Γιάννης Αντετοκούνμπο: Το «κακό αίμα» με τον ΝτεΡόζαν και η εκδίκηση

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει αντιμετωπίσει μόνο μία φορά τον ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν σε play off του NBA, το 2017. Τότε το κλίμα μεταξύ των δύο δεν ήταν τόσο ειρηνικό. Κι αν οι Τορόντο Ράπτορς πέρασαν τους Μιλγουόκι Μπακς, αυτήν τη στιγμή η Ανατολή είναι η περιφέρεια του Giannis. 

Ως κάτοικος Ανατολής φέτος με τους Σικάγο Μπουλς, ο ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο συναντήθηκαν πολύ πιο συχνά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι Μπακς κατέβαλαν την αντίσταση των Μπουλς στα τέσσερα παιχνίδια που έδωσαν μέσα στο 2022. Ο ΝτεΡόζαν δεν κινήθηκε ακριβώς σε ρηχά νερά, αφού έβαλε 35, 29, 21 και 40 στα τέσσερα ματς, αλλά υπήρξαν κάποια θεματάκια… αστάθειας: στο πρώτο παιχνίδι, το 94-90 στο Μιλγουόκι, επί παραδείγματι, έχασε ένα τρίποντο που θα έβαζε τους Μπουλς μπροστά στα τελευταία δευτερόλεπτα της αναμέτρησης. Στο τρίτο ματς, πάλι στην έδρα των «ελαφιών», δεν σούταρε μία βολή, αν και στο αμέσως προηγούμενο είχε… 17 στις 18. Στην τελευταία αναμέτρηση μεταξύ των δύο ομάδων πέτυχε 40 πόντους, αλλά η ομάδα του ηττήθηκε με 21, 127-106.

Του Μιλγουόκι το… αλάνι 

Ο ΝτεΡόζαν έκανε τόσο καλή χρονιά, που συμπεριλαμβανόταν για πάρα πολύ καιρό στην πεντάδα για τους MVP του NBA τη φετινή σεζόν. Δεν ειπώθηκε, για την ακρίβεια, σε καμία περίπτωση, ότι ήγειρε πραγματικές αξιώσεις για να πάρει το βραβείο, όμως η συζήτηση, που διαρκεί όλη τη σεζόν, τον περιελάμβανε ως τέταρτο ή πέμπτο υποψήφιο για το βραβείο. Αυτό γινόταν όταν ο Στέφεν Κάρι ήταν το φαβορί, αλλά και αφού τον άφησαν οριστικά πίσω τους ο Νίκολα Γιόκιτς και ο Τζοέλ Εμπίντ. Όσο για τον Γιάννη, έμοιαζε να είναι όλη τη χρονιά τρίτος και ανεπηρέαστος από τα σκαμπανεβάσματα.

Οι δυο τους έχουν συναντηθεί σε play off μία φορά, το μακρινό 2017. Στην πραγματικότητα, δεν είναι τόσο μακρινό, παρ’ όλα αυτά μοιάζει τέτοιο. Οι Μπακς δεν είχαν μπει σε αυτά την προηγούμενη χρονιά, ενώ το 2015 είχαν αποκλειστεί των Σικάγο Μπουλς, οι οποίοι έφτασαν στους ημτελικούς της Ανατολής πριν αποκλειστούν σε 6 παιχνίδια με τους Κλίβελαντ Καβαλίερς του ΛεΜπρόν Τζέιμς, και ο Γιάννης είχε ήδη κάνει ένα μικρό όνομα για τον εαυτό του. Δύο χρόνια μετά, είχε υποσκελίσει τον Τζαμπάρι Πάρκερ, ο οποίος δεν άντεξε να είναι το πρόσωπο του franchise, συν ότι τραυματιζόταν πολύ εύκολα και είχε γίνει ο ηγέτης του οργανισμού στον αγωνιστικό χώρο. Οι Τορόντο Ράπτορς του ΝτεΡόζαν και του Κάιλ Λάουρι, βρίσκονταν εκεί με πλεονέκτημα έδρας. Νωρίς τα ξημερώματα της Κυριακής του Πάσχα του 2017 ξεκίνησε εκείνη η σειρά. Και του… Μιλγουόκι το αλάνι, κατά το διαδεδομένο σλόγκαν της εποχής, μπήκε αγριεμένο στο «Air Canada Centre».

