ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ: Πόσο μεγάλη είναι, τελικά, η σημασία Λόπεζ και Μίντλετον στους πρωταθλητές!

Το πόσο σημαντικοί είναι οι Λόπεζ και Μίντλετον στα «ελάφια» φαίνεται τώρα, στο διάστημα της μακράς απουσίας τους.

Ωραία ήταν η πρεμιέρα για τους Μπακς. Γιόρτασαν με το κοινό τους στο «Fiserv Forum», πήραν τα δαχτυλίδια τους, συνέτριψαν και 127-104 το Μπρούκλιν, ομάδα που θέλει να τους αποκαθηλώσει φέτος. Τα «ελάφια» παρατάχθηκαν πλήρη, αν θεωρήσουμε δεδομένη την πολύμηνη απουσία του Ντόντε ΝτιΒιντσέντζο, και τού έδωσαν να καταλάβει. Εξι παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων, γρήγορο μπάσκετ, inside game ταυτόχρονα με συνεχή περιφερειακή απειλή, αυτοματισμοί. Όλα αυτά δηλαδή που… λείπουν έκτοτε.

Ηταν το μοναδικό παιχνίδι στο οποίο έπαιξε ο Μπρουκ Λόπεζ – και ένα από τα ελάχιστα που ένας παίκτης των πρωταθλητών έριξε τρεις τάπες. Ακολούθησε συντριβή 137-95 στο Μαϊάμι δίχως το παραμικρό κόψιμο από οποιονδήποτε παίκτη του Μάικ Μπουντενχόλζερ (!), λίγο αργότερα το Μιλγουόκι υπέστη και τρεις διαδοχικές ήττες, ενώ σήμερα με τέσσερις σε βάθος έξι αγώνων έχει πέσει στο 6-8 και εκτός οκτάδας στην Ανατολή.

Ο ψηλός δεν λείπει βέβαια μόνο επειδή είναι καλός μπλοκέρ. Λείπει πρωτίστως ο σέντερ που θα μείνει στην περιφέρεια επειδή απειλεί από μακριά κι έτσι θα ανοίξει διαδρόμους για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο έτερος σέντερ Μπόμπι Πόρτις προφανώς και είναι επίσης καλός σουτέρ, αφενός όμως απουσίασε κι αυτός στο ξεκίνημα σε πέντε αγώνες, αφετέρου έχει καταφέρει μονάχα δύο φορές στην τρέχουσα σεζόν να… βρει το χέρι του με συνέπεια έξω από τα 7,25 μ. Διόλου περίεργο, το ότι αυτό συνέβη στις δύο μοναδικές νίκες στα έξι τελευταία ματς.

Το θέμα με τον Λόπεζ είναι πως κανείς δεν ξέρει πότε θα γυρίσει – και σε τι κατάσταση θα βρεθεί όταν σημάνει η επιστροφή του. Πονάει στην πλάτη του και τέτοιου είδους τραυματισμοί δεν έχουν συγκεκριμένα σχεδιαγράμματα αποθεραπείας. Ουσιαστικά ο 33χρονος σέντερ ξεκουράζεται και η παρέα του απλώς περιμένει. Όταν θέλει είναι και καλός ριμπάουντερ (παρά τους μάλλον πενιχρούς μέσους όρους του για «πεντάρι») γι’ αυτό και ο «Greek freak» είχε πει σε ανύποπτο χρόνο «Μπρουκ σε χρειαζόμαστε πίσω. Δεν ξέρω πού είσαι αδερφέ, αλλά έχουμε ανάγκη τα ριμπάουντ και την όλη δουλειά σου». Εντάξει, ο χρόνος δεν ήταν τόσο ανύποπτος, διότι οι Μπακς είχαν χάσει μόλις εντός έδρας από τους αδύναμους Τίμπεργουλβς, που είχαν κυριαρχήσει κάτω από τα καλάθια. Αποκορύφωμα της σχετικής αδυναμίας, το 113-98 της Νέας Υόρκης επίσης μέσα στο «σπίτι» τους. Οι Νικς μάζεψαν 22 ριμπάουντ περισσότερα, 59 έναντι 37, ανανεώνοντας 20 επιθέσεις!

Μέσα στις διάφορες αναποδιές νόσησε με κορωνοϊό και ο Κρις Μίντλετον, οπότε το πράγμα… έδεσε. Ο δεύτερος επιθετικός πόλος στο παιχνίδι του Μιλγουόκι και παλαιότερος παίκτης του μαζί με τον MVP των τελικών έχει να εμφανιστεί από τα τέλη Οκτωβρίου. Εκτοτε η παρέα του έχει κερδίσει μονάχα τρεις φορές σε οκτώ αγώνες. Ο 30χρονος γκαρντ-φόργουορντ είχε στο ρελαντί (31 λεπτά μέσης συμμετοχής) 20 πόντους, 4,7 ριμπάουντ, 4,5 ασίστ και 2 κλεψίματα (υψηλότερος μέσος όρος της καριέρας του, έστω σε αυτό το μικρό δείγμα), διότι δεν είναι μόνο καλός σκόρερ, αλλά ένας ολοκληρωμένος και πολυσύνθετος μπασκετμπολίστας.

