NBA: Η βραδιά των undrafted players

Τέσσερις από τους πρωταγωνιστές της πλούσιας βραδιάς στο ΝΒΑ δεν άκουσαν ποτέ το όνομά τους στο ντραφτ. Παρ’ όλα αυτά, άλλοι είναι σταρ στις ομάδες τους, άλλοι χρησιμότατα «εργαλεία».

Στον μοναδικό από τους έντεκα αγώνες που κρίθηκαν στον πόντο, ο Τζέιλεν Μπράνσον, πικ δεύτερου γύρου το 2018, τράβηξε 31 και με 13 συνεχείς πόντους στην τελευταία περίοδο ουσιαστικά έκρινε ο ίδιος το 109-108 στο Σαν Αντόνιο. Νωρίτερα, όμως, είχε βάλει τις βάσεις με σούπερ εμφάνιση ένας παίκτης που δεν είχε επιλεγεί καν στο ντραφτ. Ο Μπόμπαν Μαριάνοβιτς.

Στην πιο εμπορική αναμέτρηση της ημέρας οι Σίξερς κατέβαλαν τους Μπουλς χάρη στον Σεθ Κάρι, οι Πέισερς σήκωσαν κεφάλι επικρατώντας των Νικς με x-factor τον Τόρεϊ Κρεγκ, οι ελλιπείς Ράπτορς εκπλήσσουν ευχάριστα και πέρασαν νικηφόρα από την Ουάσινγκτον με όργια του Φρεντ ΒανΦλιτ. Κοινός παρονομαστής των συγκεκριμένων παικτών, ότι δεν επελέγησαν ποτέ από συλλόγους του ΝΒΑ στη διαδικασία του ντραφτ.

 

Φρεντ, ο εκδικητής

Φετινή πρεμιέρα και οι Ράπτορς υποδέχονται τους Γουίζαρντς. Γιορτινό το κλίμα και επειδή επιστρέφουν στην έδρα τους μετά την περσινή χρονιά «εξορίας» στην Τάμπα (ώστε να μην μπαινοβγαίνουν από τον Καναδά στις ΗΠΑ εν μέσω πανδημίας), χαλάει όμως με τη βαριά ήττα 98-83. Κύριος υπεύθυνος, ο Φρεντ ΒανΦλιτ που σπάει τα καλάθια με 5/20 σουτ, εκ των οποίων τα 1/9 τρίποντα. Πριν από μερικές ώρες, βάζει 33 πόντους (όσους σημείωσε συνολικά στις δύο αμέσως πιο πριν εμφανίσεις του) μέσα στην… Ουάσινγκτον και το Τορόντο κερδίζει 109-100. Είναι εύστοχος (13/22 με 3/6 αντιστοίχως), μοιράζει τριπλάσιες ασίστ από τα λάθη στα οποία υποπίπτει (6 για 2), οι «πτερόσαυροι» είναι τέταρτοι στην Ανατολή με ρεκόρ 6-3. Κι ας μην έχει ντεμπουτάρει φέτος ο καλύτερος παίκτης τους, Πασκάλ Σιακάμ.

Ο δε αρχηγός τους και επί εννιαετία ηγέτης, Κάιλ Λάουρι, είναι πια κάτοικος Μαϊάμι. Ο 27χρονος ΒανΦλιτ καλείται να κουμαντάρει μόνος του την ομάδα από την περιφέρεια και όσο περνάει ο καιρός, δείχνει ολοένα και πιο πιθανό ότι θα τα καταφέρει. Οι 18,8 πόντοι του είναι μάλιστα λιγότεροι από τους περσινούς, έχει ανεβάσει όμως τη δημιουργία του (7,2 τελικές πάσες). Τι να φοβηθεί άλλωστε ο άνθρωπος με τη σημαντική συμβολή στα θριαμβευτικά πλέι οφ του 2019; Πρωταθλητής τρία χρόνια αφότου δεν επελέγη σε ένα ντραφτ στου οποίου την πρώτη δεκάδα χώρεσαν οι Ντράγκαν Μπέντερ, Κρις Νταν, Μαρκίς Κρις και Θον Μέικερ (…), ο βραχύσωμος κόμπο γκαρντ των 185 εκατοστών αποτελεί ίσως τη χαρακτηριστικότερη περίπτωση παίκτη που γυρίζει το χαρτί γρήγορα, παρά την απογοήτευση της μη… αναφοράς στο όνομά του από τον κομισάριο στη θερινή βραδιά που επιλέγονται οι σταρ της επόμενης μέρας.

