σερί δικούς του (81-78), όταν το ρολόι έδειχνε 3:08. Ο Σλούκας ήταν φανερά κουρασμένος και ο Μίσιτς έχασε τη δική του επαφή με το καλάθι και ο Λάρκιν είδε την μπάλα να μπαίνει και να βγαίνει στο τρίποντο που θα έφερνε την Εφές στο +4. Το τελευταίο λεπτό είχε αφετηρία τους 82 πόντους, όμως ο Λάρκιν τράβηξε τη σκανδάλη (82-85), με τον Ντόρσεϊ να μειώνει στον πόντο (στα 28”). Το φινάλε βρήκε τον Σλούκα να εκτελεί από τη γωνία και το ΣΕΦ να εκρήγνυται, με τον Ολυμπιακό να παίρνει τη σπουδαιότερη νίκη του στην regular season.

Στατιστικά του αγώνα εδώ

Τα δεκάλεπτα: 26-17, 42-41, 61-61, 75-75, 87-85 (παρ)

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News