NBA Playoffs: Κυνικοί Σέλτικς «άλωσαν» το Μαϊάμι και... γλυκοκοιτάζουν τελικούς

NBA Playoffs: Κυνικοί Μπόστον Σέλτικς «άλωσαν» το Μαϊάμι με 93-80 επί των Χιτ και… γλυκοκοιτάζουν τελικούς.

Οι Μπόστον Σέλτικς ήταν «σκληροί» και αποφασιστικοί στο Μαϊάμι, έπαιξαν… σεμιναριακού επιπέδου άμυνα και, έχοντας πρωτεργάτες τους Τζέιλεν Μπράουν, Τζέισον Τέιτουμ και Αλ Χόρφορντ, υπέταξαν τους Χιτ με 93-80, παίρνοντας το προβάδισμα με 3-2 στη σειρά των τελικών της Ανατολικής Περιφέρειας του NBA.

Έτοιμοι για την επανεμφάνισή τους μετά από 12 χρόνια στους τελικούς του NBA είναι οι Μπόστον Σέλτικς, οι οποίοι τα ξημερώματα της Πέμπτης (26/05) «άλωσαν» για δεύτερη φορά το Μαϊάμι, υποτάσσοντας τους Χιτ με 93-80.

Οι «Κέλτες» πήραν το προβάδισμα με 3-2 στη σειρά των τελικών της Ανατολικής Περιφέρειας και, πλέον, έχουν την ευκαιρία τα ξημερώματα του προσεχούς Σαββάτου (28/05, 03:30), στην έδρα τους, να κάνουν το τέταρτο και καθοριστικό βήμα για την πρόκριση στη σειρά που θα κρίνει τον τίτλο του πρωταθλητή κόσμου, με την παράδοση να είναι σύμμαχός τους καθώς έχουν προκριθεί στις 40 από τις συνολικά 44 σειρές των playoffs στις οποίες κατάφεραν να προηγηθούν με 3-2.

Στυλοβάτες για τους εξόχως συμπαγείς στην άμυνα «Κέλτες» ήταν οι Τζέιλεν Μπράουν (25 πόντοι με 5/9 τρίποντα), Τζέισον Τέιτουμ (22 πόντοι, 12 ριμπάουντ και 9 ασίστ), Αλ Χόρφορντ (16 πόντοι, 7 ριμπάουντ και 5 ασίστ) και Ντέρικ Γουάιτ (14 πόντοι).

Σε πρώτο πλάνο από τους αποκαρδιωτικούς στα σουτ από την περίμετρο Χιτ (7/45 τρίποντα, ήτοι 15.6% ποσοστό ευστοχίας) βρέθηκαν οι Μπαμ Αντεμπάγιο (18 πόντοι και 10 ριμπάουντ) και Γκέιμπ Βίνσεντ (15 πόντοι), με τον Τζίμι Μπάτλερ να βρίσκεται ξανά σε… βαρομετρικά χαμηλά με 13 πόντους και το πενιχρό 4/18 σουτ εντός πεδιάς.

 

Ελαφρά υπεροχή των μέτριων Χιτ στο πρώτο ημίχρονο

Η εκκίνηση του ματς έμοιαζε με μία κακή… αντιγραφή των πρώτων λεπτών του Game 4. Οι Χιτ είχαν πολλά προβλήματα στο 5 εναντίον 5, με τα ποσοστά ευστοχίας τους στα σουτ εντός πεδιάς να καταβαραθρώνονται ένεκα της πολύ πιεστικής άμυνας των φιλοξενούμενων, η οποία όμως είχε σαν τίμημα τα δύο γρήγορα φάουλ του Σμαρτ. Οι Σέλτικς, δίχως να κάνουν κάτι εντυπωσιακό στην επίθεση, προηγήθηκαν με 6-11 έπειτα από επτά αγωνιστικά λεπτά, βρίσκοντας σταθερό σκορ μέσα από τη ρακέτα με βασικό εκφραστή τον Ρόμπερτ Γουίλιαμς. Κατόπιν του πρώτου τάιμ-άουτ, οι Χιτ «έχτισαν» επί μέρους 9-3 και πήραν το πρώτο τους προβάδισμα στο ματς (15-14). Οι άμυνες έμοιαζαν σχεδόν αδιαπέραστες, η αστοχία ένθεν κακείθεν ήταν παροιμιώδης και η εναρκτήρια περίοδος ολοκληρώθηκε με τους οικοδεσπότες σε προβάδισμα βραχείας κεφαλής (19-17).