 

O Tόρεϊ της Ωκεανίας

Σε τρεις συλλόγους της Αυστραλίας και έναν της Νέας Ζηλανδίας έκανε καριέρα ο Τόρεϊ Κρεγκ (στο κέντρο της φωτό), προτού τον δοκιμάσουν προ τετραετίας οι Νάγκετς. Αποφοιτώντας το 2014 από το άσημο κολέγιο Σάουθ Καρολάινα Απστεϊτ, δεν πέρασε ούτε έξω από το… «Μπάρκλεϊς Σέντερ», όπου διεξάγεται η διαδικασία των ντραφτ. Βέβαια την περασμένη Παρασκευή όχι μόνο του επιτράπηκε η είσοδος στο συγκεκριμένο γήπεδο, αλλά κόντεψε να νικήσει μόνος του τους «χρυσοποίκιλτους» Νετς, με 28 πόντους, 11 ριμπάουντ και 3 ασίστ!

Εντάξει, έκανε το ματς της ζωής του στο Μπρούκλιν ο οσονούπω 31χρονος κόμπο φόργουορντ, μια χαρά όμως ήταν και τα ξημερώματα, στο 111-98 των Πέισερς επί των Νικς: 12 πόντοι με 2/3 τρίποντα από τον πάγκο σε 21 λεπτά, 7 ριμπάουντ με 4 επιθετικά, 2 κλεψίματα. Και εξαιρετική άμυνα, το στοιχείο που τον καθιέρωσε στο καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη. Στο Ντένβερ πέρασε από όλη την… κλίμακα (τσεκάρισμα, μη εγγυημένο συμβόλαιο, two-way contract, πολλή G-League) μέχρι να παγιώσει τη θέση του στους «σβώλους» και εν τέλει στο ΝΒΑ. Πέρυσι ξεκίνησε τη σεζόν στους Μπακς και βρέθηκε αντίπαλός τους στους τελικούς με τη φανέλα των Σανς (!), το καλοκαίρι υπέγραψε στην Ιντιάνα και δεν έχει σταθερά μεγάλο χρόνο συμμετοχής. Οταν πάντως δεν παίζει οκτάλεπτα και δεκάλεπτα, του δίνει και καταλαβαίνει.

 

Σεθ, όπως λέμε Στεφ

Εχει αποδεχτεί πως μέχρι να τελειώσει την καριέρα του θα είναι για τον περισσότερο κόσμο ο… αδερφός του Στεφ Κάρι, δεν αποδέχτηκε ποτέ όμως να μη διεκδικήσει τη δική του, αυθύπαρκτη θέση στο ΝΒΑ. Κι ας μην έγινε ντραφτ πικ το 2013, αποφοιτώντας από το φημισμένο Ντιουκ. Συμπαίκτης εκεί του Ερβινγκ, ο 31χρονος σήμερα Σεθ συγκαταλέγεται επίσης στους καλύτερους σουτέρ της λίγκας. Φυσικά το ρεπερτόριό του στο σκοράρισμα δεν είναι τόσο ευρύ, δεν κάνει τις μαγικές ντρίμπλες του σταρ των Νετς, ο ίδιος όμως – εν αντιθέσει με τον Κάιρι- παίζει κανονικά και κάνει το step up απόντος του ανάλογου… βαριδιού των Σίξερς, που ακούει στο όνομα Μπεν Σίμονς.

