ΑΓΙΟ ΝΤΟΣΟΥΝΜΟΥ: «Ταύρος» από τα γεννοφάσκια του, με κέρατα… από ρούκι

Ο 22χρονος γκαρντ κρατάει στην κορυφογραμμή της Ανατολής τους αποδεκατισμένους Σικάγο Μπουλς, τώρα που εκείνοι χρειάζονται βοήθεια από παντού.

«Ayo», στη διάλεκτο Γιορούμπα στη Νιγηρία, σημαίνει χαρά. Τα πρώτα χρόνια του μικρού Αγιο Ντοσούνμου στα γήπεδα σημαδεύτηκαν από μια τραγωδία. Τώρα, στα 22 του και επαγγελματίας μπασκετμπολίστας, μπορεί να χαίρεται ξανά το παιχνίδι – στην πόλη του, φορώντας τη φανέλα της αγαπημένης του ομάδας.

Οι Μπουλς κέρδισαν 111-110 στην Οκλαχόμα παρ’ ότι απώλεσαν διαφορά 28 πόντων και παραμένουν στην κορυφογραμμή της Ανατολής, με τον ρούκι κόμπο γκαρντ να κάνει ατομικό ρεκόρ σκοραρίσματος. Στην 42η εμφάνισή του στο ΝΒΑ σημείωσε 24 πόντους, κατέβασε 5 ριμπάουντ, μοίρασε 8 ασίστ και η παρέα του χαμογέλασε, προερχόμενη από έξι ήττες σε βάθος επτά αγώνων.

Ο βασικός πόιντ γκαρντ Λόνζο Μπολ τέθηκε νοκ άουτ για ενάμιση με δύο μήνες, ο ακόμα σημαντικότερος περιφερειακός (καλύτερος αμυντικός της ομάδας, συνήθως με το καλύτερο ομαδικό +/-) Αλεξ Καρούσο το ίδιο – πάνω που είχε επιστρέψει μάλιστα ο τελευταίος. Κόντρα στους Θάντερ, πρώην ομάδας του κόουτς Μπίλι Ντόνοβαν, πήρε ρεπό και ο πρώτος σκόρερ των «ταύρων», ο ΝτεΜαρ ΝτεΡόζαν των 26,3 πόντων.

 

Παίζει πολύ, αποδίδει σούπερ

Κοινώς, θα έπαιζε πάλι όσο… άντεχε ο μικρός. Και από αντοχές, άλλο τίποτα. Γέννημα-θρέμμα του Σικάγο, ο γιος Νιγηριανών μεταναστών ξημεροβραδιαζόταν στα ανοιχτά γήπεδα. Αντεξε και τον χαμό του κολλητού του, Ντάριους Μπράουν, όταν ο ίδιος ήταν 10 ετών. Μαζί έπαιζαν μπάσκετ, όταν μία αδέσποτη σφαίρα, από πιστολίδι δύο συμμοριών, καρφώθηκε στο λίγο μεγαλύτερο φιλαράκι του. Για να τιμάει τη μνήμη του, ο Αγιο σε κάθε καλάθι ενώνει τα δάχτυλα και μιμείται την πτήση ενός αεροπλάνου. «Πετούσε σαν τζετ, ήταν το σύμβολό του», έχει πει.

Και βάζει πολλά καλάθια, ο μπαγάσας. Ηδη δώδεκα φορές διψήφιος, ο Ντοσούνμου έκανε και νταμπλ-νταμπλ προ δεκαημέρου στη Βοστώνη, με 21 πόντους και 10 τελικές πάσες. «Διπλός» και στο επόμενο παιχνίδι στο Μέμφις, με 15 ποντάκια και 10 ριμπάουντ εκείνη τη φορά (και 6 ασίστ και 4 κλεψίματα!), συνέχισε με 18-3-8 στη μοναδική νίκη των τελευταίων εβδομάδων, επί των Καβαλίερς.

Σχετικά υποτονικός στις ήττες σε Μιλγουόκι και Ορλάντο, ξανά κομβικός στην Οκλαχόμα. Εκανε και μία εντυπωσιακή τάπα, έβαλε καλάθι και από τη σέντρα, έβγαλε άμυνες, δεν άφησε και τίποτα που να μην κάνει. Τύποις ξεκίνησε στο «1» ο πιτσιρικάς των 193 εκατοστών, που είναι όμως περισσότερο «δυάρι», ενώ στα κοντά σχήματα των τριών, ακόμα και τεσσάρων περιφερειακών που προτιμάει ο Ντόνοβαν, αγωνίζεται και ως φόργουορντ.

 

Ο Τζόρνταν και ο Γούλριτζ

Εγινε γνωστός ως ο καλύτερος παίκτης του χάισκουλ Μόργκαν Παρκ στο Σικάγο, επελέγη στο Jordan Brand Classic, το άτυπο Ολ Σταρ Γκέιμ στις ΗΠΑ για παίκτες λυκείων, προτίμησε το τοπικό κολέγιο Ιλινόις από πιο φημισμένα προγράμματα. Ο Μάικλ Τζόρνταν, κι ας μην τον πρόλαβε με την κόκκινη φανέλα, ήταν από τα είδωλά του και κόντρα στην Οκλαχόμα έκανε κάτι που ούτε ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας όλων των εποχών δεν είχε καταφέρει.

Ευστόχησε και στα εννιά πρώτα του σουτ, σπάζοντας το ρεκόρ συλλόγου για ρούκι που είχε με οκτώ τέτοιες προσπάθειες ο μακαρίτης Ορλάντο Γούλριτζ τη σεζόν 1981-82. Ο Ντοσούνμου τελείωσε με 10/14 εντός παιδιάς, βάζοντας 4/6 τρίποντα και αποδεικνύοντας πως δεν είναι μόνο ένας εκρηκτικός γκαρντ που πηγαίνει μέχρι το καλάθι ή εκτελεί από μέση απόσταση. Σουτάρει με το καταπληκτικό 45,1% έξω από τα 7,25 μ. και οι Μπουλς ακόμα προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν πόσο τυχεροί στάθηκαν το καλοκαίρι.

«Δεν το περιμέναμε να παραμένει διαθέσιμος στο Νο 38 του ντραφτ», έχει παραδεχτεί ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και υπεύθυνος των μεταγραφικών, Αρτούρας Καρνισόβας. Οι «ταύροι» πήραν χαμηλά ένα δικό τους παιδί και από αυτό παίρνουν την απαραίτητη ώθηση στα δύσκολα, παραμένοντας σε απόσταση μιας νίκης από τους πρωτοπόρους της ανατολικής περιφέρειας, Χιτ.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NBA: Παραλίγο απονενοημένο διάβημα των Μπουλς

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News