Μιλγουόκι Μπακς: 103-101 με έναν Γιάννη και... Γκάλη και Καμπούρη μαζί!

Μιλγουόκι Μπακς: 103-101 με έναν Γιάννη και… Γκάλη και Καμπούρη μαζί κι έναν Αντετοκούνμπο πέντε διαστάσεων.

Ταιριαστό σκορ για ελληνικά μεγαλεία το 103-101, αν θυμηθούμε το Ευρωμπάσκετ 1987. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν και… Γκάλης, ρίχνοντας 40άρα στη συγκλονιστική αναμέτρηση, και… Καμπούρης μαζί – κι ας μη διαμόρφωσε με βολές το τελικό σκορ.

Φρόντισε να διαμορφώσει το 2-1 των Μπακς επί των Σέλτικς λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα: καλάθι με απίθανο finger roll στα 44’’, πάνω που οι φιλοξενούμενοι είχαν προσπεράσει για πρώτη (και τελευταία) φορά μετά το ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου, αμυνάρα αμέσως μετά με αλλοίωση στην προσπάθεια του Τζέιλεν Μπράουν, η δουλειά είχε γίνει! Την ολοκλήρωσε με το καλάθι του ο Ντρου Χόλιντεϊ και οι… διαιτητές, που «ανακάλυψαν» φάουλ χαμηλά και όχι στο σουτ τριών πόντων του Μάρκους Σμαρτ στο τέλος.

Το βόλεϊ που παίχτηκε κάτω από το καλάθι των γηπεδούχων έφερε εκπρόθεσμα το καλάθι ισοφάρισης του Γιοβά… εεε, του Χόρφορντ, και ο Αντετοκούνμπο δεν είδε τον κόπο του να πηγαίνει χαμένος: 42 πόντοι, 12 ριμπάουντ, 8 ασίστ, 2 κλεψίματα, 2 κοψίματα. Μόλις ο 4ος NBAer (από το 1973 που καταμετρώνται οι δύο τελευταίες κατηγορίες) με αυτά τα νούμερα σε πλέι οφ, τέταρτος και με 40-10-8 (στις τρεις πρώτες, μετά τον Οσκαρ Ρόμπερτσον του 1963, τον Τζέρι Γουέστ του 1969 και τον ΛεΜπρον Τζέιμς -δις- του 2018) απέναντι στους «Κέλτες».

Προερχόμενος -για πρώτη φορά- από δύο διαδοχικές εμφανίσεις με 15+ άστοχα σουτ, ο «Greek freak» πήρε παραμάζωμα από το ξεκίνημα τους αντιπάλους του, βρίσκοντας πιο εύκολα διαδρόμους προς το καλάθι. Η αλήθεια είναι πως δεν έφτασε μακριά από μία τρίτη κολλητή τέτοια εμφάνιση, έχοντας 16/30 σουτ, ωστόσο ήταν επόμενο να κουραστεί στο τέλος. Ακόμα και τότε, αυτός έκανε τη διαφορά επιθετικά και αμυντικά…

Ηταν η έκτη του 40άρα σε ποστ σίζον (οι υπόλοιποι παίκτες των Μπακς έχουν επτά σε όλη την ιστορία τους – τρεις ο Τζαμπάρ) και είναι ο μοναδικός παίκτης σε αυτήν που απαντάται στο Top-5 και των πόντων και των ριμπάουντ και των ασίστ. Ο επίσης πολυσύνθετος Χόλιντεϊ κατέγραψε 25-7-3-3-1, παίζοντας για πολλοστή φορά και για τον τραυματία Κρις Μίντλετον, κάτι πρέπει να γίνει όμως έγκαιρα – και να αποφορτιστεί έστω αυτός εκτελεστικά, διότι η σειρά μάλλον θα τραβήξει σε μάκρος…

