ΓΚΡΕΓΚ ΜΟΝΡΟ: Γράφοντας ιστορία εν αγνοία του

O πρώην σέντερ της Χίμκι δεν έχει μάθει ακόμα τους συμπαίκτες του στη Μινεσότα, με τη συμμετοχή του όμως έσπασε το ρεκόρ του ΝΒΑ, στο οποίο φέτος έχουν ήδη εμφανιστεί 541 παίκτες.

Μέχρι χθες, αν γκούγκλαρες «Monroe» και «541», θα έπεφτες πάνω στo… ελληνικό (δεύτερης γενιάς) ζαχαροπλαστείο «Astoria Pastry», που βρίσκεται στην οδό Μονρό 541 στο Ντιτρόιτ. Σήμερα, τα δύο λήμματα οδηγούν στον παίκτη που μόλις έκανε την πρώτη του φετινή εμφάνιση στο ΝΒΑ, σπάζοντας το ρεκόρ για τους περισσότερους που έχουν εμφανιστεί σε μια σεζόν στο καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη – κι ας έχουμε ακόμα 28 Δεκεμβρίου. Τον Γκρεγκ Μονρό…

Τα δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού έφεραν αλλαγή κανονισμών στα ρόστερ (με τους συλλόγους να υποχρεώνονται προς το παρόν να αποκτούν παίκτη όταν βρίσκονται δύο θετικοί στις τάξεις τους, να αποκτούν δύο παίκτες στα τρία κρούσματα κοκ.), ο περιορισμός των 50 αγώνων όσων έχουν υπογράψει two-way contract άρθηκε και δεν χρειάζεται να περνούν πολύ χρόνο στην G-League, γενικώς υπάρχουν καθημερινά προσθήκες στο έμψυχο δυναμικό των ομάδων. Κόσμος πάει κι έρχεται και έτσι, προτού καν φτάσουμε στα μέσα της κανονικής περιόδου, στα γήπεδα του ΝΒΑ έχουν εμφανιστεί 541 παίκτες.

Το ρεκόρ (για ολόκληρες χρονιές, επαναλαμβάνουμε) ήταν οι 540 και ήταν γραφτό να σπάσει από τον περσινό σέντερ της Χίμκι και προπέρσινο της Μπάγερν. Και ταιριαστό, επίσης. Μέσα στον ορυμαγδό επιστροφών ξεχασμένων ΝΒΑers, ο Μονρό αποτελεί… μία κατηγορία μόνος του. Προτού τον δούμε στην Ευρωλίγκα, ήταν σταρ των Πίστονς. Επιλεγείς έβδομος στο ντραφτ του 2010, πάνω από τον Γκόρντον Χέιγουορντ και τον Πολ Τζορτζ (!), ο ψηλός με τις πλαστικές κινήσεις κατέγραψε τέσσερις συναπτές σεζόν με πάνω από 15 πόντους μέσο όρο, ενώ προτού φύγει για το Μιλγουόκι είχε και σεζόν με μέσους όρους νταμπλ-νταμπλ χάρη στα 10,2 ριμπάουντ. Επαιζε και στο «4» ενίοτε, απλώς δεν ξέρουμε αν πεταγόταν και στην… ομώνυμη οδό του Ντιτρόιτ για κανά μπακλαβαδάκι στο «Αstoria Pastry».

Επαιξε και σε Μπακς, Σανς, Σέλτικς (δις), Ράπτορς και Σίξερς, λίγο όμως ότι δεν έφτιαξε ποτέ μακρινό σουτ (που απαιτείται πλέον και από τους ψηλούς στην πατρίδα του), πολύ περισσότερο οι αμυντικές του αδυναμίες, τον άφησαν χωρίς δουλειά στο ΝΒΑ. Μετά την παρουσία του σε Μπάγερν και Χίμκι, ο 31χρονος Αμερικανός έπαιζε στην G-League φέτος. Με την Κάπιταλ Σίτι Γκόου-Γκόου, θυγατρική των Γουίζαρντς, έχοντας 10,4 πόντους και 8,8 ριμπάουντ στις 12 εμφανίσεις του. Περίμενε καρτερικά την ώρα της επιστροφής στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη κι αυτή σήμανε.

Ξύπνησε στις 4 το πρωί στην Ουάσινγκτον, η πτήση του ακυρώθηκε, πήρε την επόμενη και μέσω Σικάγο έφτασε νωρίς το απόγευμα στη Μινεάπολις. Τον είχαν καλέσει οι Τίμπεργουλβς με δεκαήμερο συμβόλαιο και σιγά μην έλεγε «no». Ξεμούδιασμα, χαιρετούρες με τους νέους του συμπαίκτες, πάρ’ τον μέσα κόντρα στην πρώην του, τη Βοστώνη.

Ο σούπερ σταρ Καρλ-Αντονι Τάουνς νοσεί με κορωνοϊό, το ίδιο και η πρώτη αλλαγή στο «5», ο Ναζ Ριντ. Εξω και το εσχάτως βασικό «τεσσάρι» Τζάρεντ Βάντερμπιλτ, ιδού πώς ο Μονρό πήρε 25 λεπτά συμμετοχής στην πιο… γεμάτη μέρα της ζωής του. Οι Σέλτικς είχαν παρόντες όλους τους ψηλούς τους, ο άνθρωπός μας εντούτοις έχασε το νταμπλ-νταμπλ για ένα ριμπάουντ. Με 9 τέτοια και 11 πόντους, με 6 ασίστ (!), δύο κλεψίματα κι ένα κόψιμο, βοήθησε αποφασιστικά τη Μινεσότα να κερδίσει 108-103 και να τρυπώσει στην οκτάδα της Δύσης, μία νίκη πίσω από τους πέμπτους Κλίπερς!

Μάστορας στο παιχνίδι με πλάτη, έκανε ώρες-ώρες πλάκα στους προσωπικούς του αντιπάλους. Που σίγουρα (όταν μιλάμε π.χ. για τον βετεράνο Αλ Χόρφορντ, που έχουν παίξει ταυτόχρονα τόσα χρόνια στο ΝΒΑ) τους γνωρίζει καλύτερα από τους… συμπαίκτες του. «Δεν θα πω ψέματα, ο Τζέιλεν Νοουέλ ήταν υπέροχος σήμερα, μα δεν είχα ιδέα ποιος ήταν. Πρώτη φορά τον είδα να παίζει», ομολόγησε για τον τύπο που έκανε ρεκόρ καριέρας με 29 πόντους.

Μπροστά του, έχει οκτώ μέρες να πείσει τους «λύκους» να του προσφέρουν ένα ακόμα δεκαήμερο συμβόλαιο ή, ιδεατά (και μάλλον απίθανα), να τον υπογράψουν έως το τέλος της περιόδου. Το 541:30 μας κάνει 18, άρα τόσοι ακριβώς παίκτες αντιστοιχούν σε κάθε ομάδα έως τώρα στην τρέχουσα σεζόν. Ευκαιρίες παίρνει… όποιος περνάει έξω από τη λίγκα, ο Μονρό λογικά θα βρει κι άλλη κάπου αλλού, αν δεν παραμείνει στη Μινεάπολις.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News