ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ ΛΕΪΚΕΡΣ: Το κρυφό χαρτί λέγεται Μονκ

Ο άσημος σούτινγκ γκαρντ είναι ο πιο σταθερός παίκτης των «λιμνάνθρωπων» μετά τα Χριστούγεννα μαζί με τον φανταστικό ΛεΜπρον Τζέιμς και με 29 ακόμα πόντους του στην τέταρτη συναπτή νίκη τους μοιράζει απαντήσεις.

Εκτός από το πιο μικρό… επώνυμο, ο Μαλίκ Μονκ έχει στους Λέικερς και τον πιο μικρό μισθό – τουλάχιστον ανάμεσα στους παίκτες με παρελθόν στο ΝΒΑ και εγγυημένο συμβόλαιο. Το δικό του, το υπέγραψε για ένα όλο κι όλο ένα έτος και για το μίνιμουμ των βετεράνων. Ποιος, αυτός ο μόλις 23χρονος σούτινγκ γκαρντ των τεσσάρων σεζόν στη λίγκα.

«Δεν μπορώ να πω ψέματα, μου κακοφάνηκε που το καλοκαίρι ανάμεσα σε 30 συλλόγους, ο μόνος που ενδιαφέρθηκε για μένα ήταν οι Λέικερς», έχει παραδεχτεί. Στη Σάρλοτ είχε εκλάμψεις μεν, σταθερά ανεβασμένα νούμερα από χρονιά σε χρονιά δε: από τους 6,7 πόντους της ρούκι σεζόν του στους 8,9 και από τους 10,3 στους περσινούς 11,7, ποτέ δεν έζησε μια περίοδο κατά την οποία από την αρχή μέχρι το τέλος να είναι ενεργό μέλος του ροτέισιον των Χόρνετς.

Η ομάδα του Μάικλ Τζόρνταν δεν τον πίστεψε, ο ΛεΜπρον Τζέιμς όμως δηλώνει φαν του και τον ήθελε από πέρυσι στο Λος Αντζελες. Σε ένα ρόστερ που κατακλύζεται από 35άρηδες, ο νεαρός σουτέρ αποτέλεσε καλοδεχούμενη προσθήκη τον Αύγουστο. Ο ίδιος, βέβαια, θα προτιμούσε να καρπωθεί περισσότερο από μόλις 1,7 εκατομμύριο δολάρια που προβλέπει η φετινή (και μόνο) συνεργασία του με τους «λιμνάνθρωπους».

Παίκτες ίδιας θέσης, ίδιων χαρακτηριστικών και όχι απαραιτήτως πολύ καλύτεροί του, έχουν ήδη πιάσει την καλή ως προς το οικονομικό κομμάτι. Ο Μπάντι Χιλντ των Κινγκς, για παράδειγμα, ένας παίκτης των 15 πόντων σε μια κακή ομάδα, όπως και τεσσάρων μονοψήφιων εμφανίσεων με κάκιστα ποσοστά στα οκτώ τελευταία ματς, τσεπώνει 22 «χαρτιά» ετησίως… Στο ίδιο διάστημα, ο Μονκ έχει πάρει φωτιά.

Το 134-118 επί των Χοκς ήταν η τέταρτη διαδοχική νίκη των αίφνης ανεβασμένων Λέικερς και πέρα από τον αγέραστο Τζέιμς, που έδωσε ένα ακόμα σόου με 32-8-9-4-3 (κλεψίματα και κοψίματα τα τελευταία), τη διαφορά έκανε ο 23χρονος από το Αρκανσας: season high με 29 πόντους, 7/12 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 κλεψίματα, κανένα λάθος σε 35 λεπτά! Στο small ball της παρέας του, με τον ΛεΜπρον να δίνει ρέστα ως σέντερ (!), η πρώην «σφήκα» τσιμπάει οποιονδήποτε βρίσκεται μπροστά της.

Εχοντας νοσήσει κι αυτός με κορωνοϊό, ο πρώην παίκτης των Χόρνετς γύρισε τα Χριστούγεννα και έκτοτε δεν έχει μείνει ποτέ κάτω από τους 15 πόντους, έχοντας ρίξει πέντε (μίνιμουμ) 20άρες σε επτά παιχνίδια κι έχοντας μέσο όρο (πόντων) που αγγίζει τους 22. Τα ποσοστά ευστοχίας του σε κάθε κατηγορία είναι φανταστικά και σουτάρει σταθερά με πάνω από 50% εντός παιδιάς, έχοντας βάλει 17 τρίποντα στα τρία πιο πρόσφατα ματς.

«Ξέρει και να δημιουργεί, εκτός από το να τελειώνει φάσεις με διάφορους τρόπους», ήρθε κι ο έπαινος διά στόματος Φρανκ Βόγκελ. Ο κόουτς των Καλιφορνέζων είδε το «κλειδί» της ανάκαμψης να ευστοχεί στις οκτώ από τις εννιά πρώτες του προσπάθειες και να έχει φτάσει τους 21 πόντους ήδη από την ανάπαυλα. Είδε τον Μονκ να κάνει και το κάρφωμα της βραδιάς, να συνεργάζεται άψογα με τον Τζέιμς και φυσικά να σουτάρει με τρομερή αυτοπεποίθηση. Ο «καλόγερος», όπως μεταφράζεται το επίθετό του, διαθέτει μία από τις πιο γρήγορες εκτελέσεις στη λίγκα όταν παίρνει την μπάλα στα χέρια του. Διανθίζει το παιχνίδι του πλέον και με ασίστ, κλέβει μπάλες, εξελίσσεται σε καλό αμυντικό και το επόμενο καλοκαίρι είναι δεδομένο πως θα ανταμειφθεί και υλικά.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News