Μονακό - Ολυμπιακός: Πότε «σπάει» πιο εύκολα η έδρα, στο 3ο ή στο 4ο παιχνίδι μιας σειράς playoffs;

Μονακό – Ολυμπιακός: Πότε «σπάει» πιο εύκολα η έδρα, στο 3ο ή στο 4ο παιχνίδι μιας σειράς playoffs της Euroleague, στον δρόμο προς το Final-4!

Τελικά τι είναι πιο εύκολο στην Euroleague, να έρθει το break στο Game 3 ή στο Game 4 των playoffs;

Λίγες ώρες απομένουν για να υποδεχθεί η Μονακό στη σάλα «Γκαστόν Μεντεσίν» τον Ολυμπιακό, ενόψει του 3ου παιχνιδιού της σειράς για τα playoffs της Euroleague. Το Βελιγράδι έχει χώρο μόνο για έναν εκ των δύο και οι «ερυθρόλευκοι» αφού δεν τα κατάφεραν ανήμερα της Μεγάλης Παρασκευής να υπερασπιστούν την έδρα τους, καλούνται να πετύχουν τουλάχιστον ένα break στο Μόντε Κάρλο, ώστε να παραμείνουν στο κόλπο της πρόκρισης.

Ειδάλλως η παρέα του Μάικ Τζέιμς θα είναι αυτή που θα πετύχει την έκπληξη υπό μία έννοια, αφού ως πρωτάρα και με μειονέκτημα έδρας θα φτάσει στο Final-4.

Βεβαίως και ο Ολυμπιακός δεν είναι σε καμία περίπτωση χαμένος, ακόμα και αν χρειάζεται να πετύχει κάτι εξ ορισμού δύσκολο, σε μία έδρα η οποία δεν είναι «καμίνι», αλλά απέναντι σε μία ομάδα που βασίζεται στον γρήγορο ρυθμό. Αν η Μονακό πιάσει τα επιθετικά της στάνταρ, τότε ο Ολυμπιακός είναι αυτός που θα κυνηγά και θα εκκινήσει από μειονεκτική θέση στην αφετηρία της πρόκρισης.

Ήδη πάντως χθες είχαμε δύο διαφορετικά αποτελέσματα στα τρίτα παιχνίδια. Η μεν Ρεάλ κατάφερε να σπάσει την έδρα της Μακάμπι Τελ Αβίβ και να οδηγήσει τη σειρά σε… σκούπα, ενώ η δε Εφές υπερασπίστηκε το break με το οποίο ταξίδεψε στην Τουρκία και έκανε το 2-1. Άλλωστε δεν μπορεί κανείς να ορίσει τι είναι ευκολότερο και τι όχι, όσον αφορά το πότε ο Ολυμπιακός θα έχει τη μεγαλύτερή του ευκαιρία, αφού κάθε ματς είναι ξεχωριστό, με τις δικές του συνθήκες και παραμέτρους.

Από καταβολής αυτού του φορμάτ των best-of-five σειρών στην Euroleague, τη σεζόν 2008-09, τα νούμερα δείχνουν πως το τέταρτο παιχνίδι είναι αυτό που μπορεί να δώσει στον φιλοξενούμενο πρόσφορο έδαφος. Το έκαναν και οι «ερυθρόλευκοι» άλλωστε την τελευταία φορά που αγωνίστηκαν σε Final-4, το 2017 όταν με την πλάτη στον τοίχο από το 2-1 της Εφές βρέθηκαν να κερδίζουν στο 4ο παιχνίδι, έχοντας τον Βασίλη Σπανούλη σε τρομερή κατάσταση.

Βεβαίως και υπάρχουν αστερίσκοι, αφού εμπλέκονται πολλές διαφορετικές ομάδες και άλλου τύπου σειρές, ενώ τα Game 4 είναι σαφώς λιγότερα, καθώς κάποιες προκρίσεις κρίθηκαν στα τρία παιχνίδια. Ωστόσο η έδρα στο Game 4 έχει «σπάσει» 19/36 φορές, ενώ στο Game 3 μόλις 20/50. Ένας ακόμα αστερίσκος που χωράει στη συζήτηση είναι πως πολλά εκ των φαβορί που ταξίδεψαν με πλεονέκτημα έδρας, παρουσιάστηκαν πιο χαλαρά μετά το 2-0, γνωρίζοντας πως εύκολα ή δύσκολα θα πάρουν ένα εκ των δύο παιχνιδιών. Επί παραδείγματι πάλι ο Ολυμπιακός χρειάστηκε 4ο παιχνίδι απέναντι στην αδύναμη Πρόκομ Τρεφλ, με τον Παναγιώτη Γιαννάκη το 2010, αλλά «καθάρισε» την πρόκριση δύο βράδια αργότερα στην Πολωνία.

Τα νούμερα όμως δε θα παίξουν μπάσκετ στη σάλα «Γκαστόν Μεντεσίν» και η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έχει στο νου της μόνο τη νίκη. Ναι μεν η Μονακό μπόρεσε να κερδίσει μέσα στο ΣΕΦ, αλλά οι Μονεγάσκοι ταξίδεψαν δίχως πίεση και πήραν ένα «διπλό», όμως κανένας δε θα τους είχε ψέξει αν δεν το έκαναν. Το 1-1 είναι μία τελείως διαφορετική συνθήκη για την πρωτόπειρη Μονακό που «πρέπει» πλέον να κερδίσει στην έδρα της για να φτάσει στις νίκες που χρειάζεται για το Βελιγράδι.

Και αυτό είναι κάτι στο οποίο ο Ολυμπιακός πρέπει να πατήσει και να της βάλει έξτρα πνευματικό φόρτο, ώστε να μπορεί και αυτός να «ξεκλειδώσει» παίκτες σαν τον Ντόρσεϊ που θα του είναι υπερπολύτιμοι, για να φέρουν πίσω τουλάχιστον το ένα από τα δύο break που χρειάζονται…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News