Euroleague Final Four: O Oλυμπιακός του Μπαρτζώκα είναι πάντα… double-face

Eίναι ένα από τα πιο «ανοιχτά» φάιναλ φορ όλων των εποχών. Δίχως σαφές φαβορί ή αουτσάιντερ. Δύσκολα τα προγνωστικά, ακόμα περισσότερο εκείνα της… εικόνας των αγώνων του Ολυμπιακού.

Θα κρατήσει χαμηλά το σκορ, όπως θεωρητικά τον βολεύει ως αμυντικογενής ομάδα που είναι, ή θα αντεπεξέλθει και σε ψηλά σκορ; Όπως έκανε, δηλαδή, με τη Μονακό, επικρατώντας της παρέας του Μάικ Τζέιμς και στο δικό της παιχνίδι και ρυθμό; Το σίγουρο είναι ότι οι «ερυθρόλευκοι» του Γιώργου Μπαρτζώκα ξέρουν… διαχρονικά να ανταποκρίνονται σε κάθε είδους μπάσκετ. Σε γρήγορο και αργό τέμπο, με πολλούς και λιγοστούς πόντους στους αγώνες τους.

Ο διπλός (και αντιθετικός) θρίαμβος του 2013 στο Λονδίνο

Πίσω στο 2013, ο Ολυμπιακός πηγαίνει στο φάιναλ φορ του Λονδίνου για να υπερασπιστεί τον τίτλο του μεν, με το χειρότερο ρεκόρ από τους τέσσερις φιναλίστ εκείνη τη χρονιά δε. Με το μικρότερο μπάτζετ, χωρίς τον Ντούσαν Ιβκοβιτς. Ο «σοφός» έχει αντικατασταθεί από τον Γιώργο Μπαρτζώκα, στην πρώτη του σεζόν ως κόουτς μιας μεγάλης ομάδας και δίχως βέβαια να έχει δοκιμαστεί ακόμα στο εξωτερικό.

Οι «ερυθρόλευκοι» όχι απλά το σηκώνουν ξανά, μα το κάνουν και πολύ πιο πειστικά απ’ όσο στην Κωνσταντινούπολη με το περίφημο «πεταχτάρι» του Γιώργου Πρίντεζη στην τρελή ανατροπή επί της ΤΣΣΚΑ. Πάλι οι Μοσχοβίτες αντίπαλοι στον ημιτελικό και θρίαμβος 69-52. Στο ματς (μέχρι το επόμενο, που θα ‘λεγε κι ο Νίκος Γκάλης) της χρονιάς, η ελληνική ομάδα δέχεται όλα κι όλα επτά δίποντα από το ρωσικό μεγαθήριο! Η ομάδα του Ετορε Μεσίνα έχει μόλις 7/21 (μόνο ο βραδυκίνητος Σάσα Κάουν βάζει δύο) και άλλα 7/24 τρίποντα, ενώ αυτή του Μπαρτζώκα καταγράφει το χαμηλότερο παθητικό όλης της περιόδου.

Στον τελικό με τη Ρεάλ, διαφορετικό το τροπάριο. Θεωρητικά τον Ολυμπιακό βολεύει το αργό τέμπο και το χαμηλό σκορ, μα σκορπίζει τους Μαδριλένους με… total basket και κατοστάρα: 100-88, με το φανταστικό 67% στα δίποντα (20/30), εννιά εύστοχα τρίποντα, 33/42 βολές! Αγγίζει τις 20 ασίστ σε τελικό Ευρωλίγκας (19), παρουσιάζει έξι διαφορετικούς διψήφιους σκόρερ (Σπανούλη, Λο, Χάινς, Σλούκα, Αντιτς, Περπέρογλου). Λεπτομέρεια: όλη τη χρονιά, οι Πειραιώτες δεν είχαν βάλει ποτέ ούτε καν 90 πόντους!

