NBA Playoffs: Μπαμ... Αντεμπάγιο και κάτω οι Σέλτικς!

Οι Μαϊάμι Χιτ κινδύνεψαν με απίστευτο «χαρακίρι» στη Βοστώνη, ωστόσο ο εκπληκτικός Μπαμ Αντεμπάγιο φρόντισε να το αποτρέψει, χαρίζοντας στην ομάδα της Φλόριντα την πολύτιμη νίκη χαρακτήρα επί των Σέλτικς (109-103), η οποία της έδωσε το προβάδισμα με 2-1 νίκες και – εκ νέου – το αβαντάζ έδρας στη σειρά των τελικών της Ανατολικής Περιφέρειας του NBA. «Συναγερμός» στο στρατόπεδο των Χιτ καθώς ο Τζίμι Μπάτλερ αποχώρησε κατά τη διάρκεια του αγώνα με ενοχλήσεις στο γόνατο.

Η ομάδα του ‘Ερικ Σπόλστρα έπαιξε με τη «φωτιά», παρότι βρέθηκε να προηγείται ακόμα με +26 (!), είδε τους – δίχως Ρόμπερτ Γουίλιαμς – Σέλτικς να επιστρέφουν από την… κόλαση και να την απειλούν με… κάζο ολκής, όμως στο φινάλε χαμογέλασε «λυγίζοντας» τους γηπεδούχους στο TD Garden.

Σ’ ένα ματς με πολλά απρόοπτα κατά τη διάρκειά του, το οποίο είχε ως «κηλίδα» τον τραυματισμό του Τζίμι Μπάτλερ στο γόνατο, ο Μπαμ Αντεμπάγιο κατάφερε να κάνει τη διαφορά για τους νικητές έχοντας 31 πόντους, 10 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 4 κλεψίματα και 1 μπλοκ. Θετικό πρόσωπο έδειξαν επίσης οι Πι Τζέι Τάκερ (17 πόντοι και 7 ριμπάουντ) και Μαξ Στρους (16 πόντοι), αλλά και ο Κάιλ Λάουρι, ο οποίος μέτρησε 11 πόντους, 6 ασίστ και 4 κλεψίματα στην επιστροφή του στη δράση.

Από πλευράς Σέλτικς, ο Τζέιλεν Μπράουν έσπασε τα… κοντέρ με 40 πόντους και 9 ριμπάουντ, ενώ ο Αλ Χόρφορντ κατέγραψε ένα εντυπωσιακό double-double με 20 πόντους και 14 ριμπάουντ. Αντιθέτως, σε πολύ κακό βράδυ βρέθηκε ο Τζέισον Τέιτουμ, με τον σταρ του «τριφυλλιού» να μένει μόλις στους 10 πόντους με 3/14 σουτ εντός πεδιάς και να υποπίπτει και σε 6 λάθη σε σχεδόν 41′ αγωνιστικής παρουσίας.

 

«Ηφαίστειο» οι Χιτ, σαστισμένοι οι Σέλτικς

Η συγκέντρωση αποτελούσε κύριο μέλημα των Χιτ και τα πρώτα λεπτά του Game 3 σίγουρα άφησαν άκρως ικανοποιημένο τον Σπόλστρα. Απόδειξη αυτού πως οι φιλοξενούμενοι ξεκίνησαν με το εντυπωσιακό 6/6 σουτ εντός πεδιάς και προηγήθηκαν με +17 (7-24) ύστερα από μόλις έξι αγωνιστικά λεπτά, έχοντας σαν πολιορκητικό κριό τον Αντεμπάγιο των 10 γρήγορων πόντων. Ο Λάουρι μπορεί να ένιωσε κάποιες ενοχλήσεις και να αποσύρθηκε για τα αποδυτήρια στα μέσα της εναρκτήριας περιόδου, όμως η άμυνα των Χιτ συνέχισε να λειτουργεί σαν… ελβετικό ρολόι, με αποτέλεσμα η διαφορά στο σκορ να διευρυνθεί έτι περαιτέρω και το φινάλε του πρώτου δωδεκάλεπτου να βρει τους φιλοξενούμενους με αβαντάζ 21 πόντων (18-39).

