Μπόστον Σέλτικς: Μένουν… όλοι, χρειάζονται πινελιές

Ηταν μακράν της δεύτερης η καλύτερη ομάδα του ΝΒΑ στο τελευταίο τρίμηνο της κανονικής περιόδου. Αλλωστε τέλη Γενάρη είχε αρνητικό ρεκόρ και παραλίγο να τερματίσει πρώτη στην Ανατολή.

Μόνο το Μαϊάμι έμεινε από πάνω, φρόντισε όμως κι αυτό να το αποκλείσει στους τελικούς της περιφέρειας η Βοστώνη! Αφότου είχε γκρεμίσει τους περσινούς πρωταθλητές Μπακς, αφότου (ακόμα νωρίτερα) είχε «σκουπίσει» το υποτιθέμενο φαβορί για τον τίτλο, Μπρούκλιν. Μόνο τους Γουόριορς δεν… κατάφεραν οι Σέλτικς. Υπέκυψαν με 4-2 στους ΝΒΑ finals κι έμειναν στα 17 πρωταθλήματα, όσα έχουν πανηγυρίσει και οι έτεροι πολυνίκες της λίγκας, Λέικερς.

Πάντως ακόμα κι αν ξεκινούσε σήμερα η επόμενη σεζόν, οι «Κέλτες» θα ήταν έτοιμοι. Προφανώς όχι σωματικά, αλλά από άποψη στελέχωσης. Και οι εννιά παίκτες στο σφιχτό ροτέισιον του Ιμε Ουντόκα (που γινόταν… σφιχτότερο τις ουκ ολίγες φορές στην ποστ σίζον που δεν σηκωνόταν από τον πάγκο ο Ντάνιελ Τάις) δεσμεύονται με συμβόλαια! Οι διάφοροι Στάουσκας, Φιτς και Κορνέτ που μένουν ελεύθεροι δεν έπαιζαν ποτέ, όπως και οι Χάουζερ και Μόργκαν, για τους οποίους διατηρεί ο σύλλογος της Μασαχουσέτης οψιόν ανανέωσης.

Το θέμα είναι ότι το μισθολόγιο ανέρχεται ήδη για τη νέα περίοδο στα 156,4 εκατομμύρια δολάρια, πάνω από το όριο του σάλαρι καπ που επιφέρει πρόστιμο. Σε αυτά συμπεριλαμβάνουμε το μερικώς εγγυημένο συμβόλαιο του βετεράνου ψηλού Αλ Χόρφορντ, τον οποίο θεωρούμε δεδομένο (και στο νέο ρόστερ) μετά την καταπληκτική χρονιά του – και δη στα πλέι οφ, με κομβικό ρόλο ειδικά στην πρόκριση επί του Μιλγουόκι.

 

Ανανεώσεις, χαμηλό πικ, κοντός και ψηλός

Εκείνος βέβαια που εκτέλεσε την παρέα του Γιάννη Αντετοκούνμπο στον τελευταίο ανατολικό ημιτελικό με 27άρα και 7/18 τρίποντα (!) ήταν ο Γκραντ Γουίλιαμς. Ο 23χρονος πάουερ φόργουορντ μπαίνει στο τελευταίο έτος του συμβολαίου του κι έτσι καθίσταται διαθέσιμος προς πρόωρη ανανέωση – την οποία λογικά και θα πάρει, έχοντας υπερδιπλασιάσει τα περσινά του νούμερα στα πλέι οφ, κατά τα οποία έμενε 30 ολόκληρα λεπτά στο παρκέ και σούταρε με 43% έξω από τα 7,25 μ.!

Το ντραφτ πικ πρώτου γύρου, στο Νο 25, οι Σέλτικς το έδωσαν μεσούσης της σεζόν σto Σαν Αντόνιο για να πάρουν τον κόμπο γκαρντ Ντέρικ Γουάιτ, ο οποίος βοήθησε πολύ παρά την ασταθή του απόδοση. Τους έχει απομείνει ένα (πικ) δεύτερου γύρου, στο Νο 53, απ’ όπου δεν μπορούν να περιμένουν άμεση βοήθεια. Εχουν συνδεθεί κυρίως με περιφερειακούς παίκτες του NCAA, σαν τον σούτινγκ γκαρντ Ντέριον Σίμπρον του Νορθ Καρολάινα Στέιτ, δεν αποκλείεται ωστόσο να επιλέξουν ένα ακόμα ευρωπαϊκό πρόσπεκτ – όπως έκαναν πέρυσι στο Νο 45 με τον ίδιας θέσης Γάλλο Ζουάν Μπεγκαρέν, τον οποίο άφησαν (και θα αφήσουν) να «ψηθεί» στην Παρί.

Κυρίως στην αγορά των free agents θα στραφεί για ενίσχυση ο πρόεδρος (και πρώην προπονητής) Μπραντ Στίβενς με τον κόουτς Ουντόκα, εκτός κι αν υπάρξει κάποιο τρέιντ που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Οι φόργουορντ Τζέισον Τέιτουμ και Τζέιλεν Μπράουν (παίζει και στο «2») είναι οι αδιαμφισβήτητοι ηγέτης μιας άκρως νεανικής ομάδας, στην οποία πλην Χόρφορντ (και του Τάις με το όχι σίγουρο μέλλον) κανείς δεν είναι πάνω από 28 ετών!

Η κορυφαία άμυνα της ρέγκιουλαρ σίζον έμεινε στο ύψος της και στην ποστ, εντούτοις σε αρκετά παιχνίδια της δεύτερης και ειδικά στους τελικούς με το Γκόλντεν Στέιτ, παρατηρήθηκε επιθετικό… κόλλημα. Οι όποιες προσθήκες θα πρέπει να βοηθήσουν στο συγκεκριμένο κομμάτι και ως προς τις θέσεις αναζητείται αναβάθμιση στο «1» (όπου ο αμυντικός της χρονιάς Μάρκους Σμαρτ είναι με τις μέρες του εκτελεστικά) και ει δυνατόν με παίκτη ικανό δημιουργικά (διότι ο βραχύσωμος Πέιτον Πρίτσαρντ έχει μόνο σουτ) και το «5» (το αβέβαιο μέλλον του Τάις που λέγαμε). Αλλωστε στον 36χρονο φόργουορντ-σέντερ Χόρφορντ προστίθεται ένα ακόμα έτος στην καμπούρα, ενώ ο βασικός σέντερ Ρόμπερτ Γουίλιαμς «βγάζει» συχνά τραυματισμούς. Καλή θα ήταν και μια έξτρα λύση στους «πλάγιους», πάντα όμως μιλάμε για αναπληρωματικούς, άρα θεωρητικά προσιτές οικονομικά μονάδες. Για πινελιές, που θα ομορφύνουν περισσότερο τον πράσινο καμβά.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΒΑ: Η επίθεση θα κρατήσει όρθιους τους Σέλτικς

NBA: «Σπίτι» των Μπόστον Σέλτικς είναι πλέον… κάθε γήπεδο

ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΣΤΕΙΤ ΓΟΥΟΡΙΟΡΣ: Τα οκτώ συμβόλαια και οι κινήσεις τους το καλοκαίρι

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News