Playoffs NBA: Ποιος θα… κλέψει το δαχτυλίδι του Γιάννη;

Το play-in tournament ολοκληρώθηκε, ζήτω τα πλέι οφ! Tέσσερις σειρές αρχίζουν σήμερα, οι Μπακς του Αντετοκούνμπο ξεκινούν ξημερώματα Δευτέρας την υπεράσπιση του τίτλου τους απέναντι στους Μπουλς και εμείς εξετάζουμε τις ομάδες και τα πρόσωπα που θέλουν να πάρουν τα σκήπτρα από το Μιλγουόκι και τον ηγέτη του. Αν κατορθώσουν να τα πάρουν…

Σανς, επειδή η ιστορία χρωστάει στον Πολ

H ομάδα χωρίς… κοιλιά. Ολη τη χρονιά, δεν έκανε ποτέ τρεις συνεχείς ήττες. Αντιθέτως, έκανε τέσσερα σερί τουλάχιστον οκτώ νικών, στο ένα εξ αυτών έφτασε τις 18 διαδοχικές. Εβγαλε ολόκληρο τον Νοέμβριο κερδίζοντας… και μόνο, εκτός έδρας είχε καλύτερο ρεκόρ (32-9) από το καλύτερο εντός έδρας της αμέσως επόμενης καλύτερης ομάδας (31-10 οι Γουόριορς), δεν κατέβασε ταχύτητα ούτε κατά τον μήνα της απουσίας του κινητήριου μοχλού της, Κρις Πολ.

Από τη «φούσκα» του Ορλάντο μέχρι σήμερα, το Φίνιξ παίζει στα κόκκινα και η περσινή πορεία έως τους τελικούς μόνο πυροτέχνημα δεν αποδείχθηκε. Ο κόουτς Μόντι Γουίλιαμς κάνει τρομερή δουλειά, ο Ντέβιν Μπούκερ «πυροβολεί» δίχως εξαιρέσεις, ο Ντιάντρε Εϊτον είναι η «κολώνα» που θέλει κάθε ομάδα, οι φόργουορντ Μικέλ Μπρίτζες και Τζέι Κράουντερ τα «εργαλεία» που έχουν ελάχιστες. Η βασική πεντάδα έμεινε απαράλλαχτη και αποδίδει καλύτερα από ποτέ, ο πάγκος με τους διάφορους υποτιμημένους Πέιν και ΜακΓκι έχει γίνει ακόμα πιο επικίνδυνος με τις προσθήκες του σουτέρ Σάμετ και του αμυντικού εξπέρ Κρεγκ. Χώρια ο Καμ Τζόνσον, που έχει εξελιχθεί σε έναν από τους καλύτερους σουτέρ της λίγκας. Ειδικά πάντως στον 37χρονο Πολ, που ολοκλήρωσε ρέγκιουλαρ σίζον με μέσους όρους νταμπλ-νταμπλ (14,7 π., 10,8 ασ.) ύστερα από έξι περιόδους, η ιστορία δείχνει να χρωστάει κάτι.

Γουόριορς, επειδή ο Κάρι είναι εδώ κι έχει παρέα

Λίγο καιρό ξαπόστασε το Γκόλντεν Στέιτ και ξανά προς τη δόξα τραβά. Εντάξει, δεν ήταν και μικρό διάστημα η διετία των Γουόριορς στην αφάνεια, τώρα όμως που οι αστέρες τους είναι υγιείς, έχουν ίσως μια τελευταία ευκαιρία με τον υπάρχοντα κορμό για τον τίτλο. Ο Στεφ Κάρι στα 34 του έχει στο ρελαντί 25,5 πόντους και 6,3 ασίστ, πάνω απ’ όλα όμως έχει δίπλα του τον Κλέι Τόμπσον. Πρόπερσι δεν έπαιξε ουσιαστικά κανείς τους, πέρυσι έλειψε σε δεύτερη συναπτή σεζόν ο «διόσκουρός» του στην περιφέρεια. Είναι καλά το έτερο μέλος των «Splash brothers», δείχνει να είναι καλά και ο Κάρι, που επιστρέφει πάνω στην ώρα από απουσία ενός μηνός.

