Συνέντευξη Τζος Πάουελ: «Με τον Μπαρτζώκα προπονητή ξεπερνάς τον πήχη και τις προσδοκίες σου»

Ο Τζος Πάουελ μιλάει στο sportday.gr και τον Δημήτρη Οικονόμου, για το αξέχαστο έπικό repat του Ολυμπιακού το 2013 στο Λονδίνο, εξηγεί γιατί δεν είχε… πλάκα στο ξεκίνημά του ο τελικός με τη Ρεάλ και αναλύει το ρόλο που παίζει η παρουσία του Γιώργου Μπαρτζώκα στους «ερυθρόλευκους» ενόψει της μεγάλης πρόκλησης στο final four της Euroleague στο Βελιγράδι. 

Το εύκολο είναι να φτάσεις στην κορυφή, το δύσκολο να διατηρηθείς εκεί. Ο Ολυμπιακός στις 12 Μαΐου του 2013 ολοκλήρωσε έναν άθλο… σπουδαιότερο και από αυτόν της Πόλης, έναν χρόνο νωρίτερα. Οι «ερυθρόλευκοι» με τον Γιώργο Μπαρτζώκα πλέον στον πάγκο τους, καταφέρνουν κάτι που έμοιαζε… αδύνατο. Στο Λονδίνο κερδίζουν ξανά την ΤΣΣΚΑ (69-52), αυτήν τη φορά στον ημιτελικό με ένα masterclass άμυνας, ενώ στον τελικό βάζουν 100 στη Ρεάλ Μαδρίτης και κατακτούν για δεύτερη συνεχόμενη φορά την Euroleague.

Το τελικό 100-88 έχει φαρδιά πλατιά την υπογραφή των Λο και Σπανούλη, αλλά άπαντες φυσικά έπαιξαν τον ρόλο τους. Ο Κατσίβελης με τον Σλούκα και τον Περπέρογλου που ήρθαν από τον πάγκο για να ανατρέψουν το -17, ο Παπανικολάου και ο Χάινς που θωράκισαν την άμυνα, ο Άντιτς με τα hustle plays του και ο… Τζος Πάουελ.

Ο Αμερικανός μετρά δύο δαχτυλίδια NBA με τους Λος Άντζελες Λέικερς (2009-2010) και θα αντικαταστήσει τον Τζόι Ντόρσεϊ τον Νοέμβριο του 2012. Δε μοιάζουν στο αγωνιστικό τους στιλ, αφού τη σκληράδα και τα μούσκουλα του Ντόρσεϊ ο Ολυμπιακός δε θα μπορούσε να τα βρει, όμως ο Μπαρτζώκας εκτός από σπουδαίος στο να εξερευνεί την αγορά για παίκτες… άβγαλτους, είναι ικανότατος στο να κολλάει κομμάτια του παζλ.

Ο Πάουελ είναι ο σέντερ με το πιο… γλυκό σουτ από τα 5-5,5 μέτρα για να υπηρετήσει την pace and space επίθεση του προπονητή του Ολυμπιακού, ενώ συνάμα ένας πολύ καλός finisher κοντά στο καλάθι ώστε να εκμεταλλευτεί τον παράγοντα «Σπανούλη». Για αυτόν δεν ήταν τίποτα απρόσμενο, ούτε σταμάτησε να το πιστεύει αυτός και όλη η ομάδα κατά τη διάρκεια της σεζόν.

«Ο στόχος ήταν το repeat από το ξεκίνημα της χρονιάς, εγώ δε βρέθηκα στην ομάδα από την προετοιμασία αλλά το κατάλαβα αμέσως πως αυτός ήταν ο σκοπός. Δε φοβηθήκαμε ποτέ ότι μπορούν να μας σταματήσουν, είχαμε αυτοπεποίθηση στην ομάδα και αυτό που θέλαμε εξ αρχής ήταν να βρεθούμε στο Final-4. Δε μας απέσπασε από αυτόν τον στόχο τίποτα κατά τη διάρκεια της χρονιάς».

«Τρομερός ηγέτης ο Σπανούλης…τα παιδιά δεν άφησαν το κλίμα στα αποδυτήρια να ξεφύγει» 

Το… μυστικό του Ολυμπιακού, όπως αποκαλύφθηκε μετέπειτα, ήταν η προσέγγισή του σε εκείνο το Final Four. Οι Πειραιώτες ναι μεν ήταν διψασμένοι για το repeat, όμως η επιτυχία της πρόκρισης στην τελική τετράδα τους απελευθέρωσε, αποδεικνύοντας πως ο τίτλος του 2012 δεν ήταν πυροτέχνημα. Άγχος φυσικά και δεν υπήρχε, όπως παραδέχεται και ο ίδιος ο Τζος Πάουελ.

