ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ: Στον «Greek freak» κάνεις stop

Ο Giannis έγινε ο κορυφαίος μπλοκέρ στην ιστορία των Μπακς και αναλύουμε τα φετινά κατορθώματά του, ενθυμούμενοι τις πιο χαρακτηριστικές τάπες της καριέρας του.

Eρχόμενος σε μία από τις συνηθισμένες του βοήθειες, βλέποντας τον Μπόμπι Πόρτις να έχει μείνει ψηλά στις αλλαγές των μαρκαρισμάτων και τον ύψους 1,93 μ. Γκρέισον Αλεν να πρέπει να τα βάλει με τον ένα κεφάλι ψηλότερο Αλπερέν Σενγκιούν.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο φυσικά προλαβαίνει, φυσικά ταπώνει τον Τούρκο ρούκι των Ρόκετς, φυσικά γράφει ιστορία. Για πολλοστή φορά.

Κορυφαίος παίκτης στην ιστορία των Μπακς σε τριπλ νταμπλ, αμυντικά ριμπάουντ και διάφορες άλλες στατιστικές κατηγορίες, ο Giannis είναι πλέον και ο κορυφαίος μπλοκέρ τους. Με το κόψιμο στον νεαρό του Χιούστον έφτασε τα 805 στις 613 εμφανίσεις του σε ρέγκιουλαρ σίζον και ξεπέρασε τα 804 του Aλτον Λίστερ, ενός «πενταριού» 213 εκατοστών, δεινού ριμπάουντερ και μπλοκέρ. O 63χρονος σήμερα προπονητής στις Φιλιππίνες έπαιξε επί 17 περιόδους στο ΝΒΑ. Στις έξι εξ αυτών (σε δύο θητείες), στο Μιλγουόκι.

O Λίστερ χρειάστηκε πολύ λιγότερα παιχνίδια ώστε να φτάσει στα 804 κοψίματα, αλλά και ο μέσος όρος καριέρας του Ελληνα σταρ, που ανέρχεται στο 1,3, μόνο μικρός δεν είναι. Στην τρέχουσα περίοδο μάλιστα ρίχνει 1,7 τάπα, δεύτερος υψηλότερος μέσος όρος της καριέρας του. Τη σεζόν 2016-17 άγγιζε τις δύο (1,9). Διάγει αυτή την εποχή μία από τις αποδοτικότερες περιόδους του σε μπλοκ, δεδομένου ότι στα δέκα πιο πρόσφατα παιχνίδια των «ελαφιών» έχει κάνει 17 – και μόνο σε ένα ματς από αυτά είχε μηδενικό στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με τις «ρουκέτες» (που μετρούσαν σερί επτά νικών!) με 41 πόντους, 17 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 3 κλεψίματα και 2 κοψίματα, άρα… μάλλον οι ενοχλήσεις στον δεξιό τετρακέφαλο (και λίγες μόλις ημέρες νωρίτερα εκείνες στη γάμπα) έχουν υποχωρήσει. Ηταν η πέμπτη του εμφάνιση με μίνιμουμ 40-15-5 στις τρεις βασικές στατιστικές κατηγορίες και είναι το μοναδικό «ελάφι» με τέτοιο συνδυασμό από το 1980, στην εποχή δηλαδή του τριπόντου. Γενικότερα στο ΝΒΑ μόνο ο Ράσελ Γουέστμπρουκ έχει καταγράψει επίσης πέντε τέτοιες εμφανίσεις από το 1976 (οπότε κι έγινε η συγχώνευση με το ΑΒΑ), ενώ με δύο αγώνες με 40-15-5 στην ίδια σεζόν, ο Γιάννης έγινε ο πέμπτος ΝΒΑer που το καταφέρνει.

Το θέμα μας, όμως, είναι οι τάπες. Αλλη μια ιστορική πρωτιά για τον Αντετοκούνμπο στο 123-114 μέσα στο Τέξας και βρίσκεται και στο Top-10 των κορυφαίων μπλοκέρ της λίγκας φέτος. Από τους υπόλοιπους, μόνο οι Αντονι Ντέιβις, Εβαν Μόμπλεϊ και Τζάρεν Τζάκσον δεν είναι καθαροί σέντερ, αν και πολύ συχνά (ειδικά ο πρώτος αυτήν τη σεζόν στους Λέικερς) παίζουν στο «5».