Η καλύτερη άμυνα και η επίθεση που «φυσάει»

Επιστροφή λοιπόν Ολυμπιακού σε φάιναλ φορ, Μπαρτζώκας και πάλι προπονητής, ψηφισθείς κορυφαίος της χρονιάς μάλιστα εδώ και λίγες ώρες, και… πεποίθηση πως μπορεί να κάνει κάτι ανάλογο. Το έχει ήδη κάνει, άλλωστε, μέσα στην τρέχουσα σεζόν.

Χάρη στην άμυνα βγήκε στον αφρό της βαθμολογίας ο σύλλογος του Πειραιά. Την καλύτερη ουσιαστικά της διοργάνωσης, κι ας είχε ελάχιστα μικρότερο παθητικό στο τέλος η Αρμάνι. Ξέρετε, οι Μιλανέζοι που έχασαν δις από τον Ολυμπιακό και με «ερυθρόλευκο» επιθετικό ρεσιτάλ στην Ιταλία (93-72) και με αμυντικό στο ΣΕΦ (67-58). Είπαμε, ξέρει… και από τα δύο ο Ολυμπιακός. Φέτος είχε μόλις 73 πόντους παθητικό στην Ευρωλίγκα και κράτησε 12 φορές τους αντιπάλους του κάτω από τους 70. Ο Τόμας Γουόκαπ στην περιφέρεια μαρκάρει για τρεις, ο Μουσταφά Φαλ κάτω από τα καλάθια κρύβει τον ορίζοντα, όλοι οι παίκτες του Μπαρτζώκα παίρνουν βαθμό πάνω από τη βάση σχετικά.

Απέναντι όμως στην επιθετικογενή Μονακό στους άκρως απαιτητικούς προημιτελικούς, οι Πειραιώτες «επιβίωσαν» χάρη και στην επίθεσή τους. Απάντησαν στο μπρέικ των Μονεγάσκων με το 87-83 στο «Γκαστόν Μεντεσέν» και 10/24 τρίποντα, έχοντας δύο σούπερ εκτελεστικά περιόδους με 26 πόντους σε έκαστη, έφτασαν στο 3-2 και την πρόκριση με το 94-88 του Φαλήρου. Με 83 πόντους μετά το νευρικό πρώτο δεκάλεπτο, με 11/23 τρίποντα, αλλά και 20/29 δίποντα (69%), με τέσσερις παίκτες να σημειώνουν από 15 πόντους και πάνω!

Οι συγκεκριμένες επιθετικές επιδόσεις ήρθαν ως συνέχεια της ανόδου στους συγκεκριμένους δείκτες απ’ όταν μπήκε η άνοιξη. Μετά από εκείνο το 67-58 επί της Αρμάνι της 24ης Φεβρουαρίου, όταν είχε «στραγγαλίσει» την ομάδα του… αναπόφευκτου Μεσίνα και των 3/19 τριπόντων, ο Ολυμπιακός έχει μέσο όρο 82,3 πόντων! Αρχής γεγομένης από το 98-88 του Μονάχου επί της Μπάγερν στις 4 Μαρτίου, σουτάρει με καλά έως άκρως ικανοποιητικά ποσοστά, έχει ρίξει κατοστάρα στον Παναθηναϊκό, έχει ξεπεράσει τέσσερις φορές μέσα σε δύο μήνες τους 90 πόντους. Ο Σέιν Λάρκιν και ο Βασίλιε Μίτσιτς ακονίζουν τα μαχαίρια τους εν όψει του τζάμπολ στον ημιτελικό, με τον Εργκίν Αταμάν να επιδιώκει λογικά ψηλό σκορ. Ας μην είναι σίγουροι πάντως εκεί στην Εφές ότι θα τους συμφέρει ένα τέτοιο σενάριο…

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

EUROLEAGUE: Προπονητής της χρονιάς ο Γιώργος Μπαρτζώκας

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Από τον Βασίλη και τον Γιώργο, στον Κώστα και τον Σάσα

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ο Πρίντεζης και το μεγαλύτερο σουτ στην ιστορία της Euroleague

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News