NBA Playoffs: «Διαστημικοί» Μπακς… σμπαράλιασαν τους Μπουλς στο Σικάγο

NBA Playoffs: «Διαστημικοί» Μιλγουόκι Μπακς… σμπαράλιασαν τους Σικάγο Μπουλς με μεστή εμφάνιση του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Με θαυμαστό επιθετικό πλουραλισμό, άμυνα από… ατσάλι και μεστό Γιάννη Αντετοκούνμπο, οι Μπακς έκαναν εκκωφαντικά το «break στο break» στο Σικάγο (111-81), το 2-1 στη σειρά κόντρα στους Μπουλς και ανάκτησαν το πλεονέκτημα έδρας στον πρώτο γύρο των playoffs του NBA.

Δώστε τους «ζόρια» και πάρτε τους την… ψυχή! Για πολλοστή φορά, οι Μιλγουόκι Μπακς δήλωσαν κατηγορηματικά προς πάσα κατεύθυνση πως οι αντιξοότητες δεν τους πτοούν, αλλά αντιθέτως τους συσπειρώνουν και τους κάνουν πιο επικίνδυνους για οποιαδήποτε ομάδα του NBA.

Τι κι αν έχασαν έναν βασικό τους πυλώνα στο rotation όπως ο Κρις Μίντλετον για -τουλάχιστον- το υπόλοιπο της σειράς; Tι και αν οι Σικάγο Μπουλς έδειχναν να έχουν πάρει ένα ψυχολογικό αβαντάζ μετά το «διπλό» στο Μιλγουόκι στο προηγούμενο ματς; Οι πρωταθλητές του NBA επιβεβαίωσαν εμφατικά στο Σικάγο τη διαφορά δυναμικότητας που τους χωρίζει με τους «ταύρους», ισοπεδώνοντας τους αντιπάλους τους με μία από τις καλύτερες εμφανίσεις τους στη διάρκεια της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν χρειάστηκε ποτέ να… γκαζώσει και ολοκλήρωσε τον αγώνα με την «ταπεινή» στατιστική των 18 πόντων (4/5 βολές, 7/9 δίποντα, 0/3 τρίποντα), 7 ριμπάουντ, 9 ασίστ, 1 μπλοκ, 4 λαθών και 3 φάουλ σε 29′ συμμετοχής.

Ο Γκρέισον Άλεν μπήκε και με το παραπάνω στα… παπούτσια του απόντα Μίντλετον με 22 πόντους και 5/7 τρίποντα μέσα σε μία εχθρική για τον ίδιο ατμόσφαιρα (λόγω του γνωστού περιστατικού με τον Άλεξ Καρούσο), ενώ ο διοπτροφόρος Μπόμπι Πόρτις είχε κομβικό ρόλο στο «χτίσιμο» της μεγάλης διαφοράς έχοντας 18 πόντους και 16 ριμπάουντ.

Μοναδικός «διασωθείς» από το «ναυάγιο» των Μπουλς ήταν ο Νίκολα Βούτσεβιτς με 19 πόντους και 6 ριμπάουντ, με τους Ζακ ΛαΒίν και ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν να «εγκλωβίζονται» εκ νέου στην άμυνα των Μπακς και να επιστρέφουν σε χαμηλές πτήσεις με 15 και 11 πόντους αντίστοιχα.

 

Ο Αντετοκούνμπο τη βρώμικη δουλειά, Πόρτις και Άλεν τα ηνία στο σκοράρισμα

Δεδομένης της απουσίας του Μίντλετον, ο Μάικ Μπουντενχόλζερ κλήθηκε να βγάλει «λαγούς από το καπέλο» και να καμουφλάρει το κενό που δημιουργήθηκε στο rotation. Η απόφασή του να χρησιμοποιήσει τον Πόρτις στην αρχική πεντάδα, δίπλα σε Αντετοκούνμπο και Λόπεζ, απεδείχθη ορθή, με τον Αμερικανό φόργουορντ-σέντερ να εκκινεί «καυτός» με 8 γρήγορους πόντους (2/2 τρίποντα) έχοντας το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης στο προβάδισμα της ομάδας του (9-17).

Το πρώτο τάιμ-άουτ του Ντόνοβαν δεν επέφερε κάποια αλλαγή στην εικόνα, καθότι οι Μπακς συνέχισαν να ασκούν ασφυκτική πίεση πάνω στα «βαρόμετρα» των γηπεδούχων, με τον Χόλιντεϊ να αναχαιτίζει στην προσωπική άμυνα τον ΝτεΡόζαν και τον Λόπεζ να βγάζει τον Βούτσεβιτς από την «comfort zone» του (είχε ξεκινήσει με 2/2 τρίποντα) κερδίζοντας μάχες στο post.

Ένα διάστημα επιθετικής δυστοκίας των Μπακς – κατόπιν της πρώτης εξόδου του Αντετοκούνμπο από το παρκέ, που πάντως δεν φάνηκε στο πρώτο δωδεκάλεπτο – ακολούθησε ένα κρεσέντο τριών πόντων του Άλεν, με τον περιφερειακό των «ελαφιών» να σκοράρει από τη μεγάλη άρκτο σε τρεις διαδοχικές περιπτώσεις και να ανοίγει το εύρος της διαφοράς, η οποία έφτασε και το +18 πριν τελικά «καθίσει» στο +16 στο φινάλε της εναρκτήριας περιόδου (17-33).