«Ήμασταν προετοιμασμένοι και πανέτοιμοι, όταν ήρθε η στιγμή. Περάσαμε από αρκετές δυσκολίες και εμπόδια στη χρονιά, οπότε είχαμε την ικανότητα να μείνουμε πιστοί σε ό,τι κάναμε. Απλά έπρεπρε να υπηρετήσουμε το πλάνο μας και να συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι και την υπόλοιπη σεζόν ως ομάδα».

Βεβαίως μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιξαν οι προσωπικότητες του Ολυμπιακού, προεξάρχοντος του Βασίλη Σπανούλη και της ηγετικής του καθοδήγησης.

«Ο Σπανούλης ήταν πραγματικά ένας τρομερός ηγέτης. Τόσο αυτός, όσο και τα παιδιά που είχαν ήδη κατακτήσει την Euroleague μία χρονιά πριν ήταν ένας πολύ σημαντικοί παράγοντες για την ομάδα. Δεν άφηναν ποτέ να ξεφύγει το κλίμα στα αποδυτήρια και άπαντες γνώριζαν πως ο στόχος ήταν να φτάσουμε ξανά στην κορυφή. Ο καθένας έπαιζε και βοηθούσε όσο μπορούσε στον ρόλο του και βοηθούσε τον διπλανό του. Υποστηρίζαμε και ήμασταν δίπλα ο ένας στον άλλον τόσο εντός, όσο και εκτός του γηπέδου».

Πριν από τον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ η κουβέντα μένει στον Ετόρε Μεσίνα και τα σχέδια του Ιταλού για να σταματήσει τον Βασίλη Σπανούλη, με τους Ρώσους να διψάνει για… εκδίκηση ύστερα από τον χαμένο τελικό του 2012. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού δεν καταλαβαίνει από τέτοια και με μία τρομερή εμφάνιση διαλύει την άμυνα των Ρώσων. Ο Ολυμπιακός κρατάει τον Τεόντοσιτς σε ρηχά νερά και δέχεται μόλις 52 πόντους, παίζοντας τέλειο μπάσκετ. Τα όσα άκουσαν περί ρεβάνς οι «ερυθρόλευκοι» πηγαίνουν στον βρόντο!

Ο Πάουελ εξηγεί πως για τον Ολυμπιακό αυτό το παιχνίδι ήταν πολύ πιο εύκολο από τα άλλα. Εντελώς απελευθερωμένοι όλοι τους επικρατούν της «αρκούδας» με 69-52…

«Δε γνωρίζω αν η ΤΣΣΚΑ μας υποτίμησε στον ημιτελικό, αλλά όπως σου είπα και προηγουμένως είχαμε τρομερή αυτοπεποίθηση και ξέραμε ότι αν συνεχίζουμε να παίζουμε όπως όλη τη χρονιά θα πετύχουμε. Για εμάς το δύσκολο κομμάτι είχε ήδη περάσει και ήμασταν πλέον πολύ χαλαροί, απελευθερωμένοι. Συνήθως σε τέτοιες καταστάσεις έρχονται και μεγάλες νίκες. Κάποιοι ενδεχομένως να μας αμφισβητούσαν ακόμα και τότε αλλά εμείς στην ομάδα γνωρίζαμε τις δυνατότητές μας».

Ο τελικός της 12ης Μαΐου απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης, εννέα χρόνια πριν σαν σήμερα, για τον Ολυμπιακό και τον Πάουελ φαντάζει με… επανάληψη.

«Μετά τα τρίποντα του Σπανούλη έπρεπε απλά να βγάζουμε την άμυνα και να σκοράρουμε»

Οι Πειραιώτες έχτισαν ήδη τον μύθο της ομάδας των ανατροπών, αρχής γενομένης από τον τελικό του 2012. Μία τέτοια χρειάστηκε να πετύχουν και στο πέμπτο παιχνίδι των playoffs, απέναντι στην Εφές. Στον τελικό όμως δεν είχε… πλάκα!

