NBA Playoffs: Οι Σέλτικς… ξόρκισαν τον κακό τους «δαίμονα» και επέστρεψαν θριαμβευτικά στους τελικούς!

Οι Σέλτικς έκαναν τα εύκολα… δύσκολα, είδαν τον «εφιάλτη» των πρόσφατων αποκλεισμών να «ζωντανεύει» σε ματς που ήταν απόλυτοι κυρίαρχοι και προηγήθηκαν με διαφορά 17 πόντων, ωστόσο τελικά υπέταξαν για τρίτη και… φαρμακερή φορά τους Χιτ στο Μαϊάμι (100-96) και κατέκτησαν τον τίτλο του πρωταθλητή της Ανατολικής Περιφέρειας του NBA, επιστρέφοντας θριαμβευτικά στους τελικούς έπειτα από 12 χρόνια «ξηρασίας»!

Ήταν δίκαιο, έγινε πράξη! Οι Μπόστον Σέλτικς, η πιο σταθερή ομάδα του NBA από τον περασμένο Ιανουάριο ως σήμερα, είδαν τους κόπους των τεράστιων προσπαθειών τους να ανταμείβονται, επιστρέφοντας ύστερα από 12 ολάκερα χρόνια βασανιστικής καρτερίας εκεί που επιτάσσει η ιστορία τους, στους τελικούς της κορυφαίας λίγκας του πλανήτη!

Οι 17 φορές πρωταθλητές κόσμου «ξόρκισαν» τον… κακό τους δαίμονα, Μαϊάμι Χιτ, οι οποίοι τους είχαν φράξει το δρόμο προς τη δόξα στις τρεις από τις συνολικά τέσσερις προηγούμενες φορές που τους αντιμετώπισαν στο πλαίσιο των playoffs (2011, 2012 και 2020), κατακτώντας με τρίτο και καθοριστικό «διπλό» στη Φλόριντα την πρωτοκαθεδρία της Ανατολικής Περιφέρειας για 10η φορά στην ιστορία τους.

Επόμενος και τελευταίος σταθμός για το σύνολο του Ίμε Ουντόκα οι τελικοί, όπου θα αναμετρηθούν με μειονέκτημα έδρας με την πλέον κραταιά υπερδύναμη της τελευταίας δεκαετίας, τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, οι οποίοι επέστρεψαν επίσης ηχηρά στο προσκήνιο μετά από τρία άγονα χρόνια και θα παραστούν για 6η φορά σε διάστημα 8 χρόνων στη σειρά που κρίνει τον τίτλο.

Πολυτιμότερος παίκτης για τους θριαμβευτές ήταν ο Τζέισον Τέιτουμ με 26 πόντους, 10 ριμπάουντ και 6 ασίστ, ενώ εξόχως κομβικοί ήταν οι Τζέιλεν Μπράουν (24 πόντοι, 6 ριμπάουντ και 6 ασίστ) και Μάρκους Σμαρτ (24 πόντοι, 9 ριμπάουντ και 5 ασίστ), σε μία βραδιά όπου η άμυνα ήταν το Α και το Ω για τους «Κέλτες».

Συγκλονιστικός για τους ηττημένους ήταν -και σε αυτό το ματς- ο Τζίμι Μπάτλερ, ο οποίος έβγαλε ολόκληρο το ματς με.. μία ανάσα παραμένοντας στο παρκέ και στα 48 λεπτά, με απολογισμό 35 πόντους και 9 ασίστ! Εξίσου παραγωγικός και ο Μπαμ Αντεμπάγιο με 25 πόντους και 11 ριμπάουντ, ωστόσο από εκεί και πέρα ουδείς άλλος παίκτης κατάφερε να γίνει παράγοντας για τους Χιτ, που σε ακόμα ένα ματς της σειράς πλήρωσαν την «αφλογιστία» τους από την περίμετρο (20% με 6/30 τρίποντα).

 

Οι Σέλτικς είχαν τον έλεγχο, αλλά οι… σκληροί του Μαϊάμι άντεχαν

Η είσοδος των Σέλτικς στο ματς ήταν ιδιαιτέρως θετική και ελπιδοφόρα, με τους «Κέλτες» να παίζουν από τα πρώτα λεπτά άμυνα στα όρια του… ξύλου και να τρέχουν εξαιρετικά στο τρανζίσιον βρίσκοντας πολλούς πόντους σε πρωτεύοντα αιφνιδιασμό. Οι φιλοξενούμενοι ξεκίνησαν με γρήγορο 1-9 και ύστερα από πέντε αγωνιστικά λεπτά είχαν διαμορφώσει ήδη διψήφιο προβάδισμα στο σκορ (7-17). Οι χειμαρρώδεις Σέλτικς αποσπάστηκαν ακολούθως με διαφορά 15 πόντων (9-24) προτού οι Χιτ «τρέξουν» στη συνέχεια ένα 8-0 σερί, το οποίο έφερε την υπογραφή του Μπάτλερ, και για πρώτη φορά κάνουν την παρουσία τους αισθητή (17-24). Με τον Τέιτουμ να κινεί τα νήματα και την άμυνά τους να είναι απροσπέλαστη, οι Σέλτικς απάντησαν στο σερί των Χιτ με δικό τους 0-8 και ολοκλήρωσαν το πρώτο δωδεκάλεπτο στο +15 (17-32), το οποίο μάλιστα αποτελεί τη μεγαλύτερη διαφορά στην ιστορία της Βοστώνης σε εναρκτήρια περίοδο ενός game 7.