Ούτε ο ίδιος ούτε η ομάδα του Στιβ Κερ κατάφεραν να παραμείνουν τόσο φανταχτεροί όσο στο πρώτο τρίμηνο της περιόδου. Οι ήττες συσσωρεύτηκαν, η καλύτερη άμυνα του ΝΒΑ μάζεψε 120άρες, μα οι τρεις αστέρες και συνάμα πάλιουρες του συλλόγου, μαζί με τον Ντρέιμοντ Γκριν δηλαδή, συνέπεσαν για μόλις έντεκα λεπτά! Μαζί με τους άλλους δύο βασικούς, Αντριου Γουίγκινς και Κεβόν Λούνι, αγωνίστηκαν παρέα επτά δευτερόλεπτα! Προλαβαίνουν άραγε να βρουν ξανά ρυθμό; Ο έκτος παίκτης Τζόρνταν Πουλ κάνει πάντως ό,τι μπορεί. Ο νεαρός κόμπο γκαρντ έβγαλε τον Μάρτιο με 25,4 πόντους και 4,9 ασίστ, δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να συνεισφέρει και παρόντων των δύο σούπερ σταρ της περιφέρειας.

Γκρίζλις, επειδή έχουν Μορά-ντ στη φωτιά

Ακόμα και η σκέψη να αναδειχθεί πρωταθλήτρια μία ομάδα με δέκα παίκτες κάτω των 25 ετών, φαντάζει παρανοϊκή. Ποιος όμως περίμενε από το Μέμφις να κάνει 56 νίκες και να τερματίσει δεύτερο στη Δύση; Μάλλον μόνο ο Τζα Μοράντ και οι συμπαίκτες του – και ο ανάλογα νεαρός κόουτς Τέιλορ Τζένκινς, που οδήγησε στην πρώτη δυάδα μιας περιφέρειας τη δεύτερη πιο νεανική ομάδα όλων των εποχών. Οι Γκρίζλις έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 24,4 έτη βάσει των παικτών που αγωνίζονται και θέλουν να γίνουν και το πιο νεανικό σύνολο που φτάνει σε τελικούς (24,99 έτη οι Μπλέιζερς του 1977).

Ο 22χρονος Μοράντ των τριών σεζόν στο ΝΒΑ έχει συγκριτικά πολλές παραστάσεις (!) και δίνει τη δική του κάθε βράδυ: 27,4 πόντοι, 5,7 ριμπάουντ, 6,7 ασίστ, τα πιο θεαματικά καρφώματα. Είναι και παίκτης μεγάλων αγώνων ο εκρηκτικός πόιντ γκαρντ. Εβαζε 30,2 πόντους πέρυσι στη σειρά με τη Γιούτα, αφότου με μειονέκτημα έδρας είχε αποκλείσει στα play-ins τους Γουόριορς. Ο Ντέσμοντ Μπέιν δίπλα του είναι από τους βελτιωμένους παίκτες του ΝΒΑ, ο Ντίλον Μπρουκς επέστρεψε πρόσφατα από σοβαρό τραυματισμό, ο κορυφαίος μπλοκέρ της λίγκας Τζάρεν Τζάκσον βάζει και τρίποντα, ο σέντερ Στίβεν Ανταμς παίρνει ελάχιστες προσπάθειες, επειδή χαίρεται να κάνει όλα τα υπόλοιπα.

Μάβερικς, επειδή τον Ντόντσιτς δεν τον ξεγράφεις

Βρήκε την ώρα να χτυπήσει ο Λούκα, που δεν θα παίξει στο πρώτο ματς με τη Γιούτα και ίσως λείψει και από το δεύτερο, βρήκαν όμως και οι Μάβερικς να τον βάλουν (γιατί, μωρέ;) να αγωνιστεί στο φινάλε της κανονικής περιόδου. Ακόμα και πονώντας στη γάμπα, ο Ντόντσιτς είναι πάντως ικανός να κάνει τη διαφορά απέναντι στους Τζαζ των εξαιρετικών Ντόνοβαν Μίτσελ και Ρούντι Γκομπέρ μεν, ανίκανων τόσα χρόνια δε να περάσουν τους «Μορμόνους» στο επόμενο επίπεδο. Ο 23χρονος Σλοβένος πάει να το κάνει ήδη με το Ντάλας.

