Ολυμπιακός - ΑΕΚ 76-70: Κόκκινη πρόκριση, κίτρινη κατάθεση ψυχής!

Ολυμπιακός – ΑΕΚ 76-70: Η ΑΕΚ του rotation των 10 παικτών πάλεψε όσο μπορούσε αλλά υποτάχθηκε στην ανωτερότητα του Ολυμπιακού, που έκλεισε θέση στον τελικό της Κυριακής απέναντι στον Παναθηναϊκό.

Αποστολή στο Ηράκλειο: Μαρίνος Πρίντεζης

Ο Ολυμπιακός είχε το προβάδισμα στα χαρτιά και το επιβεβαίωσε στο παρκέ, χωρίς να χρειαστεί να είναι ισοπεδωτικός, απέναντι στην ΑΕΚ των 10 παικτών (χωρίς Ανγκόλα, Παππά, Λάνγκφορντ και Ράουτινς) στο rotation. Το χαμηλό σκορ κράτησε τους κιτρινόμαυρους κοντά στο ημίχρονο, όμως ένα ξέσπασμα των Πειραιωτών στο 3ο δεκάλεπτο «καθάρισε» την υπόθεση πρόκριση, με τους Παπανικολάου (16 πόντοι) και Βεζένκοφ (15 πόντοι) να είναι οι κορυφαίοι.

Η συγκινητική ΑΕΚ των Φλιώνη (18 πόντοι) και Χάμερ (26 πόντοι) δε γινόταν να κάνει κάτι περισσότερο και έτσι ο Ολυμπιακός θα συναντήσει τον Παναθηναϊκό στον τελικό της Κυριακής.

Χαμηλό σκορ που ευνοούσε την ΑΕΚ

Η προσέγγιση του παιχνιδιού για την ΑΕΚ, των 10 παικτών rotation, ήταν απλή. Ενέργεια και έλεγχος του ρυθμού ήταν τα ζητούμενα για τον Στέφανο Δέδα, που ξεκίνησε με τον Γκρίφιν στο «3» και τον Χάμερ στο «4», βάζοντας στοπ στη ρακέτα του. Ο Ολυμπιακός με τρία τρίποντα στο ξεκίνημα, προηγήθηκε με 12-10, μετά το πρώτο εξάλεπτο. Ο Κολόμ όμως κινούσε εξαιρετικά τα νήματα και με άξονα τη συνεργασία του με τον Γκρίφιν, έβαλε την Ένωση μπροστά με 14-18, προτού μειώσει ο Παπανικολάου σε 16-18 με το φινάλε του 1ου δεκαλέπτου.

Όπως και στο παιχνίδι του πρωταθλήματος προ εβδομάδων, η ΑΕΚ θέλησε να στοχεύσει στο ποστ από τη θέση «3», κάτι που συνεχίστηκε και με την είσοδο του Κουζέλογλου. Με τους Γουόκαπ και ΜακΚίσικ να τρέχουν τη δεύτερη πεντάδα των «ερυθρολεύκων», βρέθηκε χώρος για tranition και για το 29-24 (στο 15′). Ο Φλιώνης έκλεισε την ψαλίδα και το σκορ έμεινε αρκετά χαμηλά, κάτι που προφανώς ήταν προς όφελος των κιτρινόμαυρων, με το ημίχρονο να κλείνει στο 32-29, με τον Παπανικολάου να μετράει 12 πόντους!

Στην 3η περίοδο «καθάρισε» ο Ολυμπιακός

Με την έναρξη του δευτέρου μέρους είδαμε ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι, κυρίως διότι ο Ολυμπιακός ανέβασε τα επίπεδα της ενέργειάς του. Οι Πειραιώτες προηγήθηκαν με 39-31, προτού ο Γκρίφιν οπλίσει από την περίμετρο για τρεις. Με την ομάδα του Μπαρτζώκα να έχει πατήσει το τούρμπο και να βρίσκει λύσεις από την περίμετρο, ο ημιτελικός εξελίχθηκε σε μονόλογο, αφού η ΑΕΚ ξέμενε σιγά σιγά από δυνάμεις. Όταν τροφοδοτήθηκε και ο Φαλ οι διαφορές έγιναν διψήφιες και με ένα τρίποντο του Βεζένκοφ έφτασε στο 56-40, ένα λεπτό πριν το τέλος του 3ου δεκαλέπτου.

Φλιώνης και Κολόμ δεν ήταν δυνατό να φτάσουν με την ίδια ενέργεια ως το φινάλε, παρότι ο πρώτος ευστόχησε ξανά μπροστά στον Πρίντεζη για το 60-45 και λίγο αργότερα σε 64-53, με 4:20 για το φινάλε. Ούτε το τάιμ του Γιώργου Μπαρτζώκα επανέφερε τον Ολυμπιακό, με την ΑΕΚ να στοχεύει στον Χασάν Μάρτιν αλλά και στις αλλαγές. Ο Χάμερ μείωσε με γκολ φάουλ σε 66-58 και ο Πετρόπουλος από την άρκτο σε 66-61 με 2:30 για το φινάλε. Κάπου εκεί ο Μπαρτζώκας αναγκάστηκε να επαναφέρει τους Βεζένκοφ, Σλούκα και Παπανικολάου, με τον δεύτερο να δίνει αξία σε ένα τρίποντο του Γουόκαπ και ένα 5-0 σερί να τελειώνει το θέμα της πρόκρισης οριστικά, με τον δείκτη του σκορ να σταματάει στο 76-70!

Τα δεκάλεπτα: 16-18, 32-29, 56-42, 76-70

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News