 

Οι Μπακς πήραν άριστα με τόνο σε άμυνα και επίθεση

Ένα σπασμωδικό ξέσπασμα των Μπουλς στο έμπα του δεύτερου δωδεκάλεπτου για τη μείωση της διαφοράς στους 11 πόντους έφερε την άμεση αντίδραση του Αντετοκούνμπο, ο οποίος νίκησε δις τον Βούτσεβιτς στο ένας εναντίον ενός και αποκατέστησε άμεσα την… ομαλότητα της πρώτης περιόδου, με τους Μπακς να ξεπερνούν στην πορεία και το double score και να δείχνουν απόλυτα αφεντικά του αγώνα (+24, 22-46).

Οι «δαγκάνες» των φιλοξενούμενων στην άμυνα συνδυαστικά με την εξαιρετική σύνδεσή τους με το αντίπαλο καλάθι από την περίμετρο (9/22 τρίποντα στο πρώτο ημίχρονο, εκ των οποίων τα 4/5 από τον Άλεν) παγίωσαν την τιμή της διαφοράς στα «σύνορα» των 20 πόντων, καθώς οι Μπουλς είχαν πλήρως αποσχιστεί επιθετικά από ΝτεΡόζαν και ΛαΒίν, ως αποτέλεσμα των αλληλοκαλύψεων στην άμυνα των Μπακς και της τρομερής προσήλωσης των Χόλιντεϊ και Μάθιους.

Στην πραγματικότητα, οι Μπουλς περίμεναν στην επίθεση τα πάντα από τον Βούτσεβιτς, ο οποίος μέσω κάποιων πικ εν ρολ προσπάθησε να διατηρήσει την ομάδα του στη διεκδίκηση της νίκης (41-60 σκορ ημιχρόνου), αλλά φυσικά δεν μπορούσε να καταφέρει απολύτως τίποτα χωρίς βοήθειες από τους συμπαίκτες του.

 

Με «σπασμένα» τα «φρένα» ως το τέλος του δρόμου

Το λογικό θα ήταν οι Μπουλς να αντιδράσουν στο τρίτο δωδεκάλεπτο και να παίξουν στα όρια του φάουλ στην άμυνα μήπως και καταφέρουν κάτι που, βάσει εικόνας του αγώνα, έμοιαζε ανέφικτο: Nα ανατρέψουν πλήρως το σκηνικό. Αντ’ αυτού, είδαμε τους Μπακς να επιστρέφουν πιο αγριεμένοι από τα αποδυτήρια και να συνεχίζουν την «αιχμαλωσία» των αντιπάλων τους, οι οποίοι είχαν χάσει το «μυαλό» τους και δεν έλεγαν να συνέλθουν. Με πάθος που ξεχείλιζε στην άμυνα (τόσο στην ομαδική όσο και στην προσωπική) και τον Αντετοκούνμπο να μπαίνει πιο δυναμικά στην επιθετική εξίσωση, οι Μπακς «οικοδόμησαν» ένα 0-13 σερί, εκτίναξαν την υπέρ τους διαφορά στο +29 (44-73) και υποχρέωσαν τους φιλάθλους των Μπουλς να προβούν σε μαζικές αποδοκιμασίες.

Μετά από αρκετή ώρα, οι γηπεδούχοι έδειξαν κάποια μικρά σημάδια ζωής, αυξάνοντας την ένταση στην άμυνά τους. Παρά ταύτα, στο καλό τους διάστημα, δεν κατάφεραν τίποτα περισσότερο από το να ελαττώσουν απλά τη διαφορά στους 21 πόντους (54-75) καθώς με εξαίρεση τη «σταθερά» που άκουγε στο όνομα Βούτσεβιτς δεν είχαν άλλον αξιόπιστο παίκτη στην επίθεση. ΝτεΡόζαν και ΛαΒίν είχαν απενεργοποιηθεί, οι υπόλοιπες μονάδες τους απλά ήταν… άφαντες με πρώτο και… χειρότερο όλων τον Γουίλιαμς, ο οποίος ολοκλήρωσε το ματς με 1 πόντο και 0/9 σουτ! Ως εκ τούτου, η διαφορά πήρε ξανά την ανιούσα και ξεπέρασε και το φράγμα των 30 πόντων στο φινάλε του τρίτου δωδεκάλεπτου, με τον Πόρτις να βάζει στην εκπνοή της περιόδου το… κερασάκι στην τούρτα από την περίμετρο.

Όπως ήταν φυσιολογικό, το μυαλό αμφότερων των αντιπάλων «έτρεχε» ήδη στο Game 4 και έτσι οι δύο προπονητές βρήκαν την ευκαιρία στο τέταρτο δωδεκάλεπτο να αποσύρουν όλους τους βασικούς τους παίκτες και να ρίξουν στο παρκέ τις «ρεζέρβες». Στο «garbage time», η διαφορά στο σκορ παρέμεινε ως το φινάλε αμετακίνητη στους 30+ πόντους, ενώ ο Θανάσης Αντετοκούνμπο προσέφερε αφειδώς θέαμα, ξεσηκώνοντας τον Γιάννη και τα υπόλοιπα στελέχη των «ελαφιών» με τα επιβλητικά καρφώματά του.

 

Τα highlights του αγώνα

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News