ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ: Ο πάγκος εκπέμπει SOS

Οι αναπληρωματικοί είχαν 3/23 σουτ στη νέα ήττα από τη Σάρλοτ, ο Γιάννης και οι υπόλοιποι βασικοί δεν παίρνουν καμία βοήθεια, οι τέσσερις ήττες στα πέντε τελευταία ματς βαράνε καμπανάκι.

Οι δύο κολλητές ήττες στη Σάρλοτ μέσα σε 48 ώρες, από μια ομάδα δηλαδή που είχε αρνητικό ρεκόρ (6-8) σε βάθος μηνός και που παλεύει να μπει στα ανατολικά πλέι οφ, δεν είναι από μόνες του ιδιαίτερα ανησυχητικές. Συμβαίνει, όταν δεν δίνεις ιδιαίτερο βάρος στην άμυνα, όταν απουσιάζει το «κλειδί» Ντρου Χόλιντεϊ, όταν στο ίδιο διάστημα οι Νετς πηγαίνουν ακόμα χειρότερα, με πέντε ήττες στα επτά πιο πρόσφατα παιχνίδια τους.

Το πιο ανησυχητικό για τους Μπακς είναι το ότι οι αναπληρωματικοί τους αποτυγχάνουν σταθερά να τείνουν χείρα βοηθείας στον Γιάννη Αντετοκούνμπο (του 26-13-8 τα ξημερώματα), στον Κρις Μίντλετον (του 27-11-3), στον Μπόμπι Πόρτις (με τα σημάδια αγωνιστικής ύφεσης – λογικό με τόσο κουπί που έχει τραβήξει…). Οι Χόρνετς κέρδισαν 103-99 και οι πέντε παίκτες που σήκωσε ο Μάικ Μπουντενχόλζερ από τον πάγκο συνεισέφεραν όλα κι όλα 10 ποντάκια με 3/23 σουτ. Χειρότερος όλων ο εικονιζόμενος Ντόντε ΝτιΒιντσέντζο των 0/8, με τις επτά προσπάθειές του να είναι για τρεις.

Και αυτός και ο Πατ Κόνατον και ο Ρόντνεϊ Χουντ και ο Σάντρο Μαμουκελασβίλι και ο νεοαποκτηθείς (με δεκαήμερο συμβόλαιο) Λάνγκστον Γκάλογουεϊ απόλαυσαν διψήφιο αριθμό λεπτών, με τον Κόνατον των 0/6 σουτ να ιδρώνει για 23’, αλλά δεν έκαναν σχεδόν τίποτα. Το «σχεδόν» πηγαίνει στα δύο τρίποντα του Χουντ. Με εξαίρεση τον αριστερόχειρα σουτέρ, οι παγκίτες του Μιλγουόκι κατέγραψαν ομαδικό +/- από -14 έως -22!

Το πρόβλημα δεν είναι καινούριο. Πάμε να δούμε τι έγινε δύο βράδια νωρίτερα στη Σάρλοτ: τέσσερις αναπληρωματικοί στο απόλυτο μηδέν επιθετικά, ο ρούκι Μαμουκελασβίλι πέντε ποντάκια, ήττα 114-106. Πλην του Θανάση Αντετοκούνμπο, που όμως έπαιξε ελάχιστα (4 λεπτά για το +4), οι υπόλοιποι παγκίτες (του διψήφιου χρόνου συμμετοχής όλοι) κατέγραψαν ομαδικό +/- από -8 έως -15…

Ακόμα και στη νίκη 121-109 στο ντέρμπι μέσα στο Μπρούκλιν αμέσως νωρίτερα, οι οκτώ παίκτες που ήρθαν από τον πάγκο είχαν συνολικά 8/28 σουτ και οι έξι από αυτούς αρνητικό πρόσημο στην προαναφερθείσα κατηγορία που μετράει τους περισσότερους ή λιγότερους πόντους μιας ομάδας όσο ένας παίκτης της βρίσκεται πάνω στο παρκέ.

 

Λείπει ήδη ο Κάζινς

Τυχαίο ή όχι, τα τρία τελευταία παιχνίδια είναι αυτά που έχουν διεξαχθεί αφότου αποφασίστηκε να «κοπεί» από το ρόστερ ο ΝτεΜάρκους Κάζινς (φωτό). Ο 31χρονος σέντερ βρίσκεται στη δύση της καριέρας του και δεν θα επανέλθει ποτέ στα πανύψηλα στάνταρ που είχε θέσει πριν πλακώσουν οι τραυματισμοί και τα χειρουργεία, μα παίκτης με το ταλέντο του δεν απαντάται στον πάγκο των «ελαφιών».

