ΟΥΪΛΤ ΤΣΑΜΠΕΡΛΕΪΝ: Το μυθικό του κατόρθωμα πριν από 60 χρόνια (vid, pics)

Ήταν 13 Ιανουαρίου 1962 όταν ο μυθικό σέντερ πετύχαινε με τους Φιλαδέλφεια Γουόριορς 73 πόντους , επίδοση ρεκόρ στο NBA, την οποία σύντομα θα ξεπερνούσε κατά πολύ

Πέρασαν 60 ολόκληρα χρόνια, όμως όσα κι αν περάσουν αυτό που έκανε στις 13 Φεβρουαρίου του 1962 ο Ουίλτ Τσάμπερλεϊν παραμένει μια σπουδαία σελίδα του παγκόσμιου μπάσκετ. Έστω κι αν δύο μήνες μετά ο γίγαντας του NBA   συνέτριψε ο ίδιος την σπουδαία εκείνη επίδοση.

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Ο μυθικός σέντερ  που φορούσε τότε τη φανέλα των Φιλαδέλφεια Γουόριορς  σημείωσε  παρουσία 3.500 θεατών  στο νικηφόρο 135-117 επί των Σικάγο Πάκερς 73 πόντους . Τους περισσότερους από οποιονδήποτε άλλο σε ματς που ολοκληρώθηκε στην κανονική του διάρκεια και δεν χρειάστηκε παράταση. Ευστοχώντας στα 29  από τα 48 σουτ εντός πεδιάς που επιχείρησε και στις 15  στις 25 βολές, ενώ παράλληλα  είχε και 36 ριμπάουντ.

Έγινε 100αρης τον Μάρτιο

Κάτι λιγότερο από δύο μήνες μετά (2 Μαρτίου 1962)  βέβαια ο Ουίλτον Νόρμαν Τσάμπερλεϊν (όπως ήταν το πλήρες όνομα του)  εκτόξευσε το ρεκόρ σκοραρίσματος στο σημαντικότερο πρωτάθλημα μπάσκετ στον κόσμο στους 100 πόντους  σε βάρος των Νιού Γιόρκ Νικς αλλά εκείνη την ημέρα ο απολογισμός του στα ριμπάουντ ήταν μόλις … 25. «Ψίχουλα» για τον «The Big Dipper» όπως ήταν το παρατσούκλι το ασύγκριτου σέντερ ο οποίος έμεινε μεταξύ άλλων στην ιστορία του αθλήματος και την τεράστια συλλογή του σε ριμπάουντ. 

Εκείνη τη σεζόν είχε μέσο όρο 25,7 και πόντων 50,6 σε 48,5 λεπτά παρουσίας στο παρκέ. Τρομακτικές επιδόσεις  που, άκουσον, άκουσον, δεν στάθηκαν όμως ικανές να τον οδηγήσουν στον τίτλο του MVP  ο οποίος για μια ακόμα σεζόν (τρεις στη σειρά στο ξεκίνημα της δεκαετίας του 60)  πήγε στο αντίπαλο δέος ονόματι Μπιλ Ράσελ των Σέλτικς. Ο τελευταίος όμως είναι 2ος στη λίστα των ρεκόρ και στα ριμπάουντ πίσω από τον Τσάιμπερλεϊν που συνέλεξε ούτε λίγο ούτε πολύ 55 στην αναμέτρηση με τον … Σέλτικς στις 24 Νοεμβρίου 1960  και οι μυθικές τους μονομαχίες  και επιδόσεις στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι υπόθεση για άλλο  αναλυτικό … αφιέρωμα το οποίο εν ευθέτω χρόνω  υπόσχεται να φιλοξενήσει το sportday.gr.  Προσφέροντας σας όμως μια πρόγευση να αναφέρουμε ευκαιρίας δοθείσης ότι ο Τσέιμπερλεϊν ως ρούκι είχε σε 25 ματς μαζέψει τουλάχιστον  30 ριμπάουντ και έφθασε τα 40 και πλέον σε τρεις περιπτώσεις. Σ’ ότι έχει να κάνει τέλος στο σκοράρισμα να αναφέρουμε αφενός ότι εκείνο το 73αρι παραμένει η 3η κορυφαία επίδοση όλων των εποχών στο σκοράρισμα σε αγώ να κανονικής διάρκειας, βελτίωσε την προηγούμενη κορυφαία επίδοση που κατείχε με δύο λιγότερο από  τις 15 Νοεμβρίου του 1960 ο Έλγκιν Μπέιλορ  φόργουορντ των Λος Άντζελες Λέικερς στο ματς κόντρα στους Νιου Γιόρκς Νικς. Και για να ξεπεράσει εαυτόν τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς χρειάστηκε να βρει στόχο στα 36 από τα 63 σουτ που επιχείρησε και τις 28 από τις 32 βολές του στο επικό ματς με τους Νικς  το οποίο τέλειωσε 169 – 147.

«Τράβηξε» 73αρι και τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς

Πέτυχε μεν 78 στις 8 Δεκεμβρίου του 1961 στην ήττα 147-151 από τους Λέικερς αλλά το  παιχνίδι είχε τρεις παρατάσεις (στις οποίες πέτυχε 25 πόντους)  ενώ επανέλαβε το 73αρι και στις 16 Νοεμβρίου του 1962 στο 127-11 επί των… Νικς στους οποίους  είχε όπως αποδεικνύεται μεγάλη αδυναμία.  Για να  δώσουμε τέλος και μια τελευταία διάσταση του επιτεύγματος του σαν σήμερα πριν ακριβώς  60 χρόνια μόλις πέντε άλλοι παίκτες έχουν πετύχει τουλάχιστον 70 πόντους σε αγώνα του ΝΒΑ. Ο προαναφερθείς Μπέιλορ, ο επίσης αλησμόνητος  Κόμπι Μπράιντ (81 το 2006 με τους Λέικερς κόντρα στους  Τορόντο Ράπτορς), ο Ντέιβιντ Τόμπσον  (73 με τη φανέλα των Ντένβερ Νάγκετς  απέναντι στους Πίστονς το 1978), ο Ντέιβιντ Ρόμπινσον  (με τους Σαν Αντόνιο Σπερς έχοντας αντίπαλο τους Λέικερς  το 1994) και πιο πρόσφατα όλων το 2017 ο Ντέβιν Μπούκερ  των Φοίνιξ Σανς  σε βάρος των Σέλτικς. Όσο για τον κατά πολλούς κορυφαίο όλων των εποχών Μάικλ Τζόρνταν, ο «αέρινος» έφθασε  τους 69 … μόλις τον Μάρτιο του 1990 στην αναμέτρηση των Σικάγο Μπουλς με  τους Καβαλίερς.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News