Η διπλή τεχνική και το βλέμμα… ΛεΜπρόν

Ο Γιάννης ήταν υπέρ το δέον βελτιωμένος και είχε αρχίσει, εκτός από τον τρομακτικό διασκελισμό και την έκρηξη, να δείχνει ψήγματα της προσωπικότητάς του. Στις 4 Ιανουαρίου εκείνου του έτους, άλλωστε, πέτυχε το νικητήριο καλάθι στο «Madison Square Garden», που μπορεί να είναι «μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστική μη δώστε», αλλά και πάλι, παρ’ όλα αυτά μόνο… θυμίζει τον τωρινό παίκτη, ο οποίος αποτελεί μια βιβλική μορφή του μπάσκετ και προσδιορίζεται, πλέον ιστορικά.

Ο ενθουσιασμός, πάντως, γι’ αυτόν και τον Κρις Μίντλετον είχε φτάσει στο πικ και στο Μιλγουόκι θεωρούσαν πως έπρεπε να χρωστούν ευγνωμοσύνη στην Ελλάδα, που τους τον έκανε δώρο. Θα παραλειφθούν οι λεπτομέρειες, που (μπορεί να μην έχουν ως στόχο, πάντως) θα χαλάσουν τη διάθεση, κατά την είσοδο στο προκείμενο. Μία φάση που έγινε σε εκείνο το παιχνίδι της 15ης Απριλίου, 1’46’’ πριν τελειώσει, με το Μιλγουόκι να προηγείται 19 πόντους και να έχει εξασφαλίσει το μπρέικ της έδρας, ήταν ενδεικτική εκείνου που θα επακολουθούσε: ο ΝτεΡόζαν έκανε διείσδυση προκειμένου να τελειώσει τη φάση με το λέι απ και ο Γιάννης έστειλε την μπάλα στις… ΗΠΑ.

Αφού, με σφιγμένη τη γροθιά, τίναξε άγρια το χέρι του για να πανηγυρίσει εκείνη την άμυνα, κοίταξε με το ακριβώς ίδιο τρόπο που είχε κοιτάξει σε παρόμοια φάση ο ΛεΜπρόν Τζέιμς τον Στεφ Κάρι, στους τελικούς του 2016, όταν οι Καβαλίερς βρίσκονταν σε τροχιά να ανατρέψουν το 3-1 από τους Γουόριορς. Σε αυτήν την περίπτωση, συνέβη κάτι που αποτελεί σπάνια περίπτωση. Ο ΝτεΡόζαν, που είδε το βλέμμα του Γιάννη, επιτάχυνε το βηματισμό του και πήγε προς το μέρος του αγριεμένος. Έπρεπε να τον μαζέψει ο Σερζ Ιμπάκα, ώστε να μην υπάρξει εμπλοκή, πάντως και οι δύο δέχθηκαν τεχνική ποινή.

Ο Γιάννης έκανε μια σειρά υπέρβασης. Στο έκτο παιχνίδι, στο Μιλγουόκι, ήταν κομματιασμένος από την κούραση και τη φθορά των πέντε προηγούμενων παιχνιδιών. Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Ράπτορς 92-89 και αποκλείστηκαν. Την επόμενη χρονιά έμειναν εκτός από τους Σέλτικς και τη μεθεπόμενη έκαναν το… leap: απέκλεισαν τους Πίστονς και μια Βοστόνη η οποία «πληττόταν» από τον Κάιρι Ίρβινγκ και έφτασαν στους πρώτους τελικούς Ανατολής την εποχή του Αντετοκούνμπο, όπου, παρ’ ότι προηγήθηκαν 2-0 των Ράπτορς, απεμπόλησαν το προβάδισμα, παίζοντας ανά στιγμές ανόητα, και αποκλείστηκαν, 4-2. Όμως ο Ντε Ρόζαν βρισκόταν στην Άγρια Δύση, στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, για να παίξει με τον Γκρεγκ Πόποβιτς και ο Καουάι Λέοναρντ είχε πάρει τη δάδα, για να οδηγήσει το Τορόντο στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Τώρα, ο ΝτεΡόζαν επιστρέφει για να παίξει με τον πρωταθλητή του NBA και όποιον λογίζεται ο διάδοχος του ΛεΜπρόν, που με το Κλίβελαντ είχε δημιουργήσει πελατεία επί των Ράπτορς του, τους οποίους απέκλειε επί τρεις διαδοχικές σεζόν, από το 2016 έως το 2018. Οπότε, δεν παίζει μόνο με εκείνον τον τύπο που την πρώτη δική του βραδιά ως πρόσωπο του franchise πήγε να του επιτεθεί, αλλά με ένα συνεχιζόμενο εφιάλτη, που δημιουργήθηκε και επιμηκύνεται από παίκτες… μοναχοφαγάδες, που δεν αφήνουν άλλους να παρεισφρήσουν στην πορεία τους προς το μεγαλείο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News