Στην τελευταία του εμφάνιση, στο 117-111 των Ράπτορς στο Τορόντο, ο βετεράνος ψηλός είχε 15 πόντους και 10 ριμπάουντ. Και τρία κλεψίματα, και ένα κόψιμο… Στα δύο τελευταία ματς των Μπακς, με τους Χόρνετς δηλαδή, όλοι οι αναπληρωματικοί σημείωσαν συνολικά 15 πόντους – όσους είχε βάλει μόνος του ο Κάζινς στον Καναδά! Σε αυτές ακριβώς τις ήττες στη Σάρλοτ, οι παγκίτες του «coach Bud» έχουν σπάσει τα καλάθια με 2/26 τρίποντα και 5/38 εντός παιδιάς. Στην πρώτη εξ αυτών, κατέγραψαν μαζί -41 στο ομαδικό +/-.

Μακάρι για τους Μπακς το «κόψιμο» του Κάζινς να σημαίνει ότι επίκειται η επιστροφή του Μπρουκ Λόπεζ από το χειρουργείο στη μέση. Κάτι τέτοιο πάντως δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα και ακόμα κι όταν ο έμπειρος σέντερ γυρίσει, θα χρειαστεί κι άλλη μία μονάδα (πλην του Πόρτις) στη φροντ λάιν. Δεν μπορεί για πάντα να κάνει τα… πάντα ο «Greek freak» και ο Κάζινς των 9,1 πόντων και 5,8 ριμπάουντ σε λιγότερα από 17 λεπτά έκανε καλή δουλίτσα. Συνεργαζόταν καλά και με τον Ελληνα ηγέτη της ομάδας, έχοντας την ευχέρεια (α λα Λόπεζ και Πόρτις) να απειλεί από το τρίποντο ανοίγοντας διαδρόμους στον Γιάννη, αλλά διαθέτοντας και παιχνίδι με πλάτη.

Η αποχώρησή του έφερε έναν ακόμα γκαρντ (Γκάλογουεϊ) στο έμψυχο δυναμικό, ίσως επειδή -πλην του Χόλιντεϊ- λείπουν αυτόν τον καιρό και οι νοσούντες Τζορτζ Χιλ και Γκρέισον Αλεν. Ο πρώτος δεν κάνει και πολλά πράγματα απ’ όταν γύρισε στο Μιλγουόκι, όπως και τα υπόλοιπα νέα πρόσωπα, σαν τον Σέμι Οτζελέγε π.χ. Φετινή προσθήκη συνιστά και ο σούτινγκ γκαρντ Αλεν, που τα πήγε περίφημα τον πρώτο μήνα, έκτοτε όμως -και προτού τον βρει ο κορωνοϊός- η απόδοσή του είχε πέσει κατακόρυφα. Ο αποθεραπευθείς ΝτιΒιντσέντζο είναι σκιά του καλού εαυτού του, η περιφέρεια προβληματίζει ακόμα περισσότερο.

Εχοντας υποχωρήσει τέταρτοι πλέον στην ανατολική περιφέρεια με ρεκόρ 26-17, μα κοντά ακόμα στην κορυφή, οι Μπακς δεν χρειάζεται ακόμα να πατήσουν το κουμπί του πανικού. Κάτι πρέπει να κάνουν όμως με τη second unit. Κάποιο τρέιντ για παράδειγμα, διότι δίχως βάθος στο ρόστερ και λύσεις από τον πάγκο δεν θα προχωρήσουν βαθιά στα πλέι οφ.

Αν το συμπέρασμα φαίνεται βιαστικό ή πρώιμο, ας δούμε και τη σχετική κατάταξή τους σε ορισμένες από τις πιο κομβικές κατηγορίες. Σε ό,τι αφορά στους πόντους που παίρνουν οι 30 σύλλογοι του ΝΒΑ από τους αναπληρωματικούς τους, τα «ελάφια» είναι 28α με μονάχα 27,5 ανά αγώνα. Ακόμα χειρότερα, προτελευταία, είναι στο ποσοστό εντός παιδιάς με 39,7%. Υποτίθεται πως το ρόστερ έχει γεμίσει με καλούς σουτέρ που πλαισιώνουν τον Αντετοκούνμπο, μα και στα τρίποντα οι παγκίτες των Μπακς είναι μόλις 18οι με 33,2%. Ούτε ιδιαίτερη βοήθεια στην άμυνα δίνουν και τους συναντάμε 26ους στα κλεψίματα με 2,2, στη δε δημιουργία είναι 29οι με 4,9 ασίστ! Ακολουθούν οκτώ εντός έδρας (και θεωρητικά βατά τα περισσότερα) παιχνίδια στα δέκα επόμενα, λογικά το ρεκόρ θα φτιάξει. Οι αγωνιστικές ακαθαρσίες πάντως δεν πρέπει να κρυφτούν κάτω από το χαλάκι.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News