Με μέσους όρους 33,5 πόντων, 8,8 ριμπάουντ και 9,5 ασίστ στις δύο παρουσίες του σε πλέι οφ, πάντα κόντρα στους Κλίπερς, ο παλιός παίκτης της Ρεάλ ελπίζει να δει επιτέλους και μερικούς συμπαίκτες του να εμφανίζονται σε ποστ σίζον. Εφτασε δις τους Καλιφορνέζους στο «αμήν», παίζοντάς τους μόνος του, φέτος είχε αντιστοίχως 28,4-9,1-8,7. Η ανταλλαγή του Κρίσταπς Πορζίνγκις για τους Σπένσερ Ντινγουίντι και Ντάβις Μπέρτανς ευνόησε -παρά τις αρχικές εκτιμήσεις- τους Μαβς του Τζέισον Κιντ και ειδικά ο πρώτος, ως δίμετρος σχεδόν κόμπο γκαρντ κι αυτός, θα έχει πολλή δουλειά.

Νάγκετς, επειδή ο Γιόκιτς καταργεί τη λογική

Γίνεται να βγάζεις μία ολόκληρη χρονιά δίχως τους δύο από τους τρεις καλύτερους παίκτες σου και να κάνεις 48 νίκες, σιχτιρίζοντας που κατέληξες έκτος και όχι τρίτος, δεδομένου ότι η σχετική απόσταση ήταν μικρή; Γίνεται, αν ο άλλος, ο ακόμα καλύτερος παίκτης σου, είναι ο Νίκολα Γιόκιτς. Στο Ντένβερ του Μάικλ Μαλόουν κινούνται στον αστερισμό του περσινού ΜVP, ο οποίος φέτος κατέγραψε ακόμα καλύτερα νούμερα! Εγινε ο πρώτος ΝΒΑer στην ιστορία με 2.000 πόντους, 1.000 ριμπάουντ και 500 ασίστ στην ίδια σεζόν, οι 39,92 μονάδες του συνιστούν επίσης το κορυφαίο Efficiency που έχει εμφανίσει ποτέ οποιοσδήποτε παίκτης.

Με 27,1 πόντους, 13,8 ριμπάουντ, 7,9 ασίστ, αλλά και ενάμισι κλέψιμο και σχεδόν μια τάπα ανά αγώνα, ο κορυφαίος Νάγκετ… παντού σουτάρει και με το καλύτερο ποσοστό της καριέρας του, 58,3%. Ο φόργουορντ Μάικλ Πόρτερ φαίνεται πως δεν πρόκειται να αγωνιστεί φέτος, για τον γκαρντ Τζαμάλ Μάρεϊ εντούτοις διατηρούνται αμυδρές ελπίδες επανεμφάνισης και αν όντως ο Καναδός πατήσει παρκέ, οι «σβώλοι» αποκτούν ξεχωριστή δυναμική. Προς το παρόν έχει ξεπεταχτεί στην περιφέρεια ο ρούκι Μπόουνς Χάιλαντ, ενώ βοηθάει και ο αναγεννημένος ΝτεΜάρκους Κάζινς πίσω από τον Σέρβο σούπερ σταρ. Σταθερή αξία ο παρτενέρ του Γιόκιτς στη φροντ λάιν, Ααρον Γκόρντον, που χρησιμοποιείται και στο «3».

