ΖΕΝΙΤ - ΜΟΝΑΚΟ 77-86: Τζέιμς, Μπέικον και Μοτεγιούνας έκαναν... δώρο στον Ολυμπιακό

Η Μονακό έπαιξε άμυνα για… σεμινάριο στην Αγία Πετρούπολη και επικράτησε με 86-77 της Ζενίτ, στο πλαίσιο της 22ης αγωνιστικής της EuroLeague.

Η Μονακό έπαιξε άμυνα για… σεμινάριο για τρεις περιόδους στην Αγία Πετρούπολη, η οποία λειτούργησε ως «οδηγός» για να φτάσει στη νίκη με 86-77 επί της Ζενίτ, στο πλαίσιο της 22ης αγωνιστικής της EuroLeague.

Αυτή ήταν η τρίτη διαδοχική και συνολικά 10η νίκη της γαλλικής ομάδας στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, σε 21 αναμετρήσεις, με το σύνολο του Σάσα Ομπράντοβιτς να δείχνει πια πως έχει βρει τα πατήματά του μετά από μία περίοδο κάμψης που είχε προηγηθεί.

Απεναντίας, η ρωσική ομάδα ηττήθηκε έπειτα από τέσσερις διαδοχικές νίκες και υποχώρησε στο 12-7, με συνέπεια ο Ολυμπιακός να έχει πλέον την ευκαιρία σε περίπτωση νίκης στο Τελ Αβίβ επί τη Μακάμπι να μείνει μόνος του στην 3η θέση της κατάταξης.

Στυλοβάτες της γαλλικής επίθεσης ήταν οι Μάικ Τζέιμς, Ντουέιν Μπέικον και Ντονάτας Μοτεγιούνας, που σημείωσαν από 21, 20 και 16 πόντους αντίστοιχα. Στον αντίποδα, την «κούρσα» των σκόρερ οδήγησε ο Τζόρνταν Μίκι με 18 πόντους και οι Ντμίτρι Κουλάγκιν και Μιντάουγκας Κουζμίνσκας ακολούθησαν σκοράροντας από 12 πόντους έκαστος.

Ντεμπούτο με τη φανέλα της Ζενίτ πραγματοποίησε και ο πρώην παίκτης του Λαυρίου, Τάισον Κάρτερ, ο οποίος αρίθμησε 2 πόντους (2/2 βολές και 0/2 δίποντα), 2 ασίστ και 1 ριμπάουντ σε 6’45” συμμετοχής.

 

Ο αγώνας

Ο Μοτεγιούνας έκανε εκρηκτική εκκίνηση στον αγώνα και πριν καν συμπληρωθούν έξι λεπτά στην πρώτη περίοδο έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του με διαφορά 10 πόντων από τη ρωσική ομάδα (4-14). Οι γηπεδούχοι έβγαλαν αντίδραση, με τον Κάρασεφ να σαλπίζει την αντεπίθεσή τους, εξανεμίζοντας εν ριπή οφθαλμού τη διαφορά των Μονεγάσκων (15-15). Το πρώτο δεκάλεπτο έκλεισε με τους φιλοξενούμενους σε προβάδισμα με βραχεία κεφαλή (17-18).

Η «Σταχτοπούτα» της EuroLeague πραγματοποίησε εκρηκτική είσοδο και στο δεύτερο δεκάλεπτο, με αιχμή του δόρατος της άμυνά της. Το σύνολο του Σάσα Ομπράντοβιτς «οικοδόμησε» σερί 0-7 και «ξέφυγε» με +9 (18-27) σχεδόν στα μέσα της περιόδου, παίρνοντας εκ νέου τον έλεγχο του αγώνα. Η Ζενίτ βρήκε τον τρόπο να ανακόψει τον ρυθμό της γαλλικής ομάδας και με τον Κουζμίνσκας σε ρόλο ενορχηστρωτή, προσπέρασε με δικό της 9-0 (30-29). Εντούτοις, η γαλλική ομάδα κατάφερε με… νύχια και με δόντια να κρατηθεί στην πρωτοπορία στο φινάλε του πρώτου ημιχρόνου, το οποίο την βρήκε στο +4 (32-36).

Το μοτίβο παρέμεινε απαράλλαχτο και στο τρίτο δεκάλεπτο, με τους Γάλλους να έχουν σταθερά το προβάδισμα και τους Ρώσους απλά «ξεσπάσματα», τα οποία δεν κατάφεραν να μετουσιώσουν. Το 39-42, που γράφτηκε δια χειρός Κουλάγκιν, δεν σηματοδότησε κάποια ριζική αλλαγή στην εξέλιξη του ματς, με τους φιλοξενούμενους να ξεφεύγουν εκ νέου στα επόμενα λεπτά με +8 (44-52), προτού το δεκάλεπτο ολοκληρωθεί με τις δύο ομάδες σε απόσταση επτά πόντων (50-57).

Οι Μονεγάσκοι πέταγαν πλέον γερά στα πόδια τους και δεν έδειχναν κάμια διάθεση να… προβληματιστούν, έχοντας ως βασικό τους «όπλο» την άμυνα, αλλά και τις εξαιρετικές εκτελέσεις των περιφερειακών τους. Ως εκ τούτου, η τιμή της διαφοράς έμεινε αμετακίνητη στις  παρυφές των 10 πόντων (59-71), με τη γαλλική ομάδα να έχει πάντα «απάντηση» σε κάθε απόπειρα των γηπεδούχων για επιστροφή. Η «χαριστική βολή» στους Ρώσους δόθηκε από τον περίμετρο, με τον Μπέικον να ευστοχεί για τρεις πόντους στο 1’30” πριν ακουστεί η τελευταία κόρνα (69-80) και να «σβήνει» και τις τελευταίες σκέψεις ανατροπής που είχαν απομείνει στους γηπεδούχους.

Τα δεκάλεπτα: 17-18, 32-36, 50-57, 77-86

Δείτε ΕΔΩ τα στατιστικά των δύο ομάδων.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News