 

Το μη χείρον βέλτιστον για τους Σέλτικς

Μάρτιν και Ρόμπινσον έδωσαν συνέχεια στη… ραψωδία της ομάδας τους, η οποία αποσπάστηκε με 26 πόντους διαφορά μέσα σε δύο λεπτά στο δεύτερο δωδεκάλεπτο (20-46). Όπως ήταν λογικό, οι Σέλτικς εντατικοποίησαν τις προσπάθειές τους για την φυσιολογική αντεπίθεση, αλλά επιθετικά παρέμειναν κάτι περισσότερο από ανεπαρκείς και, συνεπώς, η αλλαγή που επήλθε στο σκορ ήταν πενιχρή και εφήμερη. Οι γηπεδούχοι μείωσαν στους 19 πόντους (35-54) και στη συνέχεια… «έσβησαν», με αποτέλεσμα ο ασταμάτητος μέσα στη ρακέτα Αντεμπάγιο να γράψει το 35-60 και να δώσει ξανά τεράστιο προβάδισμα στην ομάδα του. Εν τέλει, οι Σέλτικς… πρόλαβαν να τρέξουν ένα 10-0 σερί στο τελευταίο δίλεπτο του πρώτου ημιχρόνου και πήγαν στα αποδυτήρια με το… τιμητικό 47-62, το οποίο τους κράτησε εντός διεκδίκησης της νίκης.

 

Οι Χιτ τον… χαβά τους

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς, καθώς οι Μπάτλερ και Σμαρτ τραυματίστηκαν, με τον πρώτο να αισθάνεται κάποιες ενοχλήσεις στο γόνατο ήδη από το δεύτερο δωδεκάλεπτο και να τίθεται νοκ-άουτ για το υπόλοιπο του αγώνα και τον δεύτερο να πατάει άτσαλα τον αστράγαλο του δεξιού του ποδιού και να αποχωρεί υποβασταζόμενος (τελικά επέστρεψε λίγο αργότερα στις επάλξεις). Τα δύο απανωτά πλήγματα φάνηκε να επηρεάζουν τους δύο μονομάχους και έτσι το θέαμα έγινε μη θελκτικό και ο ρυθμός πήρε κατηφορική πορεία. Οι Σέλτικς αξιοποίησαν τα νέα δεδομένα του παιχνιδιού και, παρά την κακή απόδοσή του Τέιτουμ, κατάφεραν να ασκήσουν πίεση στους Χιτ και να ροκανίσουν τη διαφορά στους 9 πόντους (65-74) έχοντας ως ακρογωνιαίους λίθους τους Μπράουν και Χόρφορντ. Εντούτοις, οι Χιτ άντεξαν δείχνοντας γρήγορα αντανακλαστικά και, έστω και… ασθμαίνοντας, συντήρησαν τη διαφορά σε διψήφιο δείκτη και την ανέβασαν στο +15 (72-87) στο φινάλε της τρίτης περιόδου.

 

Παραλίγο ιδανικοί αυτόχειρες οι Χιτ

Η καλή άμυνα αποτελούσε μονόδρομο για τους Σέλτικς προκειμένου να κατορθώσουν να παραμείνουν μέχρι τέλους στη διεκδικήση της νίκης. Πράγματι, οι γηπεδούχοι έγιναν πιο «σκληροί» στο έμπα της τέταρτης περιόδου, αφήνοντας για περισσότερα από τρία αγωνιστικά λεπτά άποντους τους Χιτ. Το καλό αμυντικό διάστημα της ομάδας του Ουντόκα κεφαλαιοποιήθηκε με 8-0 σερί και η διαφορά έπεσε μετά από ώρα και πάλι κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 10 πόντων (80-89). Τα απροόπτα, όμως, συνεχίστηκαν, καθώς ο Τέιτουμ αποχώρησε με πρόβλημα στον ώμο στα 5’18” πριν από το φινάλε (επέστρεψε κι αυτός λίγο αργότερα). Οι Σέλτικς συνέχισαν να είναι επιθετικοί και με καλάθι του ασυγκράτητου Μπράουν πλησίασαν στο -4 (89-93) δημιουργώντας άγχος στους φιλοξενούμενους, που είχαν βγει εντελώς εκτός ρυθμού. Το σερί των Σέλτικς έφτασε στο 12-0 με τρίποντο του Μπράουν και το σκορ πήγε στο 92-93, με το τελευταίο τρίλεπτο να γίνεται αυτομάτως θρίλερ! Ο Στρους απάντησε από την περίμετρο για το 92-96 και οι γηπεδούχοι υπέπεσαν σε φτηνό λάθος στη συνέχεια, δίνοντας το δικαίωμα στους Χιτ να ξεφύγουν και πάλι στην πιο κρίσιμη καμπή της αναμέτρησης. Εν τέλει, ο MVP Αντεμπάγιο σημείωσε ένα «ακροβατικό» καλάθι στο 1’21” (92-98), οι Σέλτικς σπατάλησαν άλλη μία ευκαιρία στην επόμενη κατοχή τους και οι φιλοξενούμενοι ολοκλήρωσαν τη δουλειά στο ακροτελεύτιο λεπτό της αναμέτρησης έχοντας καθαρό μυαλό στην επίθεση.

Δείτε ΕΔΩ το boxscore του αγώνα.

 

Τα highlights του αγώνα

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News