Χιτ, επειδή ο Μπάτλερ γίνεται και αφεντικό

Μεγάλο φαβορί για το βραβείο του έκτου παίκτη ο Τάιλερ Χίρο των 20,7 πόντων, 5 ριμπάουντ και 4 ασίστ. Ξεπετάχτηκαν ο επίσης σούτινγκ γκαρντ Μαξ Στρους και ο (κατά συνθήκην «άσος») Γκέιμπ Βίνσεντ, στην καλή του μέρα εκτελεί οποιονδήποτε ο δεινός σουτέρ Ντάνκαν Ρόμπινσον, δίνει άλλη διάσταση στο «1» ο βετεράνος Κάιλ Λάουρι, μέχρι και ο ξεχασμένος Βίκτορ Ολαντίπο βγήκε από τα νοσοκομεία και προσφέρει ενίοτε στιγμές από το (όχι τόσο μακρινό) παρελθόν του, τότε που ήταν ένας από τους καλύτερους γκαρντ του ΝΒΑ.

Γεμάτη η περιφέρεια του Μαϊάμι, αυτός όμως που διαχρονικά ξεχωρίζει είναι ο Τζίμι Μπάτλερ. Ο γκαρντ-φόργουορντ που σε χαμηλά σχήματα παίζει ακόμα και στο «4» είναι ικανός για το καλύτερο και το χειρότερο. Πρόπερσι ήταν σούπερ και κόντρα σε κάθε προγνωστικό οδήγησε τους Χιτ έως τους τελικούς, πέρυσι φάνηκε πεσμένος και η παρέα του «σκουπίστηκε» από τους Μπακς. Ηγέτης του Νο 1 της Ανατολής, ο 32χρονος του 21,4-5,9-5,5 στις τρεις βασικές στατιστικές κατηγορίες είναι και συνεπέστατος αμυντικός – και «ωρολογιακή βόμβα», αν θυμηθούμε το πρόσφατο περιστατικό σε τάιμ άουτ της ομάδας του, όταν έβγαλε από τα ρούχα τους τον κόουτς Ερικ Σπόελστρα και το «τοτέμ» των αποδυτηρίων Γιουντόνις Χάσλεμ. Πάντα εδώ φυσικά κι ο πολυσύνθετος σέντερ Μπαμ Αντεμπάγιο, για τις αμυντικές αποστολές ο πολύπειρος πάουερ φόργουορντ Πι Τζέι Τάκερ.

Σέλτικς, επειδή «δαγκώνουν» κι έχουν Τέιτουμ

Εχουν το μομέντουμ, ως η ομάδα που απογοήτευε στο πρώτο μισό και συνάρπασε εν συνεχεία, έχουν την καλύτερη άμυνα με 104,5 πόντους και defensive rating 106,2, έχουν και έναν από τους υποψήφιους αμυντικούς της χρονιάς στο πρόσωπο του σκληροτράχηλου γκαρντ Μάρκους Σμαρτ. Εχουν και τον εξίσου καλό και επιδραστικό αμυντικό Ρόμπερτ Γουίλιαμς, σέντερ δαύτος, που μάλιστα αναμένεται να επιστρέψει από τον πρώτο κιόλας γύρο των πλέι οφ, παρά την πρόσφατη επέμβαση στον μηνίσκο.

Οι Σέλτικς, βέβαια, είναι η ομάδα του Τζέισον Τέιτουμ. Και του Τζέιλεν Μπράουν, διότι οι δυο τους έσπασαν το ρεκόρ συλλόγου με ταυτόχρονες 30άρες (συμπαικτών) των Λάρι Μπερντ και Κέβιν ΜακΧέιλ. Πρωτίστως όμως του Τέιτουμ. Ο 24χρονος φόργουορντ των 26,9 πόντων, 8 ριμπάουντ και 4,4 τελικών πασών αυξάνει τα νούμερα στις τρεις κατηγορίες επί πέντε συναπτές περιόδους (στις οποίες βρίσκεται στο ΝΒΑ) και είναι ένας από τους πέντ’-έξι καλύτερους σκόρερ της λίγκας πια. Είχε back-to-back εμφανίσεις με 54 και 44 πόντους, ξεπέρασε κι άλλη φορά τους 50! Όταν ένα σύνολο αποδίδει τόσο καλά αμυντικά και παράλληλα διαθέτει έναν τύπο που ξέρει να βάζει όσο ελάχιστοι την μπάλα στο καλάθι, τα όνειρα δεν απαγορεύονται.

