NBA: Ο ρούκι προπονητής των Σέλτικς και πώς θα πορευτούν τη νέα σεζόν

Εχει κάνει ήδη όνομα ως ασίσταντ κόουτς και ανέλαβε τη Βοστώνη ώστε να την επαναφέρει στο μονοπάτι των διακρίσεων. Ιμε Ουντόκα, παρουσιάσου!

Φάργκο. H πόλη της Βόρειας Ντακότας, γνωστή μόνο από την ομώνυμη ταινία των αδερφών Κοέν. Μια ταινία στην οποία η πόλη του τίτλου εικονίζεται μόνο στην εναρκτήρια σκηνή και αναφέρεται στους διαλόγους όλες κι όλες δύο φορές. Κανένα γύρισμα δεν έλαβε χώρα εκεί.

Το Φάργκο είναι και η πρώτη επαγγελματική ομάδα στην οποία έπαιξε μπάσκετ ο Ιμε Ουντόκα. Ετσι και μ’ αυτόν, στο τεράστιο βιογραφικό του μένουν μια απλή αναφορά στο ξεκίνημα οι Φάργκο Μπιζ. Ενας ξεχασμένος σύλλογος μιας ξεχασμένης λίγκας με ιστορία έξι ετών, ονόματι IBA. Μετά το δρομολόγιο είχε κάθοδο στην Αργεντινή, κάμποσες στάσεις σε άλλες περίεργες ομάδες του NBDL, προδρόμου της G-League, καθώς και περάσματα του Ατλαντικού με προορισμό την Ισπανία και τη Γαλλία. Ενδιάμεσα ο δίμετρος σμολ φόργουορντ από το Πόρτλαντ και με τη νιγηριανή καταγωγή είχε γίνει για μερικές… ημέρες παίκτης των Λέικερς και των Νικς. Αμφότεροι μία που τον είδαν, μία που τον αποδέσμευσαν.

Επρεπε (κι αυτός, όπως τόσες δεκάδες νυν προπονητών…) να πιάσει Σαν Αντόνιο και να γνωρίσει τον Γκρεγκ Πόποβιτς το 2007 ώστε να στεριώσει στο ΝΒΑ και κυρίως να κατανοήσει καλύτερα το άθλημα. Η αλήθεια είναι πως τα καλύτερα νούμερά του τα κατέγραψε την αμέσως προηγούμενη σεζόν στη γενέτειρά του (8,4 και 3,7 ρ. με τους Τρέιλ Μπλέιζερς), μα ο ρόλος του στους ακμάζοντες Τεξανούς του άρεσε περισσότερο.

Ο «Ποπ», η άμυνα και η… κατηγορία

Δύο χρόνια η πρώτη θητεία στους Σπερς (στη φωτό με τους Μπρους Μπόουεν, Μπρεντ Μπάρι και Μάνου Τζινόμπιλι), μία ακόμα σεζόν το 2010-11, επιστροφή το 2012 και ως προπονητής. Εκ των βοηθών του… μεγάλου φυσικά, σε μια πορεία που καταλήγει αυτό το καλοκαίρι στην ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας των Σέλτικς. Ο Ουντόκα αναλαμβάνει τη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του με οποιαδήποτε ιδιότητά του στον χώρο – κι ας είναι… βαρετός στην παρέα, όπως λέει ο μέντοράς του.

Στο τιμ του Πόποβιτς αρχικά με Μάικ Μπουντενχόλζερ (νυν χεντ κόουτς των Μπακς) και Μπρετ Μπράουν, μετέπειτα… προϊσταμένου του στους Σίξερς, ο 44χρονος σήμερα Ουντόκα είχε τις επόμενες περιόδους αγαστή συνεργασία και με τον Ετορε Μεσίνα, την Μπέκι Χάμον, τον Τζέιμς Μπορέγκο των Χόρνετς (πλέον). Εξειδικεύτηκε στο αμυντικό κομμάτι, θεωρείται από τους καλύτερους tacticians, πανηγύρισε και τον τίτλο του 2014, τελευταίο των «σπιρουνιών». Sound teacher τον έχει χαρακτηρίσει το μέχρι σήμερα αφεντικό τους, επειδή… έχει το λέγειν και είναι άκρως αποτελεσματικός στην επικοινωνία με τους παίκτες. «Δεν πίνει όμως καθόλου αλκοόλ κι έτσι δεν έχει δοκιμάσει κάποιο από τα κρασιά μου. Είναι βαρετός στα δείπνα», προσθέτει ο «Ποπ» για τον μαθητή του.

