NBA Playoffs: Σαν σε… προπόνηση οι Σέλτικς και 2-2 η σειρά με τους Χιτ

NBA Playoffs: Σαν σε… προπόνηση οι Μπόστον Σέλτικς και 2-2 η σειρά των τελικών της Ανατολικής Περιφέρειας με τους Μαϊάμι Χιτ.

Βγάζοντας για ακόμα μία φορά αντίδραση μετά από επώδυνη ήττα οι Μπόστον Σέλτικς επικράτησαν με 102-82 των Μαϊάμι Χιτ στο TD Garden της Βοστώνης και ισοφάρισαν σε 2-2 τη σειρά των τελικών της Ανατολικής Περιφέρειας του NBA.

Με την πλάτη στον τοίχο λειτουργούν καλύτερα, δεν μπορεί κανείς πλέον να το αμφισβητήσει. Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά ο τρόπος με τον οποίο οι Μπόστον Σέλτικς διαχειρίζονται τις ήττες που τους «πονάνε». Η ομάδα του Ίμε Ουντόκα είδε πριν από ένα 48ωρο τους Μαϊάμι Χιτ να περνούν σαν… σίφουνες από το TD Garden και να ανακτούν το πλεονέκτημα έδρας, ωστόσο διέγραψε μονομιάς αυτή την κακή εμφάνιση και εμφανίστηκε μεταμορφωμένη στο τέταρτο ματς της Βοστώνης, συντρίβοντας τους Χιτ, για την εκ νέου ισοφάριση της σειράς των τελικών της Ανατολής σε 2-2.

Οι 17 φορές πρωταθλητές κόσμου, οι οποίοι αγνοούν επιδεικτικά από τον περασμένο Ιανουάριο την ήττα σε δύο σερί ματς, πήραν πολλά από πολλούς, με την απουσία του Μάρκους Σμαρτ να καμουφλάρεται και την άμυνά τους να είναι ως συνήθως η αιχμή του δόρατος στο παιχνίδι τους. Στην πρώτη γραμμή των διακριθέντων για τους νικητές βρέθηκαν ο Τζέισον Τέιτουμ με 31 πόντους, ο Πέιτον Πρίτσαρντ με 14 πόντους, ο Ντέρικ Γουάιτ με 13 πόντους και οι Ρόμπερτ Γουίλιαμς και Τζέιλεν Μπράουν με 12 πόντους έκαστος. Στον αντίποδα, μοναδικός «διασωθείς» για τους – χωρίς Τάιλερ Χίρο – Χιτ ήταν ο Βίκτορ Ολαντίπο με 23 πόντους. Από εκεί και πέρα το… χάος.

 

Οι Σέλτικς στα… ουράνια, οι Χιτ στον… βυθό

Απόντος του Σμαρτ ο Γουάιτ ξεκίνησε στην αρχική πεντάδα των Σέλτικς και έδειξε να είναι αποφασισμένος να καλύψει επάξια το κενό του κορυφαίου αμυντικού της σεζόν στο NBA. Ο 28χρονος Αμερικανός σούτινγκ γκαρντ σημείωσε τους επτά πρώτους πόντους της ομάδας του, η οποία βγάζοντας μεγάλη ένταση στην άμυνα κατάφερε να προηγηθεί γρήγορα με 8-0. Η επιθετική δυστοκία των Χιτ ήταν απερίγραπτη, καθώς η ομάδα του Σπόλστρα έμεινε χωρίς καλάθι εντός πεδιάς για σχεδόν εννέα αγωνιστικά λεπτά (άρχισε με 0/14 σουτ), γράφοντας αρνητική ιστορία, αφού ουδέποτε στα χρονικά υπήρξε ομάδα που έμεινε για τόσο μεγάλο διάστημα χωρίς καλάθι! Οι γηπεδούχοι εκμεταλλεύτηκαν την απροσπέλαστη άμυνα τους και το «βαρύ πυροβολικό» τους, Τέιτουμ, με αποτέλεσμα να αποσπαστούν στο σκορ με το εκκωφαντικό 18-1 και να θέσουν γερές βάσεις για το 2-2. Ο Ολαντίπο έσπασε τελικά την «κατάρα» στην επίθεση, αλλά οι Χιτ δεν έλεγαν να… συνέλθουν από τον εφιάλτη και η διαφορά άνοιξε στο +22 (26-4) υπέρ των γηπεδούχων, προτού τελικά το Μαϊάμι δείξει κάποια σημάδια ζωής και το προβάδισμα των Σέλτικς «στεριώσει» στο +18 στο φινάλε της πρώτης περιόδου (29-11).