Νετς, επειδή ο Ντουράντ δεν ξέχασε τα περσινά

Παρά τρίχα κυριολεκτικά, για ένα εκατοστό, αν όχι χιλιοστό, που πάτησε τη γραμμή του τριπόντου και το καλάθι του μέτρησε για δύο πόντους, οι Νετς οδηγήθηκαν σε παράταση στο Game 7 των ανατολικών ημιτελικών – και αποκλείστηκαν με 4-3 από τους Μπακς. Ο Κέβιν Ντουράντ προφανώς δεν έχει ξεχάσει τι έπαθε μέσα στο Μπρούκλιν στην προηγούμενη ποστ σίζον. Η 48άρα του είχε πάει στράφι, είχε ρίξει και 49άρα στην ίδια σειρά, δίχως να μείνει ποτέ κάτω από τους 28 πόντους. Στην τρέχουσα περίοδο βάζει 29,9 πόντους, τους περισσότερους εδώ και μια οκταετία.

Κοινώς, πίσω από τον KD στοιχίζεται η ομάδα του Στιβ Νας, με τον έτερο σταρ (και ανεμβολίαστο) Κάιρι Ερβινγκ να παίζει πλέον και εντός έδρας. Βασικά, να παίζει… γενικώς – διότι πέρυσι χτύπησε στα παιχνίδια με το Μιλγουόκι. Περιμένουν κάποια στιγμή και τον νεοαποκτηθέντα Μπεν Σίμονς οι Νετς, αν κι έχουμε την εντύπωση ότι θα περιμένουν για πολύ. Αντρε Ντράμοντ, ΛαΜάρκους Ολντριτζ και Νίκολας Κλάξτον προσφέρουν διαφορετικά πραγματάκια στο «5», οι διάφοροι (Σεθ) Κάρι, Μιλς και Τόμας προσφέρουν σουτ από την περιφέρεια, ο Μπρους Μπράουν παίζει άμυνα για… όλους τους προαναφερθέντες περιφερειακούς. Εστω και αργά, στο Μπρούκλιν βρήκαν ρυθμό και με τον Ντουράντ να ρίχνει 25άρα και να μοιράζει 11 ασίστ, καθάρισαν και τους Καβαλίερς στα play-ins.

Σίξερς, επειδή ο Εμπίιντ είναι ο καλύτερος σκόρερ

«Τrust the process» άκουγαν επί τζένεραλ μάνατζερ Σαμ Χίνκι στη Φιλαδέλφεια και… process δεν έβλεπαν. Το καλό πράγμα αργεί να γίνει, η διαδικασία προχώρησε, ο Ζοέλ Εμπίιντ των δύο χαμένων σεζόν στο ξεκίνημα της καριέρας του λόγω τραυματισμών έχει εξελιχθεί σε έναν κυρίαρχο ψηλό. Και σε έναν ασταμάτητο σκόρερ, που με 30,6 πόντους αναδείχθηκε ο κορυφαίος της περιόδου 2021-22. Ο Καμερουνέζος σέντερ και των 11,7 ριμπάουντ είναι ακαταμάχητος στο παιχνίδι με πλάτη, βάζει και τρίποντα (1,4), είναι αξιόπιστος και από τη γραμμή με το 81,4%.

