ΖΟΕΛ ΕΜΠΙΙΝΤ: O χαμογελαστός προβοκάτορας

Ο σούπερ φορμαρισμένος Καμερουνέζος σέντερ των Σίξερς έστειλε Ντουράντ και Νετς σπίτια τους για πρόωρη Πρωτοχρονιά, δίνοντας ένα ακόμα -αγωνιστικό και μη- σόου.

«Σε τα μας, ρε Κέβιν;», πρέπει να είπε σε άψογη… αργκό της μπασαά, της ιδιαίτερης διαλέκτου που μιλάει στο Καμερούν, όταν 15 δευτερόλεπτα πριν το τέλος τον πλησίασε ο Ντουράντ. Ο Ζοέλ Εμπίιντ είχε πάρει γκολ-φάουλ, ο πάντα έτοιμος για μανούρα KD άρχισε τα δικά του, η αφορμή για το ιδανικό φινάλε, όπως το είχε σχεδιάσει στο μυαλό του ο 27χρονος Αφρικανός των Σίξερς, είχε μόλις βρεθεί.

Προφανώς και δεν είχε ξεχάσει τις φωνές «πηγαίντε σπίτια σας» του ηγέτη των Νετς, μετά το υπέρ τους (και παρά τις επτά απουσίες τους) 114-105 πριν από δύο βδομάδες – και τότε στο «Μπάρκλεϊς Σέντερ». Προφανώς και ήταν η σειρά του να απαντήσει. Ο Εμπίιντ έβαλε 34 πόντους και μαζί το θαυμαστικό στη λήξη του ντέρμπι, που βρήκε θριαμβεύτρια την παρέα του με 110-102 μέσα στο Μπρούκλιν.

Αποχαιρετιστήριες χαιρετούρες, «άντε σπίτια σας τώρα εσείς» και άλλα τέτοια ωραία. Συνοδευόμενα όμως με το ότι «αν υπάρχει ένας πιο ταλαντούχος παίκτης από μένα, αυτός είναι ο Ντουράντ», όπως είπε στη συνέντευξη Τύπου. Πλακατζής και πάνω στο παρκέ, έτοιμος ανά πάσα στιγμή και να λικνιστεί πανηγυρίζοντας και να προκαλέσει και να πιαστεί στα χέρια (προγραμματισμένα τις περισσότερες φορές, είπαμε, είναι προβοκάτορας), αν το κρίνει αναγκαίο. Οπως πριν από μόλις πέντε μέρες, στην Ουάσινγκτον.

Η Φιλαδέλφεια έπαιζε στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, ο Μοντρέζλ Χάρελ συνιστούσε τη μοναδική απειλή φέρνοντας 15 πόντους από τον πάγκο σε 18 λεπτά. Στην παγίδα του ηγέτη των φιλοξενούμενων δεν κατάφερε πάντως να μην πιαστεί. Ο Εμπίιντ ξεκίνησε το επεισόδιο (πετώντας τον επιεικώς άγαρμπα κάτω και προκαλώντας την αντίδρασή του), ο -εκνευρισμένος- προσωπικός του αντίπαλος αποβλήθηκε στην αμέσως επόμενη φάση με δεύτερη τεχνική ποινή!

Στο συγκεκριμένο παιχνίδι ξεκίνησε και το νικηφόρο σερί των Σίξερς: 117-96 τους Γουίζαρντς, 114-109 τους Ράπτορς, +8 και μέσα στο «σπίτι» των Νετς. Τρεις συναπτές εκτός έδρας νίκες στην Ανατολή, στην περιφέρεια της οποίας έχουν ανέβει έκτοι, με ρεκόρ 19-16. Παρ’ ότι στους 23 τελευταίους αγώνες τους έχει παίξει 16 φορές, δηλαδή υπερδιπλάσιες, μακριά από τη Φιλαδέλφεια! Εκτός έδρας έχουν πετύχει τις περισσότερες νίκες στη λίγκα, ισοφαρίζοντας τις 13 των… Νετς.