Ο Ουντόκα έμεινε επτά χρόνια συνολικά στο πλευρό του, προτού ακολουθήσει τον Μπράουν στη Φιλαδέλφεια. Εκείνο το καλοκαίρι του 2019 ήταν βοηθός του Πόποβιτς και στην Team USA, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Κρατήστε το αυτό. To διαζύγιο του Μπράουν με τη «Φίλι» πέρυσι δεν τον κράτησε περισσότερο εκεί. Οι Νετς βρήκαν την ευκαιρία και τον… κάθισαν δίπλα στον πρωτόπειρο ως κόουτς Στιβ Νας. Ούτε στο Μπρούκλιν έμελλε να στεριώσει. Boston calling…

Το καλοκαίρι των μεγάλων αλλαγών

Μπραντ Στίβενς. Οκτώ χρόνια χεντ κόουτς, το next big thing της προπονητικής, όλα ωραία και καλά, στο διά ταύτα όμως οι Σέλτικς δεν έκαναν το βήμα παραπάνω όλο αυτό το διάστημα. Ντάνι Εϊντζ. Η παλιά δόξα του συλλόγου ως παίκτης, που επί 18 χρόνια κινούσε τα διοικητικά και αγωνιστικά νήματα ως τζένεραλ μάνατζερ και πρόεδρος. Αμφότεροι παρελθόν. Ο τελευταίος γενικότερα, ο πρώτος ως τεχνικός. Ο Στίβενς έλαβε βασικά προαγωγή κι έγινε ο αντι-Εϊντζ, πρόεδρος δηλαδή των μπασκετικών υποθέσεων. Το πρώτο του μέλημα, να βρει τον… αντικαταστάτη του στον πάγκο.

Εψαχνε νεαρό προπονητή, που να έχει θητεύσει ως μπασκετμπολίστας στη λίγκα, να έχει γνωριμίες, δίψα για μία μεγάλη πρόκληση και να δώσει έναν αμυντικογενή προσανατολισμό στην ομάδα, τομέα στον οποίο πήραν χαμηλότατο βαθμό πέρυσι οι «Κέλτες». Σα να λέμε… Ουντόκα. Από -διπλή- συνέντευξη από τον οργανισμό πέρασαν οι επίσης ασίσταντ κόουτς Ντάρβιν Χαμ (των Μπακς) και Τσόνσι Μπίλαπς (των Κλίπερς), εντούτοις το χρίσμα δόθηκε στον παλιό διεθνή με τη Νιγηρία.

Την καλύτερη συστατική επιστολή την έδωσαν οι ίδιοι οι σταρ της Βοστώνης. Ο Τζέισον Τέιτουμ, ο Τζέιλεν Μπράουν, ο Μάρκους Σμαρτ, ο Αλ Χόρφορντ. Οι τρεις πρώτοι ήταν παίκτες του στο προπέρσινο Μουντομπάσκετ με την εθνική των ΗΠΑ και δηλώνουν ενθουσιασμένοι για τις γνώσεις και τον χαρακτήρα του. Ο τέταρτος επέστρεψε στους Σέλτικς και προαλείφεται για πρώτη αλλαγή στους ψηλούς, μια και τα χρόνια έχουν περάσει. Τη σεζόν 2019-20, όταν είχε αποχωρήσει από την πόλη της Μασαχουσέτης, είχε φτάσει στη Φιλαδέλφεια ταυτόχρονα με τον Ουντόκα κι έχει να λέει τα καλύτερα για πάρτη του.

Στο ρόστερ προστέθηκε κι ο -εκ του Λος Αντζελες- ορμώμενος- Ντένις Σρέντερ, σε τιμή ευκαιρίας μάλιστα: 5,9 εκατ. δολάρια για μονοετές συμβόλαιο, αυτός που απέρριψε προ μηνών 84 «χαρτιά» για τετραετές στους Λέικερς. Ο Γερμανός θα είναι ο αντι-Κέμπα Γουόκερ που στάλθηκε στην Οκλαχόμα, προτού καταλήξει στη Νέα Υόρκη. Πιθανότατα δεν θα ξεκινάει όμως, διότι ο Ουντόκα προτιμά βασικό «άσο» τον Σμαρτ (που ανανέωσε πρόωρα έως το 2026 για 77 εκατ. δολάρια) και τον Σρέντερ έκτο παίκτη, στον ρόλο με τον οποίο έκανε θραύση παλιότερα στη λίγκα. Ο γκαρντ-φόργουορντ Τζος Ρίτσαρντσον αποτελεί άλλη μια περίπτωση μικρού ρίσκου και μεγάλης απόδοσης, διότι είναι επίσης εγνωσμένης αξίας ΝΒΑer που απλώς προέρχεται από μία κακή σεζόν στο Ντάλας, όπου δεν κόλλησε. Γύρισε κι ο Ενές Καντέρ ώστε να προσφέρει instant offence και πολλά ριμπάουντ ερχόμενος από τον πάγκο στο «5», κοινώς ο Ουντόκα έχει ήδη δείξει ποιες θα είναι οι κατευθυντήριες γραμμές του.

Εβδομοι την προηγούμενη σεζόν στην Ανατολή δίχως καν θετικό ρεκόρ (36-36) και αναγκασθέντες να δώσουν play-in αγώνα ώστε να μπουν στα πλέι οφ, οι Σέλτικς αποχώρησαν δίχως πολλά-πολλά, με το Μπρούκλιν να επικρατεί 4-1 στον πρώτο γύρο. Το Μπρούκλιν του Ουντόκα, έτσι; Ως παίκτης είχε ρεκόρ 1-7 απέναντι στους «Κέλτες», ως (ασίσταντ) κόουτς όμως τους νίκησε 19 φορές σε 21 αναμετρήσεις! Βάζει πλέον τα πράσινα και γίνεται ο 18ος προπονητής της Βοστώνης, με τρελό όνειρο να την οδηγήσει κάποτε και στον 18ο τίτλο της!

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News