ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΓΟΥΙΖΑΡΝΤΣ: Ο καλός, ο (όχι πάντα) κακός και οι άσχημοι

Ο Κάιλ Κούζμα ήταν στα γνωστά υψηλά του στάνταρ, ο Σπένσερ Ντινγουίντι ήταν θετικός και «τριπλός» επειδή έλειπε ο Μπράντλεϊ Μπιλ, οι Γουίζαρντς κέρδισαν στη Φιλαδέλφεια, μα γενικά δεν πείθουν.

Αρχές Δεκεμβρίου καμάρωναν στην κορυφογραμμή της Ανατολής με ρεκόρ 14-8, λίγες ημέρες νωρίτερα πατούσαν κανονικά κορυφή και επιβράβευαν τον τζένεραλ μάνατζερ Τόμι Σέπαρντ με νέο πολυετές συμβόλαιο και επιπλέον τον τίτλο του προέδρου. Εκτοτε, ο απόλυτος κατήφορος για τους Γουίζαρντς – που σταμάτησε (;) στη Φιλαδέλφεια, ύστερα από έξι συναπτές ήττες.

Τι κι αν οι Σίξερς μετρούσαν, αντιθέτως, πέντε συναπτές νίκες; Οι «μάγοι» των υπερδιπλάσιων ηττών (από νίκες, 9-19 ρεκόρ) το τελευταίο δίμηνο κέρδισαν 106-103 και το χαμόγελο επανήλθε στα χείλη τους. Πρόσκαιρα, έστω. Ας είναι καλά ο σταθερότερος παίκτης τους φέτος. Ο εικονιζόμενος Κάιλ Κούζμα, των 20 νταμπλ-νταμπλ και της 30άρας και 25άρας στα προηγούμενα παιχνίδια.

Στη Φιλαδέλφεια είχε… μόλις 24 πόντους και 7 ριμπάουντ μεν, έβγαλε καταπληκτικές άμυνες (αποκορύφωμα to stop στον Ζοέλ Εμπίιντ που έδωσε τη νίκη), έβαλε μεγάλα καλάθια και είχε από 3 ασίστ και τάπες δε. Ο 26χρονος πάουερ φόργουορντ δεν πήγε καν στη γραμμή, είχε 4/6 τρίποντα (11 εύστοχα σε αυτή την τριάδα αγώνων) και δίνει το καλό παράδειγμα της συνέπειας, σε ένα σύνολο που την έχει τόσο ανάγκη.

 

Κουαντράπλ νταμπλ με… άστοχα σουτ

X-factor πάντως για να γίνει η έκπληξη ήταν ο Σπένσερ Ντινγουίντι. Ο απογοητευτικός υψηλόσωμος πόιντ γκαρντ, που έχει επιστρέψει μία ταχύτητα κάτω (και ακόμα πιο άστοχος, ποτέ δεν ήταν καλός σουτέρ) μετά τη ρήξη αχίλλειου. Βασικά, παίζει καλά μονάχα όταν λείπει ο παρτενέρ του στην περιφέρεια και ηγέτης της ομάδας, ο Μπράντλεϊ Μπιλ. Χθες, ναι, ο Μπιλ έλειπε. Πάρε λοιπόν 14 πόντους, 12 ριμπάουντ και 10 τελικές πάσες, αγαπητή «Φίλι»! Εδωσε το προβάδισμα στην παρέα του ενάμισι λεπτό πριν το τέλος, έγραψε το τελικό σκορ από τη γραμμή στο 0,8’’.

Πρώτο τριπλ νταμπλ στην καριέρα του σχεδόν δίμετρου 28χρονου, ου μην και… κουαντράπλ νταμπλ, κατά πώς τον πείραζε μετά το τέλος ο Κούζμα. «Μα ήσουν διψήφιος και στα άστοχα σουτ», του έλεγε… Με 4/16 εντός παιδιάς, ο Ντινγουίντι έπεσε κάτω από το 38% στην τρέχουσα σεζόν και ειδικά στην πιο πρόσφατη πεντάδα αγώνων έχει σπάσει τα καλάθια με 12/57 σουτ, ήτοι ένα άθλιο 21%. Το καλοκαίρι υπέγραψε τριετές συμβόλαιο για 54 εκατ. δολάρια, μα η ομάδα του τον πλασάρει σε άλλες εν όψει της επικείμενης deadline για τα τρέιντ.

 

Μπράντλεϊ Μπιλ, η ώρα των αποφάσεων

Οσο για τον περσινό δεύτερο σκόρερ ολόκληρου του ΝΒΑ, που από τους 31,3 πόντους έχει πέσει στους 23,2 με επίσης άσχημα ποσοστά, το μέλλον είναι άδηλο. Ο Μπιλ θα απουσιάσει για μία περίπου βδομάδα λόγω πονεμένου καρπού και περισσότερο σκέφτεται την επόμενη off season παρά την τρέχουσα -μία ακόμη- προβληματική σεζόν. Το καλοκαίρι ήταν να φύγει, άλλαξε γνώμη κι έμεινε. Το προσεχές μπορεί να τεστάρει τη free agency, μπορούν όμως και οι Γουίζαρντς να προσφέρουν στον 28χρονο σούτινγκ γκαρντ πενταετές συμβόλαιο 242 εκατομμυρίων. Δηλαδή, ένα χρόνο και 60 «χαρτιά» παραπάνω απ’ όσο μπορούν να του δώσουν οι άλλοι σύλλογοι.

Δεδομένα οι «μάγοι» θα προχωρήσουν τις επόμενες εβδομάδες σε κάποιο τρέιντ, μπας και ορθοποδήσουν ξανά. Βρίσκονται εκτός ζώνης ακόμα και των play-ins. Ενδέκατοι στην Ανατολή, με ρεκόρ 24-27. Κάποιος σέντερ από τους τρεις ισάξιους (Ντάνιελ Γκάφορντ, Μοντρέζλ Χάρελ, Τόμας Μπράιαντ) θα φύγει, ώστε να μη μοιράζεται διά του 3 ο χρόνος. Βέβαια ακούγονται και ψηλοί ανάμεσα στους παίκτες που ενδιαφέρουν την ομάδα του Γουές Ανσελντ. Ο μόνος που μπορεί να αλλάξει τη μοίρα τους είναι ο Ντομάντας Σαμπόνις, που όντως μπορεί να φύγει από την ακόμα χειρότερη Ιντιάνα – και είναι παιδί του Γκονζάγκα, κολεγίου της Ουάσινγκτον, ο Λιθουανός φόργουορντ-σέντερ…

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NBA: Οι Γουίζαρντς έβαλαν τέλος στο νικηφόρο σερί των Σίξερς

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News