«Το να βρίσκεσαι πίσω με 17 δεν είχε και πολλή πλάκα, όμως για εμάς ήταν σαν… επανάληψη (σ.σ. όπως με την Εφές στο πέμπτο παιχνίδι των playoffs). Στο ημίχρονο είχαμε ήδη μειώσει αρκετά και καταφέραμε να μιλήσουμε, για να πάμε κατοχή την κατοχή και να αποκτήσουμε εμείς το μομέντουμ του αγώνα. Σε τέτοια παιχνίδια το παν είναι να πετύχεις εσύ ένα “χτύπημα” που θα σου δώσει το μομέντουμ. Όταν επιστρέψαμε στο παιχνίδι δεν υπήρχε περίπτωση να κοιτάξουμε πίσω, παίξαμε δυνατά και το γκρουπ των παικτών είχε την ιδανική καθοδήγηση για να φτάσει ως τη νίκη και τον τίτλο…»

Ο Ολυμπιακός ψαλιδίζει σταδιακά τη διαφορά των 17 πόντων της «βασίλισσας» και βρίσκεται πίσω με τέσσερις (37-41) στο ημίχρονο. Εκεί ήρθε το… τελειωτικό χτύπημα. Ο Σπανούλης των μηδέν πόντων του πρώτου μέρους βάζει τρία απανωτά τρίποντα και όλοι αντιλαμβάνονται τι πρόκειται να συμβεί μπροστά στα μάτια τους.

 

«Όταν ο Σπανούλης έβαλε τα τρίποντα ένιωσα υπέροχα. Καταλάβαμε όλοι πόσο σπουδαία σουτ για την εξέλιξη του τελικού ήταν αυτά. Νιώθεις την ενέργεια και το μομέντουμ να αλλάζουν χέρια. Το μόνο που έπρεπε να κάνουμε από εκεί και έπειτα ήταν ένα: να σκοράρουμε και να βγάλουμε την άμυνα, ξανά να σκοράρουμε και να βγάλουμε την άμυνα, πηγαίνοντας έτσι ως το τέλος».

«Σε κάνει να ξεπερνάς τον πήχη σου ο Μπαρτζώκας»

Ο Kill-Bill ολοκληρώνει με 5/9 τρίποντα και 22 πόντους, ο Λο προσθέτει 20, ο Χάινς 12, ο Σλούκας 11 και ο Περπέρογλου με τον Άντιτς από 10, οδηγώντας τον Ολυμπιακό στο σύνολο των 100, αριθμό που ακόμα και για τη Ρεάλ των Γιουλ, Ρούντι, Σέρχι, Μίροτιτς και του προερχόμενου από τραυματισμό Κάρολ μοιάζει απλησίαστος.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας γίνεται ο πρώτος Έλληνας προπονητής που κατακτά την Euroleague και είναι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στο Λονδίνο. Παραλαμβάνοντας την ομάδα που πάτησε με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς στην κορυφή της Ευρώπης έναν χρόνο πριν και διατηρώντας την εκεί. Η φιλοσοφία του έχει περάσει για τα καλά στην ομάδα σύμφωνα με τον δις πρωταθλητή του ΝΒΑ.

«Ο Μπαρτζώκας είναι ένας προπονητής που πάντοτε έχει ένα πλάνο και αντλεί αυτοπεποίθηση από αυτό, περνώντας τη και στους παίκτες. Η προσέγγισή του πάντοτε σε βοηθά να ξεπερνάς τον πήχη σου και τις προσδοκίες. Αυτό το πέρασε στον καθένα από την ομάδα σε όλη τη σεζόν και το αποτέλεσμα φάνηκε στο Final Four και στον τελικό κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης, για να πάρουμε στο τέλος το τρόπαιο».

Όσο για τους πρώην συμπαίκτες του (Πρίντεζη, Σλούκα, Παπανικολάου) που αναζητούν μία νέα κορυφή στο Βελιγράδι, το διήμερο 19-21 Μαΐου, ο Πάουελ πιστεύει πως είναι αρκετά έμπειροι ώστε να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν…

«Δεν έχω κάτι ξεχωριστό να τους πω, γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν τα παιδιά. Το μόνο που θα πω είναι καλή τύχη και να έχουν το αποτέλεσμα που θέλουν. Θα είναι ένα σπουδαίο τριήμερο και ανυπομονώ να δω τι θα γίνει στο τέλος!»

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News