Θα εξελιχθούν άραγε και ως ομάδα οι δικοί του Σίξερς; Στην κούρσα των τεσσάρων για την ανατολική πρωτιά κατέληξαν τέταρτοι, αλλά αν προχωρήσουν πολύ ίσως και να μην τους νοιάξει ιδιαίτερα, ως η ομάδα της περιφέρειας με τις περισσότερες εκτός έδρας νίκες (27). Ο Τζέιμς Χάρντεν που ήρθε μεσούσης της περιόδου πρέπει να γίνει πιο απειλητικός εκτελεστικά και σίγουρα πιο εύστοχος, ο έτερος βασικός γκαρντ Ταϊρίς Μάξι να συνεχίσει να εκπλήσσει ευχάριστα και ο Ματίς Θάιμπουλ να… εμβολιαστεί. Δεν θα το κάνει μάλλον ο διεθνής Αυστραλός σμολ φόργουορντ και τρομερός αμυντικός κι έτσι δεν θα παίξει στον πρώτο γύρο στους αγώνες στο Τορόντο, βάσει της τοπικής απαγόρευσης. Ένα κλικ καλύτερος πρέπει να εμφανιστεί και ο πάουερ φόργουορντ Τομπάιας Χάρις. Μετριότατος ο πάγκος, αργή ομάδα που πληγώνεται στο τρανζίσιον από τους αντιπάλους της πάντως.

Κανείς, επειδή ένας είναι ο «Greek freak»

Το θέμα είναι, τον Γιάννη τον ρώτησε κανένας αν θέλει να κουνηθεί από την κορυφή; Ο MVP των περασμένων τελικών με την 50άρα (και τα 14 ριμπάουντ και τα 5 μπλοκ) στο Game 6 κόντρα στους Σανς, ο άνθρωπος που έκανε πρωταθλητές τους Μπακς μετά από 50 ολόκληρα χρόνια, δεν σκοπεύει έτσι εύκολα να βγάλει το χρυσό δαχτυλίδι. Οι φετινοί 29,9 πόντοι και τα 11,6 ριμπάουντ είναι νούμερα μεγαλύτερα από τα περσινά του στη ρέγκιουλαρ σίζον, το ίδιο μεγαλύτερη είναι και η «πείνα» του, σύμφωνα με τις προχθεσινές του δηλώσεις.

«Πάμε για τον δεύτερο τίτλο», έδωσε το σύνθημα ο Ελληνας σούπερ σταρ του Μιλγουόκι, που με συντήρηση δυνάμεων τερμάτισε τρίτο στην ανατολική περιφέρεια, με δύο μόλις νίκες λιγότερες από το πρώτο Μαϊάμι. Για πρώτη φορά την τελευταία τριετία ο Giannis σουτάρει με πάνω από 70% στις βολές (72,2%), συνεχίζοντας τη βελτίωση που έδειξε στην περασμένη ποστ σίζον, ενώ η πρόσφατη επιστροφή του Μπρουκ Λόπεζ (που χειρουργήθηκε στην πλάτη) δίνει άλλη οντότητα στη ρακέτα αμυντικά – και ανοίγει κι άλλους διαδρόμους στον Γιάννη επιθετικά. O Μπόμπι Πόρτις τον κάλυψε θαυμάσια επί μήνες και αποδίδει και μαζί του καλά, Ντρου Χόλιντεϊ και Κρις Μίντλετον είναι οι πιστοί συμπαραστάτες του Ελληνα ηγέτη και όταν παίζουν και οι τρεις μαζί, η ομάδα του Μάικ Μπουντενχόλζερ σπανίως ηττάται. Πάντα εδώ κι ο Θανάσης, τα νέα πρόσωπα (σε σχέση με πέρυσι) Γκρέισον Αλεν και Σερζ Ιμπάκα ελπίζεται να δώσουν το κάτι τις τους σε περιφέρεια και φροντ λάιν, αντίστοιχα. Οι 115,5 πόντοι των «ελαφιών» συνιστούν την καλύτερη επίθεση στην Ανατολή, ο Γιάννης είναι υποψήφιος και για καλύτερος αμυντικός του ΝΒΑ…

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ: Γιάννης η απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση

ΖΟΕΛ ΕΜΠΙΙΝΤ: Ο πρώτος σκόρερ του ΝΒΑ και οι… πρωτιές του

ΛΟΥΚΑ ΝΤΟΝΤΣΙΤΣ: Εχει τους (υποψήφιους) MVP για κολατσιό

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News