Ο νεοφερμένος Γκρέισον Αλεν των ίδιων θέσεων τα πηγαίνει περίφημα, περισσότερο όμως δαύτος αναπληρώνει το κενό τού -απόντος από τα περσινά πλέι οφ- ΝτιΒιντσέντζο. Εκείνο του Μίντλετον ήλπιζε ο Μπουντενχόλζερ και το επιτελείο του να καλυφθεί πρωτίστως από τον Τζόρνταν Νουόρα, μα ο Αμερικανονιγηριανός δεν έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες που ο ίδιος δημιούργησε με τις παιχνιδάρες του στην προετοιμασία (και δυο-τρεις σε επίσημα ματς την περασμένη σεζόν, όταν έλειπαν οι σταρ της ομάδας). Ο Ρόντνεϊ Χουντ τώρα βρίσκει τα πατήματά του προερχόμενος από διάφορους τραυματισμούς, ένας άλλος δε νεοαποκτηθείς, ο Σέμι Οτζελέγε, είναι μόνο για αμυντικές αποστολές.

 

Η άλλη προσέγγιση, το ευκολότερο πρόγραμμα

Τούτων λεχθέντων και… γραφέντων (sic), κανένας πανικός δεν έχει ενσκήψει στις τάξεις των Μπακς. Εννοείται πως περίμεναν να έχουν καλύτερη πορεία έως τώρα, εννοείται πως περίμεναν και περισσότερα πράγματα από κάποιους συγκεκριμένους παίκτες, από την άλλη όμως αντιλαμβάνονται πως μαζεύτηκαν πολλές αρρώστιες και τραυματισμοί (π.χ. ο βασικός γκαρντ και x-factor στην πορεία τίτλου Ντρου Χόλιντεϊ έχασε έξι παιχνίδια, o Giannis τρία) και το χαμένο έδαφος είναι φυσιολογική απόρροια.

Αλλωστε δεν τραβούν και κανένα ζόρι να τερματίσουν πρώτοι στην ανατολική περιφέρεια. Το έκαναν στο πρόσφατο παρελθόν δις, στις περιόδους 2018-19 και 2019-20 (με ρεκόρ 60-22 και 56-17 αντιστοίχως), και στα πλέι οφ που ακολούθησαν γνώρισαν πρώιμους αποκλεισμούς. Πέρυσι… χαλάρωσαν, μείωσαν τον χρόνο συμμετοχής στους αστέρες τους, δίνοντας τους παράλληλα και περισσότερα «ρεπό» κατά τη διάρκεια της ρέγκιουλαρ σίζον, και τερμάτισαν τρίτοι με 46-26. Στο τέλος της χρονιάς, όλοι ξέρουμε τι έγινε…

Στο πίσω μέρος του μυαλού του, ο «coach Bud» έχει βέβαια και το ότι υπάρχει μία ανοιχτή θέση στο ρόστερ για προσθήκη κάποιου παίκτη και δη σέντερ, αν η απουσία του Λόπεζ καταστεί πολύμηνη. Για τον Μίντλετον δεν υπάρχει θέμα, άλλωστε ανάρρωσε ήδη και κατά πάσα πιθανότητα θα επανεμφανιστεί σήμερα το βράδυ, στο ντέρμπι με τους Λέικερς.

Βασική παράμετρο για τη διατήρηση της ψυχραιμίας και τις βάσιμες ελπίδες περί άμεσης ανάκαμψης αποτελεί και το πρόγραμμα. Οι Μπακς μόλις ολοκλήρωσαν ανατολική μεν, τουρνέ δε σε πέντε διαφορετικές πόλεις: Ουάσινγκτον, Φιλαδέλφεια, Νέα Υόρκη, Βοστώνη και Ατλάντα κατά σειρά. Μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου, δεν πρόκειται να ξαναδώσουν τόσο πολλά συνεχόμενα παιχνίδια μακριά από το Μιλγουόκι…

Μάλιστα αρχής γενομένης από την αυριανή αναμέτρηση με τους Λέικερς, τα «ελάφια» θα δώσουν τώρα πέντε διαδοχικά ματς εντός έδρας – και το ακόμα καλύτερο είναι πως μετά τους «λιμνάνθρωπους», το Μιλγουόκι θα επισκεφτούν οι Θάντερ, οι Μάτζικ (για δύο αγώνες) και οι Πίστονς. Δηλαδή οι δύο χειρότερες ομάδες της Ανατολής και η Οκλαχόμα που απλώς έχει κάνει μερικές νίκες… εκτός προγράμματος και σύντομα θα έχει πατώσει λογικά κι αυτή στη Δύση. Κάποια ομάδα που να ξεχωρίζει ιδιαίτερα στην Ανατολή έως τώρα δεν υπάρχει (πρώτοι είναι οι Γουίζαρντς…), το χαμένο έδαφος λοιπόν ανακτάται κάλλιστα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News