Όπως ήταν φυσιολογικό, οι Χιτ ανέβασαν ταχύτητα στο έμπα της δεύτερης περιόδου ψάχνοντας την επιστροφή στη διεκδίκηση του αγώνα. Ο αγέρωχος Μπάτλερ ανέλαβε την ηγεσία στο σκοράρισμα, συνεπικουρούμενος από τον μεστό Αντεμπάγιο, σημειώνοντας σημαντικά και δύσκολα προσωπικά καλάθια για την υποχώρηση της διαφοράς στους 11 πόντους (30-41). Ορισμένες κακές περιστροφές στην άμυνα των γηπεδούχων δεν έμειναν… ατιμώρητες από την τριπλέτα Τέιτουμ-Μπράουν-Σμαρτ, με τους Σέλτικς να παραμένουν αμετακίνητοι σε θέση οδηγού, διευρύνοντας το προβάδισμά τους στο +16 (34-50). Ωστόσο, ο Μπάτλερ δεν έλεγε να αφήσει σε… ησυχία τους «Κέλτες», διαβάζοντας οτιδήποτε του έδινε η αντίπαλη άμυνα, με τους Χιτ ν’ ανακτούν το μομέντουμ στην τελική ευθεία της δεύτερης περιόδου και να ροκανίζουν σημαντικό μέρος της διαφοράς «τρέχοντας» επί μέρους 11-2 στο τελευταίο δίλεπτο του πρώτου ημιχρόνου (49-55).

 

«Απόδραση» δια πυρός και σιδήρου για τους Σέλτικς!

Οι Χιτ επιχείρησαν να καταλάβουν εξαπίνης τους Σέλτικς με την έναρξη του δεύτερου μισού και, προτού καλά-καλά οι δύο ομάδες προλάβουν να ζεσταθούν, η απόσταση στο σκορ είχε φτάσει στη μία κατοχή (54-56) χάρις σε τρίποντο του Στρους. Σμαρτ και Τέιτουμ κράτησαν όρθιο το οχυρό των Σέλτικς, οι οποίοι «έχτισαν» σερί 0-11 και αποσπάστηκαν με +13 (54-67) αλλάζοντας και πάλι τις ισορροπίες. Οι «Κέλτες» βρέθηκαν στην ευχάριστη θέση να προηγηθούν και με 14 πόντους διαφοράς χάρις σε τρίποντο του Σμαρτ (58-72), αλλά και πάλι απέτυχαν να… πατήσουν πάνω σε αυτό καθότι οι Χιτ μείωσαν σχεδόν αμέσως στους 7 (65-72), με τον Αντεμπάγιο να χτυπάει διαρκώς μέσα στο «ζωγραφιστό». Οι Σέλτικς ισορρόπησαν και πάλι μεταξύ άμυνας και επίθεσης για το νέο τους διψήφιο προβάδισμα (67-78), ωστόσο ένα προσωπικό κρεσέντο του Λάουρι στα τέλη της τρίτης περιόδου κράτησε άσβεστη τη φλόγα των Χιτ και το δωδεκάλεπτο έκλεισε με σκορ 75-82.

Με την FTX Arena πλέον να… κοχλάζει, οι γηπεδούχοι αύξησαν την ένταση στην άμυνα και πλησίασαν στο -3 (79-82), ωστόσο οι Σέλτικς απέκρουσαν επιτυχώς και τη νέα απόπειρα ανατροπής, οδηγώντας τους Χιτ σε 9 διαδοχικά άστοχα σουτ! Ως φυσικό επακόλουθο, ο δείκτης της διαφοράς ανέβηκε στο +12 (81-93), με τους Σέλτικς να παίρνουν ένα σημαντικό προβάδισμα μπαίνοντας στην πιο κρίσιμη καμπή του αγώνα. Οι Χιτ συνέχισαν να… ασφυκτιούν από την πιεστική άμυνα των «τριφυλλοφόρων», ωστόσο οι φιλοξενούμενοι έδειξαν τεράστια επιπολαιότητα ύστερα από το +13 με το οποίο προηγήθηκαν στα 3’35” πριν από το φινάλε (85-98), με συνέπεια να δεχτούν 8-0 σερί μέσω εύκολων διεισδύσεων στη ρακέτα τους, για το 93-98. Ένα τρίποντο… φιλί της ζωής του Στρους στα 50.7″ προκάλεσε πανδαιμόνιο στις εξέδρες (96-98), με τους Σέλτικς να σπαταλούν ακόμα μία ευκαιρία στην επίθεση και τον Μπάτλερ να βρίσκει καθαρή ευκαιρία για το προσπέρασμα των Χιτ! Εντούτοις, το σουτ του ηγέτη του Μαϊάμι κατέληξε εκτός στόχου και ο ψύχραιμος Σμαρτ με 2/2 βολές στα 11.4″ υπέγραψε το τελικό σκορ και τον θρίαμβο των Σέλτικς (96-100), με τον Στρους ν’ αστοχεί δις έξω από τη γραμμή των 7.25 μέτρων στο φινάλε.

Δείτε ΕΔΩ το boxscore του αγώνα.

 

Τα highlights του αγώνα

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News