Η άμυνα των Χιτ υποχρέωσε τους Σέλτικς σ’ ένα κάκιστο επιθετικά πεντάλεπτο το οποίο ξεκίνησε στο ακροτελεύτιο λεπτό της πρώτης περιόδου και συνεχίστηκε στο έμπα της δεύτερης. Οι «Κέλτες» απορυθμίστηκαν πλήρως στο εν λόγω διάστημα μένοντας άποντοι, με την επιθετική τους ανομβρία να τους στοιχίζει και να τους αφήνει επτά βήματα πίσω στην κούρσα (24-17). Αστοχία και λάθη χαρακτήρισαν και τη δεύτερη περίοδο, με τους γηπεδούχους να είναι… λιγότερο κακοί και να έχουν περισσότερους παίκτες «συνδεδεμένους» με το καλάθι, την ώρα που για τους Σέλτικς ήταν ολομόναχος στην πρώτη γραμμή κρούσης ο Γουάιτ και αρνητικός ο Τέιτουμ. Οι Χιτ διατηρήθηκαν στην πρωτοπορία, παίρνοντας αρκετούς πόντους από δεύτερες ευκαιρίες και επιθετικά ριμπάουντ, προεξαρχόντων των Αντεμπάγιο και Τάκερ. Ωστόσο, αδυνατούσαν να «χτίσουν» ένα προβάδισμα ασφαλείας και, ως εκ τούτου, το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου τους βρήκε υπέρτερους με διαφορές που διακυμαίνονταν μεταξύ 4-7 πόντων. Εν τέλει, το πρώτο μισό έκλεισε στο… ευρωπαϊκό 42-37, σκορ που ασφαλώς άφηνε υποσχέσεις για ένα αμφίρροπο δεύτερο εικοσιτετράλεπτο.

 

Άμυνα από «ατσάλι», βελτίωση από την περίμετρο και «break» στο Μαϊάμι

Οι Σέλτικς έδειξαν διαφορετικό πρόσωπο στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου, αυξάνοντας τα επίπεδα της πίεσής τους στην άμυνα, η οποία αποτέλεσε «οδηγό» για να τρέξουν ένα γρήγορο 0-8 σερί και να ανακτήσουν μετά από αρκετή ώρα το προβάδισμα  (42-45). Οι «Κέλτες» πήραν τα «κλειδιά» του αγώνα, αλλά, όπως και στην αντίστοιχη περίπτωση των Χιτ στο δεύτερο δωδεκάλεπτο, δεν μπορούσαν να αποσπαστούν στο σκορ κατά τη διάρκεια του δικού τους καλού διαστήματος, με το «σφιχταγκάλιασμα» των δύο αντιπάλων να συνεχίζεται. Ένα τρίποντο… ανακούφισης του Ρόμπινσον έκανε το σκορ 51-52 στο 30ό λεπτό, αλλά ένα νέο «νεκρό διάστημα» των γηπεδούχων έδωσε τη δυνατότητα στην ομάδα του Ουντόκα να μεγαλώσει το προβάδισμά της στο +6 (53-59). Ο Βίνσεντ έδωσε πνοή στην επίθεση των οικοδεσποτών και συνέβαλε στην εξάλειψη του μεγαλύτερου μέρους της διαφοράς (58-59), όμως οι Σέλτικς αντέδρασαν ακαριαία μέσω σπουδαίας άμυνας και διαμόρφωσαν 0-10 σερί στο τελευταίο τρίλεπτο της τρίτης περιόδου για το πρώτο τους διψήφιο προβάδισμα στο ματς (58-69).

Το μομέντουμ έδειχνε ξεκάθαρα προς την πλευρά των Σέλτικς, κάτι που επιβεβαιώθηκε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο στο έμπα της τέταρτης περιόδου. Οι φιλοξενούμενοι είδαν με μεγάλη τους χαρά τον Μπράουν να παίρνει… φωτιά από την περίμετρο, τον Τέιτουμ να μπαίνει δυναμικά στην εξίσωση και, πριν καλά-καλά οι Χιτ προσπαθήσουν να αντιδράσουν, τη διαφορά να εκτινάσσεται με «καταιγίδα» τριπόντων στο εμφατικό +23 (60-83), με το ματς να παίρνει μία τροπή που ελάχιστοι περίμεναν ως και τα μέσα της τρίτης περιόδου. Ο Αντεμπάγιο σημείωσε οκτώ πόντους στη σειρά, κάνοντας μία φιλότιμη προσπάθεια να κρατήσει αναμμένη τη «φλόγα» της ομάδας του (68-85), αλλά το πρόβλημα των Χιτ έμοιαζε πια άλυτο και δεν ήταν άλλο από τον εκπληκτικό ρυθμό που είχαν βρει στην επίθεση οι Τέιτουμ και Μπράουν, κάτι που εκ του αποτελέσματος αποδείχτηκε καταλύτης. Οι Χιτ δεν μπόρεσαν να πετύχουν κάτι πιο ουσιαστικό από το να μειώσουν τη διαφορά στους 13 πόντους, με τους Σέλτικς να κάνουν τα απολύτως απαραίτητα στα τελευταία λεπτά «κλειδώνοντας» τη νίκη που τους φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στους τελικούς.

Δείτε ΕΔΩ το boxscore του αγώνα.

 

Τα highlights του αγώνα

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News