Ο βασικός πόιντ γκαρντ των πρωταθλητών είχε 11/30 σουτ και οι προσπάθειες που πήρε ήταν φυσικά οι περισσότερες της καριέρας του σε παιχνίδι πλέι οφ. Στα δύο πρώτα στη Βοστώνη είχε επιχειρήσει από 20 σουτ (!), αριθμός ήδη υπερβολικός για έναν παίκτη τόσο πολύτιμο για την άμυνά του και όλα εκείνα τα μικρά -και τόσο σημαντικά- που προσφέρει μέσα στις τέσσερις γραμμές. Διόλου περίεργα, δεν έχει ξεπεράσει ποτέ το 40% εντός παιδιάς σε αυτούς τους αγώνες και επείγει να (ξανα)βρεθεί τρίτος πόλος στο επιθετικό κομμάτι. Δεν είναι φυσιολογικό δυο παίκτες να παίρνουν τα δύο τρίτα (60/99) των προσπαθειών σε έναν αγώνα…

Μάθιους, εσύ σούπερ αμυντικέ

Στο αμυντικό (κομμάτι), υπάρχουν κάμποσα «ελάφια» που προτάσσουν τα κέρατά τους στη σειρά, προεξάρχοντος του Γουές Μάθιους. Ο βετεράνος σούτινγκ γκαρντ είχε στα ντουζένια του πάνω από 15 πόντους μέσο όρο στο Πόρτλαντ, μα την τελευταία διετία βρίσκεται πάνω-κάτω στους 5 μονάχα. Ακόμα κι έτσι, ο 35χρονος καλός (μια φορά κι έναν καιρό, πλέον… ενίοτε) σουτέρ είναι υπερπολύτιμος λόγω της άμυνάς του.

Πέφτοντας από το ξεκίνημα πάνω στον δέκα πόντους ψηλότερο Τζέισον Τέιτουμ, το «δυάρι» των 193 εκατοστών έδωσε ρέστα. Εβγαλε τα συκώτια στον ηγέτη των Σέλτικς, κυνηγώντας τον παντού και περιορίζοντάς τον στα 10 ποντάκια με 0/6 τρίποντα και 4/19 συνολικά σουτ. Πρόκειται για τη δεύτερη πιο άστοχη εμφάνιση του φόργουορντ των 26,9 πόντων (στη ρέγκιουλαρ σίζον, είχε 28 έκτοτε πριν τη συγκεκριμένη) σε πλέι οφ και ειδικά όταν τον μάρκαρε ο Μάθιους, είχε 0/10 σουτ!

Στα 32 του λεπτά του στο Game 3 έβαλε ένα τρίποντο και κατέβασε τέσσερα ριμπάουντ, εκ των οποίων μάλιστα τα τρία επιθετικά, δεν έκανε κάποιο λάθος και κατέγραψε το μακράν καλύτερο ομαδικό +/- με +11 (έναντι +5 των Λόπεζ και Πόρτις). Επέστρεψε στο Μιλγουόκι μεσούσης της σεζόν, τον Δεκέμβριο, ανήμερα των Χριστουγέννων ήταν ο ήρωας του 117-113 επί των… Σέλτικς (βάζοντας το τρίποντο προσπεράσματος στα 30’’ και με την ομάδα του να επιστρέφει από διψήφιες διαφορές πίσω) και δείχνει πιο πεινασμένος απ’ όλους.

Πώς όχι, όταν ήταν παίκτης των Μπακς και πρόπερσι, αλλά πέρυσι, στη χρονιά του τίτλου δηλαδή, φορούσε τη φανέλα των Λέικερς; Γύρισε εκεί όπου ο ρόλος του εκτιμάται περισσότερο και αναλαμβάνοντας τις δυσκολότερες αμυντικές αποστολές, όπως έκανε την προηγούμενη σεζόν ο Πι Τζέι Τάκερ, καθίσταται κομβικός στην ομάδα του Μάικ Μπουντενχόλζερ. Ο συνονόματος πατέρας του είχε κατακτήσει διαδοχικούς τίτλους (1987, 1988) με τους μεγάλους Λέικερς του Μάτζικ Τζόνσον και του Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ. Για τον υιό, δεν ήταν γραφτό να βάλει δαχτυλίδι στο L. A. – και κάνει ό,τι μπορεί για να το φορέσει στο Μιλγουόκι.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΠΑΚΣ – ΣΕΛΤΙΚΣ: «Θαυματουργός» Αντετοκούνμπο, «ζωντανοί» στο… θρίλερ οι Μπακς και 2-1!

ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ: Το τείχος από «ελάφια» και η διπλή αριστεία του Γιάννη

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News