Ρεάλ - Μπαρτσελόνα 68-86: Καταλανικός θρίαμβος στη Μαδρίτη!

Ρεάλ – Μπαρτσελόνα 68-86: Θρίαμβος των Καταλανών στο clasico!

Η Μπαρτσελόνα μετέτρεψε σε «μαρτύριο» για τη Ρεάλ το τέταρτο «clasico» της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου, θριαμβεύοντας με 86-68 μέσα στη Μαδρίτη, στο πλαίσιο της 26ης αγωνιστικής της EuroLeague.

Σοκ για τη Ρεάλ και δέος για την Μπαρτσελόνα! Οι «μπλαουγκράνα»… ποδοπάτησαν τους «μερένχες» μέσα στο WiZink Center και «σκούπισαν» την αιώνια αντίπαλό τους στις φετινές τους αναμετρήσεις για την κανονική περίοδο της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Αυτή ήταν η πρώτη ήττα της «βασίλισσας» μέσα στο σπίτι της για τη εφετινή αγωνιστική περίοδο, με την Μπαρτσελόνα να πατάει ξανά κορυφή στην κατάταξη της EuroLeague έχοντας το αβαντάζ -ένεκα των δύο νικών- στην ισοβαθμία με τη Ρεάλ (20-5 ρεκόρ αμφότερες).

Πρωταγωνιστής για τους νικητές ήταν ο Νίκολας Λαπροβίτολα, ο οποίος με 20 πόντους (5/5 τρίποντα) και 7 ριμπάουντ πλήγωσε όσο κανένας άλλος την πρώην ομάδα του.

Μοναδικός παίκτης που «διασώθηκε» από το «ναυάγιο» της Ρεάλ ήταν ο Έντι Ταβάρες με 25 πόντους (10/10 δίποντα) και 6 ριμπάουντ. Απόδειξη της απόλυτης καταστροφής που βίωσε η «βασίλισσα» στο ντέρμπι είναι ότι ολοκλήρωσε τον αγώνα με 2/22 τρίποντα, ήτοι με 9% ποσοστό επιτυχίας!

Ο αγώνας

Η Μπαρτσελόνα «ξεκλείδωσε» την άμυνα της Ρεάλ στα πρώτα λεπτά του αγώνα με σουτ από την περίμετρο, προεξάρχοντος του Λαπροβίτολα, ο οποίος έβαλε την υπογραφή του στο εκκωφαντικό +22 με το οποίο προηγήθηκαν οι «μπλαουγκράνα» στο πρώτο επτάλεπτο (2-24), σκοράροντας 12 διαδοχικούς πόντους (3/3 τρίποντα και ένα «έμμεσο» τρίποντο σε 4’). Το εφιαλτικό πρώτο δεκάλεπτο της «βασίλισσας» ολοκληρώθηκε με σκορ 8-28, με τους «μπλαουγκράνα» να διαλύουν κάθε αμυντική προσαρμογή των γηπεδούχων.

Οι Καταλανοί συνέχισαν με το μαχαίρι στα δόντια και δεν πήραν… δευτερόλεπτο το πόδι από το γκάζι στη διάρκεια της δεύτερης περιόδου. Με περίσσια άνεση, διαρρήγνυαν την αντίπαλη άμυνα και σκόραραν όπως και όποτε ήθελαν, την ίδια ώρα που η δική τους άμυνα έμοιαζε με «ναρκοπέδιο». Ο Γιοκουμπάιτις εκτίναξε το προβάδισμα της ομάδας του στη μέγιστη τιμή του (10-36), με τους «μπλαουγκράνα» να σφυροκοπούν στη συνέχεια μέσα από το «ζωγραφιστό» και να ολοκληρώνουν το «μαγικό» πρώτο ημίχρονο με προβάδισμα 21 πόντων στον ηλεκτρονικό πίνακα (31-52).

Το πρώτο τρίποντο των γηπεδούχων ήρθε μετά από δύο αγωνιστικά λεπτά στο δεύτερο ημίχρονο δια χειρός Αμπάλδε και οδήγησε σε μείωση της διαφοράς στους 16 πόντους (38-54). Αυτό, όμως, διόλου προβλημάτισε τους Καταλανούς, οι οποίοι ανέβασαν εκ νέου τη διαφορά στους 22 πόντους (40-62) με τους… ασυγκράτητους Μίροτιτς και Λαπροβίτολα. Η Ρεάλ προσπαθούσε με όλες της τις δυνάμεις να κλείσει την ψαλίδα στο σκορ αλλά παρά τη βελτιωμένη εικόνα που έδειξε στην επίθεση, η ευάλωτη άμυνά της δεν της επέτρεψε να γίνει περισσότερο απειλητική, με τη διαφορά στο φινάλε της τρίτης περιόδου να παραμένει σε επίπεδα ασφαλείας υπέρ των φιλοξενούμενων (55-71).

Ο Ταβάρες αποτελούσε τη μοναδική σταθερή απειλή από πλευράς Μαδριλένων και οι γηπεδούχοι τον σημάδευαν. Αυτή τους η στόχευση εξαργυρώθηκε με εύκολους πόντους, όμως ένας και μόνο παίκτης δεν μπορούσε να φέρει την… άνοιξη. Ως εκ τούτου, η διαφορά στο σκορ μπορεί να μειώθηκε ως και τους 13 (64-77 στο 36′), αλλά επί της ουσίας οι γηπεδούχοι δεν μπόρεσαν να φανούν καθόλου απειλητικοί. Τελικά, οι Καλάθης και Λαπροβίτολα έβαλαν το κερασάκι στην τούρτα και οι «μπλαουγκράνα» επέστρεψαν στην κορυφή της κατάταξης, ντουμπλάροντας τις νίκες απέναντι στη Ρεάλ στην κανονική περίοδο.

Τα δεκάλεπτα: 8-28, 31-52, 55-71, 68-86

Δείτε ΕΔΩ τα στατιστικά των δύο ομάδων.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News