Τι κι αν ο Τζέιμς Χάρντεν βρίσκεται σε καταπληκτική κατάσταση (33-14-10) και οι γηπεδούχοι καλωσόρισαν πίσω στη δράση τους αναρρώσαντες από τον κορωνοϊό ΛαΜάρκους Ολντριτζ και Ντουράντ; Ακριβώς πριν το τζάμπολ έλαβε χώρα ένα μικρό τελετουργικό, με τον KD να λαμβάνει το βραβείο του παίκτη του μήνα για τον Νοέμβριο (και τις λίγες ημέρες του Οκτωβρίου, όταν και ξεκίνησε η σεζόν) ως προς την ανατολική περιφέρεια. Στο τέλος του ίδιου αγώνα, ο Ντουράντ είχε 33 πόντους, αλλά και το αντίπαλον δέος να του στέλνει φιλάκια και προτροπές… εγκλεισμού.

Κλασικός Εμπίιντ, κοινώς. Και κλασικότερος, μέσα στις τέσσερις γραμμές. Το τρίτο πικ στο ντραφτ του 2014, που έκανε δύο χρόνια να ντεμπουτάρει στο ΝΒΑ (το 2016 δηλαδή) λόγω τραυματισμών, διανύει μία από τις πιο φορμαρισμένες περιόδους της καριέρας του. Αυτός, που δεν έχει βγάλει ποτέ σεζόν με λιγότερους από 20 πόντους και 10,6 ριμπάουντ (πλην της ρούκι σεζόν του εδώ).

Πέντε τριαντάρες στα έξι τελευταία ματς, συνήθως διψήφιος αριθμός ριμπάουντ, μίνιμουμ εννιά εύστοχες βολές (στο tweet αναγράφονται οι εκτελεσμένες) σε κάθε αγώνα. Στην τρέχουσα περίοδο έχει πλέον μέσους όρους 26,3 πόντων, 10,8 ριμπάουντ, 4 ασίστ (διότι είναι και πολύ καλός πασέρ, παρ’ ότι σέντερ), 1,2 κλεψίματος και 1,4 κοψίματος (διότι είναι και εξαιρετικός αμυντικός, παρ’ ότι προικισμένος σκόρερ). Χώρια το ότι σουτάρει και για τρεις με το καλύτερο ποσοστό της καριέρας του (40%) και για τέταρτη διαδοχική χρονιά έχει πάνω από 80% από τη γραμμή.

Ψεγάδια πλέον φαίνεται να μην έχει. Τι να πούμε δηλαδή, για τα δυόμισι λάθη; Μα είναι τα λιγότερα της καριέρας του, αν και τα 33 λεπτά της μέσης συμμετοχής του είναι -αντιστρόφως ανάλογα- τα περισσότερα (τόσα είχε και προ τριετίας)! Ολο το παιχνίδι περνάει από τα χέρια του, μια και συνήθως η μπάλα ακουμπάει σε αυτόν είτε στην κορυφή είτε πιο πλάγια ώστε να ποστάρει «χορεύοντας» τους αντιπάλους του, και σπανίως πια την «πουλάει». Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσα στους 15 καλύτερους σκόρερ του ΝΒΑ, ο Εμπίιντ έχει τα δεύτερα λιγότερα λάθη – και ενώ αντιμετωπίζεται με νταμπλ τιμ στο 35% των επιθέσεων της Φιλαδέλφεια, μεγαλύτερο ποσοστό (τέτοιας άμυνας που επιφυλάσσεται) για οποιονδήποτε ΝΒΑer!

Χθες, με κόουτς εκτάκτως τον βοηθό Νταν Μπερκ, διότι ο Ντοκ Ρίβερς και άλλοι τρεις συνεργάτες του βρίσκονται σε καραντίνα, ξεκίνησε με 16 πόντους στο πρώτο 12λεπτο – και δεν χαμπάριασε από κανέναν από τους τέσσερις διαφορετικούς ψηλούς των Νετς που πήγαν πάνω του. Κατέγραψε το ένατο φετινό του νταμπλ-νταμπλ με 30άρα, έγινε ο δεύτερος Σίξερ με 36-10 σε πόντους και ριμπάουντ σε εύρος επτά συναπτών εκτός έδρας αγώνων μετά τον Γουίλτ Τσάμπερλεϊν («γίγαντας» ανάμεσα σε μυρμήγκια στην εποχή του) του 1967-68. Εδωσε και το σόου του πιάνοντας θύμα τον διαρκώς ευερέθιστο Ντουράντ, τι άλλο να του ζητήσει κανείς;

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News