ΜΑΪΑΜΙ ΧΙΤ: Αφεντικά και… Μπάτλερ

Με το 112-97 επί των Γουίζαρντς, η ομάδα του ασταμάτητου «Jimmy Buckets» σκαρφάλωσε στην ανατολική κορυφή και επιστρέφει δριμύτερη.

Mε το άκουσμα της κόρνας στη λήξη, ο Ερικ Σπόελστρα έπεσε στην αγκαλιά του παρακαθήμενου Ντουέιν Γουέιντ. Στο πρόσφατο ταξίδι στο Σολτ Λέικ Σίτι, ο θρύλος των Μαϊάμι Χιτ απουσίαζε από τη σημερινή βάση του – έχει αγοράσει μικρό μερίδιο των Γιούτα Τζαζ, βλέπετε. Φρόντισε όμως να επισκεφτεί την ομάδα με την οποία μεγαλούργησε επί 14 χρόνια στην εντός έδρας αναμέτρησή της με τους Γουίζαρντς. Ντέρμπι κορυφής, όχι αστεία.

Ο σύλλογος της Φλόριντα επικράτησε δίχως το παραμικρό πρόβλημα με 112-97 των μέχρι… χθες πρωτοπόρων της Ανατολής και τους γκρέμισε από την κορυφή, την οποία απολαμβάνει πλέον ο ίδιος, μαζί με τους Νετς. Τελευταία φορά που τερμάτισε πρώτο το Μαϊάμι στην περιφέρειά του ήταν τη σεζόν 2012-13. Επί… Γουέιντ φυσικά, στον τελευταίο εκ των τριών τίτλων του και σε μία περίοδο κατά την οποία είχε πραγματοποιήσει νικηφόρο σερί 27 αγώνων (!), καθ’ οδόν για τον φανταστικό 66-16 κι εν τέλει το 4-3 επί των Σπερς στους τελικούς.

Σήμερα δεν υπάρχει Ντουέιν, ΛεΜπρον ή Κρις (Μπος), υπάρχει όμως πάντα ο Σπόελστρα στο τιμόνι, ο Πατ Ράιλι στο διοικητικό κουμάντο και βέβαια ο Τζίμι Μπάτλερ πάνω στο παρκέ. Ο άνθρωπος που επανέφερε τον οργανισμό στους ΝΒΑ finals το 2020, ο 32χρονος που μετά από μία -γενικότερα για τους Χιτ- κακή σεζόν βγάζει νούμερα καριέρας! Οι 24,8 πόντοι και το 53,4% στα σουτ του είναι οι καλύτεροι μέσοι όροι του από το 2011 που μπήκε στη λίγκα και μπορεί να είναι ακόμα πολύ νωρίς, είναι όμως και ενδεικτικοί (οι μέσοι όροι) της φόρμας την οποία διανύει. Δύσκολος έως δύστροπος χαρακτήρας, με ιστορικό συγκρούσεων ακόμα και με συμπαίκτες ή προϊστάμενούς του, ο Μπάτλερ φέτος δείχνει να ξαναχαίρεται το παιχνίδι.

Με 32 πόντους σε οικονομικότατη συσκευασία (11/19 εντός παιδιάς), ο «Jimmy Buckets» επιβεβαίωσε το προσωνύμιό του βάζοντας καλάθια όπως και όποτε ήθελε, έχοντας επίσης 3 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 4 κλεψίματα και μονάχα ένα λάθος στα 34 λεπτά της συμμετοχής του. Περισσότερο κι από δεινός σκόρερ, είναι ένας από τους πιο πολυσύνθετους (και συγγνώμη για τον πλεονασμό) ΝΒΑers της σύγχρονης εποχής. Εξαιρετικός αμυντικός, δεινός «κλέφτης» (2,1 κλεψ. φέτος) και ακόμα καλύτερος πασέρ, ο Μπάτλερ προερχόταν από τριπλ νταμπλ στο 113-98 επί των Πέλικανς: 31-10-10 στις βασικές στατιστικές κατηγορίες, όγδοη φορά «τριπλός» με τη συγκεκριμένη φανέλα. Απέχει ένα ακόμα από το ρεκόρ συλλόγου του Τζέιμς, ο οποίος όμως έμεινε στη Φλόριντα μια γεμάτη τετραετία. Ο νυν ηγέτης των Χιτ βρίσκεται στο ξεκίνημα της τρίτης σεζόν του σε αυτούς…

 