Βασικός ήταν βέβαια και πέρυσι, παρόντος του Αυστραλού. Στα πλέι οφ που εκείνος απογοήτευε, ο Κάρι ανέβηκε από τους 12,5 πόντους στους 18,8! Φέτος, δε, ο μικρός αδερφός του Στεφ και γιος του επίσης καλού παλαίμαχου σουτέρ Ντελ Κάρι, πραγματοποιεί τη μακράν παραγωγικότερη ρέγκιουλαρ σίζον της καριέρας του με 17,1. Στο 103-98 επί των Μπουλς, που τους «γκρέμισε» από την κορυφή της Ανατολής και του ΝΒΑ, o δεινός σουτέρ ήταν ο πρώτος σκόρερ της Φιλαδέλφεια με 22 πόντους και 9/14 σουτ, καταγράφοντας επίσης 5 ριμπάουντ και 3 ασίστ. Εβαλε και το πιο κρίσιμο καλάθι του αγώνα, γράφοντας το 102-98 στα 10,7’’ πριν το τέλος και παρ’ ότι ο τρομερός αμυντικός Αλεξ Καρούσο ήταν κρεμασμένος πάνω του. Καθόλου άσχημα για κάποιον που τη σεζόν 2013-14 «παρκαρίστηκε» στους θυγατρικούς Σάντα Κρουζ Γουόριορς από ίδιο το Γκόλντεν Στέιτ του αδερφού του, και που κόπηκε ύστερα από έναν αγώνα σε Μέμφις και Κλίβελαντ και δύο αγώνες στο Φίνιξ! Mε 53,7% στα τρίποντα είναι μέχρι στιγμής ο δεύτερος πιο εύστοχος παίκτης του ΝΒΑ φέτος. Με 44,7% στην καριέρα του (που ανεβαίνει στο 46,8% στις ποστ σίζον) είναι και ο δεύτερος ευστοχότερος όλων των εποχών, πίσω μόνο από τον Στιβ Κερ (45,4%), προπονητή του Στεφ στους Γουόριορς!

 

Μπόμπαν, ο πρώην

Εναλλάσσουν νίκες με ήττες εδώ και πέντε αγώνες οι Μάβερικς και στο γειτονικό Σαν Αντόνιο ήταν η σειρά για… ροζ φύλλο. Χάρη σε έναν παλιό παίκτη των επίσης Τεξανών Σπερς, τον Σέρβο σέντερ Μπόμπαν Μαριάνοβιτς. Η ομάδα του -σερβικής καταγωγής- Γκρεγκ Πόποβιτς δεν ήταν απλώς μία από τις προηγούμενές του, αλλά η πρώτη. Εκείνη που του έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσει το ΝΒΑ στην προχωρημένη ηλικία των 27 ετών. Στα 22 του, στην ηλικία δηλαδή που (μέχρι την οποία, βασικά) θεωρητικά θα μπορούσε να επιλεγεί στο ντραφτ, ήταν άσημος ακόμα και στην Ευρώπη. Επαιζε σε κάποια Χέφομαρμ και ναι μεν έκανε μεταγραφή στην ΤΣΣΚΑ, αλλά επειδή τον πήρε ο συμπατριώτης του, Ντούσαν Βουγιόσεβιτς. Απολύθηκε αυτός, δεν έβγαλε καν τη χρονιά στη Μόσχα ο καλοκάγαθος γίγαντας…

Σήμερα είναι από τις πιο αναγνωρίσιμες και συνάμα αγαπητές φιγούρες στις ΗΠΑ. Εχει περάσει από πέντε συλλόγους και επιτέλους έχει στεριώσει από το 2019 στο Ντάλας, δίπλα στον καλό του φίλο, Λούκα Ντόντσιτς. Αδυνατεί διαχρονικά να καταστεί σταθερό μέλος του ροτέισιον των ομάδων του, κάθε φορά όμως που καλείται να σηκωθεί από τον πάγκο, εμφανίζει μέσα σε λίγα λεπτά νούμερα που οι περισσότεροι παίκτες χρειάζονται… δύο αγώνες να «βγάλουν». Ετσι έγινε και στο 109-108 επί των «σπιρουνιών». Με τραυματία τον Κρίσταπς Πορζίνγκις, ο 33χρονος πια Μπόμπαν των 221 εκατοστών απόλαυσε όχι κάτι τρομερό, 15 λεπτάκια. Αρκούσαν ώστε να δώσει 17 πόντους (με 8/10 δίποντα) και κυρίως η παρέα του να σημειώσει ισάριθμους περισσότερους πόντους όσο βρέθηκε πάνω στο παρκέ. Σε αγώνα που κρίθηκε στον πόντο, έτσι; Εβαλε 6 πόντους και στην τελευταία περίοδο, ενώ στη μοναδική άλλη φετινή του εμφάνιση με περισσότερα από τρία λεπτά συμμετοχής, είχε σημειώσει 11 πόντους σε 9’ στο 116-106 επί των Ρόκετς. Ο άρχοντας των… ντέρμπι του Τέξας.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News