 

Top-10 με άρωμα ΛεΜπρον

 

Για αρχή, δέκα ταπίδια του Γιάννη σε αγώνες πλέι οφ. Το ένα εντυπωσιακότερο του άλλου, με αποκορύφωμα εκείνο στον άμοιρο Μικέλ Μπρίτζες, που ούτε που είχε πάρει χαμπάρι τον Ελληνα σταρ που ερχόταν με τα χίλια από πίσω. To λεγόμενο chase-down block, στο τρανζίσιον δηλαδή. Εγινε στον πρώτο τελικό με τους Σανς και θύμισε εκείνο που είχε κάνει ο ΛεΜπρον Τζέιμς των Καβαλίερς στον Αντρε Ιγκουοντάλα των Γουόριορς στους ΝΒΑ finals του 2016. Εκείνο, βέβαια, είχε δώσει τίτλο στο Κλίβελαντ, έχοντας λάβει χώρα στον έβδομο τελικό. Στο παραπάνω… πελατολόγιο του Αντετοκούνμπο συναντάμε δις τον ΝτεΜαρ ΝτεΡόζαν, σούπερ σταρ σαν τον Τζίμι Μπάτλερ, κυρίαρχους σέντερ που συνηθίζουν οι ίδιοι να ταπώνουν σαν τον Κλιντ Καπελά, αλλά και τον σημερινό συμπαίκτη του στο Μιλγουόκι, Σέμι Οτζελέγε.

 

Το αριστούργημα στον Εϊτον

Piece of art, που λένε και στις ΗΠΑ. Το μπλοκ στον Ντιάντρε Εϊτον των Σανς χρήζει ξεχωριστής παρουσίασης, δεδομένου ότι ήταν το καθοριστικότερο όλων όσων έχει κάνει στην τεράστια καριέρα του ο «Greek freak». Game 4 στους τελικούς προ μηνών με το Φίνιξ, το οποίο είναι έτοιμο να σπάσει την έδρα του Μιλγουόκι και να φτάσει στο 3-1. Κοινώς, ένα βήμα από την κατάκτηση του τίτλου. Προηγείται με εννιά πόντους στην τέταρτη περίοδο, αλλά ο ηγέτης των γηπεδούχων έχει διαφορετική άποψη. Μόλις 75 δευτερόλεπτα πριν το τέλος και με το σκορ στο 101-99 για τα «ελάφια», κάνει… αυτό – και το (επ)εξηγεί ο ίδιος με απόλυτη λεπτομέρεια και σαφήνεια. Ο σέντερ των «ήλιων» είδε ξάφνου τον ουρανό να σκοτεινιάζει, οι Μπακς κέρδισαν 109-103, ισοφάρισαν 2-2 και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Ο Αντετοκούνμπο ολοκλήρωσε τον συγκεκριμένο αγώνα με 26 πόντους, 14 ριμπάουντ, 8 ασίστ, 3 κλεψίματα και 2 τάπες.

 

Τότε που όλα ξεκίνησαν

Τελειώνουμε… αντίστροφα. Εντοπίζοντας την πρώτη τάπα του Αντετοκούνμπο στο ΝΒΑ. Εγινε πάνω στον Ορλάντο Τζόνσον των Πέισερς, οι οποίοι είχαν διαλύσει στην Ιντιανάπολις 104-77 τους αδύναμους τότε Μπακς. Με εντελώς διαφορετικό σωματότυπο, ο κοκαλιάρης ακόμα Giannis σταματά τον παίκτη της Ιντιάνα στη μόλις έκτη του εμφάνιση στη λίγκα. Βασικοί ψηλοί της παρέας του ήταν ο Εκπε Γιούντο με τον Ζάζα Πατσούλια (….), στο «1» ξεκινούσε ο έτερος ρούκι Νέιτ Γουόλτερς, σημερινός κινητήριος μοχλός του Ερυθρού Αστέρα. Μοναδικός άλλος εναπομείνας στο Μιλγουόκι από τότε, ο Κρις Μίντλετον, που διένυε κι εκείνος την παρθενική του σεζόν ως «ελάφι». Δεν πέρασε πολύς καιρός έκτοτε και ο Αντετοκούνμπο έβαλε stop στον αγωνιστικό κατήφορο του οργανισμού. Μετέτρεψε τους Μπακς σε πρωταγωνιστές, τους έφτασε και στην κορυφή, σε μία πορεία διανθισμένη και με πάμπολλα δικά του stop…

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News