Λίγοι και καλοί

Ο σέντερ Μπαμ Αντεμπάγιο των 20 πόντων και 9 ριμπάουντ πριν από μερικές ώρες έχει κάνει πέντε τριπλ νταμπλ στο Μαϊάμι, ο Κάιλ Λάουρι των 12 ασίστ κόντρα στην Ουάσινγκτον έχει κάνει δικό του το «1» παίζοντας ακόμα στο ρελαντί στη νέα του ομάδα, ο Ντάνκαν Ρόμπινσον είναι ένας από τους καλύτερους «τριποντάκηδες» του πρωταθλήματος, ο Πι Τζέι Τάκερ ένας από τους καλύτερους αμυντικούς και εσχάτως πραγματοποιεί και διψήφιες εμφανίσεις ως προς το σκοράρισμά του. Ο δε κόμπο γκαρντ Τάιλερ Χίρο πηγαίνει καρφί για το βραβείο του καλύτερου έκτου παίκτη. Είναι o δεύτερος καλύτερος σκόρερ του Σπόελστρα με 21,7 πόντους, χθες δεν έπαιξε καν λόγω ενοχλήσεων στον καρπό, μα και πάλι πρόβλημα ουδέν για την παρέα του.

Το ζήτημα για το Μαϊάμι είναι να παραμείνει «φρέσκο», επειδή βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στη συγκεκριμένη εξάδα παικτών. Κοινώς, εμφανίσεις σαν αυτήν του «γκεστ σταρ» κόντρα στους πρωτευουσιάνους Γκέιμπ Βίνσεντ (18 π., είχε λιγότερους από 4 μέσο όρο) είναι άκρως καλοδεχούμενες, εν αναμονή και της… νιοστής επιστροφής τού -ως συνήθως τραυματία- Βίκτορ Ολαντίπο στην περιφέρεια. Ο καλός σκόρερ από το «2» Μαξ Στρους προσπαθεί να βρει ρυθμό μετά από μια θλάση, ο φόργουορντ-σέντερ Μαρκίφ Μόρις δεν έχει την απαιτούμενη σταθερότητα, ο βετεράνος Ντουέιν Ντέντμον στο «5» έχει… τιμημένο στον οργανισμό όνομα, όχι όμως και τις αντοχές να μένει για πολύ πάνω στο παρκέ.

Εστω κι έτσι, οι Χιτ ζεματάνε τους αντιπάλους τους, έχοντας βγάλει μάλιστα ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα με περισσότερα παιχνίδια μακριά από την έδρα τους και με μια πρόσφατη δυτική τουρνέ – που δεν ξεκίνησε καλά, αλλά ολοκληρώθηκε με θρίαμβο 111-105 σε εκείνο το ταξίδι στη Γιούτα. Ακολούθησαν οι νίκες εντός επί Οκλαχόμα, Νέας Ορλεάνης και Ουάσινγκτον, να πώς έχουν ρεκόρ 11-5 λοιπόν, εκμεταλλευόμενοι σχεδόν στο έπακρο την έδρα (6-1).

Ούτε πέρυσι, που «σκουπίστηκαν» στον πρώτο γύρο των πλέι οφ από τους Μπακς, ούτε πρόπερσι, που έφτασαν στους τελικούς, είχαν τερματίσει στην πρώτη τετράδα της Ανατολής. «Ημασταν διαλυμένοι από την κούραση την περασμένη σεζόν, θέλαμε μα δεν μπορούσαμε», δικαιολογήθηκε προ ημερών ο Αντεμπάγιο. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς πως η σεζόν 2019-20 ολοκληρώθηκε για την παρέα του στη «φούσκα» του γειτονικού Ορλάντο στις 11 Οκτωβρίου, οπότε και διεξήχθη ο έκτος τελικός με τους Λέικερς, ενώ η σεζόν 2020-21 ξεκίνησε λίγες εβδομάδες αργότερα, πριν καν τα Χριστούγεννα.

Δεύτερο φέτος σε όλο το ΝΒΑ στην ευστοχία στις βολές με 82,4%, τέταρτο μα σχεδόν… πρώτο στα ριμπάουντ με 47,5 (η Οκλαχόμα που προπορεύεται σχετικά κατεβάζει 47,7), το Μαϊάμι διαθέτει ένα από τα πιο ομοιογενή σύνολα της λίγκας και κυρίως οι παίκτες του είναι ξεκούραστοι. Στοιχιζόμενοι πίσω από έναν… Μπάτλερ, οι Χιτ θέλουν να (ξανα)γίνουν τα αφεντικά της Ανατολής.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News