 

Οι Χιτ έγιναν… σμπαράλια

Είναι χαρακτηριστικό πως οι 11 πόντοι των Χιτ στο εφιαλτικό για εκείνους πρώτο δωδεκάλεπτο αποτελούν τη χαμηλότερη παραγωγικότητα στην ιστορία της ομάδας σε μία περίοδο, στο πλαίσιο ενός αγώνα των playoffs. Τούτου δοθέντος, η εικόνα τους δεν θα μπορούσε παρά να αλλάξει προς το καλύτερο στη συνέχεια, οτιδήποτε άλλο θα ήταν… μη φυσιολογικό. Καίτοι, τίποτα δεν άλλαξε επί της ουσίας. Ο Ολαντίπο ήταν πραγματικά όαση για τους φιλοξενούμενους έχοντας σημειώσει τους 13 από τους 18 πρώτους πόντους της ομάδας του (34-18), ωστόσο η ομάδα του Σπόλστρα έψαχνε έναν συνδυασμό παραγόντων για να μπει στη διεκδίκηση και όσο η άμυνά της – ιδίως στον Τέιτουμ – δεν μπορούσε να λειτουργήσει ήταν ανέφικτο να τον βρει. Οι σοβαροί «Κέλτες» δεν… απεμπόλησαν όσα με κόπο είχαν κατακτήσει προηγουμένως, τουναντίον αναρριχήθηκαν ακόμα πιο ψηλά και εκτόξευσαν την υπέρ τους διαφορά στο +27 (50-23). Ο Ολαντίπο κυνήγαγε… χίμαιρες και έβλεπε την σπουδαία του επίδοση να μην έχει κανένα αντίκρισμα, με την άμυνα των Σέλτικς να προκαλεί… πατατράκ στους φιλοξενούμενους. Το τέλος του θριαμβευτικού πρώτου ημιχρόνου των Σέλτικς βρήκε το σύνολο του Ουντόκα να έχει προβάδισμα 24 πόντων στο σκορ (57-33) και τον Τέιτουμ να βρίσκεται ήδη στους 24 πόντους.

 

Και το μυαλό όλων, πρόωρα, στο Game 5

Ο δρόμος είχε στρωθεί για τους γηπεδούχους, στους οποίους αρκούσε απλά να κάνουν τα… βασικά στο δεύτερο μισό για να φτάσουν στο στόχο τους. Όπερ και εγένετο. Στο έμπα της τρίτης περιόδου οι γηπεδούχοι φόρτωσαν με μπάλες τον Γουίλιαμς εντός της ρακέτας των Χιτ και η στόχευσή τους αποδείχτηκε χρυσοφόρα, με τον Αμερικανό σέντερ να κάνει θραύση. Η παροιμιώδης αστοχία της ομάδας του Σπόλστρα συνεχίστηκε χωρίς σταματημό και η πρώτη καταγραφή «30ρας» στο ματς ήρθε ως φυσικό επακόλουθο λίγο μετά την έναρξη της τρίτης περιόδου (67-37). Ο ρυθμός άνοιξε έτι περαιτέρω, οι Χιτ είχαν κατρακυλήσει στην κατηφόρα του TD Garden και, απολύτως δικαιολογημένα, οι σκέψεις άρχισαν να τρέχουν στο Game 5 της σειράς, με τη διαφορά παγιωμένη στα όρια των 30 πόντων μέχρι και τα τέλη της τρίτης περιόδου όπου οι φιλοξενούμενοι μ’ ένα σπασμωδικό ξέσπασμα ροκάνισαν τη διαφορά (73-50), γεγονός που εν πολλοίς οφείλεται και στην υπερβολική χαλάρωση των οικοδεσποτών. Αυτό ήταν και το κύκνειο άσμα των Χιτ στο ματς, αφού στη συνέχεια οι Σέλτικς ανέβασαν και πάλι στροφές και η διαφορά ξεπέρασε για άλλη μία φορά το φράγμα των 30 πόντων (88-57). Τα υπόλοιπα λεπτά ήταν απλά υπόθεση γοήτρου και εντυπώσεων, με τους Χιτ να βάζουν τα περιφερειακά σουτ που δεν έβαλαν όταν έπρεπε, ελαφραίνοντας ως έναν βαθμό το βάρος της ήττας τους (102-82).

Δείτε ΕΔΩ το boxscore του αγώνα.

 

Τα highlights του αγώνα

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News